Teräs (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teräs (eng. Steel) oikealta nimeltään John Henry Irons on fiktiivinen hahmo DC Comicsin sarjakuvamaailmassa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa The Adventures of Superman #500 kesäkuussa 1993. Hahmo on tullut tunnetuksi Teräsmiehen liittolaisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Henry Irons oli AmerTek Industriesin loistava aseinsinööri, jonka suunnittelema voimakas ihmiskannettava energiatykki BG-60 joutui vääriin käsiin ja sitä käytettiin viattomien ihmisten tappamiseen. Tästä suivaantuneena John lavasti kuolemansa voidakseen irtisanoutua työsopimuksestaan ja muutti Metropolisiin, jossa Teräsmies pelasti hänen henkensä. Myöhemmin kun Teräsmies kuoli Tuomiopäivän tappamana, Irons loi itselleen Teräsmiehen muistoksi moottoroidun haarniskapuvun lopettaakseen jengisodan Metropolisissa sekä tuhotakseen aseet, joita tohtori Angora Lapin (tunnetaan myös nimellä White Rabbit), entinen kumppani ja rakastaja hänen aikanaan AmerTek Industries yhtiössä jakoi. Irons itse käytti aseenaan valtavaa moukaria ja hänen puvussaan oli samanlainen S-symboli kuin Teräsmiehen puvussa kunnioituksena häntä kohtaan ja punainen viitta. Puku kykeni antamaan Ironsille Teräsmiehen voimat.

"Reign of the Supermen" -tarinakaaressa esiintyi neljä "Teräsmiestä", jotka erottuivat toisistaan ​​lempinimillä, joita aiemmin käytettiin aidolle Teräsmiehelle; Ironsia kutsuttiin "man of steel" nimellä, jonka oikea Teräsmies itse lyhensi myöhemmin "Steeliksi" eli Teräkseksi.

Vaikka Teräs ei koskaan väittänyt olevansa "todellinen Teräsmies", Lois Lane harkitsi vakavasti mahdollisuutta, että hän oli joku, jossa oli nyt Teräsmiehen sielu. Lois tapasi kaikki neljä "Teräsmiestä", jotka ilmestyivät oikean Teräsmiehen näennäisen kuoleman jälkeen, ja vaikka hän ei koskaan päätellyt, että yksikään heistä oli todellinen Teräsmies, hän osoitti vähemmän skeptisyyttä Terästä kohtaan kuin muihin. Kun oikea Teräsmies myöhemmin herätettiin henkiin, hän hyväksyi Teräksen liittolaisekseen.

Teräs esiintyi omassa nimikkolehdessään, joka ilmestyi vuosina 1994-1998 ja jotka kirjoittivat Louise Simonson ja myöhemmin Christopher Priest.

Myöhemmin Teräs värvättiin Oikeuden Puolustajien jäseneksi, koska Batman oli huolissaan siitä, että Liiga oli jo ennestään kokenut raskaita ja tarvitsi lisää ajattelijoita. Liiga-aikanaan Teräs oli ratkaisevassa roolissa Prometheuksen ja kuningatar Mehiläisen kaltaisten roistojen voittamisessa. Hän toimi jopa reserviryhmän johtajana – joka koostui Metsästäjättärestä, Big Bardasta, Muovimiehestä ja Zaurielista – joka jäi nykyhetkeen DC:n miljoonan kriisin aikana. Mageddonia vastaan ​​käydyn taistelun jälkeen hän lakkasi toimimasta liigan kokopäiväisenä jäsenenä, vaikka hän pysyi kannatusjäsenenä jonkin aikaa. Hänestä tuli myös säännöllinen jäsen Teräsmies-nimikkeissä, kun hän muutti Natin kanssa Metropolisiin pyörittääkseen siellä omaa työpajaansa nimeltä "Steelworks". Hän paljasti myös, että hän oli tiennyt Teräsmiehen henkilöllisyyden jo jonkin aikaa. Heistä tuli eräänlaisia ​​kumppaneita, ja John Henry auttoi Teräsmiestä rakentamaan uuden yksinäisyyden linnoituksen, vaikka hänellä oli joitain yhteyksiä Oikeuden Puolustajiin, kuten kävi ilmi, kun hän pystyi ottamaan yhteyttä Batmaniin auttaakseen Teräsmiestä löytämään Lois Lanen sen jälkeen, kun tämä oli siepattu Parasiitin toimesta.

Eläkkeellä ollessaan Irons teki uuden panssaroidun puvun veljentyttärelleen Natashalle, josta tuli uusi Teräs. Vaikka hän ei enää taistellut aktiivisesti rikollisuutta vastaan, hän pysyi Teräsmiehen tärkeänä liittolaisena. Hän tahtomattaan otti Emil Hamiltonin aseman Teräsmiehen teknologiaguruna, joka on yksi monista kehityksestä, joka johti Ruinin syntymiseen.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]