Krypto (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Krypto (engl. Krypto the Superdog) on DC Comicsin sarjakuvahahmo ja supersankari Teräsmiehen ja Teräspojan luotettava apulainen. Krypto on koira. Hahmo luotiin niin kutsutulla Hopeakaudella (Silver Age), jolloin sarjakuville oli tyypillistä selvästi hilpeämpi ja camp-tyylisempi ilmapiiri. Krypton jälkeen Teräsmies-sarjakuviin (silloin muun muassa Lois Lanella ja Jimmy Olsenilla oli omat mielikuvitukselliset lehtensä) ilmaantui myös muita superlemmikkejä kuten Teräsapina Bebbo, Teräskissa Streaky (Terästytön kissa) ja Teräshevonen Comet. Olipa Batmanilläkin näinä aikoina oma Ässä-niminen Lepakkokoiransa (Ace the Bathound).

DC Comicsin vuonna 1986 tekemä sarjakuvauudistus kuitenkin poisti valtaosan näistä "teräslemmikeistä" uudesta jatkumostaan ("Post-Crisis").lähde? Krypto onkin yksi viimeisistä supersankarilemmikeistä, joka edelleen kelpuutetaan sarjakuvalehtien sivuille. Erityisesti Batmanillä on tapana vitsailla Teräsmiehelle tämän supervoimakkaasta lemmikistä.

Krypto seikkailee muun muassa Teräsmies-lehdissä ja Teinititaanien omassa julkaisussa. Hahmolla on myös oma Warner Brosin tuottama animaatiosarjansa Yhdysvalloissa. Hahmon loivat sarjakuvapiirtäjä Curt Swan ja tuntematon sarjakuvien käsikirjoittaja. Se esiintyi ensi kertaa maaliskuussa 1955 Adventures Comics-lehden numerossa 210.lähde?

Voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krypto on kryptonilainen ja näin ollen sillä on samankaltaisia supervoimia kuin Teräsmiehellä. Koska Krypto on koira, se on Teräsmiestä heikompi ja huonompi lentäjä, mutta toisaalta sen superaistit (erityisesti kuulo- ja hajuaisti) sekä nopeus ovat huomattavasti paremmat.lähde?

Krypto ei enää nykyään ole kovinkaan älykäs (Hopeakaudella sekin oli "superälykäs"), mutta se on täysin uskollinen isännilleen ja emännälleen (Teräsmies, Teräspoika ja Lois Lane) sekä on valmiina puolustamaan apua tarvitsevia viimeiseen asti.

Teräskoira voi olla myös ongelmallinen; jos tavallinen koira saattaa aiheuttaa vaikeuksia, Krypto tuottaa niitä moninkertaisesti enemmän. Turvallisuussyistä johtuen Krypto viettääkin valtaosan ajastaan Yksinäisyyden linnakkeessa (Teräsmiehen tukikohta).lähde?

Krypton tärkeimmät heikkoudet ovat:

Rotu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krypton rotua ei ole koskaan virallisesti mainittu sarjakuvissa. Ulkonäöltään se muistuttaa suuresti parsonrussellinterrieriä tai kokovalkeaa amerikanbulldoggia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]