Bruce Timm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bruce W. Timm
Henkilötiedot
Syntynyt8. helmikuuta 1961 (ikä 63)
Yhdysvallat Oklahoma, Yhdysvallat
Ammatti tuottaja
animaattori
käsikirjoittaja
Siviilisääty Naimisissa

Bruce Walter Timm (s. 8. helmikuuta 1961 Oklahoma, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen Emmy-palkittu televisioanimaatioiden tuottaja, animaattori ja käsikirjoittaja. Hän tuli tunnetuksi vuoden 1992 Batman-animaatiosarjan luojana. Siitä sai alkunsa DC-animaatiouniversumi, joka kesti vuoteen 2006 asti.

Timmin ensimmäiset vuodet animoinnin alalla olivat vaihtelevia, kun hän teki useille eri animaatiosarjoille storyboardeja työskennellessään pääasiassa Filmationille 1980-luvulla. Tuolloin Timm teki pääasiassa pohjapiirroksia ja sommittelua Blackstar ja He-Man-animaatioille, sekä myöhemmin vastasi hahmojen suunnittelusta animaatioissa She-Ra: Mahdin prinsessa ja The Real Ghost Busters.

Filmationin lakkauttaessa toimintansa Timm joutui etsimään töitä muualta ja yritti aluksi päästä töihin Marvelille ja DC Comicsille, mutta tuloksetta. Myöhemmin vuonna 1989 hän sai töitä animaation parista Warner Bros. Animationilta.

Ura Warner Brothersissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päästyään töihin Warmerin animaatiopuolelle Timm pääsi ensimmäisenä suunnittelemaan hahmoja ja taustoja Tiny Toonsiin vuosien 1990–1992 aikana. Tämän jälkeen hän sai tilaisuuden luoda ja tuottaa Eric Radomskin kanssa suosikki sarjakuvasankarinsa Batmanin omaa animaatiosarjaa, kun hänen silloinen pomo Jean McCurdy halusi kaksikon luovan lyhytanimaation esittelyksi siitä millainen heidän sarjansa tulisi olemaan.[1] Kaksikon saatua animaation valmiiksi vuonna 1991 he esittelivät sen McCurdylle, joka puolestaan piti näkemästään ja meni itse henkilökohtaisesti Warnerin johtokunnan luokse kertomaan haluavansa Timmin ja Radomskin tekevän uuden Batmanin animaatiosarjan. Tämän myötä sarjan tuotanto sai alkunsa, jossa tuli esille erityisesti hänen piirtämistyylinsä 1950- ja 1960-luvun sarjakuviin pohjautuvaa art deco -tyylisiä rakennuksia. Timm suunnitteli myös kaikki sarjan hahmot lukuun ottamatta Pakkasherraa, Ihmislepakkoa ja Hullua Hatuntekijää. Lisäksi hän loi yhdessä Paul Dinin kanssa Harley Quinn hahmon samaan animaatiosarjaan ja myöhemmin hahmo sai myös oman nimikko sarjakuvalehtensä. Timm ylisti myös näyttelijä Kevin Conroyta Batmanin ääniroolista, jonka ansiosta hän löysi sarjaan juuri haluamansa äänen Batmanille.

Sarjan jälkeen syntyi myös DC-animaatiouniversumi, kun hän oli mukana tekemässä useita DC-sarjoja, kuten Teräsmiestä ja Justice Leagueta. Mukaan mahtui myös muutama elokuva, kuten Batman – Mustan kostajan paluu. Timm osallistui myös muutaman kerran äänirooleihin muun muassa Batmanissa ja Batman of the Futuressa. Tämän ohella hän osallistui Warner-yhtiön muihin tuotoksiin toimiessaan mallien suunnittelijana Animaanisissa ja luomalla idean Bittipää-sarjalle. Sittemmin Steven Spielbergin ehdotuksesta Timm muutti sarjan kokonaisuutta ja teki siitä 1990-luvulla Warnerin muiden sarjojen tavoin hullunkuriseksi komeadiaksi.

DC-Universumi elokuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC-animaatiouniversumin jälkeen Timm alkoi työskennellä suoraan DVD:lle julkaistujen DC Comics -animaatioelokuvien parissa vuonna 2006, joista ensimmäinen tuotos Superman: Doomsday julkaistiin vuonna 2007. Elokuvassa Teräsmiestä ääninäytellyt Adam Baldwin oli elokuvan virallisensivuston haastattelun mukaan Timmin pitkään etsimä ääni Teräsmiehelle, jonka kaltaista hän yritti ensi kerran saada jo 1990-luvun Teräsmiehen animaatiosarjaan. Tuolloin hän päätyi valitsemaan Tim Dalyn rooliin. Elokuvan jälkeen seuraavissa tuotannoissa Timm toimi tuottajana, kun elokuvat Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama ja Batman: Gothamin ritari saivat ensi-iltansa vuonna 2008. Vuotta myöhemmin Timmin neljäs tuottama elokuva Wonder Woman valmistui lopulliseen muotoonsa, jonka ohjasi Lauren Montgomery. Timm jatkoi elokuvien tuottamista aina vuoteen 2013 saakka, jolloin julkaistiin Batman: The Dark Knight Returns, Part 2.

