Bart Allen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bart Allen
Kid Flash Bart.jpg
Luoja(t) Mark Waid
Mike Wieringo
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Flash (vol. 2) nro 92 (heinäkuu 1994)
Henkilötiedot
Oikea nimi Bartholomew Allen II
Status aktiivinen
Pituus 157 cm (Salamana 180 cm)
Paino 52 kg (Salamana 81 kg)
Edelliset ryhmäsidokset Teinititaanit
Voimat Kykenee juoksemaan valonnopeudella
Suhteet
Sukulaiset Barry Allen (isoisä)
Iris Allen (isoäiti)
Thaddeus Thawne (isoisä)
Don Allen (isä)
Meloni Thawne-Allen (äiti)
Owen Mercer (maternal half-brother)

Bart Allen on DC Comicsin kustantama sarjakuvasankari, jonka loivat Mark Waid ja Mike Wieringo. Se teki ensiesiintymisensä Impulssina Flash sarjakuvan toisen osan numerossa 92, vuonna 1994. Myöhemmin hahmo seikkaili Poika Salamana joulukuusta 2003 lähtien sarjakuvan Teen Titans (osa 3) numeron neljä myötä. Sittemmin Allenista tuli neljäs Salaman nimeä kantanut sankari Infinite Crisisin sarjakuvan myötä, jossa se teki esiintymisensä Salamana viidennessä numerossa vuonna 2006. Vuotta myöhemmin Allenin oletettiin kuolleen[1], mutta se palasi lopulta takaisin Poika Salamana vuonna 2009 Final Crisis: Legion of 3 Worlds minisarjakuvassa.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart Allen syntyi vuonna 2980 Don Allenille, joka on Barry Allenin, toisen Salaman poika ja Meloni Thawnelle, jonka isä Thaddeus Thawne on kaukainen sukulainen Salaman vanhoille vihollisille Cobalt Bluelle ja Professori Zoomille. Pian Allenin syntymän jälkeen Zoom hyökkäsi hänen perheensä kimppuun yrittäen päästä Allenin isän suvusta eroon.

Isänsä kuoltua Bart tuotiin tulevaisuudesta 2000-luvulle, jossa hänen isoäitinsä Iris Allen pyysi Wally Westiä pojan holhoojaksi ja opettamaan hänelle käyttämään voimiaan, sekä sopeutumaan heidän vuosisadalle. West kuitenkin turhautui ajan myötä Bartin ajattelemattomaan käytökseen, joka otti sankarinimekseen Impulssi. Hän asui samalla ensimmäisen Salaman Jay Garrickin luona. Vuosien jälkeen West ehdotti Bartille liittymistä Teinititaaneihin, joka nuori sankari myös hyväksyi. Samanaikaisesti ryhmäkutsun oli saanut useampi muu nuoren sukupolven sankarit, joiden oli tarkoitus jatkaa uuden sukupolven teinititaaneina. Ennen kuin ryhmä oli ehtinyt kunnolla kokoontua he saivat hälyttävän kutsun, kun Deathstroke oli ilmaantunut paikalle erään rakennuksen räjähdyksen seurauksena. Myös paikalle saapunut Impulssi sai kokea karun kohtalon yrittäessään vain selvittää, jäikö siviilejä rakennuksen sisälle, kun paikalla ollut Deathstroke ampui Jerichon mielenhallinnan seurauksena sankaria polveen. Kyborgi kiidätti Impulssin sairaalaan, jossa hänen jalkansa operoitiin kuntoon. Leikkauksen aikana Impulssi kävi mielessään läpi eri asioita menneestä tapahtumista, jonka seurauksena päästyään sairaalasta hän päätti lukea paikallisen kirjaston kaikki kirjat läpi. Samalla Impulssi otti uudeksi nimekseen Poika Salama ja kertoi tapaturman auttaneen häntä tajuamaan mitä häneltä tulevaisuudessa vaadittaisiin ja halusi samalla osoittaa ettei häntä pitäisi enää aliarvioida mikäli hän joskus perisi Salaman roolin Wally Westiltä.

