Salama (Barry Allen)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Barry Allen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salama II
Luoja(t) Robert Kanigher
John Broome
Carmine Infantino
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Showcase nro 4 (lokakuu 1956)
Henkilötiedot
Oikea nimi Bartholomew Henry Allen
Pituus 185 cm
Paino 89 kg
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Voimat Supernopeus
Suhteet
Sukulaiset Iris West Allen (vaimo), Henry Allen (isä, kuollut), Nora Allen (äiti, kuollut), Malcom Thawne (kaksoisveli), Wally West (sisarenpoika), Don Allen (poika), Dawn Allen (tytär), Bart Allen (pojanpoika), Jenni Ognats (tyttärentytär)

Salama, oikealta nimeltään Bartholomew Henry ”Barry” Allen, on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari, jonka loivat Robert Kanigher, John Broome ja Carmine Infantino. Salama teki ensiesiintymisensä sarjakuvassa Showcase numero 4, lokakuussa 1956[1]. Barry Allen on alkuperäisen Salaman Jay Garrickin jälkeen toinen Salaman roolia kantanut hahmo. Barry Allen kuoli Crisis on Infinite Earths #8 tarinassa marraskuussa 1985, minkä jälkeen Salama oli lähes kokonaan poissa DC Comicsin julkaisuista. Allen palasi takaisin vuonna 2008 Grant Morrisonin Final Crisis -sarjakuvan myötä.

Barry Allen kasvoi pienellä maatilalla Fallvillessä, Iowassa tohtori Henry Allenille ja Nora Allenille (alun perin Allenin syntymäpäiväksi oli ilmoitettu 19. maaliskuuta Pre-Crisis -tarinoihin asti, kunnes vuoden 1985 jälkeisiin Post-Crisis tarinoihin syntymäpäiväksi ilmoitettiin 13. toukokuuta). Barry oli lapsena innokas sarjakuvien lukija, ja hänen suosikkisankarinsa oli Salama. Allen leikki usein sarjakuvissa tapahtuneita tilanteita lapsuudenystävänsä Daphne Deanin kanssa.[2] Allenin kohtalo muuttui, kun Negatiivi-Salama matkusti ajassa taaksepäin saadakseen kostettua Barry Allenille ennen kuin hänestä tulisi sankari. Negatiivi-Salama poltti Allenien talon, jonka jälkeen perhe muutti Central Cityyn. Negatiivi-Salama päätti kuitenkin muuton jälkeen murhata Barryn äidin Noran ja lavasti Barryn isän Henry Allenin murhaajaksi. Henry sai tuomion ja joutui vankilaan, jossa hän myöhemmin kuoli. Tämän johdosta Barry kiinnostui myöhemmällä iällä rikollisuuden tutkimisesta ja toivoi saavansa selville perheensä murhaajan ja syyn teolle.

Sankarin synty

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisiällä Allen kiinnostui tieteestä ja aloitti uransa poliisitieteilijänä, jääden asumaan Central Cityyn, Missouriin. Hän oli maineeltaan hidas poliisi, joka myös myöhästeli jatkuvasti. Eräänä yönä työskennellessään myöhään laboratoriossa, iski salama, joka rikkoi ikkunan lähellä olleita kemikaalipulloja ja ne lensivät Allenin päälle, jolloin hän sai elektronimaisen sähköiskun. Kuin ihmeen kaupalla Allen ei saanut mitään palovammoja vaan huomasi kykenevänsä juoksemaan erittäin nopeasti ja saaneensa nopeat refleksit. Myöhemmin hän kykeni hallitsemaan voimansa täydellisesti ja huomasi myös pystyvänsä hallitsemaan molekyylejään. Harjoittelun tuloksena Allen kykeni värähtelemällä menemään kiinteiden esineiden läpi. Allen pukeutui punaiseen vartalopukuun, jossa oli keskellä Salamaa muistuttava tunnus. Allen käyttää myös sormusta, joka säilyttää tämän puvun sisällään hänen ollessa siviilivaatteissa ja vapauttaa sen aina tarvittaessa[3]. Hän otti nimekseen lapsuuden sankarinsa nimen Salama ja ryhtyi käyttämään erityisiä voimiaan taistellakseen rikollisia vastaan töidensä ohella.[2] Jotkut Salaman vihollisista muodostivat vapaan yhdistyksen ja kutsuivat itseään Konniksi (eng. The Roques), halveksien termien "superroisto" tai "superrikollinen" käyttöä. Näillä rikollisilla on tyypillisesti epätavallisen vaatimattomat tavoitteet voimatasollaan (ryöstöjä tai muut pienet rikokset), ja jokainen on omaksunut tietyn teeman heidän rikoksissa käyttämissään laitteissaan ja menetelmissään.

