Lady Shiva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lady Shiva oikealta nimeltään Sandra Wu-San tai Sandra Woosan on fiktiivinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmon ovat luoneet Dennis O'Neil ja Ric Estrada, ja hän esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa Richard Dragon, Kung Fu Fighter #5 joulukuussa 1975. Hän on kiinalais-japanilainen taistelulajien suurmestari ja yksi DC-universumin taitavimmista taistelijoista. Hän on palkattu salamurhaaja, joka on erikoistunut tappamaan kohteitaan paljain käsin, ja hän on Cassandra Cainin, nykyisen Lepakkotytön äiti. Hahmo on toiminut ajoittain Batmanin vihollisena ja liittolaisena.

Lady Shiva esiteltiin ensimmäisen kerran taistelutaiteilija Richard Dragonin vastustajana, koska hän uskoi tämän olevan vakooja, joka oli vastuussa hänen sisarensa Carolynin murhasta. Todellisuudessa Carolynin murhan ohjasi Guano Cravat, korruptoitunut liikemies, jonka rikolliset kunnianhimot oli tehty tyhjäksi Dragonin toimesta. Cravat vakuutti Woosanin, että Dragon tappoi Carolynin ja asetti hänet tarkoituksella Dragonia vastaan ​​kostotehtävässä. Kostaakseen sisarensa puolesta Woosanista tulee mestaritaistelija. Harjoittelunsa aikana hän huomaa olevansa ihmelapsi, joka hallitsee nopeasti useita kamppailulajeja ja nimeää lopulta itsensä "Lady" Shivaksi. Kun Shiva jäljittää Dragonin ja houkuttelee hänet Cravatin piilopaikkaan, Dragon paljastaa Cravatin petoksen. Sveitsiläinen, Carolynin todellinen murhaaja ja Cravatin alainen, oli jo kuollut taistelussa Dragonia vastaan, mikä teki Shivan koston moitteettomaksi.

Myöhemmin hän ryhtyy hetkeksi rikostaisteluihin Dragonin ja taistelutaiteilijatoverin Ben Turnerin kanssa hälventääkseen tarkoituksettomuuden tunteitaan sanoen: "Siedän Dragonia, koska vaara näyttää tarttuvan häneen kuin kärpäset hunajaan... ja ilman vaaraa elämäni on tyhjä!" Dragon toivoo, että hän voisi seurata hänen esimerkkiään ja käyttää taitojaan hyvään, houkuttelee häntä tutkimaan taistelulajien henkistä puolta ilman näkyvää menestystä. Kun näiden kolmen tiet lopulta eroavat, Shiva aloittaa uuden elämän vaeltaen, harjoitellen edelleen paremmuuttaan ja lisäten lopulta taitojaan urallaan mestarisalamurhaajana.

Post-Crisis tarinassa Lady Shiva syntyy slummikylässä, tuntemattomassa maassa, ja hänet kasvatettiin soturiksi ja kylän suojelijaksi. Lopulta Shiva pakenee kylästä sisarensa kanssa. Vuosia myöhemmin, kun sankaritar Musta Kanarialintu vierailee kylässä kokemassa Shivan koulutusta, kyläläiset pitävät kylän lasta nimeltä Sin panttivankina ja lupaavat, että jos Black Canarysta ei tule kylän soturi-suojelijaa, Sinin on otettava hänen paikkansa, mikä viittaa siihen, että Shivan sisarta käytettiin kerran samalla tavalla. Puhuessaan lapsuudestaan ​​Sin sanoo, että Ra's al Ghulin salamurhaajien liiga johti kylää, jossa hän ja Shiva syntyivät ja varttuivat.

Sisarukset muuttivat Detroitiin Michiganiin käyttäen nimiä Sandra ja Carolyn Wu-San. Siellä he käyttivät aikansa kamppailulajien harjoittamiseen. Tyttöjen nuoren iän, lahjakkuuden ja ainutlaatuisen sisarsuhteen vuoksi heidän harjoituksestaan ​​kehittyi salainen, täydellistetty kieli, jonka vain he saattoivat jakaa. Rakkaudesta siskoaan kohtaan Sandra pidättäytyi ottelemasta tosissaan harjoitellessaan Carolynin kanssa. Salamurhaaja David Cain näki tämän pidättäytymisen Sandrassa eräänä päivänä, kun hän vieraili Detroitissa katsomassa sisarusten esiintymistä. Cain piti Sandraa sukulaissieluna ja murhasi Carolynin poistaakseen esteen, joka heikensi Sandran todellista potentiaalia.

