Krypto (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Krypto (engl. Krypto the Superdog) on DC Comicsin sarjakuvahahmo ja supersankari Teräsmiehen ja Teräspojan luotettava apulainen. Krypto on Krypton-planeetalta kotoisin oleva koira. Hahmo luotiin niin kutsutulla Hopeakaudella (Silver Age), jolloin sarjakuville oli tyypillistä selvästi hilpeämpi ja camp-tyylisempi ilmapiiri. Krypton jälkeen Teräsmies-sarjakuviin (silloin muun muassa Lois Lanella ja Jimmy Olsenilla oli omat mielikuvitukselliset lehtensä) ilmaantui myös muita superlemmikkejä kuten Teräsapina Bebbo, Teräskissa Streaky (Terästytön kissa) ja Teräshevonen Comet. Olipa Batmanilläkin näinä aikoina oma Ässä-niminen Lepakkokoiransa (Ace the Bathound).

DC Comicsin vuonna 1986 tekemä sarjakuvauudistus kuitenkin poisti valtaosan näistä "teräslemmikeistä" uudesta jatkumostaan ("Post-Crisis"). Krypto onkin yksi viimeisistä supersankarilemmikeistä, joka edelleen kelpuutetaan sarjakuvalehtien sivuille. Erityisesti Batmanillä on tapana vitsailla Teräsmiehelle tämän supervoimakkaasta lemmikistä.

Krypto seikkailee muun muassa Teräsmies-lehdissä ja Teinititaanien omassa julkaisussa. Hahmolla on myös oma Warner Brosin tuottama animaatiosarjansa Yhdysvalloissa. Hahmon loivat sarjakuvapiirtäjä Curt Swan ja tuntematon sarjakuvien käsikirjoittaja Otto Binder. Krypto esiintyi ensi kertaa maaliskuussa 1955 Adventures Comics-lehden numerossa 210. Alunperin kertaluonteiseksi hahmoksi tarkoitettu koira herätti positiivista huomiota yleisössä ja palasi neljä numeroa myöhemmin ja siitä tuli vakiojäsen Superboyn henkilöihin.

Ennen Kryptonin tuhoutumista Jor-El päätti käyttää Kryptoa koekaniinina hänen testatessaan rakettia, joka lähettäisi Kal-Elin maahan. Raketti kuitenkin ajautui pois kurssiltaan ja saapui maahan vasta, kun Teräsmies oli teini-ikäinen. Taistellessaan rikollisuutta vastaan Krypto käyttää yleensä kultaista kaulusta, kuuluisan Superman-"S" -symbolin pienoiskopiota koiran tunnisteena ja koiran kokoista versiota Teräsmiehen viitasta. Aina kun Krypto on maan päällä ja haluaa esiintyä "tavallisena" koirana, Krypto yksinkertaisesti vetää kaulapantansa ja siihen liitetyn viitan irti ja vetää sen takaisin tarvittaessa. Eräässä tarinassa hänelle on lahjoitettu kaulus, jossa on sisäänvedettävä viitta, joka voidaan avata tai piilottaa nappia painamalla.

Kun Krypto ei ole Teräsmiehen seurassa, hän viettää suuren osan ajastaan ​​avaruuden halki liitäen kun taas maan päällä ollessaan hän kuitenkin pysyy Kentin perheen luona ja esiintyy heidän lemmikkikoirana "Skip". Tuossa identiteetissä hänen huoltajansa kiinnittävät hänen selkäänsä ruskean väriaineen naamiona, jonka Krypto polttaa pois lämpönäkyllään, kun hän pukeutuu pukuun; Myöhemmin Kentit kehittävät vetonarulla aktivoitavan väriaineapplikaattorin ja muita menetelmiä, joilla Krypto voi vaihtaa "Skip"-tilaan ja takaisin ilman apua. Krypto on ollut myös Legion of Super-Pets ryhmän jäsen yhdessä Streakyn kanssa.

Superboy #126 (tammikuu 1966) lehden tarinassa "Krypto's Family Tree" esitetään Krypton sukupuu, jossa Krypton isän nimi oli Zypto, hänen isoisänsä nimi oli Nypto ja hänen isoisoisänsä nimi oli Vypto.

Krypto on kryptonilainen ja näin ollen sillä on samankaltaisia supervoimia kuin Teräsmiehellä. Koska Krypto on koira, se on Teräsmiestä heikompi ja huonompi lentäjä, mutta toisaalta sen superaistit (erityisesti kuulo- ja hajuaisti) sekä nopeus ovat huomattavasti paremmat.

Krypto ei enää nykyään ole kovinkaan älykäs (Hopeakaudella sekin oli "superälykäs"), mutta se on täysin uskollinen isännilleen ja emännälleen (Teräsmies, Teräspoika ja Lois Lane) sekä on valmiina puolustamaan apua tarvitsevia viimeiseen asti.

Teräskoira voi olla myös ongelmallinen; jos tavallinen koira saattaa aiheuttaa vaikeuksia, Krypto tuottaa niitä moninkertaisesti enemmän. Turvallisuussyistä johtuen Krypto viettääkin valtaosan ajastaan Yksinäisyyden linnakkeessa (Teräsmiehen tukikohta).

Krypton tärkeimmät heikkoudet ovat:

Krypton rotua ei ole koskaan virallisesti mainittu sarjakuvissa. Ulkonäöltään se muistuttaa suuresti parsonrussellinterrieriä tai kokovalkeaa amerikanbulldoggia. Krypton kuvataan joskus muistuttavan labradorinnoutajaa, tavallista valkoista dalmatialaista, valkoista paimenkoiraa tai jopa primitiivistä koiraa, kuten spits-tyyppistä koiraa, kuten huskya tai laikaa, dingoa (Australian versioissa), pye-koiraa (intialaisissa versioissa) tai tugouta (kiinalaisissa versioissa), mutta hänen tiettyä rotuaan ei juuri koskaan mainita.

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Krypto esiintyi Superman: The Animated Series sarjan jaksossa "The Last Son of Krypton: Part 1".
 • Krypto esiintyi Justice League Unlimited animaatiosarjan jaksossa "For the Man Who Has Everything" Teräsmiehen unessa.
 • Krypto esiintyi Krypto the Superdog animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Samuel Vincent.
 • Krypto esiintyi Batman: The Brave and the Bold animaatiosarjan jaksossa "Battle of the Superheroes!".
 • Krypto esiintyi Justice League Action animaatiosarjassa.
 • krypto esiintyi Teen Titans Go! animaatiosarjan jaksossa "Justice League's Next Top Talent Idol Star: Justice League Edition".
 • Krypto esiintyi vuoden 2015 DC Super Hero Girls nettisarjassa. Vuoden 2019 sarjassa Krypto esiintyi jaksossa "#BeastsInShow".
 • Krypto esiintyi animaatioelokuvassa Superman/Batman: Apocalypse.
 • Krypto esiintyi animaatioelokuvassa DC League of Super-Pets, jossa häntä ääninäytteli Dwayne Johnson.
 • Kryptoon perustuva koira esiintyi Smallville -televisiosarjassa.
 • Krypto esiintyi Titans televisiosarjassa, jossa häntä esittivät koiranäyttelijät Wrigley, Digby ja Lacey. Tämä versio Kryptosta on kultainennoutaja ja Cadmus Laboratoriesin koehenkilö, jota pidetään kryptoniittivoimalla toimivassa häkissä, ennen kuin Conner pelastaa heidät ja liittyy Titans-ryhmään.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]