Tähtisafiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähtisafiiri (eng. Star Sapphire) on nimitys usealle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle hahmolle. Monet hahmoista ovat toimineet pahiksina ja Oikeuden Puolustajien ja Vihreän Lyhdyn vihollisina. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran All-Flash Comics #32 numerossa joulukuussa 1947/tammikuussa 1948. Tunnetuin versio hahmosta Carol Ferris on toiminut sekä pahiksena että sankarina erinäisissä tarinoissa ja Hal Jordanin pitkäaikaisena tyttöystävänä ja Star Sapphire Corpsin johtajana.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC:n jatkuvuudessa kuolematon soturinaisten rotu (zamaronit) kuvattiin omaavan muinaisen perinteen valita fyysisesti identtisiä kuolevaisia ​​eri puolilta kosmosta palvelemaan kuningattarensa isäntäruumiina. Naista, joka on valittu palvelemaan tätä kuningatarta, kutsutaan Tähtisafiiriksi. Hänelle annetaan kuningattaren symbolinen ase: todellista tähtisafiiria muistuttava kristalli, joka antaa käyttäjälle Vihreän Lyhdyn voimasormuksen kaltaiset voimat. Lisäksi Tähtisafiiri käyttää violettia voimasormusta, joka voimistaa kantajansa rakkaudentunnetta toista kohtaan hyvin voimakkaasti.

Ensimmäinen versio hahmosta esiintyi All-Flash Comicsissa #32 (joulukuu–tammikuu 1947) ja Comic Cavalcade #29 (loka–marraskuu 1948) ja taistelee Golden Agen Salamaa Jay Garrickia vastaan. Tämä Tähtisafiiri väittää olevansa kuningatar 7. ulottuvuudesta ja yrittää valloittaa maapallon tuhoamalla kaiken kasvillisuuden, mikä aiheuttaisi hapen loppumisen maailmasta kokonaan. Myöhempi retcon yhdistää hänet Zamaron-tähtisafiireihin ja selittää, että hänet oli valittu Zamaronien kuningattareksi, mutta hän oli osoittautunut arvottomaksi, minkä vuoksi hänet karkotettiin seitsemänteen ulottuvuuteen. Tässä tarinassa hän yrittää manipuloida Carol Ferrisiä käyttämään Tähtisafiiri -kiveä Zamaronien tuhoamiseen. Salama pystyy katkaisemaan yhteyden. Tämä oli Golden Agen -hahmon ainoa moderni esiintyminen.

Toinen ja myöskin tunnetuin versio Tähtisafiirista on Carol Ferris niminen nainen, joka esiintyi ensimmäisen kerran S.O.S. Green Lantern! tarinassa Showcase #22 lokakuussa 1959. Alkuperäisessä esiintymisessään Hal Jordan tulee töihin Ferris Aircraftiin ja (pyytettyään häntä päivälliselle) hän tekee selväksi, ettei hän seurustele työntekijöiden kanssa. Hän kuitenkin jatkoi näyttelemään romanttista roolia hänen elämässään. Hän esiintyy ensimmäisen kerran toisena Tähtisafiirina Green Lanternissa (osa 2) #16 (lokakuu 1962). Tähtisafiirina hän taistelee Vihreää Lyhtyä vastaan ​​monta vuotta, koska Zamaronit haluavat todistaa miesten olevan huonompia. Kun hän voittaa hänet ensimmäisen kerran, he vievät häneltä muiston tapahtumasta, mutta persoona nousee jatkuvasti esiin. Kun Hal Jordanista tulee uusi Spectren isäntäruumis, hän poistaa Tähtisafiiri -hahmon Ferriksestä. Pyrkiessään asumaan kehossa, jota Jordan eniten kaipaa, Tähtisafiiri -jalokivi omistaa hänet jälleen lyhyeksi ajaksi Mystery of the Star Sapphire -tarinalinjan aikana. Hänen jälleennäkemisensä Tähtisafiiri -kokonaisuuden kanssa on kuitenkin lyhyt, sillä se saa pian tietää, että Jordan kaipaa eniten Jillian Pearlmania ja sen seurauksena hylkää Ferrisin. Vaikka hänellä ei ole enää Tähtisafiirin ainutlaatuista asemaa, Green Lantern (vol. 4) #38 tarinassa maaliskuussa 2009 hän saa violetin voimasormuksen, jonka Zamaronit ovat lähettäneet hänelle. Se kiinnittyy häneen, ja hän lähtee Zamaroniin tullakseen Star Sapphire Corpsin jäseneksi. Kun kuningatar kuolee Green Lanternin (osa 4) #57 (lokakuu 2010) lopussa, hänen edeltäjänsä on nimennyt Carolin uudeksi kuningattareksi.

