Bart Allen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bart Allen
Luoja(t) Mark Waid
Mike Wieringo
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Flash (vol. 2) nro 92 (heinäkuu 1994)
Henkilötiedot
Oikea nimi Bartholomew Allen II
Status aktiivinen
Pituus 157 cm (Salamana 180 cm)
Paino 52 kg (Salamana 81 kg)
Edelliset ryhmäsidokset Teinititaanit
Voimat Kykenee juoksemaan valonnopeudella
Suhteet
Sukulaiset Barry Allen (isoisä)
Iris Allen (isoäiti)
Thaddeus Thawne (isoisä)
Don Allen (isä)
Meloni Thawne-Allen (äiti)
Owen Mercer (velipuoli)

Bart Allen on DC Comicsin kustantama sarjakuvasankari, jonka loivat Mark Waid ja Mike Wieringo. Hahmo teki ensiesiintymisensä Impulssina Flash sarjakuvan toisen osan numerossa 92, vuonna 1994[1]. Myöhemmin hahmo seikkaili Poika Salamana joulukuusta 2003 lähtien sarjakuvan Teen Titans (osa 3) numeron neljä myötä. Allen on toiminut sekä Teinititaanien ja Young Justicen jäsenenä[2]. Sittemmin Allenista tuli neljäs Salaman nimeä kantanut sankari Infinite Crisisin sarjakuvan myötä, jossa hän teki esiintymisensä Salamana viidennessä numerossa vuonna 2006. Vuotta myöhemmin Allenin oletettiin kuolleen[3], mutta hän palasi lopulta takaisin Poika Salamana vuonna 2009 Final Crisis: Legion of 3 Worlds minisarjakuvassa.

Bartholomew Henry "Bart" Allen II syntyi vuonna 2980 Don Allenille, joka on Barry Allenin, toisen Salaman poika ja Meloni Thawnelle, jonka isä Thaddeus Thawne on kaukainen sukulainen Salaman vanhoille vihollisille Cobalt Bluelle ja Professori Zoomille. Pian Allenin syntymän jälkeen Zoom hyökkäsi hänen perheensä kimppuun yrittäen päästä Allenin isän suvusta eroon.

Isänsä kuoltua Bart tuotiin tulevaisuudesta 2000-luvulle, jossa hänen isoäitinsä Iris Allen pyysi Wally Westiä pojan holhoojaksi ja opettamaan hänelle käyttämään voimiaan, sekä sopeutumaan heidän vuosisadalle. West kuitenkin turhautui ajan myötä Bartin ajattelemattomaan käytökseen, joka otti sankarinimekseen Impulssi. Hän asui samalla ensimmäisen Salaman Jay Garrickin luona. Vuosien jälkeen West ehdotti Bartille liittymistä Teinititaaneihin, jonka nuori sankari myös hyväksyi[4]. Samanaikaisesti ryhmäkutsun oli saanut useampi muu nuoren sukupolven sankarit, joiden oli tarkoitus jatkaa uuden sukupolven Teinititaaneina. Ennen kuin ryhmä oli ehtinyt kunnolla kokoontua he saivat hälyttävän kutsun, kun Deathstroke oli ilmaantunut paikalle erään rakennuksen räjähdyksen seurauksena. Myös paikalle saapunut Impulssi sai kokea karun kohtalon yrittäessään vain selvittää, jäikö siviilejä rakennuksen sisälle, kun paikalla ollut Deathstroke ampui Jerichon mielenhallinnan seurauksena sankaria polveen[5]. Kyborgi kiidätti Impulssin sairaalaan, jossa hänen jalkansa operoitiin kuntoon. Leikkauksen aikana Impulssi kävi mielessään läpi eri asioita menneestä tapahtumista, jonka seurauksena päästyään sairaalasta hän päätti lukea paikallisen kirjaston kaikki kirjat läpi. Samalla Impulssi otti uudeksi nimekseen Poika Salama ja kertoi tapaturman auttaneen häntä tajuamaan mitä häneltä tulevaisuudessa vaadittaisiin ja halusi samalla osoittaa ettei häntä pitäisi enää aliarvioida mikäli hän joskus perisi Salaman roolin Wally Westiltä.

Vuosia myöhemmin Bartin yrittäessä saada Superboy-Primen loukkuun vauhtivoimaan yhdessä Wally Westin ja Jay Garrickin kanssa. Bart kuitenkin huomasi olevansa pian yksin Primea vastaan, kun Garrick jäi jälkeen ja West vedettiin pois. Bart onnistui kuitenkin pakottmaan Superboy-Primen vauhtivoiman äärirajoille, jonne loukkuun jääneet Barry Allen, Max Mercury ja Johnny Quick vetivät Superboy-Primen mukanaan. Kolmikko piti Primea vankina usean vuoden ajan kunnes hän karkasi. Bart seurasi perässä ja vietti neljä vuotta toisessa maailmassa. Palattuaan omaan maailmaansa hän oli ollut poissa vain muutaman päivän, mutta vanhentui silmänräpäyksessä neljä vuotta.[6] Samalla Allen väitti käyttäneensä kaikki supernopeutensa.