Saatuaan tietää, että David Cain oli murhannut hänen sisarensa, Sandra etsi hänet, mutta Ra's al Ghulin johtama League of Assassins, jonka jäsen Cain oli, houkutteli hänet väijytykseen. Häviävän taistelun kuumuudessa Sandra tajusi, kuinka Carolyn oli pidätellyt häntä ja kuinka paljon kehittymätöntä potentiaalia hänellä oli. Cain säästi hänen henkensä, ja vastineeksi Sandra suostui synnyttämään Cainille lapsen ja jättämään sen tämän kasvatettavaksi. Lapsen, Cassandra Cainin, oli määrä olla Ra's al Ghulin "Yksi, joka on kaikki", täydellinen henkivartija, jonka ainoa kommunikaatiomuoto oli kehonkielen lukutaito ja jonka ainoa vaisto oli käsien taistelu. Carolynin oltua poissa Cassandra ja Sandra olivat ainoat ihmiset, jotka jakoivat tämän lahjan. Cassandran syntymäpäivänä Sandra aikoi syntyä uudelleen Lady Shivana: luojana ja tuhoajana.

Lady Shiva jatkaa työskentelyä palkkasoturina rahan, haasteen ja taitojensa täydellisyyden vuoksi. Lopulta hän risteää League of Assassins -liiton ja sen johtajan Ra's al Ghulin kanssa ja aloittaa jatkuvan yhteyden heidän kanssaan. Vaikka hän on säilyttänyt läheiset siteet Liigan kanssa, hän toimii toisinaan heidän etujensa vastaisesti, kuten Batman: Legacysta nähtiin. Kun hän kouluttaa mahdollisia salamurhaajia, palkkasotilaita ja terroristeja sodan runtelemassa maassa, häntä lähestyvät Jason Todd, toinen Robin, ja hänen huoltajansa Batman, jotka toimivat todisteiden perusteella, että tämä oli yhteydessä Toddin isään, ja arvelee, että tämä voisi olla hänen äitinsä. Myöhemmin Batmanin onnistuttua kukistamaan Shivan ja saatua selville totuusseerumin avulla, että Shiva ei ole Jasonin äiti hän lähtee, mutta Shiva varoittaa häntä mahdollisesta uudelleenkohtaamisesta mihin Batman vastasi sarkastisesti "too bad" eli harmin paikka.

Myöhemmin Lady Shiva kohtaa Tim Draken ja näkee hänessä potentiaalia ja ottaa hänet opiskelijaksi muutamaksi viikoksi. Bonuksena hän tarjoutuu kouluttamaan hänelle yhden aseen käytön, ja hän valitsee bo-sauvan. Shiva mainitsee pilkallisesti, että se ei ole tappava ase, ja Drake selittää, miksi hän valitsi sen. Harjoittelunsa lopussa hän voittaa Shivan sparrausottelussa sauvan kanssa käyttämällä pilliä häiritäkseen tätä, ja tämä antaa hänelle kokoontaitettavan bo-sauvan.

Kun Bane murtaa Batmanin selän, Batman hakee koulutusta Lady Shivalta auttaakseen häntä saamaan takaisin taitonsa ja taisteluhenkensä. Shiva yrittää saattaa Batmanin koulutuksen loppuun manipuloimalla häntä tappamaan vastustajansa kohtalokkaalla Leopard Blow -iskullaan. Batman yksinkertaisesti teeskentelee käyttävänsä hyökkääjää huijatakseen hänet uskomaan, että tämä käytti tappavaa voimaa. Shiva saa myöhemmin selville totuuden, mutta ei etsi kostoa. Myöhemmin hän auttaa Batmania taistelemaan Ra's al Ghulia ja hänen League of Assassins -liigaansa, mukaan lukien Banea, vastaan, kun Ghul yrittää vapauttaa tappavan viruksen nimeltä Ebola Gulf A, joka olisi tappanut puolet maailman väestöstä (katso Batman: Legacy). Polku johtaa Batmanin Kalkuttaan, Intiaan. Koska heidän tietämyksensä kaupungista ovat rajalliset, Oraakkeli ottaa yhteyttä Shivaan, joka suostuu auttamaan Batmania. Yhdessä he kukistavat Ghulin miehet ja estävät viruksen vapautumisen.

