Superman/Batman: Public Enemies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Superman/Batman: Public Enemies
Ohjaaja Sam Liu
Käsikirjoittaja Stan Berkowitz
Perustuu Superman/Batman (sarjakuva)
Tuottaja Michael Goguen
Bobbie Page
Säveltäjä Christopher Drake
Leikkaaja Margaret Hou
Pääosat Clancy Brown
Kevin Conroy
Tim Daly
Xander Berkeley
Corey Burton
Ricardo Chavira
Allison Mack
John C. McGinley
C. C. H. Pounder
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Animation
Levittäjä Warner Bros. Home Entertainment
Netflix
Ensi-ilta 29. syyskuuta 2009[1]
Kesto 66 min
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti 3 500 000 dollaria
Tuotto 8 105 042 dollaria
Seuraaja Superman/Batman: Apocalypse
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Superman/Batman: Public Enemies on vuonna 2009 suoraan DVD:lle julkaistu animaatioelokuva. Se perustuu DC Comicsin julkaisemaan Superman/Batman-sarjakuvan ensimmäiseen kuuteen numeroon, jossa Teräsmies ja Batman tekevät yhteistyötä estääkseen meteoriitin iskemistä maaplaneetalle ja samalla pysäyttää Lex Luthorin salajuonen. Elokuvan ohjasi Sam Liu ja käsikirjoituksesta vastasi Stan Berkowitz. Pääosassa ääninäyttelevät Tim Daly, Kevin Conroy ja Clancy Brown.[2]

Elokuva on kuudes peräkkäinen elokuva Warner Premieren ja Warner Bros. Animationin tuottamista DC universumin alkuperäisistä animaatioelokuvista, jonka aloitti Superman: Doomsday vuonna 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

LexCorpin toimitusjohtaja Lex Luthor on valittu Yhdysvaltain presidentiksi maailmanlaajuisen laman aikana. Hänen johtajuuden alla Yhdysvallat on palannut takaisin vanhaan loistokkuuteensa ja apunaan Yhdysvallan parantamisessa ovat mukana Luthorin palkkaamista supersankareista, joista pääryhmän muodostavat Kapteeni Atomi, Musta Salama, Power Girl, Katana ja Major Force, joka tällä kertaa työskentelee Yhdysvaltojen hyväksi. Luthor pyrkii palkkaamaan jokaisen supersankarin työskenkentelemään maansa puolesta, mutta kaikkien tietämättä tämän tarkoitus on vain pitää heidät pois suunnitelmansa tieltä. Teräsmies ja Batman taistelevat edelleen rikollisia vastaan omin avuin eivätkä halua olla missään tekemisissä Luthorin kanssa. Kapteeni Atomi yrittää suostutella Teräsmiestä liittymään heidän joukkoihin, mutta Teräsmies kieltäytyy edelleen.

Yhdysvaltain hallitus havaitsee pienen maan kokoisen kryptoniittimeteorin, joka on suuntaamassa kohti Maata. Luthor ilmoittaa kenraalille tietäneen asiasta viikkoa ennen ja tehneen laskutoimituksia, jonka avulla meteoriitti saataisiin tuhottua. Amanda Waller ihmettelee miksei hän voisi käyttää hyväkseen palkkaamiaan supersankareita pysäyttämään meteoriitin, mutta tajuaa pian Luthorin haluavan kaiken kunnian meteoriitin tuhoamisesta. Myös Batman ja Teräsmies ovat tietoisia meteoriitin iskeytymisestä ja samalla Luthor ilmoittaa television välityksellä planeettaansa kohtaavasta uhkasta. Myöhemmin Luthor järjestää tapaamisen Teräsmiehen kanssa Gotham Cityssä, jossa hän yrittää sopia heidän väliset erimielisyydet ja tehdä yhteistyötä maansa puolesta. Teräsmies kuitenkin kieltäytyy olemasta missään tekemisessä Luthorin kanssa, minkä seurauksena Metallo astuu esiin tappaakseen Teräsmiehen. Luthorin paetessa paikalta Batman saapuu Teräsmiehen avuksi. Teräsmies kuitenkin loukkaantuu taistelun aikana, kun Batmanin hajottamasta kryptoniistä jäänyt siru löytää tiensä Metallon aseeseen, jolla hän ampuu Teräsmiestä sydämeen. Batman onnistuu hetkellisesti tuhoamaan Metallon muoviräjähteillä, saadakseen lisäaikaa ja pelastaakseen Teräsmiehen. Metallo kuitenkin nousee ylös ja hautaa kuopassa olevan kaksikon. Metallo on lähdössä pois kun hän huomaa räjähdyksen paikassa jonne hän hautasi Batmanin ja Teräsmiehen. Saapuessaan paikalle Metallon seuraan liittyy eräs tuttu hahmo. Batman ja Teräsmies ovat räjäyttäneet itsensä alas viemäristöön, jonka myötä he suuntaavat kohti Batmanin luolaa.

