Blue Beetle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Blue Beetle sarjakuvahahmosta elokuvasta kertoo Blue Beetle (elokuva).
Blue Beetle
Ted Kord Blue Beetlenä vuonna 1986.
Ted Kord Blue Beetlenä vuonna 1986.
Luoja(t) Charles Wojtkoski
Kustantamo Fox Comics (1939–1950)
Holyoke Comics
Charlton Comics (1955–1968)
Americomics
DC Comics (1986–)
Ensiesiintyminen Dan Garret
Mystery Men Comics nro 1 (elokuu 1939)
Ted Kord
Captain Atom nro 83 (marraskuu 1966)
Jaime Reyes
Infinite Crisis nro 3 (helmikuu 2006)
Henkilötiedot
Oikea nimi Dan Garret
Ted Kord
Jaime Reyes
Status aktiivinen
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Teinititaanit

Blue Beetle on nimi kolmelle eri DC Comicsin kustantamalle sarjakuvasankarille. Se oli alun perin Fox Comicsin kustantama sarjakuvahahmo, jonka loi Charles Wojtkoski. Blue Beetle teki ensi esiintymisensä Mystery Men Comics -sarjakuvan ensimmäisessä numerossa vuonna 1939. Sittemmin alkuperäisenä Blue Beetlena toimineen Dan Garretin jälkeen hahmon roolia ovat kantaneet Ted Kord (1966) ja Jaime Reyes (2006).

Hahmo on käynyt historiansa aikana läpi useita kustantamoja. Nykyään hahmon oikeudet omistaa yksi Amerikan suurimmista sarjakuvakustantamoista, DC Comics. Hahmo toimi Vartijat-sarjakuvaromaanin Yöpöllön esikuvana.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin 1940-1950-luvuilla Dan Garret toimi poliisina, joka seikkaili nimellä Blue Beetle. Hän käytti erikoisvarusteita muun muassa luodin kestävää asua ja voimaa lisääviä vitamiineja taistellakseen rikollisia vastaan. Sittemmin vuonna 1964 hahmon synnyintarinaa muutettiin[1] ja Dan Garret oli arkeologi, joka löysi taianomaisen egyptiläisen esineen Khaji Dan, joka muistutti lehtisarvista, joka kykeni antamaan kantajalleen mekaanisen haarniskan. Tämän löydön avulla Garret taisteli rikollisia vastaan.

Sittemmin 1960-luvulla hahmon seikkailut lakkautettiin ja tilalle tuotiin Steve Ditkon luoma Ted Kord, joka jatkoi Blue Beetlen seikkailuja vuodesta 1966 alkaen.[2] Kord oli alkuperäisen Blue Beetlen Dan Garretin oppilas, joka kantoi opettajansa kuoltua Blue Beetlen perintöä. Kord oli kekseliäs sankari, joka käytti hyväkseen useita vempaimia. Hän sai opettajaltaan myös salaperäisen lehtisarvisen, mutta ei kyennyt avaamaan mekaanista sotahaarniskaa, joka olisi antanut Kordille supervoimia. Myöhemmin hän liittyi Oikeuden Puolustajiin, jossa hän tapasi parhaan ystävänsä Booster Goldin. Sittemmin Ted Kordin Blue Beetle tapettiin Countdown to Infinite Crisis sarjakuvasarjassa vuonna 2005, jossa hän joutui Maxwell Lordin vangitsemaksi. Maxwell pakotti Kordia liittymään organisaatioonsa, mutta kieltäydyttyään häntä ammuttiin päähän.[3]

Vuonna 2006 Blue Beetlen toivat takaisin Keith Giffen, John Rogers ja Cully Hamner, jotka jatkoivat Jaime Reyesin hahmon seikkailuja. Reyes sai aikaisemmin kadonneeksi luullun lehtisarvisen mekaanisen haarniskan, kun lehtisarvinen oli löytänyt Reyesin omin päin Texasista. Myöhemmin Jaime Reyesin Blue Beetlesta tuli Teinititaanien jäsen.

Blue Beetle muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blue Beetlellä oli oma radiosarja toukokuusta syyskuuhun vuonna 1940, jossa hahmoa ääninäytteli Frank Lovejoy 13 jakson verran. Lopuissa jaksoissa Blue Beetleä esitti näyttelijä, jonka nimeä ei mainittu.[4] Hahmo oli ohjelmassa hyvin samanlainen kuin sarjakuvissa.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blue Beetlestä oli koominen versio lasten opetusohjelmassa The Electric Company 1970-luvulla, jossa se pukeutu hullunkuriseen asuun pitäen yllään antennilla varustettua naamiota, siipiä, boksereita ja t-paitaa, jossa luki Blue Beetle.
  • Vuosina 2008–2011 Blue Beetle esiintyi Batman: The Brave and the Bold animaatiosarjassa, jossa Jaime Reyes kantoi Blue Beetlen roolia. Myös Ted Kord vieraili sarjassa yhdessä jaksossa.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2023 ilmestyvässä Blue Beetle elokuvassa Jaime Reyesin Blue Beetlea esittää Xolo Maridueña.

Videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1940 Frank Lovejoy Blue Beetle
1971–1977 Jim Boyd The Electric Company
2008–2011 Will Friedle Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2009 Wil Wheaton Batman – pelottomat
2017 Antony Del Rio Injustice 2
2023 Xolo Maridueña Blue Beetle

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Blue Beetle #1 Viitattu 5.7.2009 (englanniksi)
  2. Captain Atom #83 Viitattu 5.7.2009 (englanniksi)
  3. Countdown to Infinite Crisis 2005 Viitattu 5.7.2009
  4. Blue Beetle Old Radio World. Viitattu 6.7.2009. (englanniksi)