Ajattelija (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ajattelija (eng. Thinker) on nimitys viidelle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle superroistolle. Ensimmäinen inkarnaatio, Clifford DeVoe, on alkuperäisen Salaman Jay Garrickin vihollinen. Toinen, Clifford Carmichael, on Firestormin vihollinen. Kolmas, Desmond Carter, on Batmanin vihollinen. Neljäs, tekoälyversio on Oikeuden Yhteiskunnan vihollinen. Viides, nimeämätön versio on Suicide Squadin vihollinen. Hahmon alkuperäinen versio esiintyi ensimmäisen kerran All-Flash #12 numerossa vuonna 1943 ja hänet loivat Gardner Fox ja Everett E. Hibbard[1]. Toinen versio hahmosta esiintyi Firestorm, the Nuclear Man #99 tarinassa heinäkuussa 1990 ja hänet loivat Gerry Conway ja Al Milgrom[2]. Kolmas hahmoversio esiintyi Batman: Shadow of the Bat #67 tarinassa lokakuussa 1997 ja hänet loivat Alan Grant ja Norm Breyfogle. Neljäs Ajattelija esiintyi JSA #9 tarinassa huhtikuussa 2000 ja hänet loivat David S. Goyer, Geoff Johns ja Stephen Sadowski. Viides Ajattelija esiintyi Suicide Squad (vol. 4) #24 tarinassa joulukuussa 2013 ja hänet loivat Matt Kindt ja Patrick Zircher. Kahdella Ajattelijan versiolla on ollut yhteisenä piirteenä teknologisesti johdettu telekineesi ja mielenhallinta.

Clifford DeVoe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Ajattelija, Clifford DeVoe oli epäonnistunut asianajaja, joka päätti katkerasti uransa vuonna 1933. Hän ymmärsi, että monilla hänen kohtaamillaan rikollisilla oli taidot, mutta ei aivoja hallita Gotham Cityn alamaailmaa, hän aloitti uuden uran pienten roistojen takana. Ajattelijana hänet voitti alkuperäinen Salama/Jay Garrick, hänen toistuvin vihollisensa. Hän etsi aina uusia tieteellisiä laitteita käytettäväksi ja hänen tärkein oli "Thinking Cap", metallihattu, joka voi heijastaa henkistä voimaa. DeVoe käytti tätä laitetta toistuvasti vuosien varrella.

Ajattelija oli Injustice Societyn jäsen ja johti muiden jäsenten tavoin vankilasta karanneita armeijaa. Plateau Cityssä poliisi nappaa nuhjuisesti pukeutuneen miehen, joka yrittää ampua kuvernööriä. He huomaavat, että tämä mies on kuvernöörin kaksoisolento ja väittää myös olevansa todellinen kuvernööri. Salama saapuu paikalle kuulemaan tämän, mutta siirtyy kohtaamaan kaupunkia vastaan hyökkäävät huijarit. Ajattelija ilmestyy paikalle ampuen säteen Crimson Cometia kohti, jolloin hän muuttuu painavammaksi ja putosi katon läpi. Toipuessaan Salama juoksee kuvernöörin kartanoon vain kuullakseen kuvernöörin käskevän kaikki poliisivoimat antautumaan. Salama astuu toimistoonsa ja huomaa, että kuvernööri on nukke/kone, joka pakenee avoimen oven läpi. Salama yrittää varoittaa poliisia, että väärä kuvernööri laittoi viestin, mutta Ajattelija ilmestyy ja kertoo Nopeimmalle elossa olevalle miehelle puhuvansa kuolleeseen mikrofoniin, minkä jälkeen hän vangitsee hänet näkymättömillä johtoilla.