Vuosia myöhemmin Bartin yrittäessä saada Teräspoika-Primen loukkuun vauhtivoimaan yhdessä Wally Westin ja Jay Garrickin kanssa. Bart kuitenkin huomasi olevansa pian yksin Primea vastaan, kun Garrick jäi jälkeen ja West vedettiin pois. Bart onnistui kuitenkin pakottmaan Teräspoika-Primen vauhtivoiman äärirajoille, jonne loukkuun jääneet Barry Allen, Max Mercury ja Johnny Quick vetivät Teräspoika-Primen mukanaan. Kolmikko piti Primea vankina usean vuoden ajan kunnes se karkasi. Bart seurasi perässä ja vietti neljä vuotta toisessa maailmassa. Palattuaan omaan maailmaansa hän oli ollut poissa vain muutaman päivän, mutta vanhentui silmänräpäyksessä neljä vuotta.[2] Samalla Allen väitti käyttäneensä kaikki supernopeutensa.

Pian hän huomasi ettei muistanut enää mitään kuluneista vuosista ja päätti jatkaa elämäänsä normaalilla tavalla. Bart meni töihin Keystone Motorsiin tehdastyöläiseksi ja yritti jättää supersankari elämänsä taakse. Tehtaalla sattuneessa onnettomuudessa hänen ystävänsä Griffin Grey sai yllättäen supervoimia, jotka kuitenkin ikäännyttivät häntä nopeasti. Bart suostui lopulta ottamaan usean kielteisen vastauksen jälkeen Salaman roolin, kun tohtori Val oli luonut parannetun kopion Barry Allenin Salama-asusta. Bart puki asun ylleen pelastaakseen kaupungin Griffiniltä, mutta ei suostunut jatkamaan Salaman perintöä. Sittemmin hän suostui kantamaan roolia neljäntenä Salamana ja muutti Los Angelesiin, jossa hän opetteli paikallisessa poliisiakatemiassa oikeusoppia.

Bart kuitenkin kuoli taistellessaan Salaman tuttuja pahiksia sekä Inertiaa vastaan, joka katkaisi hänen vauhtivoiman, jonka seurauksena erityisesti Kapteeni Pakkanen, Helleaalto ja Säävelho ampuivat hänet.[3] Myöhemmin 3000-luvulla Avaruussankarien legioona päättivät herättää Bartin henkiin salamasauvoilla ja salaman voimilla varustetuilla sankareilla, sekä Bartin serkun Jenni Ognatsin ja kosmisen juoksumaton avulla. Bartin palattua takaisin elävien kirjoihin se otti uudelleen Poika Salaman roolin.[4]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smallville[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart Allen esiintyi ensi kerran televisiossa vuonna 2004 Smallvillessa vierailevana hahmona. Se esiintyi kolmessa jaksossa "Run", "Justice" ja "Doomsday", jossa hahmoa näytteli Kyle Gallner.

Allen koki elämänsä hankalaksi tuntiessaan olonsa ulkopuoliseksi ja karkasi sen vuoksi kotoa. Hän oli aluksi pikkurikollinen, joka käytti nopeuttaan hyväksi varkauksissa. Pian hän toimi eräänlaisena lähettinä Hannison nimiselle rikollispomolle, joka myi ja osti varastettuja tavaroita. Tämän seurauksena Allen käytti usein valenimiä, Jay Garrick, Barry Allen ja Wally West. Hanisonin huijattua Allenia erään venäläisen käsikirjoituksen vuoksi, hän siirtyi takaisin pikkurikoksiin, huolimatta Clark Kentin suostuttelusta käyttää voimiaa parempaan tarkoitukseen.

Kaksi vuotta myöhemmin Allen oli liittynyt Vihreän Nuolen perustamaan supersankariryhmään, jossa hän sai koodinimekseen Impulssi.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2004
2007
2009
Kyle Gallner Smallville

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Flash: The Fastest Man Alive nro 13
  2. Infinite Crisis (2006)
  3. Flash: The Fastest man alive nro 13 (2007)
  4. Final Crisis: Legion of Three Worlds nro 3 (2009)