Säävelho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Säävelho (eng. Weather Wizard) oikealta nimeltään Mark Mardon on fiktiivinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmon loivat John Broome ja Carmine Infantino ja hän esiintyi ensimmäisen kerran The Flash #110 lehden tarinassa joulukuussa 1959. Hahmo on tullut tunnetuksi Salaman vihollisena. Hahmosta on olemassa myös naispuolinen versio Säänoita (eng. Weather Witch).

Mark Mardon pakeni vankilakuljetuksesta hyppäämällä ikkunasta ja pakeni veljensä taloon vain löytääkseen tämän kuolleena. Mardonin veli Clyde, tiedemies, oli juuri keksinyt tavan hallita säätä ennen kuolemaansa sydänkohtaukseen (vaikka viimeaikaiset todisteet viittaavat siihen, että Mardon murhasi veljensä ja joko valehteli tai sulki muistin hänen ruumiinsa löytämisestä). Mardon otti Clyden muistiinpanot ja teki niillä sauvan sään luomiseen ja aloitti rikollisen uran Säävelhona, jossa hän käytti voimiaan toisinaan pienessä mittakaavassa (kuten salaman lyöminen) ja joskus suuremmassa mittakaavassa (kaupungin vangitseminen) talvella), lähes aina kohdaten tappion Salamalle (Barry Allen).

Barry Allenin kuoleman jälkeen Infinite Earths -kriisin aikana Säävelho jäi joksikin aikaa puolieläkkeelle, kunnes Underworld Unleashedin aikana hän teki joukkueen muiden Konnien kanssa, joihin kuuluivat Kapteeni Pakkanen, Helleaalto, Kapteeni Bumerangi ja Peilimestari osana suunnitelmaa suuremman tehon saamiseksi. Lopulta se päättyi heidän kuolemaansa ja demoni Neronin vapauttamiseen. Myöhemmin Neron herätti heidät henkiin sieluttomina demoneina käyttääkseen niitä Barry Allenin seuraajaa Wally Westiä vastaan, joka manipuloi Neronia palauttaakseen Konnat takaisin henkiin. Säävelho ja muut, Helleaaltoa lukuun ottamatta, palasivat entiseen rikolliseen elämäänsä.

Säävelho liittyi myöhemmin Blacksmithin ja hänen roistojen ryhmään. Hänen kauttaan hän saa tietää, että hänellä on poika yhden yön suhteesta Keystone Cityn poliisin Julie Jackhamin kanssa. Heidän poikansa Joshilla oli sisäisiä säänhallintakykyjä, ja Mardon halusi saada saman kyvyn ilman sauvansa käyttöä. Hän yritti kaapata Joshin Wallyn vaimolta Lindalta ja tutkia tätä saadakseen selville, kuinka hänen poikansa sai tuon kyvyn, mutta epäröi vahingoittaa lasta, kun hän huomasi, että lapsella oli "minun silmäni...veljeni silmät". Salama pysäytti hänet ja Säävelho lähetettiin Iron Heightsiin, mutta pakeni. Kun Blacksmithin ryhmä hajosi, Säävelho sekä Peilimestari ja Trickster liittyivät Kapteeni Pakkasen kanssa, joka julisti itsensä Konnien johtajaksi. Mardon oli myös Super Villains -seuran konnien edustaja.

Säävelho käytti aseenaan alun perin sauvaa, jonka avulla hän voi hallita sääkuvioita. Mark on käyttänyt sitä lumimyrskyjen heijastamiseen, salamoiden kutsumiseen, ilmavirtojen lentämiseen, sumun luomiseen ja tuulien synnyttämiseen. Pohjimmiltaan hän pystyi tuottamaan minkä tahansa kuviteltavissa olevan sään sekä muita ilmiöitä, kuten tornadoja. Inertian 30. vuosisadan psykologisten hoitojen ansiosta hänen henkiset esteensä poistuivat pysyvästi. Säävelho voi nyt manipuloida säätä ilman sauvaansa.

The New 52 -todellisuudessa Säävelhon uudeksi nimeksi oli kerrottu Marco Mardon ja hän palaa käyttämään sääsauvaansa, mutta paljastaa, että laite sai hänet hulluksi.

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Säävelho esiintyi Legends of the Superheroes sarjassa, jossa häntä esitti Jeff Altman. Sarjassa Säävelho oli Tuomion Legioonan jäsen.
  • Säävelho esiintyi vuoden 2014 The Flash televisiosarjassa, jossa häntä esittivät Chad Rook ja Liam McIntyre. Nämä versiot hahmosta ovat pankkiryöstäjiä, jotka joutuivat osallisiksi lento-onnettomuuteen, kun S.T.A.R. Labsin hiukkaskiihdytin räjähti ja antoi molemmille mahdollisuuden manipuloida säätä.
  • Säävelho esiintyi Teräsmies-animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Miguel Ferrer. Tämä versio hahmosta on entinen kiristäjä Central Citystä, joka seuraa Teräsmiehen ja Salaman koordinaatteja ja imee niiden energiaa käsivarsien kautta saadakseen voiman säätä manipuloivalle koneelleen, kun he kilpailevat "nopeimman elossa olevan miehen" tittelistä. Sankarit kuitenkin löytävät Markin suunnitelmat ja kukistavat hänet Markin veljen Ben Mardonin avulla.
  • Säävelho esiintyi animaatiosarjan Justice League jaksossa "Hereafter", jossa Säävelho oli Superman Revenge Squad ryhmän jäsen. Taistellessaan Oikeuden Puolustajia vastaan Batman onnistui kukistamaan Säävelhon lyömällä hänet tajuttomaksi. Säävelho esiintyi myös Justice League Unlimited sarjassa, jossa hän oli liittynyt Gorilla Groddin johtamaan Salaiseen Yhteisöön. Myöhemmin Killer Frost jäädytti Säävelhon ja Darkseid tappoi hänet. Häntä ääninäytteli sarjoissa Corey Burton.
  • Säävelho esiintyi Batman: The Brave and the Bold animaatiosarjassa, jossa hän oli Konnien ja Tuomion Legioonan jäsen. Häntä ääninäytteli sarjassa Robin Atkin Downes.
  • Säävelho esiintyi animaatioelokuvassa Justice League vs. Teen Titans, jossa häntä ääninäytteli Rick D. Wasserman. Elokuvassa Säävelho taisteli Salamaa vastaan, mutta pakeni jäätyään tappiolle, kunnes Trigon otti hänet haltuunsa ja lähetti hänet Oikeuden Puolustajien kimppuun, mutta Damian Wayne ja Ihmenainen onnistuivat kukistamaan hänet.
  • Säävelho esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvassa Justice League Dark: Apokolips War, jossa hänellä ei ollut puheroolia.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]