Ajattelija esiintyi tuomarina JSA:n "oikeudenkäynnissä", mutta hänen paljastettiin olleen Vihreä Lyhty valepuvussa vangittuaan todellisen Ajattelijan tämän paetessa Aivoaaltoa. Tämä johti Injustice Societyn tappioon. Yhdessä Fiddlerin ja Shaden kanssa Ajattelija oli mies vuosikymmeniä kestäneen Keystone Cityn ja alkuperäisen Salaman "sieppauksen" takana, minkä jälkeen hänet voittivat kahden aikakauden Salamat[3]. Hänen "keskeytetty animaatioaikansa" Keystonessa piti Ajattelijan nuorena vuosien ajan, ja hän jatkoi rikollista uraansa nykyaikana.

Viime vuosina DeVoe hyväksyi tehtävän Task Force X:n kanssa vastineeksi täydestä armahduksesta[4]. Vaikka Kärppä ilmeisesti tappoi hänet tämän tehtävän aikana, hän ilmestyi pian sen jälkeen hengissä vain kuollakseen syöpään hattunsa aiheuttamana[5]. Hänen entinen vihollisensa, alkuperäinen Salama, yritti pelastaa hänet Thinking Capilla, mutta DeVoe kieltäytyi ja halusi levätä rauhassa[6].

DC Rebirthissa Ajattelija on kuvattu Keystone Cityn entisenä piirilakimiehenä 1940-luvulla ja hän taisteli Jay Garrickia vastaan. Kun Eobard Thawne kertoi hänelle lyhyesti, että kaikki unohtavat hänet, Jay heittää kypäränsä DeVoea kohti lyödäkseen hänet tajuttomaksi ja kukistaa sitten hänen kätyrinsä[7].

Cliff Carmichael

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Ajattelija Clifford Carmichael oli älyllinen kiusaaja ja Ronnie Raymondin (Firestormin puolikas) kilpailija Bradley Highissa ja myöhemmin Vandemeer Universityssä. Cliff piti Ronniea kilpailijana hänen suosionsa vuoksi[8]. Hän kiusasi Ronniea koko lukiouransa ajan ja myöhemmin Vandemeerin yliopistossa. Juuri Vandemeerissä Cliffin kepposet muuttuivat pahaenteisiksi, kun hän katkaisi kypärän hihnan Ronnien jalkapallokypärään toivoen saavansa hänet loukkaantumaan. Hugo Hammer, Cliffin serkku, otti vahingossa Ronnien kypärän ja jalkapallo-ottelun aikana hänen niskansa katkesi. Cliff joutui syyllisyyteen halvaannutettua vahingossa serkkunsa, ja hän joutui mielisairaalaan. Jostain syystä tutkijat aloittivat kokeen alkuperäisen Ajattelijan (jonka uskottiin kuolleen tuona aikana) nyt hylätyllä "Thinking Capilla" ja käyttivät Carmichaelia marsuina. Cliff käytti hattua analysoidakseen laitetta ja parantaakseen sen suunnittelua. Istuttamalla kypärän mikrosiruversiot omiin aivoihinsa, Cliffistä tuli "kyberpunk-hullu", jolla oli metainhimillisiä voimia. Uutena Ajattelijana hänet nimitettiin Suicide Squadiin, kun hän yritti tappaa Oraakkelin ja Amanda Wallerin[9]. Useiden tehtävien jälkeen hän petti heidät ilkeälle Cabalille. Hän on sittemmin noussut esiin Jason Ruschin, uuden Firestormin, vihollisena. Kun Killer Frost huomasi, että Raymondin, edellisen Firestormin, tietoisuus oli olemassa Ruschin sisällä, Ajattelija käytti hyväkseen uutta tilaisuutta vastustaakseen vanhaa vihollista[10]. Hän hallitsee teknologisesti Multiplexin ja Typhoonin mieliä ja taisteli Firestormia vastaan ​​pakottaen lopulta Raymond-persoonan hajoamaan. Edeltäjänsä viimeisten rohkaisevien sanojen motivoituneena Rusch hajotti Carmichaelin aivojen parannukset ja jätti hänet koomaan.