Myöhemmin he saavat kuulla uutisista, jossa Luthor ilmoittaa Metallon kuolleen Teräsmiehen toimesta. Luthor väittää yrittäneensä tehdä yhteistyötä pelastaakseen maapalloa uhkaavalta meteoriitilta ja näyttää kaikkien tietämättä muokatun version heidän tapaamisestaan. Samalla Luthor uskookin kryptoniittimeteorin aiheuttaneen Teräsmiehelle mielenterveysongelmia ja julistaa Teräsmiehen miljardin dollarin arvoiseksi tappopalkkioksi. Lähetyksen päätyttyä Power Girl saapuu paikalle juttelemaan kahden kesken Luthorin kanssa. Power Girl ei usko Teräsmiehen tappaneen Metalloa, mutta Luhtor vakuuttaa ihmisten muuttuvan vuosien saatossa. Sillä välin Teräsmies ja Batman murtautuvat S.T.A.R. Labsiin etsimään lisätietoa meteoriitista, mutta pian haistavat jotain kummallista. He löytävät tiensä ruumishuoneelle, jossa pidetään Metallon jäänteitä. Batman huomaa laitteen avulla Metallon kuolleen radioaktiiviseen säteilyyn eikä uutisissa väitettyyn Teräsmiehen lämpökatseeseen. Kaksikko joutuu pakenemaan vartijoiden saapuessa paikalle.

Kuvassa rikolliset vasemmalta alkaen muun muassa Giganta, Mokkasiinikäärme, Black Manta, Brimstone ja Deadshot.