Shivan tytär Cassandra pakenee 8-vuotiaana David Cainin luota kauhistuneena tapettuaan miehen paljain käsin ensimmäisessä salamurhassaan. Sitten hän vaeltelee maailmaa mykkänä ja lunastusta etsiessään löytäen itsensä Gotham Citystä Ei-kenenkään maan tapahtumien aikana. Nähdessään lupauksen Cassandrassa, Batman ja entinen Batgirl, Barbara Gordon, antavat Cassandralle siunauksensa ottaakseen Batgirlin viitan. Lopulta Batgirlin taidot kiinnittävät Shivan huomion. Sanomatta hänelle heidän suhteestaan, Shiva haastaa Batgirlin taisteluun kuolemaan. Shivan pettymykseksi hän voittaa Batgirlin vakaasti. Batgirlin kehonkielen sujuvuus on äskettäin heikentynyt telepaatin väkivaltaisen puhekyvyn myötä. Shiva haluaa taistella Batgirlia vastaan ​​huipussaan, ja säästää tämän henkensä ja lupaa kouluttaa hänet uudelleen sillä ehdolla, että heillä on uusintaottelu vuoden kuluttua. Voittamattomuuden salaisuus, Shiva selittää, on olla pelkäämättä kuolemaa edes etsimättä sitä. Shivan hoidossa Batgirl saa pian kykynsä takaisin.

Shiva ilmestyy taistelemaan Batgirlia vastaan ​​The Twelve Caesarin foorumilla ja tappaa hänet taistelussa. Ymmärtääkseen, että Batgirl ei ollut antanut kaikkea, Shiva elvyttää hänet. Batgirl myöntää halunneensa kuolemantoiveen siitä lähtien, kun Cain pakotti hänet tappamaan; hänen kykynsä lukea täydellisesti uhrinsa tuskaa oli traumatisoinut häntä syvästi. Voitettuaan kuolemantoiveensa Batgirl taistelee jälleen Shivaa vastaan ​​ja murskaa hänen miekkansa. Keskellä taistelua Batgirl syyttää Shivaa kuolemantoiveesta, itse asiassa matkustamisesta ja taistelusta oman kuolemansa etsimiseksi. Batgirl voittaa siten Shivan.

Cassandra alkaa epäillä, että Shiva on hänen äitinsä, mutta ei pysty provosoimaan Kainia tunnustukseen. Hän lähtee etsimään Shivaa ja löytää hänet lopulta Assassins-liigan uutena senseinä Nyssa Raatkon, Ra's al Ghulin vanhimman tyttären, johdolla. Taistelussa Cassandra uhraa henkensä pelastaakseen Liigan entisen jäsenen Tigrisin oman epäonnistuneen kokeellisen edeltäjänsä Mad Dogin hyökkäykseltä. Shiva päättää herättää Cassandran kuolleista Lasaruksen altaassa paljastaakseen perinnön totuuden ja taistellakseen häntä vastaan ​​vielä kerran.

Elvyttäessä häntä Shiva myöntää, että syy, miksi hän suostui synnyttämään, oli se, että hän toivoi, että hänen lapsensa tappaisi hänet. Tasaisessa taistelussa Cassandra murtaa Shivan kaulan ja halvaannuttaa tämän. Hän näyttää olevan valmis sijoittamaan Shivan Lasarus-altaaseen, mutta Shiva pyytää häntä olemaan tekemättä niin. Vastauksena Cassandra laittaa Shivan koukkuun, joka roikkuu kuopan päällä, ilmeisesti tappaen hänet. Vaikka Cassandran aikomus koskien tätä toimintaa on jätetty epäselväksi, tappaako hänet vai antaa hänen pudota altaaseen ja tulla henkiin, on vahvistettu, että Shiva on elossa One Year Later tarinassa, jossa hän liittyi Birds of Prey ryhmään ja käytti itsestään salanimeä Jade Canary. Cassandra hylkää sitten Batgirlin identiteetin ja palaa elämäänsä vaeltajana.