Pian hän huomasi ettei muistanut enää mitään kuluneista vuosista ja päätti jatkaa elämäänsä normaalilla tavalla. Bart meni töihin Keystone Motorsiin tehdastyöläiseksi ja yritti jättää supersankarielämänsä taakse. Tehtaalla sattuneessa onnettomuudessa hänen ystävänsä Griffin Grey sai yllättäen supervoimia, jotka kuitenkin ikäännyttivät häntä nopeasti. Bart suostui lopulta ottamaan usean kielteisen vastauksen jälkeen Salaman roolin, kun tohtori Val oli luonut parannetun kopion Barry Allenin Salama-asusta. Bart puki asun ylleen pelastaakseen kaupungin Griffiniltä, mutta ei suostunut jatkamaan Salaman perintöä. Sittemmin hän suostui kantamaan roolia neljäntenä Salamana ja muutti Los Angelesiin, jossa hän opetteli paikallisessa poliisiakatemiassa oikeusoppia.

Bart kuitenkin kuoli taistellessaan Salaman tuttuja pahiksia sekä Inertiaa vastaan, joka katkaisi hänen vauhtivoiman, jonka seurauksena erityisesti Kapteeni Pakkanen, Helleaalto ja Säävelho ampuivat hänet.[7] Myöhemmin 3000-luvulla Avaruussankarien legioona päättivät herättää Bartin henkiin salamasauvoilla ja salaman voimilla varustetuilla sankareilla, sekä Bartin serkun Jenni Ognatsin ja kosmisen juoksumaton avulla. Bartin palattua takaisin elävien kirjoihin hän otti uudelleen Poika Salaman roolin.[8]

Kun Iris West Allen soittaa Barrylle kotiin, hän, Jay Garrick, Wally West ja Bart Allen ovat kaikki huolissaan tavasta, jolla hän on eristänyt itsensä kaikista. Bart uskoo, että Barry ei pidä hänestä ja pakenee, kunnes Hot Pursuit hyökkää hänen kimppuunsa. Barry saapuu liian myöhään, kun Hot Pursuit purkaa sähkövarauksen Bartiin sauvansa kanssa ja hän joutuu salaman nielaisemaksi[9]. Hot Pursuit uskoo kuitenkin virheellisesti, että Bart ei ole yksi niistä poikkeavuuksista, jotka vaikuttavat aikajanaan, joka tunnetaan nimellä Flashpoint[10].

Bart herää muuttuneessa aikajanassa 3000-luvulla Brainiac'n staasipod-kammiossa 3000-luvulla ja on menettänyt supernopeutensa. Epäonnistuttuaan välttämään Brainiacin vangitsemista, hän kohtaa naispuolisen Hot Pursuitin ja vetäytyy tämän avulla pois Brainiacin luota. Tämä Hot Pursuit paljastaa olevansa Patty Spivot, Barry Allenin assistentti. Bartin on löydettävä tapa saada supernopeutensa takaisin ennen kuin hänet poistetaan olemassaolosta[11]. Bart saa tietää, että Patty varasti Hot Pursuitin moottoripyörän ja on ottanut hänen paikkansa. Bart antaa Brainiacin vangita itsensä takaisin ja hänet asetetaan staasikammioon, mikä tuhoaa Brainicin turvaohjelman sisältäpäin. Patty pitää Brainiacista kiinni ja rikkoo energiaprojektorin, mikä palauttaa Bartin supernopeuden hänelle. Bart juoksee sitten ajan läpi 2000-luvulle ja lupaa Pattylle palaavansa ja pelastavansa hänet[12]. Bartin ruumis kuitenkin muuttui Black Flashiksi, jota Speed ​​Force oli kontrolloinut, mikä vei hänet vähentämään Max Mercuryn, Jay Garrickin ja Wally Westin voimia. Bart irtaantui Black Flashista ja törmää Barryyn, kun hän tajuaa, että Speed ​​Force on lumottu hänelle. Bart imeytyy Speed ​​Forcen valon elävään ruumiillistumaan, joka antaa Barrylle hänen voimansa ja käskee häntä pelastamaan maailman[13].

DC Rebirthissä alkuperäinen Bart Allen palaa DC-pääuniversumiin sen jälkeen, kun Wally West ja Barry Allen rikkovat voimaesteen. Jälleen kerran hän pukeutuu Impulssi-asuunsa, hän nousee nopeusvoimasta ja juoksee kaupungin kadulla voitokkaasti julistaen olevansa palannut[14].