Kolmas Tähtisafiiri oli Dela Pharon, joka esiintyi Green Lantern (vol. 2) #41 tarinassa joulukuussa 1965. Tarinassa Carol Ferris loukkaantuu hänen oltua testaamassa yhtä uudesta lentävästä koneestaan, ja hänet tuodaan sairaalaan hoitoon. Hän kuitenkin herää ja huomaa olevansa vetäytynyt pois sairaalasta. On osoitettu, että Tähtisafiiri -helmi houkuttelee Ferrisiä pois, ja löydettyään sen hän ottaa jälleen Tähtisafiirin viitan. Tähtisafiirina hän palaa pyrkimään naimisiin Vihreän Lyhdyn kanssa; kuitenkin konflikti syntyy, kun saapuu muukalainen nainen, joka näyttää myös olevan Zamaronin kuningatar ja Tähtisafiiri. Jordan huomaa Ferrisin muodonmuutoksen löydettyään tämän taistelevan toista, muukalaista, Tähtisafiiria vastaan. Zamaronit saapuvat tapaamaan Jordania ja selittämään, että Dela Pharon (Xanador-planeetalta) on nainen, jota vastaan Ferris taistelee. Ennen ongelman tapahtumia Zamaronit valitsivat Pharonin uudeksi kuningattarekseen ja Tähtisafiirin manttelin saajaksi, mutta erimielinen ryhmä Zamaroneja väitti, että Ferris olisi ollut parempi kuningatar. Vastustuksesta vihaisena Pharon matkustaa maan päälle ja hyökkää kostoksi Ferriksen kimppuun (joka oli syynä hänen lentokoneensa toimintahäiriöön). Hyökkäyksen tunnistaminen provosoi Ferrisin muuttumaan Tähtisafiiriksi ja puolustamaan itseään. Heidän kaksintaistelunsa päätteeksi Ferris näyttää olevan voittaja ja lähtee haastamaan Jordanin. Hänen tappionsa jälkeen hän pakottaa hänet matkustamaan kanssaan Zamaroniin ja ryhtymään hänen aviomiehekseen. Ennen häitä Jordan huomaa, että nainen, jonka hän uskoi olevan Ferris, on todella naamioitunut Pharon. Jordan löytää todellisen Ferriksen, joka elää Pharonin elämää Xanadorilta, ja tuo hänet Zamaroniin. Hän kukistaa Pharonin ja palaa Ferriksen kanssa maan päälle ilman, että tämä säilyttää mitään tietoa tapahtuneista.

Dela Pharon esiintyy uudelleen tarinassa, jonka Carol Ferris kertoo Mystery of the Star Sapphire -tarinalinjan aikana. Hän toimii edelleen Tähtisafiirina ensimmäisen esiintymisensä jälkeen, ja lopulta molemmat rakastuvat ja orjuuttavat Xanadorin vihreän lyhdyn. Tultuaan hänen puolisokseen hän tappaa tämän ja koteloi heidän planeetansa violettiin kristalliin, jotta he ovat yhdessä aikojen loppuun asti. Tämä oletettavasti jättää hänet kristallin sisään Green Lanternin ja Green Lantern Corpsin tapahtumien aikana. Blackest Night #0:n (maaliskuu 2009) mainoskuvissa kuitenkin mainitaan hänet hiljattain perustetun Tähtisafiirit -ryhmän näkyväksi jäseneksi. Mikä rooli hän tulee olemaan joukkojen keskuudessa, ei ole tiedossa.

Neljäs Tähtisafiiri oli Remoni-Notra Pandina-planeetalta, jonka Zamaronit ovat valinneet kuningattarekseen, kunnia, joka on aiemmin peritty Maan Carol Ferrikselle, mutta hän kieltäytyy. Remoni-Notralle annetaan yksi viiden tähden safiirihelmistä ja kerrotaan neljän muun olemassaolosta. Voimiaan käyttämällä hän saapuu maan päälle paikantamaan ja varastamaan Carol Ferrisin helmiä ja liittyy Super Villains -seuraan uutena Tähtisafiirina toivoen löytävänsä vihjeen jalokivistä. Maan päällä hän ottaa nimen Deborah Camille Darnell ja hänestä tulee Ferris Aircraftin lentoemäntä toivoen pääsevänsä lähemmäksi Carolia ja Tähtisafiirin helmiä. Tähtisafiirina Darnell voi käyttää voimahelmiään lentääkseen ja heittääkseen voimaa, joka vastaa lähes vihreän lyhdyn sormuksen voimaa. Lisäksi Safiiri antaa hänelle tietyn määrän haavoittumattomuutta ja antaa hänen selviytyä ilmattomassa tilassa.