Infinite Crisis -tarinan aikana Shiva esiintyy myöhemmin Alexander Luthor Jr.:n Super Villains -seuran jäsenenä. The New 52:ssa (DC Comicsin universumin uudelleenkäynnistys vuonna 2011) Lady Shiva esiintyy Nightwingissä (vol. 3) #0. Vaikka Dick Grayson oli alun perin tarkoitettu vain tiedottamaan, hän astuu kentälle vastoin käskyjä, kun Batman haavoittuu. Hän taistelee häntä vastaan ​​debytoiden Robinina puvulla, joka koostuu lepakkoasun varaosista. Lady Shiva voittaa hänet helposti, mutta kehuu hänen taistelutaitojaan ja kertoo hänelle, että hänellä on liikaa mahdollisuuksia pysyä Batmanin varjossa. Ennen lähtöään Shiva käskee Dick Graysonia hakemaan hänet, kun hän on valmis vapauttamaan täyden potentiaalinsa. Myöhemmin Lady Shivan paljastetaan olevan League of Assassins -jäsen, joka opetti Punahuppua yhdessä Pronssitiikerin kanssa. Hän taistelee yhdessä Pronssitiikerin, Cheshiren, December Graystonen, Rictuksen ja Punahupun kanssa, kun Untitled soluttautui League of Assassinin salaiseen kaupunkiin.

Hän esiintyy myöhemmin Detective Comicsin #950 lopussa tarkkailemassa Cassandra Cainia katolta. Batman saa myöhemmin selville sekä Shivalta itseltään että Ra:lta, että tämä on eronnut hänestä ja Assassins-liitosta, uskoen tämän olevan liian omahyväinen varakkaiden kanssa ja pyrkivän rauhaan tuhon sijaan. Hän oli ottanut mukaansa Ra:n salaisen League of Shadows -järjestön ja oli vastuussa useista hyökkäyksistä ympäri kaupunkia sekä hyökkäyksistä Liigan vastaista sotilasryhmää, Colonya, vastaan. Kaksintaistelun jälkeen tyttärensä Cassandran kanssa Ra's Al Ghul ilmestyy ja ampuu Shivan kiväärillä. Ra's ottaa hänen ruumiinsa tarkoituksenaan herättää hänet kuulusteltavaksi.

Lady Shivaa pidetään yhtenä planeetan parhaista salamurhaajista ja taistelutaiteilijoista. Hänen tiedetään hallitsevan lukuisia kamppailulajeja, mukaan lukien kung fu, judo, jujutsu, wing chun, capoeira, savate, karate, aikido, kobudō, taekwondo ja eskrima. Hän osaa lukea ihmisten liikkeitä kehonkielestä ja ennustaa heidän liikkeensä etukäteen. Hän opetti tämän tempun tyttärelleen Cassandra Cainille. Hän pystyy taistelemaan useita vastustajia vastaan omin voimin. Häntä pidetään yleisesti maailman tärkeimpänä kamppailulajimestarina, yhtä voimakkaana kuin Richard Dragon ja Batman. Batman, jota pidetään myös yhtenä suurimmista kamppailulajeista, totesi, että "hän voi hyvinkin olla paras elossa oleva taistelija".

Vaikka hän on valmis tappamaan ja kerran yritti manipuloida Batmania tilanteeseen, jossa hänen olisi tapettava tehdäkseen hänestä arvokkaan vastustajan tulevaisuudessa, Shiva on osoittanut tietynlaista kunniantuntoa auttaen kouluttamaan kolmatta Robinia taisteluun. työskennellessään hänen kanssaan tutkimuksen aikana ja auttamalla Batmania saamaan takaisin taitonsa sen jälkeen, kun hän loukkaantui Banen takia ja menetti taisteluvaistonsa, vaikka hänen selkänsä oli parantunut. Hänen on myös huomattu kunnioittavan vanhoja opettajiaan; kun hän ja Black Canary saivat tietää, että he olivat kumpikin opiskelleet Sensei Otomon johdolla, Shiva totesi, että kunnioittaen Otomon halua olla tappamatta vastustajiaan hän ei koskaan käytä hänen opettamiaan taitojaan taisteluissa, joissa hänen tavoitteenaan on vihollistensa kuolema.

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Lady Shiva esiintyi Batmanin tytär -televisiosarjassa, jossa häntä esitti Sung-Hi Lee. Tämä versio on freelance-varas ja Helena Kylen entinen koulutoveri, joka etsii kostoa Barbara Gordonille 15-vuotiaan sisarensa vahingossa tapahtuneesta kuolemasta, joka kuoli vuosia aiemmin, kun Gordon Batgirlina yritti saada Shivan kiinni.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]