Taiwaninkoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiwaninkoira
Formosa Appearance.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa  Taiwan
Määrä hyvin harvinainen
Rodun syntyaika vanha
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö metsästys, vahtikoira, seurakoira
Muita nimityksiä Taiwan Native Dog, Formosan Mountain Dog, Formosan, Tugou
FCI-luokitus ryhmä 5 jaos 7 #348
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 50 cm, narttu 40 cm

Taiwaninkoira (Taiwan Dog), joka tunnetaan myös nimillä taiwan native dog, formosanvuoristokoira eli formosan ja tugou on taiwanilainen koirarotu.[1][2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiwaninkoira luokitellaan fyysisten ominaisuuksiensa perusteella eri muunnoksiin, joita ovat taiya, bunon ja plain.[3] Se on keskikokoinen ja sillä on voimakkaat leuat ja kolmiomainen pää, jossa on pystyt tai puolipystyt korvat. Häntä on suora tai kaareva ja tuuheakarvainen, mutta vatsassa ei ole juurikaan karvoja; häntä lämmittää vatsaa ja voi jopa olla riittävän pitkä karkottamaan hyönteiset kuonosta.[4]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiwanin alkuperäisasukkaat käyttivät alun perin taiwan dogia metsästykseen, mutta nykyään puhdasrotuiset yksilöt ovat erittäin harvinaisia, jopa siinä määrin että eräältä taiwanilaiselta kasvattajalta, Chen Ming-nanilta, meni 10 vuotta löytää neljä jalostukseen sopivaa koiraa. Chenillä oli ollut lapsena taiwan dog ja 1980-luvulla hän aloitti liiketoiminnan, jonka tarkoituksena oli luoda puhdasrotuinen taiwaninkoira. Hän aloitti yksittäisestä pennusta, jonka hän osti alkuasukkaalta 1000 Yhdysvaltain dollarilla.[5] Chenin mukaan Taiwanissa on todella paljon katukoiria, joita voi erehtyä luulemaan puhdasrotuiseksi taiwaninkoiraksi, mutta puhdasrotuisella on yleensä vahva suuntavaisto ja hyvä haju-, näkö- ja kuuloaisti. Hänen löytämillään puhdasrotuisilla tehdyt geenitutkimukset osoittivat, että ne olivat sukua eteläjapanilaisille koirille ja ne polveutuivat eteläaasialaisesta metsästyskoirasta.

Taiwaninkoira on melko tuntematon kotimaansa ulkopuolella ja se on rekisteröity sekä Taiwan Kennel Clubiin että International Canine Organizationiin. FCI:n viimein hyväksyttyä sen listoilleen muutama vuosi sitten kansainvälinen tunnustus on kuitenkin tuonut uutta toivoa rodun tulevaisuuden suhteen. Se on sopeutunut Taiwanin epätasaiseen ja tiheämetsäiseen maastoon ja se eli puolivillinä ennen hollantilaisten uudisasukkaiden tuloa. Tästä huolimatta se on mahdollista kouluttaa ja sitä käytetään nykyään metsästys-, vahti- ja seurakoirana ja erilaisten temppujen tekemiseen.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Meredith Dodge (2005-11-05). The Formosan dog: A breed apart. Taipei Times. Retrieved on 2007-02-07.
  • Fred Lanting (2003). Judging in Tense Times - World Tension and the Dog Show. SiriusDog.com. Retrieved on 2007-02-07.
  • Taiwan dogs: Details of exterior features. Retrieved on 2007-02-07.
  • Chan Ping Yi. "Brother Native Dog and the Howler Family", China Daily News, January 24, 1994. Retrieved on 2007-02-07. Republished on dogs.com.tw.
  • Lin Chia Chun. "Looking for the Formosa Dog", China Daily News, December 15, 1995. Retrieved on 2007-02-07. Republished on dogs.com.tw.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meredith Dodge (2005-11-05). The Formosan dog: A breed apart. Taipei Times. Retrieved on 2007-02-07.
  2. Fred Lanting (2003). Judging in Tense Times - World Tension and the Dog Show. SiriusDog.com. Retrieved on 2007-02-07.
  3. Taiwan dogs: Details of exterior features. Retrieved on 2007-02-07.
  4. Chan Ping Yi. "Brother Native Dog and the Howler Family", China Daily News, January 24, 1994. Retrieved on 2007-02-07. Republished on dogs.com.tw.
  5. Lin Chia Chun. "Looking for the Formosa Dog", China Daily News, December 15, 1995. Retrieved on 2007-02-07. Republished on dogs.com.tw.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Formosan Mountain Dog

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]