Lara Lor-Van

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lara Lor-Van (tunnetaan myös pelkällä etunimellään Lara) on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Superman-sarjakuvassa, ja hahmon loivat Jerry Siegel ja Joe Shuster. Lara on Teräsmiehen biologinen äiti ja tiedemies Jor-Elin vaimo.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lara esiintyi ensimmäisen kerran Superman-sanomalehden sarjakuvassa vuonna 1939, jossa hänet nimettiin ensimmäisen kerran "Loraksi". Hänen ensimmäinen sarjakuvaesiintymisensä (sen jälkeen kun hänet mainittiin George Lowtherin vuoden 1942 tekstiromaanissa The Adventures of Superman, jossa hänet nimettiin ensimmäistä kertaa "Laraksi") oli More Fun Comicsissa numero 101 tammi–helmikuussa 1945. Vuoden 1948 uudelleenkertomus Teräsmiehen alkuperätarina syventyi myöhemmin Laran yksityiskohtiin, vaikka hänen tutummat hopeakauden näkökohdat vakiintuivat 1950-luvun lopulta alkaen ja useiden seuraavien vuosikymmenten aikana.

Kuten The World of Kryptonissa (ja useissa muissa tarinoissa) tiivistetään, Lara oli lupaava astronautti Kryptonin avaruusohjelmassa. Kryptonin avaruusohjelma kuitenkin jumiutui pian pysyvästi sen jälkeen, kun Jax-Ur räjäytti yhden Kryptonin asutuista kuuista. Lopulta Lara tapasi tiedemiehen Jor-Elin, ja heillä oli useita yhteisiä seikkailuja ennen naimisiinmenoa, kuten aikamatkustava Lois Lane, joka yritti vietellä Jor-Eliä epäonnistuttuaan menemään naimisiin tämän pojan kanssa. Jonkin aikaa myöhemmin Lara synnytti pariskunnan ainoan lapsen, Kal-Elin.

Jor-Elin ja Laran avioliiton alkuvaiheessa paria tarkkailevat hetken universumin vartijat, jotka huomauttavat, että Lara (tai hänen miehensä) olisi ollut erinomainen Vihreä Lyhty.

Laran ja hänen miehensä Jor-Elin osoitettiin harjoittaneen kryptonialaista "klurkorin" kamppailulajia.

Kun Krypton oli räjähtämässä, Lara ja Jor-El asettivat pienen poikansa Jor-Elin rakentamaan pakorakettiin. Useimmissa uudelleenkertomuksissa Jor-El halusi Laran menevän heidän poikansa mukaan Maahan, mutta Lara kieltäytyi sanoen, että heidän pojallaan olisi paremmat mahdollisuudet päästä Maahan ilman hänen ylimääräistä painoaan. Kal-Elin avaruusalus lähti sitten lentoon jättäen Laran ja Jor-Elin menehtymään Kryptonin tuhoutuessa.

Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Lara on Kryptonin armeijan jäsen. Yksi Sotaakatemian lahjakkaimmista opiskelijoista, Lara on sekä taitava taistelija että taitava tiedemies.

Lara esiintyy "Krypton Returns" -tarinassa. Hän kertoo tyttönimekseen "Lara Van-El".

Laran rooli Superman-mytoksessa on vaihdellut vuosien varrella, ja hänen kohtelunsa ja painotuksensa riippuvat usein vuosikymmenestä, jolloin häntä on kirjoitettu. Kulta-ajan ja varhaisen hopeakauden tarinat kohtelivat Laraa pienemmässä roolissa kuin hänen miehensä. Tarinat 1970-luvulta lähtien kuvaavat Laran kuitenkin näkyvämmissä rooleissa; yksi esimerkki on vuoden 2004 minisarja Superman: Birthright. Rakentaessaan yksinäisyyden linnoituksensa Teräsmies kunnioitti kuolleita biologisia vanhempiaan Jor-Elin ja Laran patsaalla kannattamassa Krypton-planeettaa.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]