Myöhemmin Central City omisti Salamalle museon kunnioittaakseen kaupunkinsa sankaria. Allen myöhemmin keksi kosmisen juoksumaton, laitteen, joka mahdollistaa tarkan aikamatkailun.

Viimeiset hetket ja kuolema

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Negatiivi-Salamalla oli pitkään pakkomielle korvata Barry ja hän kiinnostui sen myötä Irisistä. Hän vaati naista luovuttamaan Barryn hänelle, mutta tämän kieltäydyttyä Negatiivi-Salama tappoi Irisin[4] Barry taisteli Negatiivi-Salamaa vastaan läpi ajan ja jätti lopulta hänet jumiin aikakoneeseen. Barry jäi suremaan vaimonsa kuolemaa, mutta päätti siirtyä elämässään eteenpäin ja alkoi seurustella uuden naapurinsa Fiona Webbin kanssa. Hän meni lopulta naimisiin Fionan kanssa, mutta häät keskeytettiin Barryn saatua kuulla Negatiivi-Salaman karanneen. Roisto halusi uusinnan heidän välisestä taistelustaan uhkaamalla tappaa Barryn vaimon uudelleen. Taistelun aikana Negatiivi-Salama oli vähällä tappaa Fionan, mutta Barry tarttui häneen kuristusotteella ja tappoi hänet vahingossa katkaistuaan Negatiivi-Salaman niskat.[5] Tämä johti Barryn oikeudenkäyntiin, mutta hänet vapautettiin syytteistä. Vapautuksen jälkeen Barry palasi takaisin yhteen Irisin kanssa, joka ei ollutkaan kuollut.[6] Pariskunta muutti 2900-luvulle, aikaan jolloin Iris oli syntynyt. He elivät hetken aikaa yhdessä, ja pariskunta sai kaksoset, jotka perivät isänsä nopeuden. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Anti-Monitor sieppasi Barryn. Hän oli loukussa useita päiviä kidutettavana. Anti-Monitor oli valmistellut valtavaa tykkiä, jolla hän aikoi tuhota muutamat jäljellä olevat maailmat. Barry päätti estää roiston aikeet ja tuhota tykin. Barry rikkoi kaikki nopeuden rajat ja loi pyörteen, jolla hän imaisi tykin säteen. Kaikki tämä oli kuitenkin liikaa hänen keholleen, ja hän kuoli. Tämän jälkeen Barryn veljenpoika ja apulainen, Poika Salamana toiminut Wally West otti Barryn roolin uutena Salamana[7].

Barry Allenin paluu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2008 Final Crisis tarinassa paljastuu, että Barry ei kuollutkaan taistelussa Anti-Monitoria vastaan vaan hän oli jäänyt vangiksi nopeusvoimaan, joka oli hänen voimiensa lähde. Jay Garrick ja Wally West kohtasivat Barryn joka pakeni Black Raceria ja yritti saada kiinni saman luodin, jolla Darkseid tappoi Orionin ja nähtyään heidät hän käski heitä juoksemaan pakoon[8]. Final Crisisin seitsemännessä ja viimeisessä numerossa Barry ja Wally johdattavat Black Racerin Darkseidin luo ja antavat kosmiselle tyrannille iskun, joka yhdistettynä Batmanin ammuttua häntä olkapäähän jumalaluodilla helpottaisi hänen lopullista tappiotaan[9]. Tapahtumien jälkeen Barry palasi takaisin vanhaan rooliinsa Salamana kuusiosaisessa The Flash: Rebirth -tarinassa[10].

Barrylla oli merkittävä rooli Blackest Night tarinassa, jossa hän liittyi väliaikaisesti Sinisen Lyhdyn joukkoihn taistelussa Nekronia vastaan[11].

