Gorilla Grodd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gorilla Grodd
Grodd, Salaman vaarallisin vastustaja
Grodd, Salaman vaarallisin vastustaja
Luoja(t) John Broome ja Carmine Infantino
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen The Flash nro 106 (Toukokuu 1959)
Henkilötiedot
Oikea nimi Grodd
Status Aktiivinen
Pituus 198 cm
Paino 272 kg
Ryhmäsidokset Superrikollisten salainen yhteisö
Tartarus
Voimat Gorillan voimat ja psyykkiset voimat joilla hän voi esimerkiksi hallita toisten mieliä ja lähettää psyykkisiä hyökkäyksiä

Gorilla Grodd on DC Comicsin kustantama superroisto ja supersankari Salaman vihollinen. Gorilla Groddin ensiesiintyminen oli lehdessä The Flash #106.

Gorilla Grodd oli listattu sijalle 35 vuonna 2009 IGN-sivuston laatimassa listassa kaikkien aikojen sadasta suurimmasta sarjakuvarikollisesta.[1]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorilla Grodd on hyperälykäs telepaattinen gorilla, joka pystyy hallitsemaan muiden mieliä. Hän oli alun perin normaali keskimääräinen apina, kunnes muukalaisten avaruusalus (joka oli muodostettu radioaktiivisesta meteoriitista, ja joka myös antoi voiman Hector Hammondille) syöksyi Groddin afrikkalaiseen kotiin. Aluksen luotsi antoi Groddille ja hänen gorilloilleen superälykkyyden. Grodd ja toinen gorilla Solovar kehittivät myös telepaattisia ja telekineettisiä voimia. Alienin johdolla gorillat rakensivat huippukehittyneen Gorilla Cityn. Gorillat elivät rauhassa, kunnes tutkimusmatkailijat löysivät heidän kotinsa. Grodd pakotti yhden tutkimusmatkailijan tappamaan alienin ja otti Gorilla Cityn haltuunsa ja suunnitteli valloittavansa seuraavana maailman. Solovar otti telepaattisesti yhteyttä Barry Alleniin varoittaakseen pahan gorillan suunnitelmista, ja Grodd voitettiin. Grodd kuitenkin onnistui palaamaan uudestaan ​​ja uudestaan ​​vitsaamaan Salamaa ja sankarin liittolaisia.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grodd esiintyi vierailevana hahmona Superystävät-sarjassa, jossa hahmon äänenä toimi Stanley Ralph Ross. Grodd oli mukana Lex Luthorin johtamassa Tuomion Legioonassa ja yritti saada valtaansa Gorilla Cityä ja käyttää sen asukkaita hyväksi vallatakseen maailman. Sarjassa Grodd oli huippuälykäs, mutta ei omannut telepaattisia kykyjä.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grodd esiintyi Justice Leaguen kaksiosaisessa jaksossa "The Brave and the Bold" vuonna 2002, sekä "The Secret Society" vuonna 2003, jossa hahmon äänenä oli Powers Boothe.

Hahmo esiintyi sarjassa Gorilla Cityn vihollisena, joka karkotettiin kaupungista yrittäessään hallita sen asukkaita mielenhallintakypärällä. Grodd vannoi kostoa ja pakeni lopulta Central Cityyn, jossa Grodd kohtasi sähköpostin kautta tapaamansa tiedemies Sarah Corwinin. Grodd päättää luoda kaupungin ylle samanlaisen suojakentän, kuin kotikaupungissaan Gorilla Cityssä, jonka ansiosta kaupunki näyttää kadonneen. Grodd ottaa samalla hallintaansa kaupungin asukkaat mielenhallintakypärällä, jonka avulla hän uskottelee ihmisille heidän olevan alhaisia olentoja. Lopulta Grodd suuntaa paikalliselle ydinohjusasemalle. Hän suunnitteli tuhoavansa Gorilla Cityn sen ohjuksilla. Grodd onnistui laukaisemaan ohjukset, mutta paikalla olleet sankarit Salama ja Solovar estävät Groddin aikeet, kun Salama onnistui sotkemaan Groddin mielenhallintakypärän johdot, jonka seurauksena Groddin yrittäessä käyttää kypärää se sekoitti Groddin mielen ja hän menetti tajuntansa. Samaan aikaan Vihreä Lyhty, Ihmenainen ja Haukkatyttö tuhosivat ohjukset.