Debbie Darnellina hän tapailee usein pitkäaikaista sankaria, kapteeni komeettaa. Hän esittää myös ranskalaista kiinteistönvälittäjää nimeltä Camille maan päällä. Myöhemmin hänen mielensä pyyhitään ja hänet laitetaan koomaan. Todennäköisimmin hänen mielensä pyyhittiin Vihreän Lyhdyn Hal Jordanin pyynnöstä suojellakseen Carol Ferrisiä. Hänen tiimitoverinsa salaisen seuran jäsenet herättävät hänet henkiin. Geoff Johnsin "Green Lantern" -sarjassa hänen alkuperänsä on käynnistetty uudelleen: hänet esitetään lentoemäntänä, joka seurusteli Hal Jordanin kanssa hänen erottua Carol Ferrisistä ja valittiin siten uudeksi Tähtisafiiriksi, koska kristallia käytetään Halin tyttöystävän omistamiseen. Myöhemmin, Infinite Crisis #6:ssa, useat taikuuden käyttäjät kokoontuvat Stonehengeen ja kutsuvat Spectren. Hän erottaa Darnellin, tuomitsee hänet, muuttaa hänet tähtisafiiriksi ja murskaa hänet tappaen hänet.

Viides Tähtisafiiri oli Hal Jordanin tyttöystävä ja lentäjä Jillian "Cowgirl" Pearlman, jonka Tähtisafiiri-jalokivi otti isännäkseen Carolin saapuessa heidän luokseen tajuttua Halilla olleen tunteita häntä kohtaan. Hal joutuu taistelemaan Jilliania vastaan ja onnistuu lopulta irrottamaan jalokiven otteen hänestä. Tämän jälkeen Neljä Zamaronia astuu ulos portaalista, ja yksi sanoo, että sekä Jillianista että Ferriksestä tulee heidän joukkonsa kaksi ensimmäistä jäsentä. Sitten Jordan käskee Ferrisiä yrittämään poistaa Tähtisafiirin Jillianista hänen kohdatessaan Zamaronit. Vaikka hän pystyy tekemään niin, kivi pysäyttää sekä hänet että Jillianin, kun taas Zamaronit saavat yliotteen Jordanista. Kivi kysyy Jordanilta, kumpaa kahdesta naisesta hän haluaa eniten, ja että hänen valitsemansa nainen voi olla hänen kanssaan ikuisesti. Vastauksena Jordan suutelee yhtä Zamaroneista, mikä puolestaan ​​vakuuttaa kiven vapauttamaan panttivanginsa ja ottamaan sen sijaan haltuunsa Jordanin suuteleman Zamaronin. Kivi reagoi uuden isännän kanssa rajusti, mikä saa zamaronit vetäytymään kotiplaneetalleen. Jillian muutti myöhemmin Coast Cityyn asuen yhdessä Hal Jordanin kanssa.

Kuudes Tähtisafiiri oli Prixiam Nol-Anj, entinen Oan-tieteiden vanki, joka on vangittu useista eri rikoksista: kiistelystä, salakuljetuksesta, kiristämisestä, vuokramurhasta, sieppauksesta, organismien salakuljetuksesta, varkaudesta, tähtialuksen suuresta varkaudesta ja energia-aseella tehdystä hyökkäyksestä. Ajan myötä hän käyttää juoniaan houkutellakseen vartijansa, vihreän lyhdyn nimeltä Cossite, ja tämä rakastuu häneen. Kun Larfleeze hyökkää Oan kimppuun Ensimmäisen lyhdyn tappion ja vartijoiden kuoleman jälkeen, hänen rakenteet tappavat tähtisafiirin, joka saapui auttamaan planeetan puolustamisessa. Pudonneen Safiirin sormus lentää Nol-Anjin selliin, jossa se julistaa hänen olevan kelvollinen ryhtymään itse tähtisafiiriksi. Nol-Anj vakuuttaa Cossiten, että sormuksen läsnäolo on todiste hänen rakkaudestaan ​​häntä kohtaan, ja hän avaa vaivattomasti oven ja sallii hänen pujottaa sormuksen sormeensa saadakseen sen voiman. Hänen ymmärrettäväksi järkykseen hän sitten tappaa hänet ja julistaa, että hänen sydämessään oleva rakkaus, jonka sormus havaitsi, ei ollut häntä kohtaan, vaan klaanille, johon hän kuului ja joka hyväksyi hänet silloin, kun kukaan muu ei sitä tekisi.