Flashpoint-tarinassa, kun Barry yritti estää äitinsä kuoleman menneisyydessä hän loi vahingossa Flashpoint-maailman, jossa historia oli muuttunut erittäin radikaalisti. Barry onnistui Flashpoint-maailman Batmanin Thomas Waynen avulla saamaan voimansa takaisin ja estämään itseään pelastamasta äitiään, jonka jälkeen historia palautui silminnähden entiselleen, vaikka useat hahmot olivat nyt aiempaa nuorempia ja New Earth oli muuttunut Prime Earthiksi[12]. Flashpointin tapahtumat johtivat myöhemmin DC Universumin uudelleenkäynnistämiseen, mikä aloitti The New 52 aikakauden. Tässä jatkumossa Barry sai voimansa, kun hän turhautuneena heitti pienen koneen laboratorionsa ikkunan läpi jättäen tarpeeksi suuren reiän, jotta salama iski reiän läpi osuen häneen. Lisäksi Barryn avioliittoa Iris Westin kanssa ei koskaan tapahtunut, ja hän on sen sijaan suhteessa pitkäaikaiseen työtoveriinsa Patty Spivotiin. Tässä uudessa sarjassa Salama siirtyy syvemmälle nopeusvoimaan, mikä parantaa hänen henkisiä kykyjään yrittäen silti täysin tarttua voimiinsa, joita hän ei vielä hallitse täysin.

DC Rebirthissä Barry onnistui pelastamaan Wallyn nopeusvoimasta, jossa hän oli ollut vankina kymmenen vuoden ajan. Wallyn avulla Barry sai tietää, että aikajana ei palautunut kokonaan entiselleen Flashpointin jälkeen ja huolimatta siitä, että Wally ilmoitti hänelle, että toinen osapuoli oli vastuussa, Barry syyttää itseään virheistään ja yrittää löytää ja pysäyttää ne toivoen hyvittävänsä kaiken[13].

Barry Allen muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Barry Allen esiintyi 22-osaisessa Flash-televisiosarjassa vuosina 1990–1991. Hahmoa näytteli John Wesley Shipp.

Barry Allen on päähenkilönä myös vuonna 2014 alkaneessa televisiosarjassa The Flash, näyttelijänään Grant Gustin. Kyseisen sarjan versio hahmosta on tehnyt myös vierailevia esiintymisiä sarjassa Arrow. Sarja seuraa Allenin taivalta syntymistään sankarin rooliin. Poliisiasemalla tutkijana työskentelevä Allen koki onnettomuuden, kun salama iski häneen työhuoneeseensa, jonka seurauksena Allen lensi hyllyssä olevien kemikaalien päälle. Tämän seurauksena hänen kehonsa muuntautui yliluonnolliseksi ja antoi kyvyn liikkua ja juosta nopeasti. Allenin toivuttua onnettomuudesta hän tutustuu S.T.A.R. Labsin työntekijäryhmän kanssa, jotka auttavat häntä uusien kykyjensä kanssa. He suunnittelivat Allenille puvun, joka kestää hänen juoksunopeuttaan. Allen päättää ottaa tehtäväkseen normaalin työnsä ohella suojella Central Citya muilta yliluonnollisilta rikollisilta.

Superman/Aquaman Hour of Adventure
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allen esiintyi ensi kerran televisiossa vuosina 1967–1968 esitetyssä The Superman/Aquaman Hour of Adventuresissa. Tuolloin hän toimi vierailevana hahmona yhdessä Kid Flashin kanssa.

Superystävät
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavan kerran Allenia nähtiin 1970- ja 1980-luvuilla Superystävät animaatiosarjoissa, joissa hän oli sarjan yksi vakituisista hahmoista. Erityisesti viimeisessä sarjassa The Super Powers Team: Galactic Guardians Allen oli tärkeässä roolissa. Tuolloin hahmon äänenä toimi Norman Alden ensimmäisessä sarjassa ja lopuissa sarjoissa Jack Angel.

Barry Allen palasi takaisin animaatioksi vuosina 2007–2008, jolloin hän esiintyi vierailevana hahmona The Batmanin viidennellä tuotantokaudella. Allen muodosti sarjan viimeisessä kaksiosaisessa jaksossa Oikeuden Puolustajat yhdessä Batmanin, Metsästäjä Marsilaisen, Haukkamiehen, Vihreän Lyhdyn, Vihreän Nuolen ja Teräsmiehen kanssa. Sarjassa ei kuitenkaan varsinaisesti kerrottu suoraan Salaman olevan Barry Allen, mutta jaksossa "A Mirror Darkly" kaikki viittaavat Allenin sarjakuvahistoriaan. Lisäksi sarjan tuottanut Alan Burnett piti itse hahmoa Barry Allenina. Hahmon äänenä toimi Charlie Schlatter, joka puolestaan ääninäytteli Salamaa vuonna 1997 Teräsmies-animaatiosarjassa, jonka henkilöllisyys paljastui myöhemmissä sarjoissa olleen Wally West.