Pian tämän jälkeen hän tapaa entiset Young Justice- ja Teinititaanien -joukkuetoverinsa Robinin ja Ihmetytön[15]. Bart on Young Justice -tiimin elvyttämisen tärkein voima; Sen jälkeen kun hänet on kuljetettu Gemworldiin ja yhdistynyt Teräspojan kanssa, joukkue muodostuu virallisesti uudelleen[16].

Bart Allen esiintyi lyhyesti Injustice: Gods Among Us -sarjakuvassa, jossa hän kuoli Jokerin räjäyttämän ydinpommin seurauksena[17].

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart Allen esiintyi ensi kerran televisiossa vuonna 2004 Smallvillessa vierailevana hahmona. Hän esiintyi kolmessa jaksossa "Run", "Justice" ja "Doomsday", jossa hahmoa näytteli Kyle Gallner.

Allen koki elämänsä hankalaksi tuntiessaan olonsa ulkopuoliseksi ja karkasi sen vuoksi kotoa. Hän oli aluksi pikkurikollinen, joka käytti nopeuttaan hyväksi varkauksissa. Pian hän toimi eräänlaisena lähettinä Hannison nimiselle rikollispomolle, joka myi ja osti varastettuja tavaroita. Tämän seurauksena Allen käytti usein valenimiä, Jay Garrick, Barry Allen ja Wally West. Hanisonin huijattua Allenia erään venäläisen käsikirjoituksen vuoksi, hän siirtyi takaisin pikkurikoksiin, huolimatta Clark Kentin suostuttelusta käyttää voimiaa parempaan tarkoitukseen.

Kaksi vuotta myöhemmin Allen oli liittynyt Vihreän Nuolen perustamaan supersankariryhmään, jossa hän sai koodinimekseen Impulssi.

Bart Allen esiintyi vuoden 2014 The Flash sarjassa, jossa häntä esitti Jordan Fischer. Tämä versio on Barry Allenin ja Iris West-Allenin tuleva poika, Nora West-Allenin nuorempi veli, ja showrunner Eric Wallacen mukaan hän on paljon vanhempi, hauskempi, viehättävämpi kuin muut inkarnaatiot, mutta jolla on särmää.

Young Justice

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart Allen esiintyi animaatiosarjassa Young Justice, jossa häntä ääninäytteli Jason Marsden. Tämä versio on peräisin Reach-ohjatusta tulevaisuudesta vuonna 2056. Toisella tuotantokaudella, jaksossa Invasion as Impulse, hän ja Neutron rakentavat aikakoneen, jotta hän voi matkustaa ajassa taaksepäin 2000-luvulle pelastaakseen isoisänsä Barry Allenin estääkseen Neutronin tulon superpahikseksi ja välttääkseen Reach-ohjatun tulevaisuuden, vaikka hän tietää, että matka on yksisuuntainen. Tehtävänsä aikana Bart liittyy Tiimiin, hänestä tulee Jaime Reyesin eli Blue Beetlen paras ystävä, Jay ja Joan Garrick adoptoivat hänet ja hänestä tulee vastahakoisesti uusi Poika Salama Wally Westin kuoltua auttaessaan Teamia ja Oikeuden Puolustajia estämään Reach-hyökkäyksen. Kolmannella ja neljännellä tuotantokaudella, Outsiders ja Phantom, Bart liittyy Outsiders-ryhmään ja solmii suhteen joukkuetoverinsa El Doradon kanssa.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2004
2007
2009
Kyle Gallner Smallville
 1. Impulse Toonopedia
 2. Jimenez, Phil (2008). "The Flash". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. New York: Dorling Kindersley. pp. 124–127
 3. The Flash: The Fastest Man Alive nro 13
 4. The New Titans #126 (Lokakuu 1995)
 5. Teen Titans (vol. 3) #2 (Lokakuu 2003)
 6. Infinite Crisis (2006)
 7. Flash: The Fastest man alive nro 13 (2007)
 8. Final Crisis: Legion of Three Worlds nro 3 (2009)
 9. The Flash (vol. 3) #11 (Huhtikuu 2011)
 10. The Flash (vol. 3) #12 (Toukokuu 2011)
 11. Flashpoint: Kid Flash Lost #1 (Kesäkuu 2011)
 12. Flashpoint: Kid Flash Lost #2 (Heinäkuu 2011)
 13. Flashpoint: Kid Flash Lost #3 (Elokuu 2011)
 14. The Flash (vol. 5) #50
 15. Young Justice (vol. 3) #1
 16. Young Justice (vol. 3) #6
 17. Injustice: Gods Among Us: Year Three Vol 1 #7