Grodd esiintyi toisen kerran jaksossa "The Secret Society", jossa hän kasasi oman rikosryhmänsä nimeltä salainen yhteisö, jossa olivat mukana Giganta, Killer Frost, Parasiitti, Varjo, Sinestro ja Savinaama. Grodd yritti tällä kertaa ryhmän avulla päästä eroon Oikeuden Puolustajista. Samalla kävi ilmi että mielenhallintakypärän onnettomuuden myötä hän sai telepaattisia kykyjä, jonka avulla Grodd vaikutti Oikeuden Puolustajien mieliin. Tämän seurauksena he puhuivat toisilleen liiankin suoraan, jonka avulla Grodd yritti saada heidän joukkuehengen rikkonaiseksi. Hän teki myös satunnaisia hyökkäyksiä kokeillakseen ryhmänsä valmiutta. Sittemmin Grodd yritti järjestää näyttävän voiton Oikeuden Puolustajista saatuaan heidät kiinni edellisessä hyökkäyksessä. Metsästäjä Marsista kuitenkin onnistui huijaamaan Groddia muuntautumalla viime kohtaamisessa Savinaamaksi, jonka myötä oikea Savinaama olikin muiden Oikeuden Puolustajien kanssa kiinnitettynä. Marsilainen vapautti sankarit, jonka jälkeen he taistelivat toisiaan vastaan amerikkalaisen jalkapallon kentällä. Teräsmies kukistaa lopulta Groddin jakson lopussa.

Grodd esiintyi myös Justice League Unlimited -sarjan kolmannella kaudella, jossa päättyään vankilasta hän on muodostanut laajennetun version Secret Societysta ja muokannut sen infrastruktuuria toimimaan superroisto-osuuskunnalla vastaavasti laajentunutta Oikeuden Puolustajia vastaan ​​ja manipuloimaan Seuran jäseniä helpottamaan hänen suunnitelmaansa muuttaa jokainen ihminen maan päällä apinoksi. Liigan pilattua hänen suunnitelmansa Lex Luthor kaappaa Groddin Seuran johtajaksi ja pitää hänet vankina toivoen, että Grodd auttaisi Luthoria herättämään Brainiacin henkiin. Muuttaessaan Seuran päämajan avaruusalukseksi ja matkustaessaan avaruuteen osana suunnitelmiaan, romanttisesti hylätty Tala kuitenkin vapauttaa Groddin aloittamaan kapinan. Kun Seuran jäsenet joutuvat sisällissotaan Luthorille uskollisten ja Groddin kanssa olevien välillä, Luthor ja Grodd kohtaavat itsensä erikseen, kunnes edellinen kääntää jälkimmäisen voimat takaisin häneen ja pakottaa hänet ulos ilmasulusta.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorilla Grodd esiintyi animaatiosarjassa Batman – pelottomat, jossa häntä ääninäytteli John DiMaggio. Merkittävimmällä esiintymisellään hän yhdistää voimansa Monsieur Mallahin ja Gorilla Bossin kanssa muodostaakseen G.A.S.P. (Gorillas and Apes Seizing Power) ja yrittää korvata Gotham Cityn asukkaat gorilloilla, mutta Batman, Etsivä Simpanssi, B'wana Beast ja Vixen tyrmäävät heidät. Lisäksi nimeämätön, sankarillinen, vaihtoehtoisen todellisuuden albiinoversio Groddista esiintyy jaksossa "Deep Cover for Batman!".

Justice League Action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorilla Grodd esiintyi animaatiosarjassa Justice League Action, jossa häntä ääninäytteli David Sobolov.

The Flash[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorilla Grodd esiintyi vuoden 2014 The Flash televisiosarjassa, jossa hänen gorillahahmoaan ääninäytteli David Sobolov.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyväksi muuttunut Gorilla Grodd esiintyy vuoden 2015 nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäyttelee John DiMaggio. Sarjassa Gorilla Grodd toimii supersankareiden koulun vararehtorina. Sarjassa Grodd on usein hyvin tiukka ja on antanut useasti jälki-istuntoa monille koulun oppilaille mm Harley Quinnille.

JLA Adventures: Trapped in Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorilla Grodd esiintyi animaatioelokuvassa JLA Adventures: Trapped in Time, jossa häntä ääninäytteli Travis Willingham.

Batman Ninja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorilla Grodd esiintyi anime-elokuvassa Batman Ninja, jossa häntä ääninäytteli Takehito Koyasu japanilaisessa versiossa ja Fred Tatasciore englanninkielisessä versiossa.

Superman/Batman: Public Enemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorilla Grodd esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvassa Superman/Batman: Public Enemies, jossa häntä ääninäytteli Brian George.

Gorilla Grodd esiintyi myös animaatioelokuvissa Lego DC Comics Super Heroes: Justice League vs. Bizarro League ja Lego DC Comics Super Heroes: Justice League: Attack of the Legion of Doom, joissa häntä ääninäytteli Kevin Michael Richardson. Grodd esiintyi myös cameo-roolissa animaatioelokuvassa Justice League: New Frontier ja Harley Quinn animaatiosarjassa.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1978 Stanley Ralph Ross Superystävät
2002–2006
2010
Powers Boothe Justice League
Justice League Unlimited
DC Universe Online
2006 Neil Kaplan Justice League Heroes
2008–2010 John DiMaggio Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2009 Brian George Superman/Batman: Public Enemies
2010 Phil LaMarr DC Super Friends
2011 Jens Anderson DC Universe Online
2017 Charles Halford Injustice 2

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gorilla Grodd is number 35 IGN Viitattu 6.12.2009 (englanniksi)[vanhentunut linkki]
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.