Ulkopuoliset (sarjakuvat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ulkopuoliset (eng. The Outsiders) on supersankaritiimi, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Ryhmä esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa The Brave and the Bold #200 heinäkuussa 1983. Kuten nimestä voi päätellä, tiimi koostuu supersankareista, jotka eivät täytä "valtavirran" supersankariyhteisön eli Justice Leaguen normeja. Ulkopuolisilla on ollut useita erilaisia ​​inkarnaatioita. Ne perusti Batman, jonka siteet Oikeuden Puolustajiin olivat kiristyneet tuolloin, ja esitteli nyt klassisen kokoonpanon, johon kuuluivat Batman, Black Lightning, Metamorpho, Geo-Force, Katana, Halo ja Looker. Myöhemmin 2000-luvun alun sarjakuvien Outsidersin inkarnaatiota johtivat Nightwing ja Arsenal Teinititaanit -supersankariryhmän hajottua, ja se kuvasi tiimiä ennakoivana ryhmänä, joka metsästi superrikollisia. Joukkueen kolmatta inkarnaatiota varten Batman muuttaa joukkueen erityiseksi iskujoukkueeksi, johon kuuluvat klassiset jäsenet Katana ja Metamorpho sekä uusia värvättyjä, kuten Kissanainen ja Black Lightningin tytär Thunder. Batman R.I.P.:n tarinan jälkeen Alfred Pennyworth toimii Batmanin ohjeiden mukaan kootakseen joukkueen jälleen uudelleen, värväten uusia jäseniä ja lisää joukkueen alkuperäistä kokoonpanoa.

Toinen versio tiimistä tutulla kokoonpanolla esiteltiin lyhyesti Batman Incorporatedissa vuonna 2011 Batmanin organisaation black ops -osastona. DC:n vuoden 2011 uudelleenkäynnistyksen jälkeen uusi versio Ulkopuolisista esitellään Green Arrown sivuilla salaseurana, jota edustaa seitsemän aseteemaista klaania. Tämän inkarnaation jäseniä ovat Katana, Onyx ja useita uusia hahmoja. Alkuperäiset Ulkopuoliset palaavat jatkuvuuteen vuonna 2017 DC Rebirthin jälkeen jälleen Batmanin perustamana salaisena tiiminä; Batman elvyttää joukkueen uudella kokoonpanolla vuonna 2018. Black Lightning johtaa toista inkarnaatiota vuonna 2022.

The Outsiders ilmestyi ensimmäisen kerran erikoisliitteenä The Brave and the Bold -lehden viimeisessä numerossa (#200) vuonna 1983. Ryhmä sai oman sarjakuvansa, Batman and the Outsiders, joka debytoi elokuussa 1983. Sen loi ja kirjoitti alun perin Mike W. Barr ja kuvitti Jim Aparo (myöhemmin kuvittanut Alan Davis).

Kun Batman lähti ryhmästä numerossa 32, nimi muutettiin The Adventures of the Outsidersiksi, ja se jatkui, kunnes se peruutettiin numerolla 46. Numero 38 sisälsi sarjan viimeisen alkuperäisen tarinan, koska numerot 39-46 olivat uusintapainos tarinoista seuralaissarjasta The Outsiders (1985). Tässä sarjassa oli jälleen alkuperäinen ryhmä, ja se painettiin Baxter-paperimuodossa, jota käytettiin sellaisissa nimikkeissä kuin The New Teen Titans (osa 2) ja Legion of Super-Heroes (osa 3). Se kesti 28 numeroa vuosilehtien ja erikoisnumeroiden lisäksi. Sarjaa julkaistiin alun perin rinnalla nimellä The Adventures of the Outsiders, ja se kertoi tapahtumista vuosi sarjan jälkeen. Lopulta tämän sarjan ensimmäiset numerot julkaistiin uudelleen The Adventures of the Outsiders -julkaisussa ennen kuin tämä nimike peruutettiin. Tämä otsikon elvytys vuonna 1993 kesti 25 numeroa ja sen kirjoitti Mike W. Barr, ja useimmat numerot oli piirtänyt Paul Pelletier.

Outsiders (vol. 3) ei liity lähes täysin edelliseen sarjaan. Se käynnistettiin vuonna 2003 uusilla jäsenillä, joista osa oli kuulunut Titaaneihin. Sarja peruttiin numerolla 50 ja käynnistettiin uudelleen nimellä Batman and the Outsiders (vol. 2), jossa on sekoitus nykyisiä ja uusia jäseniä. Marraskuussa 2007 kirjailija Chuck Dixon ja taiteilija Julian Lopez julkaisivat Outsidersin (osa 3) uudelleen nimellä Batman and the Outsiders (osa 2), jolloin Dark Knight otti tiimin hallintaansa "CheckOut"-crossoverin ja Checkmate-pelin jälkeen.