Vuosien 2005–2006 "Infinite Crisis" -tarinassa Cliff esiintyy Alexander Luthorin, Jr.'s Secret Society of Super Villains -järjestön, jäsenenä.

John Ostranderin elvyttäessä Suicide Squadin minisarjassa 2007–2008 Cliff yhdistettiin jälleen Suicide Squadiin Amanda Wallerin johdolla[11]. Paljastui, että vaikka Firestorm oli poistanut Cliffin aivoista tehdyt parannukset, hän toipui täysin ja palveli edelleen teknisenä tukihenkilönä ja Wallerin johtajana hänen joukossa. Lopulta pettäessään ryhmän "Kenraalin", Wade Eilingin johdolla, Cliff ampui King Faradayn ja alisti Wallerin kesken operaation. Faraday toipui ampumalla Cliffiä kolme kertaa ja oletettavasti tappaen hänet ennen kuin herätti Wallerin ja sai takaisin joukkueen hallintaan[12].

Desmond Connor

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desmond Connor oli konna, joka käytti myös nimeä "Ajattelija" ja kohtasi Batmanin Gotham Cityssä. Connorilla oli telepaattisia kykyjä, joiden ansiosta hän voi vahvistaa muiden pelkoa, ja hän aloitti yhteistyön hypnotisoija Marlon Dallin kanssa. Heidän yhdistetyt illuusionsa saivat kaupungin merkittävimmät asukkaat tekemään erilaisia ​​rikollisia tekoja, joita he käyttivät häiriötekijänä omassa ryöstössään. Batman, joka oli jotenkin immuuni hänen voimilleen, kukisti tämän Ajattelijan nopeasti[13].

Kun uudelleen muodostettu JSA muutti Wesley Doddsin aiemmin omistamaan New Yorkin rakennukseen, Mister Terrific suunnitteli tietokonejärjestelmän, joka perustui alkuperäiseen Ajattelijan "Thinking Cap" -tekniikkaan ja mallinnettiin hänen aivokuvioidensa mukaan. Ei ole yllättävää, että järjestelmä tuli tietoiseksi itsestään ja otti visuaalisen "hologrammimuodon"[14]. Uutena Ajattelijana se liittyi Johnny Sorrowin moderniin Injustice Leagueen, tarjosi roistoille tietoa JSA:n jäsenistä ja käänsi sankarien oman päämajan vastaan. niitä. Toinen Star-Spangled Kid voitti hänet ja katosi kyberavaruuteen. Hän nousi uudelleen esiin Keystone Cityssä taistelemaan Wally Westiä, silloista Salamaa vastaan, yrittäen hallita kaikkia Keystonen aivoja lisätäkseen voimaansa. Kyborgin voittamana hän vetäytyi jälleen kyberavaruuteen[15]. Hän on sittemmin esiintynyt lyhyesti joissakin muissa kirjoissa, kuten JSA Classified #5, liittyessään Injustice Societyn viimeiseen inkarnaatioon entisten joukkuetovereidensa rinnalla[16].

Äärettömän kriisin tarinan aikana AI Thinker oli yksi Alexander Luthor Jr.:n Super Villains -seuran roistoista. Tämä Thinker-versio on tuotu Checkmateen nimellä White King/Mr. Terrificin lähettinä[17][18].

Post-DC Rebirthissä, AI Thinker esiintyy Legion of Zoomin jäsenenä. Hänet nähdään, kun he kohtaavat Salaman-perheen hetkiä sen jälkeen, kun Barry Allen karkotti Eobard Thawnen hänestä[19].

