Musta Salama (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musta Salama
Black Lightning YO1.jpg
Luoja(t) Tony Isabella
Trevor Von Eeden
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Black Lightning nro 1 (huhtikuu 1977)
Henkilötiedot
Oikea nimi Jefferson Pierce
Status aktiivinen
Pituus 185 cm
Paino 91 kg
Ryhmäsidokset Outsiders
Edelliset ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Voimat Hallitsee sähköä
rajallinen kyky lentää
olympiatason urheilija
Suhteet
Sukulaiset Alvin Pierce (isä; kuollut)
Lynn Stewart (vaimo)
Anissa (tytär)

Musta Salama (engl. Black Lightning), oikealta nimeltään Jefferson Pierce on DC Comicsin kustantama sarjakuvasankari, jonka loivat Tony Isabella ja Trevor Von Eeden. Se teki ensiesiintymisensä nimikkosarjakuvansa ensimmäisessä numerossa vuonna 1977.[1] Musta Salama oli samalla ensimmäinen DC Comicsin afroamerikkalainen hahmo, joka sai nimikkosarjakuvansa.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jefferson Pierce kasvoi Metropolisin itsemurhaslummialueella, jonka nimi juontui asukkaiden tehdessä itsemurhan päästäkseen pois alueelta. Hänen isänsä joutui vahingossa ammutuksi erään mafian ammuskelun seurauksena. Pierce eli leskeksi jääneen äitinsä kanssa pitkään vaikeita aikoja, kunnes reilu kuukausi myöhemmin eräs italialainen räätäli Peter Gambi avasi kaupan heidän rakennuksen alakertaan ja auttoi Piercen poikaa ja äitiä talousvaikeuksista. Gambista tuli Piercelle vuosien myötä tärkeä isähahmo, joka auttoi poikaa hillitsemaan metaihmiskykyä tuottaa sähköä. Myöhemmin high schoolissa opiskelunsa ohella hän ryhtyi harrastamaan yleisurheilua. Oltuaan 18-vuotias hän pääsi ensimmäistä kertaa Olympiakisoihin ja herätti mediassa huomiota taustansa myötä. Pierce mainitsi myös uutisten kautta itsemurhaslummien asukkaille, että hekin voivat halutessaan päästä pois slummista. Kohtuullisen menestyksen myötä Pierce sai stipendin ja useita suosituksia eri yliopistoihin. Neljä vuotta myöhemmin hän pääsi opiskelemaan yliopistoon ja osallistui samalla toisiin olympialaisiinsa. Pierce voitti myös kisoissa kultaa kymmenottelussa ja sai koulun jälkeen töitä opettajana New Carthagesta.

Myöhemmin hän palasi takaisin Metropolisiin asumaan yhdessä vaimonsa ja tyttärensä kanssa lapsuuden kaupunkiinsa, jossa hän sai töitä Garfield High Schoolin rehtorina. Pierce tapasi uudelleen Gambin, joka ehdotti hänelle käyttämään erikoisia kykyjä ihmisten auttamiseen. Pierce ei aluksi halunnut tehdä näin, mutta huomattuaan kuinka eräs poika oli murhattu koulussaan ja poliisien oltua välinpitämättömiä asian suhteen hän otti asiat omiin käsiinsä.[3] Myöhemmin Piercen ryhtyi auttamaan slummilaisia rikollisilta erityisesti taistelemaan The 100 rikollisjärjestöä vastaan. Piercen toiminnat huomattiin lehdistössä, jotka nimittivät häntä Mustaksi Salamaksi. Hänen sankari toimintansa oli kuitenkin liikaa vaimolleen ja erityisesti Gambin murhauksen jälkeen, jonka vuoksi hän jätti Piercen ja muutti pois slummista tyttärensä kanssa.

Vuosia myöhemmin Piercen tytär Anissa koki 11-vuotiaana metaihmiskykynsä ja huomasi voivansa muuttaa kehonsa massatiheyttä. Kasvaessaan aikuiseksi Anissa ei ryhtynyt isänsä tavoin supersankariksi vaan opiskeli lääketiedettä. Pariskunnan erotessa Anissa jäi asumaan äitinsä luokse, kun isänsä Pierce jatkoi supersankarin elämää.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta Salama elokuvassa Superman/Batman: Public Enemies.
Musta Salama elokuvassa Justice League: Crisis on Two Earths.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta Salama teki ensiesiintymisensä televisiossa Batman – pelottomat -sarjan jaksossa "Enter the Outsiders". Musta Salama on kuvattu sarjan aikana vihaavan yhteiskuntaa. Hahmon asu muistutti ensimmäisissä jaksoissa toisen samankaltaisen sankarin Staticin asua. Sittemmin sarjan toiselle tuotantokaudelle asua muutettiin enemmän 1970-luvun tyyliseksi. Mustan Salaman äänenä toimi Bumper Robinson.

Musta Salama johtaa kolmihenkistä ryhmää nimeltä Ulkopuoliset, johon kuuluvat Katana ja Metamorpho. Myöhemmin jaksossa "Requiem for a Scarlet Speedster!" ryhmään on liittynyt kaksi sankaria lisää, Geo-Force ja Halo. Aluksi kolmikko työskenteli Slug nimiselle rikolliselle, mutta muuttivat mielensä rikollisuuden saralla Villikissan onnistuttua suostuttelemaan heidät pois rikollisuuden polulta. Sittemmin he harjoittelivat taitojaan Villikissan ja Batmanin luona. Viiden hengen ryhmänä he auttoivat Batmania taistelemaan Cobran organisaatiota vastaan.

Superman/Batman: Public Enemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustalla Salamalla on pieni rooli vuoden 2009 elokuvassa Superman/Batman: Public Enemies. Se kuului Kapteeni Atomin johtamaan ja Lex Luthorin organisoimaan supersankariryhmään. Se oli auttamassa estämään kohtalokasta räjähdystä luomalla suojakentän Major Forcen ympärille, joka sai kohtalokkaan iskun Power Girliltä, jonka seurauksena sen energia alkoi purkaantua. Kapteeni Atomi imi ulos tulleet energiat ja Musta Salama pienensi siitä seurautuneen räjähdyksen laajuutta. Hahmon äänenä toimi LeVar Burton.

Justice League: Crisis on Two Earths[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta Salama esiintyi toisen elokuvassa vuonna 2010 Justice League: Crisis on Two Earthsissä, jossa hahmon äänenä toimi Cedric Yarbrough. Sillä oli edellisen elokuvan tapaan pieni rooli auttaessaan Batmania taistelemaan Superwomanin kätyreitä vastaan, jotka tunkeutuivat Oikeuden Puolustajien vahtitorniin.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Musta Salama esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2009–2010 Bumper Robinson Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2009 LeVar Burton Superman/Batman: Public Enemies
2010 Cedric Yarbrough Justice League: Crisis on Two Earths
2017 Kane Jungbluth-Murry Injustice 2
2018 Cress Williams Black Lightning

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Black Lightning (comic book character) ComicVine Viitattu 30.11.2009 (englanniksi)
  2. The religion of Black Lightning (Jefferson Pierce) Adherents.com Viitattu 30.11.2009 (englanniksi)
  3. Black Lightning: Year One nro 1 Viitattu 10.12.2009