Pakomatkallaan Silver Banshee yllättää heidät ilmasta, minkä seuraksena Batman putoaa maahan kohdatakseen Kapteeni Pakkasen, Iciclen, Killer Frostin ja Pakkasherran. Kaksikon päästyä heistä eroon he saavat lisää rikollisia peräänsä, kun Solomon Grundy, Mongul, Gorilla Grodd, Nighshade, Bane, Black Manta, Black Spider, Brimstone, Catman, Mokkasiinikäärme, Deadshot, Despero, Giganta, Girder, King Shark, Lady Shiva, Kapteeni Bumerangi, Cheetah ja Parasiitti hyökkäävät toisensa perään Batmanin ja Teräsmiehen kimppuun palkkion toivossa. Pitkän taistelun päätteeksi Kapteeni Atomi saapuu paikalle lopettamaan joukkotappelun ja kertoo tulleensa pidättämään Teräsmiehen, joka kuitenkin kieltäytyy. Kapteeni Atomin ryhmä ryhtyy tappelemaan kaksikkoa vastaan, mutta viime aikoina Luthorin aikeita epäröimään alkanut Power Girl auttaa Teräsmiestä taistelun aikana, joka onnistuu pakenemaan Batmanin kanssa paikalta vieden samalla Power Girlin mukanaan. Sillä välin Luthor on saapunut Yhdysvaltain asevoimien ydinohjustukikohtaan suunnittelemaan ohjusiskua meteoriittia kohti. Samalla Kapteeni Atomi löytää Teräsmiehen, Batmanin ja Power Girlin Daily Planetin katolta ja kysyy vahvistusta Major Forcen väitteeseen petturuudesta, johon Power Girl vastaa epäsuorasti. Major Force ottaa vastauksen merkkinä petturuudesta hyökkää heidän kimppuunsa. Syntyy tappelu, jossa Power Girl on Teräsmiehen ja Batmanin puolella. Hyökättyään Kapteeni Atomin kimppuun Power Girl saa kimppuunsa Mustan Salaman ja Tähtitulen, kun taas Teräsmies ottelee Kapteeni Atomia vastaan. Batman kohtaa Major Forcen ja yrittää saada muut sankarit tajuamaan Luthorin aikeet ärsyttämällä Major Forcea totuudella, jonka mukaan hän tappoi Metallon. Tästä suivaantuneena hän hyökkää raivossaan Batmanin kimppuun. Power Girl saapuu pelastamaan Batmanin viime hetkellä iskemällä Major Forceen reiän, jonka seurauksena energiasta koostuva roisto alkaa purkaantua ja aiheuttaa räjähdyksen. Kapteeni Atomi uhraa itsensä imemällä Major Forcen purkautuvan energian pelastaakseen muut. Seuraa räjähdys, jonka myötä Major Force katoaa ja Kapteeni Atomi loukkaantuu pahoin.

Toisaalla Luthorin ohjusisku epäonnistuu pysäyttämään meteoriitin ja he joutuvat keksimään uudenlaisen suunnitelman. Waller huomaa myöhemmin Luthorin käyttävän kryptoniitista tehtyjä stereoideja, jotka sekoittavat Luthorin mielen. Hän päättääkin antaa meteoriitin iskeytyä maaplaneetalle, jotta hän voisi rakennuttaa uudenlaisen maailman. Waller yrittää suostutella Luthoria yrittämään vielä meteoriitin estämistä erään japanilaisen pojan avulla, mutta Luthor kieltäytyy. Myöhemmin Teräsmies ja Batman yrittävät murtautua ohjustukikohtaan, mutta joutuvat ensiksi kohtaamaan Kapteeni Marvelin ja Haukkamiehen. Kaksikko onnistuu lopulta voittamaan heidät erään sankarin avustuksella. Kaksikko saapuu Luthorin luokse naamioituneena Kapteeni Marveliksi ja Haukkamieheksi vaatimaan tietoa maahan iskevästä meteoriitista. Vaikka Luthor ei suostu antamaan tietoa vapaaehtoisesti hänen apulaisensa Waller antaa kopion tiedoista Batmanille.

Teräsmies on juuri huomannut Batmanin uhranneen itsensä tuhoakseen meteoriitin.