Nimetön Ajattelija

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2013–2014 Forever Evil -tarinassa, joka tapahtui The New 52 -uudelleenkäynnistysaikakaudella, tuntematon Ajattelija käytti älyään ennustaakseen Amerikan rikossyndikaatin saapumista ja joutui vankilaan Belle Reveen. Ajattelijan aivot joutuivat poistamaan energiaa muusta kehostaan ​​ja samalla vanhentamaan häntä ennenaikaisesti. Kun Amerikan rikossyndikaatti saapui, Thinker oli niiden roistojen joukossa, jotka vannoivat heille uskollisuutensa, missä hänen motiivinsa on hankkia itselleen uusi ruumis: OMACin ruumis[20]. Amanda Wallerin hologrammin avulla Ajattelija huijasi Power Girlin, Steelin ja Warrantin auttamaan häntä samalla kun hän aikoi käyttää niitä itsemurharyhmän tuhoamiseen. Taistelun aikana, jossa molemmat osapuolet saivat tietää, että huijari Amanda Waller manipuloi heitä, Harley Quinn seurasi Ajattelijan käskyjä kytkemällä OMACin virtalähteeseen ja kuiskaamalla aktivointikoodia häneen. Odottaessaan OMACia Thinker manipuloi King Sharkin syömään Amanda Wallerin. Keskustelussa James Gordon Jr.:n kanssa Amanda Waller epäili, että Ajattelija nappasi räjähtävän kauluksen hänen kaulaansa sinä yönä, jolloin Amerikan rikossyndikaatti saapui, missä hän kuolee kummallakin tavalla, jos hän joko lähtee Belle Revestä tai Ajattelija kuolee[21].

Harley Quinnin ja James Gordon Jr.:n välisen tappelun jälkeen he havaitsivat, että Ajattelija oli onnistunut suunnitelmassaan ladata mielensä OMACiin. Ollessaan OMACin ruumiissa Ajattelija aiheuttaa lumivyöryn haudatakseen Amanda Wallerin ja molemmat itsemurharyhmät. Kun molemmat joukkueet välttävät lumivyöryn, Kevin Kho ottaa yhteyttä Amanda Walleriin auttaakseen vapauttamaan hänet Ajattelijan hallinnasta[22]. Kun molemmat joukkueet taistelevat OMAC:ia vastaan, Amanda Waller käyttää Ajattelijan tietokonetta. Manipuloituaan OMACin tappamaan kuningashain isän Camon, hän vaatii tietämään missä Amanda Waller on. Molemmat joukkueet jatkavat taisteluaan Ajattelijan ohjaamaa OMACia vastaan[23]. Amanda Waller työskentelee Kevin Khon kanssa saadakseen Ajattelijan pois kehostaan ​​tai muuten hän kuolee, kun OMAC tuhoutuu. Suunnitelmana on saada OMAC portaaliin, joka huuhtelee heidät The Toiletiin, jonne metat, joita ei voida tappaa tai vangita menevät. Ajattelija alkaa tuntea, että Kevin alkaa heikentää häntä sisältäpäin. Kun Kapteeni Bumerangi potkaisee OMACin The Toiletiin, Kevin saa ruumiinsa takaisin Ajattelijalta. Koska Ajattelijan alkuperäistä ruumista ei löydy mistään, Amanda Waller epäilee, että Thinker on edelleen läsnä jossakin[24].

Elseworld-tarinassa JLA: The Nailissa Atomi yrittää tutkia Ajattelijan tukikohtaa selvittääkseen, onko hän vastuussa viimeaikaisista propagandahyökkäyksistä yli-inhimillistä yhteisöä vastaan. Katapulttia käyttämällä hän kutistuu ilmamolekyylin kokoiseksi ja tunkeutuu Ajattelijan tukikohtaa ympäröivän voimakentän läpi vain löytääkseen Ajattelijan kuolleena niska murtuneena. Myöhemmät todisteet paljastavat, että aivopesty Metamorpho tappoi hänet mutatoituneen Jimmy Olsenin käskystä estääkseen ketään saamasta tietää Olsenin suunnitelmista eristää Maa galaksista, kunnes hän oli onnistuneesti luonut Kryptonin uudelleen[25].

