Paimenkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kazakstanilainen paimen laumanvartija-koirineen.

Paimenkoira on koira, jota käytetään apuna eläinten paimennuksessa. Paimenkoira on joko koulutettu paimennustehtäviin tai se edustaa koirarotua, joka on jalostettu erityisesti paimennusominaisuuksia silmällä pitäen. Jotkut paimenrodut pystyvät tekemään töitä minkä tahansa eläinten kanssa, toiset on kehitetty ruumiinrakenteeltaan ja työtavoiltaan erityisesti tietynlaisen karjan paimentamiseen sopiviksi. Tavallisimmin koiria käytetään nautakarjan, lampaiden ja porojen paimentamiseen, mutta koira ei ole siipikarjankaan paimenena epätavallinen näky. Paimenkoiran tehtävä on ohjata eläimiä haluttuun suuntaan.

Paimenkoiriksi kutsutaan usein myös koiria, jotka elävät kotieläinlauman kanssa ja vartioivat sekä suojelevat sitä petoeläimiltä ja varkailta. Tällöin kyseessä on tarkkaan ottaen laumanvartijakoirat. Nämä koirat eivät paimenna vartioimiaan eläimiä.

Tavallisia paimenkoirarotuja ovat muun muassa bordercollie sekä muut colliet, australiankarjakoira ja australianpaimenkoira.

Laumanvartijarotuja taas ovat esimerkiksi kuvasz, pyreneittenmastiffi ja maremmano-abruzzese.

Koira paimenena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australialainen koolie paimentamassa lampaita.

Koirat voivat paimentaa muita eläimiä useilla eri tavoilla. Jotkut rodut ohjaavat eläimiä näykkimällä niitä takajaloista, toiset lähestyvät karjaa edestäpäin. Edellistä tyyppiä edustaa esimerkiksi australiankarjakoira, jälkimmäistä bordercollie. Jotkut koirat haukkuvat paimentaessaan, toiset työskentelevät hiljaa.

Useimmat paimenkoirat on jalostettu paimennustehtäviin pitkän ajan kuluessa. Hyviä ominaisuuksia paimenkoiralle ovat älykkyys, nopeus ja kestävyys. Koiran värityksellä on myös vaikutusta siihen, miten hyvin se erottuu maastosta ja paimennettavasta karjasta. Jotkut paimenkoirat, esimerkiksi welsh corgit ja länsigöötanmaanpystykorva, kehitettiin lyhytjalkaisiksi, jotta ne matalina pystyisivät paremmin välttämään lehmien potkuja.

Paimenkoira lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Älykkyytensä ja kauniin ulkonäkönsä vuoksi paimenkoirarotuja otetaan usein myös perheen lemmikeiksi. Ne on kuitenkin jalostettu tekemään kovaa työtä, joten ne tarvitsevat myös seurakoirina tavallista enemmän liikuntaa ja muita virikkeitä. Usein koiran paimennusvaisto on voimakas, ja se saattaa soveltaa paimennustaitojaan ihmisiin, erityisesti lapsiin tai vaikkapa autoihin.

Paimenkoirarotuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FCI:n roturyhmä 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FCI:n roturyhmä 1 sisältää lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat). Se jakautuu kahteen alaryhmään. Rodun jälkeen suluissa on sen numero sekä alkuperämaa.

Alaryhmä 1: Lammaskoirat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaryhmä 2: Karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita paimenkoiria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]