Pian Teräsmies ja Batman lentävät Tokioon antaakseen sirun 13-vuotiaalle japanilaiselle Lelumiehelle. Waller yrittää saada kenraalin avulla Luthorin pidätetyksi. Luthor pukeutuu luomaansa haarniskaan ja pakenee paikalta lähteäkseen Teräsmiehen ja Batmanin perään. Lelumies esittelee Teräsmiehelle ja Batmanille rakentamansa avaruusaluksen, joka on mallinnettu puoliksi Teräsmiehen ja puoliksi Batmanin mukaan. Saamansa tietojen mukaan Lelumies voisi laskea kordinaatit kohtitulevaan meteoriittiin ja lähettää aluksen matkaan joka toimisi eräänlaisena ohjuksena. Luthor kuitenkin ehtii saapua juuri paikalle ja hoitelee aluksi Power Girlin tieltä pois ennen kuin hän tuhoaa Lelumiehen tietokoneen. Luthor ei suostu heidän pelastussuunnitelmiin ja joutuu tämän myötä tappeluun Teräsmiestä ja Batmania vastaan. Teräsmies on kuitenkin heikkona kun Luthor käyttää aseenaan kryptoniitista tehtyjä säteitä. Loukkaantunut Batman päättää ohjata manuaalisesti aluksen perille ja matkaa kohti meteoriittia. Luthor yrittää estää Batmania, mutta Teräsmies päättää suojella tätä. Batmanin ollessa matkalla kohti meteoriittia, Teräsmies tappelee kadulla Luthoria vastaan ja onnistuu lyömään tämän heikkoon kuntoon. Batman onnistuu tuhoamaan meteoriitin, jolloin Teräsmies olettaa Batmanin menehtyneen. Kapteeni Atomin ja Power Girlin saapuessa paikalle naissankari kertoo Lelumiehen mukaan olevan vielä mahdollisuus että Batman olisi elossa, jolloin Teräsmies säntää saman tien avaruuteen tuomaan Batmanin takaisin maan päälle.

Luthor lopulta pidätetään tekemistään rikoksista ja Yhdysvaltain kansan tietoisuuteen on ilmennyt totuus Metallon kuolemasta, jonka myötä Teräsmiestä vastaan nostetut murhasyytteen poistettiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Clancy Brown  Lex Luthor  
 Kevin Conroy  Batman  
 Tim Daly  Teräsmies  
 Xander Berkeley  Kapteeni Atomi  
 Corey Burton  Kapteeni Marvel, Solomon Grundy, sivuäänet  
 Ricardo Chavira  Major Force  
 Allison Mack  Power Girl  
 John C. McGinley  Metallo  
 C. C. H. Pounder  Amanda Waller  
 LeVar Burton  Musta Salama  
 Calvin Tran  Lelumies  
 Mark Jonathan Davis  Uutistoimittaja, sivuäänet  
 Brian George  Gorilla Grodd  
 Jennifer Hale  Tähtituli, Killer Frost  
 Rachael MacFarlane  Nightshade, Lady Shiva  
 Alan Oppenheimer  Alfred Pennyworth  
 Andrea Romano  Giganta, tietokoneen ääni  
 Bruce Timm  Mongul  
 Jonathan Adams  kenraali  
 Michael Gough  Haukkamies, Kapteeni Pakkanen  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan käsikirjoituksesta vastannut Berkowitz kertoi sarjakuvan sovittamisessa animaatioon oli haastavinta tehdä siitä uskottava, että ihmiset kääntyisivät Teräsmiestä vastaan. Tämä saavutettiin sillä kun Teräsmies vaikuttaisi tappaneen yhden vihollisistaan Metallon ja Luthor asettaa syytöksen meteoriitin lähestymisestä maaplaneetalle. Tämän johdosta tavalliset kansalaiset tulevat vainoharhaisiksi Teräsmiestä kohtaan, joka myös tekee siitä vielä enemmän uskottavan.[2]

Roolitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ääniohjaaja Andrea Romano pyysi elokuvan tuottajilta saamaan hänelle tutut näyttelijät Tim Daly, Clancy Brown ja Kevin Conroy päärooleihin, jotka esittivät hahmojaan 1990-luvulla muun muassa sarjoissa Teräsmies ja The New Batman Adventures.[3] Lisäksi Romano kutsui elokuvassa pienen roolin saaneen LeVar Burtonin Mustan Salaman ääneksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Superman The Animated Series DVD news Announcement for Superman-Batman Public Enemies (Arkistoitu – Internet Archive) 30.6.2009 Viitattu 9.7.2009 (englanniksi)
  2. a b Exclusive: The Making of "Superman/Batman: Public Enemies" Voices From Krypton. 27.6.2009. Viitattu 9.7.2009. (englanniksi)
  3. First Look - Superman/Batman: Public Enemies DVD:n kommenttiraita