Kun Larfleezen hyökkäys on estetty, Hal ja muut lyhdyt löytävät Cossiten ruumiin ja saavat tietää Nol-Anjin paosta, joka oli siihen mennessä ohjannut avaruusalusta ja lähtenyt avaruussektorille 0563. Tämä on hänen klaanin, Braidmenin, kotitukikohta. joukko raadonsyöjiä ja salakuljetettuja merirosvoja, jonka "Prixiam" hän on. Prixiamin roolissa hän palvelee samalla tavalla kuin kuningatar. Rakkaus klaaniansa kohtaan on niin voimakasta, että Nol-Anjilla on osoitettu kyky laajentaa violetteja voimiaan murskatakseen vihreitä rakennuksia ja kutsuakseen/hallittavan useita Braidmenin jäseniä pitkien etäisyyksien päästä.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Carol Ferris esiintyi elokuvassa Green Lantern, jossa häntä esitti Blake Lively. Tämä versio on Hector Hammondin ja Hal Jordanin lapsuudenystävä ja Ferris Aircraftin varapresidentti. Hän ei elokuvassa toiminut Tähtisafiirina.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi animaatiosarjoissa Justice League ja Justice League Unlimited, joissa häntä ääninäytteli Olivia d'Abo.
  • Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi animaatiosarjassa Batman: The Brave and the Bold, jossa häntä ääninäyttelivät Rachel Quaintance ja Vicki Lewis.
  • Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi animaatiosarjassa Green Lantern: The Animated Series, jossa häntä ääninäytteli Jennifer Hale.
  • Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi animaatiosarjassa Justice League Action.
  • Sankarillinen Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäytteli Jessica DiCicco. Sarjassa Tähtisafiiri oli supersankareiden koulun oppilas ja hänellä oli voimakkaita tunteita Hal Jordania kohtaan. Vuoden 2019 sarjassa Tähtisafiiria ääninäytteli Kari Wahlgren. Tämä versio Carol Ferrisistä oli teini-ikäinen Metropolisin koulun oppilas ja entinen Hal Jordanin tyttöystävä, joka yritti useaan otteeseen saada Halin takaisin omakseen. Hän liittyi myöhemmin Kissanaisen johtamaan pahisryhmään ja otti usein yhteen Jessica Crewsin kanssa, jonka hän uskoi olevan Halin uusi tyttöystävä.
  • Carol Ferris esiintyi Young Justice animaatiosarjan jaksossa "Depths", jossa häntä ääninäytteli Kari Wahlgren. Jaksossa Carol ei toiminut Tähtisafiirin roolissa.
  • Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi animaatioelokuvassa DC Super Hero Girls: Hero of the Year, jossa häntä ääninäytteli Jessica DiCicco.
  • Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi animaatioelokuvassa Green Lantern: First Flight, jossa häntä ääninäytteli Olivia d'Abo.
  • Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: The New Frontier, jossa häntä ääninäytteli Brooke Shields.
  • Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: Doom, jossa häntä ääninäytteli Olivia d'Abo. Tästä versiosta tuli Tähtisafiiri sen jälkeen, kun Hal Jordan särki hänen sydämensä määrittelemättömällä tavalla ja kehitti halun tappaa hänet siitä lähtien, mikä johtaa siihen, että hänet värvättiin Vandal Savagen johtamaan Tuomion Legioonaan tappamaan Oikeuden Puolustajat. Osana Savagen suunnitelmia Ferris rikkoo Hal Jordanin tahdon altistamalla hänet laimennetulle versiolle Scarecrowin -pelkokaasusta ja käyttämällä androidikopiota itsestään saadakseen hänet uskomaan, että terroristi on tappanut hänet, jonka hän olisi voinut helposti voittaa ennen kuin hänelle sattui vahinko. Kun hän suri Ferrisin näennäistä kuolemaa, hän moittii tätä epäonnistumisesta pelastaa häntä ja ajaa hänet tähtisafiiriksi. Hal luopuu sormuksestaan ​​hetkeksi, mutta Batman saapuu ja paljastaa Ferrisin petoksen. Kokoontuttuaan Liiga hyökkää Tuomiohalliin, jossa Hal taistelee Ferrista vastaan ennen kuin kukistaa tämän ja vie hänen jalokivensä, mikä saa hänet menettämään voimansa.
  • Carol Ferrisin versio Tähtisafiirista esiintyi animaatioelokuvassa Teen Titans Go! & DC Super Hero Girls: Mayhem in the Multiverse, jossa häntä ääninäytteli Kari Wahlgren.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]