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Clifford DeVoen versio Ajattelijasta esiintyi vuoden 2014 The Flash televisiosarjan neljännellä kaudella, jossa häntä esitti Neil Sandilands. Tämä versio on eteläafrikkalainen yliopistoprofessori, joka insinöörivaimonsa Marlize DeVoen avustuksella kehitti "Thinking Capin" lisätäkseen älykkyyttään, mutta hänestä tuli meta-ihminen, jolla on lahjakas älykkyys ja kehittynyt ALS-muoto.
 • Clifford DeVoen versio Ajattelijasta esiintyi cameo-roolissa Stargirl televisiosarjan jaksossa "Summer School: Chapter One", jossa hänet nähtiin vanhassa valokuvassa. Tämä versio perustuu hänen kultakauden vastineeseensa ja taisteli aiemmin Justice Society of Americaa vastaan.
 • Tuntemattomaan Ajattelijaan perustuva hahmo nimeltään Dr. Gaius Grieves esiintyi The Suicide Squad: Suicide Mission elokuvassa, jossa häntä esitti Peter Capaldi. Tämä versio on sosiopaattinen, skotlantilainen metaihmisgeneetikko, joka oli Corto Maltesen diktatuurin ja Yhdysvaltain hallituksen palveluksessa "Project Starfish" -projektissa. 30 vuoden aikana hän opiskeli ja teki kokeita Starrolla käyttämällä Corton Maltesen hallituksen vihollisia natsien aikaisessa Jötunheim-nimisessä tutkimuslaitoksessa[26]. Sen jälkeen kun Amerikan vastainen diktatuuri ottaa haltuunsa Corto Maltesen hallituksen ja tappaa hänen tieteellisen ryhmänsä tarkoituksenaan aseistaa Starro nykyhetkellä, Grieves on heidän puolellaan pelastaakseen itsensä, kunnes Amanda Wallerin lähettämä Suicide Squad vangitsee hänet tarkoituksenaan tuhota Project Starfish ja haudata sen siteet Yhdysvaltain hallintoon. He pakottavat hänet auttamaan heitä soluttautumaan Jötunheimiin, kunnes he vahingossa vapauttavat Starron, joka tappaa Grievesin kostoksi sille tehdyistä kokeista.
 1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 308
 2. Wells, John (September 2016). "Bullies and Blowhards of the DC Bronze Age". Back Issue!. Raleigh, North Carolina: TwoMorrows Publishing (#91): 26–27
 3. Waid, Mark. "Chapter 7 Stolen Thunder". The Life Story Of The Flash by Iris Allen. DC Comics
 4. Doom Patrol and the Suicide Squad Special #1. DC Comics
 5. The Flash (vol. 2) #134 (February 1998). DC Comics
 6. The Flash (vol. 2) #134 (February 1998). DC Comics
 7. The Flash #750. DC Comics
 8. Firestorm the Nuclear Man #53 (Marraskuu 1986). DC Comics
 9. Suicide Squad #48. DC Comics
 10. Firestorm (vol. 3) #11 (Toukokuu 2005). DC Comics
 11. Suicide Squad (vol. 3) #1. DC Comics
 12. Suicide Squad (vol. 3) #7. DC Comics
 13. Batman: Shadow of the Bat #66. DC Comics
 14. JSA #17. DC Comics
 15. The Flash (vol. 2) #187. DC Comics
 16. JSA Classified #5. DC Comics
 17. Checkmate (vol. 2) #9. DC Comics
 18. Checkmate (vol. 2) #13. DC Comics
 19. The Flash #760. DC Comics
 20. Suicide Squad (vol. 4) #24. DC Comics
 21. Suicide Squad (vol. 4) #25. DC Comics
 22. Suicide Squad (vol. 4) #27. DC Comics
 23. Suicide Squad (vol. 4) #28. DC Comics
 24. Suicide Squad (vol. 4) #29. DC Comics
 25. Justice League: the Nail #2. DC Comics
 26. https://web.archive.org/web/20210705022531/https://twitter.com/JamesGunn/status/1411784607293267968 "[In response to "Is it true the Thinker's real name is Gaius Grieves?"] Yes"]