Sittemmin maaliskuussa Timm luopui Warnes Bros. Animationissa valvovan tuottajan roolistaan ottaakseen enemmän aikaa itselleen. Samalla hän suunnitteli uutta Oikeuden Puolustajat -sarjaa[2], joka olisi saanut vaikutteita José Luis García-Lópezin 1970-luvun sarjakuvista.[3] Sarjan tuottaminen kuitenkin peruttiin.

Alun perin Timm halusi tulla sarjakuvan piirtäjäksi, mutta hän ei käynyt mitään taidekoulua tai kurssia, vaan opetteli itse piirtämään. Lapsena Timm oli aluksi enemmän Marvel Comics -fani ja hänen suosikkihahmonsa oli tuolloin Hämähäkkimies, mutta myöhemmin Timmin suosikki sarjakuvasankariksi tuli Batman. Unelma sarjakuvan piirtäjästä ei kuitenkaan käynyt aivan toteen, vaikka hän pääsi tekemään muutaman suositun minisarjakuva sarjan, jotka pohjautuivat hänen tuottamiin Batmanin ja Teräsmiehen animaatiosarjoihin. Vaikka pääasiassa Timmin sarjakuvat oli DC Comicsiin kuuluvia, hän oli mukana tekemässä muutaman Marvelin Kostajat-sarjakuvia.

Vuosi Elokuva Rooli
2012 Justice League: Doom vastaava tuottaja
2011 Batman: Year One vastaava tuottaja
Green Lantern: Emerald Knights vastaava tuottaja
All-Star Superman tuottaja
2010 Superman/Batman: Apocalypse vastaava tuottaja
DC Showcase: Jonah Hex vastaava tuottaja
Batman: Under the Red Hood tuottaja
DC Showcase: The Spectre vastaava tuottaja
Justice League: Crisis on Two Earths tuottaja
2009 Superman/Batman: Public Enemies vastaava tuottaja
Green Lantern: First Flight tuottaja
Wonder Woman tuottaja
2008 Batman: Gothamin ritari vastaava tuottaja
Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama tuottaja
2007 Superman: Doomsday ohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja, taiteellinen ohjaaja
2000 Batman of the Future: Return of the Joker tuottaja, käsikirjoittaja, hahmojen suunnittelija, kuvakäsikirjoittaja
1993 Batman – Mustan kostajan paluu tuottaja, ohjaaja, hahmojen suunnittelija, kuvakäsikirjoittaja

Televisiosarjat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuosi Televisiosarja Rooli
2011–2013 Green Lantern: The Animated Series vastaava tuottaja
2004–2006 Justice League Unlimited tuottaja, hahmojen suunnittelija
2003–2004 Teen Titans vastaava tuottaja
2001–2004 Justice League tuottaja, hahmojen suunnittelija, kuvakäsikirjoittaja, käsikirjoittaja
1999–2001 Batman of the Future tuottaja, hahmojen suunnittelija
1997–1999 The New Batman Adventures tuottaja, hahmojen suunnittelija, käsikirjoittaja
1996–2000 Teräsmies tuottaja, käsikirjoittaja, ohjaaja, hahmojen suunnittelija
1995 Animaaniset mallisuunnittelija
1995–1997 Bittipää konseptin luoja
1992–1995 Batman tuottaja, hahmojen suunnittelija, kuvakäsikirjoittaja, ohjaaja, käsikirjoittaja
1990–1992 Tiny Toons mallisuunnittelija, kuvakäsikirjoittaja, käsikirjoittaja, taustojen suunnittelija
1988 Haamujengi hahmojen suunnittelija
Beany and Cecil sommittelija, kuvakäsikirjoittaja, ohjaaja
1987 Mighty Mouse, the New Adventures sommittelija
1985 Action Force mallisuunnittelija
She-Ra: Mahdin prinsessa hahmojen suunnittelija
1984 Action Force: The Revenge of Cobra suunnittelija
1983 He-Man sommittelija
1982 NIMH – rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa apulaisanimaattori
1981 The Kid Super Power Hour with Shazam! sommittelija
Blackstar sommittelija
 • Daytime Emmy[4]
  • 2001: Erinomainen animaatiosarja; tuottaja
  • 1998: Erinomainen animaatiosarja; tuottaja
 • Eisner
  • 2004: Paras sarjakuva-albumi: uudelleenjulkaisu
  • 1995: Paras yksittäinen numero tai tarina
  • 1994: Paras yksittäinen numero tai tarina
 1. Batman animaatiosarja, osa 1 DVD:n kommenttiraita, viitattu 4.1.2008 (englanniksi)
 2. Bruce Timm Taking Break....But Returning With More JUSTICE LEAGUE comicbookmovie.com 30.3.2013 Viitattu 2.9.2013 (englanniksi)
 3. Bruce Timm Briefly Planned JUSTICE LEAGUE Inspired By José Luis García-López comicbookmovie.com 13.6.2013 Viitattu 2.9.2013 (englanniksi)
 4. a b c imdb finnish.imdb.com. Viitattu 28.12.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]