Giganta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Giganta on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin julkaisuissa ja asiaan liittyvissä medioissa, yleensä supersankari Ihmenaisen toistuvana vihollisena ja satunnaisena supersankari Atomin vastustajana. Hahmon loi William Moulton Marston ja se esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1944 Wonder Woman #9 tarinassa. Gigantan erikoiskykynä on kasvaa jättiläiskokoon.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensiesiintymisessään Giganta esitellään yliluonnollisen vahvana gorillana, joka kehittyneen teknologian avulla on muunnettu kömpelöksi punatukkaiseksi ihmisnaiseksi. Siitä seuranneessa taistelussa Ihmenaisen ja hänen liittolaistensa kanssa Giganta lietsoo rajua vallankumousta, joka johtaa esihistoriallisia "luolamiehiä" yrittäessään valloittaa sivistyneen yhteiskunnan. Marstonin luonnehdinnassa Gigantaan yhdistyy yleinen 1900-luvun alun väärinkäsitys Charles Darwinin evoluutioteoriasta (virhe, jonka mukaan varhaiset ihmiset polveutuivat nykyajan apinoista) toiseen länsimaiseen yleiseen: esisivilisaation kolonialistiseen sekoitukseen amoraalisuuteen. Sellaisenaan Gigantan luonteen oletettavasti primitiivisenä ihmisenä ymmärrettiin antavan hänelle sekä eläimellisiä että mahdollisesti haitallisia ominaisuuksia.

1960-luvun sarjakuvissa hieman muokattuna kultakauden alkuperästään, nyt blondi hopeakauden Giganta oli edelleen mutatoitunut apina, vaikkakin puhui paremmin englantia, ja keskittyi vähemmän luolamiesvallankumoukseen kuin kaunaan Ihmenaista kohtaan. Giganta palasi vuonna 1980 Salaman vihollisen Gorilla Groddin liittolaisena ja romanttisena kiinnostuksen kohteena Gorilla Cityä vastaan ​​suunnatussa juonessa. Jälleen punatukkainen hahmon visuaalinen suunnittelu heijasti hänen tv-esiintymistään kaksi vuotta aiemmin sarjassa The Challenge of the Super Friends.

Kun DC Comics käynnisti jatkuvuutensa uudelleen vuonna 1985 (julkaisutapahtumassa, joka tunnetaan nimellä Crisis on Infinite Earths), Ihmenainen, hänen sivuhahmonsa ja monet hänen vihollisistaan ​​kuviteltiin ja esiteltiin uudelleen. Vaikka Giganta oli alun perin poissa tästä tarkistetusta tarinasarjasta, hän palasi lopulta jatkuvuuteen vuonna 1998 Wonder Woman -kirjailija/taiteilija John Byrnen tarinassa tutkijana nimeltä Dr. Doris Zuel. Ei enää gorilla, joka oli muuntunut ihmismuotoon, vaan tämä kriisin jälkeinen versio hahmosta oli nyt ihminen, joka siirsi tietoisuutensa Giganta-nimisen gorillan kehoon. Useiden kirjoittajien useiden vuosien aikana määräämien monimutkaisten olosuhteiden seurauksena Zuel siirsi myöhemmin tajuntansa uudelleen, tällä kertaa punatukkaisen metaihmisen naisen kehoon. Nyt Zuelilla oli kyky kasvattaa kokoaan ja massaansa, ja hän alkoi käyttää gorillan nimeä "Giganta" superpahallisena nimenä guerrena. Hän aloitti kampanjan Ihmenaisen kukistamiseksi, hankkeen, joka saisi hänet liittymään Villainy Inc:iin. Kriisin jälkeisen Gigantan luonnehdinta vähensi julmuutta sympaattisemman tulkinnan puolesta. The All-New Atomin ja Secret Sixin tarinat keskittyvät huumorilla Zuelin yrityksiin manipuloida oikeutettua uraa akateemisissa yrityksissä sivuhuijauksella palkattuna konnana sekä vakavammin kroonisen rappeuttavan sairauden historiaan, joka sai hänet yrittämään siirtää tajuntansa.

Syyskuussa 2011 DC Comics tarkisti sarjakuvasarjansa fiktiivistä historiaa otsikolla "The New 52". Uudistetussa sarjakuvassa Doris Zuelia kiusattiin lapsena harvinaisen verisairauden vuoksi. Kun hän oli vanhentunut, Doris yritti parantaa itsensä säteilyllä, mikä johti hänen koonmuutoskykyinsä. Giganta esiintyy Secret Societyn jäsenenä "Trinity War" -tarinassa. Hän auttaa Vandal Savagea ja Signalmania jäljittämään Pandoraa. Kun kolme roistoa hyökkäävät Pandoran kimppuun, Pandora kukistaa Gigantan onnistuneesti. Hänen pukunsa yhdistää elementtejä hänen alkuperäisistä ja One Year Later -asuistaan. Gigantan puku on erikoistunut kasvamaan hänen kanssaan ja lisää hänen haavoittumattomuuttaan. Normaalikokoisenakin se on luodinkestävä ja kestää äärimmäisiä lämpöä ja kylmyyttä. Toisin kuin Ihmenainen, hän ei ole luodinkestävä normaalikokoisena, mutta toisin kuin hän on luodinkestävä jättiläisenä. Jotkut versiot Gigantasta tarinoissa, joissa hän esiintyy, esitetään tiedemiehinä, joilla on nerotason äly. Kriisin jälkeinen versio kärsi heikentyneestä älykkyydestä, kun hän muutti kokoaan.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]