Musta Salama (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musta Salama
Luoja(t) Tony Isabella
Trevor Von Eeden
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Black Lightning nro 1 (huhtikuu 1977)
Henkilötiedot
Oikea nimi Jefferson Pierce
Status aktiivinen
Pituus 185 cm
Paino 91 kg
Ryhmäsidokset Ulkopuoliset
Edelliset ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Voimat Hallitsee sähköä
rajallinen kyky lentää
olympiatason urheilija
Suhteet
Sukulaiset Alvin Pierce (isä; kuollut)
Lynn Stewart (vaimo)
Anissa (tytär)

Musta Salama (engl. Black Lightning), oikealta nimeltään Jefferson Pierce, on DC Comicsin kustantama sarjakuvasankari, jonka loivat Tony Isabella ja Trevor Von Eeden. Hahmo teki ensiesiintymisensä vuonna 1977 Musta Salama -sarjakuvalehden ensimmäisessä numerossa.[1] Musta Salama oli samalla ensimmäinen DC Comicsin afroamerikkalainen hahmo, joka sai nimeään kantavan sarjakuvan[2]. Mustalla Salamalla on kaksi tytärtä Anissa ja Jennifer, jotka myöhemmin jatkoivat isänsä jalanjäljissä perittyään tämän kyvyt ja ryhtyivät Thunder ja Lightning nimisiksi sankareiksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jefferson Pierce kasvoi Metropolisin itsemurhaslummialueella, jonka nimi juontui siitä, että asukkaat eivät kestäneet aluetta vaan tekivät itsemurhan. Hänen isänsä joutui vahingossa ammutuksi erään mafian ammuskelun seurauksena. Pierce eli leskeksi jääneen äitinsä kanssa pitkään vaikeita aikoja, kunnes runsas kuukausi myöhemmin italialainen räätäli Peter Gambi avasi kaupan heidän asuintalonsa alakertaan ja auttoi Piercen poikaa ja äitiä talousvaikeuksista. Gambista tuli Piercelle vuosien myötä tärkeä isähahmo, joka auttoi poikaa hillitsemaan metaihmiskykyä tuottaa sähköä. Myöhemmin high schoolissa opiskelunsa ohella hän ryhtyi harrastamaan yleisurheilua. Oltuaan 18-vuotias hän pääsi ensimmäistä kertaa olympiakisoihin ja herätti mediassa huomiota taustansa vuoksi. Pierce sanoi myös uutislähetyksen haastattelussa itsemurhaslummien asukkaille, että hekin voivat halutessaan päästä pois slummista. Kohtuullisen menestyksen myötä Pierce sai stipendin ja useita suosituksia eri yliopistoihin. Neljä vuotta myöhemmin hän pääsi opiskelemaan yliopistoon ja osallistui samalla toisiin olympialaisiinsa. Pierce voitti kisoissa kultaa kymmenottelussa ja sai koulun jälkeen töitä opettajana New Carthagesta.

Myöhemmin hän palasi yhdessä vaimonsa Lynnin ja tyttärensä Anissan kanssa asumaan lapsuuden kotikaupunkiinsa Metropolisiin, jossa hän sai töitä Garfield High Schoolin rehtorina. Pierce tapasi uudelleen Gambin, joka ehdotti, että hän käyttäisi erikoisia kykyjään ihmisten auttamiseen. Pierce ei aluksi halunnut tehdä näin, mutta huomattuaan, kuinka eräs poika oli murhattu koulussa eikä poliisi ryhtynyt toimenpiteisiin, hän otti asiat omiin käsiinsä.[3] Myöhemmin Pierce ryhtyi auttamaan slummin asukkaita, erityisesti taistelemaan The 100 -rikollisjärjestöä vastaan. Piercen toiminnat huomattiin lehdistössä, ja hän sai nimen Musta Salama. Hänen sankaritoimintansa oli kuitenkin liikaa tämän vaimolle ja erityisesti Gambin kuoleman jälkeen Lynn jätti Piercen ja muutti pois slummista tyttärensä kanssa.

Vuosia myöhemmin Piercen tytär Anissa huomasi 11-vuotiaana metaihmiskykynsä ja totesi voivansa muuttaa kehonsa massatiheyttä. Aikuisena Anissa ei ryhtynyt isänsä tavoin supersankariksi vaan opiskeli lääketiedettä. Pariskunnan erotessa Anissa jäi asumaan äitinsä luokse, kun isä Pierce jatkoi supersankarin elämää. Myöhemmin, kun Anissa oli valmistunut yliopistosta, hän päätti ryhtyä supersankariksi ja otti itselleen nimen Thunder (Ukkonen) liittyen Outsiders -ryhmään[4]. Hänen nuorempi sisarensa Jennifer ryhtyi myös supersankariksi ottaen itselleen nimen Lightning (Salama) ja hänestä tuli JSA:n (Justice Society of America)n jäsen[5].

The New 52 sarjakuvissa Musta Salama otti yhteen Blue Devilin kanssa heidän yrittäessään selvittää Tobias Whalen aiheuttamaa rikollisaaltoa[6]. Myöhemmin Musta Salama liittyi Oikeuden Puolustajien varajäseneksi[7].

Mustan Salaman arkkivihollinen on Tobias Whale niminen mafiapomo, joka johtaa The 100 rikollisjärjestöä Metropolisissa.

Musta Salama esiintyi Injustice: Gods Among Us sarjakuvissa Batmanin johtaman kapinallisryhmän jäsenenä, kunnes hän erosi pidettyään heidän tapojaan väärinä ja liittyi Teräsmiehen hallintoon uudelleenrakentaakseen Metropolisin[8]. Injustice 2 sarjakuvissa Musta Salama palasi Batmanin puolelle Teräsmiehen hallinnon kukistuttua ja myöhemmin hänet valittiin yhdysvaltain presidentiksi[9].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Black Lightning (comic book character) ComicVine Viitattu 30.11.2009 (englanniksi)
  2. The religion of Black Lightning (Jefferson Pierce) (Arkistoitu – Internet Archive) Adherents.com Viitattu 30.11.2009 (englanniksi)
  3. Black Lightning: Year One nro 1 Viitattu 10.12.2009
  4. Outsiders vol. 3 #1 (Elokuu 2003)
  5. Justice Society of America vol. 3 #12 (Maaliskuu 2008)
  6. DC Universe Presents #13. DC Comics
  7. Justice League #17. DC Comics
  8. Injustice: Gods Among Us: Year Five Annual #1
  9. Injustice 2 Vol 1 #34
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Black Lightning