Batman – pelottomat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Allen Batman – pelottomat -sarjassa.

Barry Allen esiintyi vuonna 2010 Batman – pelottomat -sarjan jaksossa "Requiem for a Scarlet Speedster", jossa hahmon äänenä toimi Alan Tudyk.

Allen jahtasi Professori Zoomia, joka onnistui houkuttelemaan hänet tietämättä tulevaisuuteen aikaportaalin kautta. Allen oli pyytänyt apua Jay Garrickiltä ja Poika Salamalta, mutta pelasti heidät menemästä portaalin läpi. Zoom oli ottanut hänet vangiksi juoksupyöräänsä, joka tuotti energiaa Zoomin rannekkeisiin, joiden avulla Zoom kykeni juoksemaan yhä nopeammin. Allen onnistui kuitenkin juoksemalla nopeammin näkymään aaveena menneisyydessä, jonka Salamat olivat nähneet aikaisemmin mutta eivät maininneet asiasta toisilleen. Batmanin huomattua tämän hän sai otettua koordinaatit aaveen sijainnille, jotka Poika Salama syötti juoksumatolle, jonka avulla he matkasivat tulevaisuuteen yrittääkseen pelastaa Allen. Zoom onnistui aluksi sieppaamaan kaikki vierailijat ja telkesi Jay Garrickin ja Poika Salaman juoksupyöräänsä. Allenin idean myötä he päättivät juosta entistä nopeammin, jonak myötä se saivat luotua haelkeaman aikaan, josta Allen meni läpi palatakseen takaisin Zoomin linnakkeeseen pelastamaan muut. Kukistettuaan Zoomin Allen palasi muiden sankarien kanssa omaan aikaansa 2010-luvulle.

Young Justice
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Allen esiintyi Young Justice animaatiosarjassa, jossa hän oli Oikeuden Puolustajien jäsen ja Wally Westin mentori. Häntä ääninäytteli George Eads ensimmäisellä kaudella ja toisesta kaudesta eteenpäin James Arnold Taylor.

Justice League Action
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Allen esiintyi Justice League Action animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Charlie Schlatter. Sarjassa hän oli Oikeuden Puolustajien jäsen.

DC Super Hero Girls
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Allen esiintyi nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäytteli Josh Keaton. Sarjassa hänet nähtiin supersankareiden koulun oppilaana. Vuoden 2019 sarjassa teini-ikäinen Barry oli Metropolisin lukion oppilas ja Barbara Gordonin hyvä ystävä ja Invincibros ryhmän jäsen. Barry työskenteli sarjassa tarjoilijana Sweet Justice nimisessä jäätelöbaarissa, josta tuli myöhemmin supersankarityttöjen salainen tukikohta. Sarjassa Barrya ääninäytteli Phil Lamarr.

DC Extended Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ezra Miller näyttelee Barry Allenia / Salamaa DC Extended Universen elokuvissa.

  • Barry Allen teki ensiesiintymisensä lyhyesti vuonna 2016 elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice kahdessa kohtauksessa. Ensin tulevaisuuden versio hänestä matkustaa nykyhetkeen varoittaakseen Bruce Waynea ja myöhemmin Diana Prince näkee Lex Luthorin haltuunsa saamalla videolla nykyhetken version hänestä pysäyttämässä erään ruokakaupan ryöstöä siviiliasussa. Salaman toinen esiintyminen on samana vuonna elokuvassa Suicide Squad, jonka takaumakohtaus kertoo hänen osallisuudestaan Bumerangin vankilaan joutumisessa.
  • Salama esiintyy suuremmassa roolissa vuonna 2017 elokuvassa Justice League vuonna 2017. Barry oli vasta 9-vuotias, kun hänen isänsä Henry joutui vankilaan, koska hänet oli lavastettu syylliseksi Barryn äidin kuolemaan. Barry halusi todistaa isänsä syyttömyyden, mutta Henry oli hyväksynyt kohtalonsa ja pyysi Barrya keskittymään itseensä. Pian tämän jälkeen Bruce Wayne saapui Barryn asunnolle ja paljasti olevansa Batman sekä tietävänsä Barryn olevan Salama. Hän pyysi Barrya liittymään Oikeuden Puolustajiin ja Barry hyväksyi pyynnön jo ennen kuin Bruce ehti edes esittää pyyntönsä loppuun. Hän auttaa muita ryhmäläisiä ja henkiinherännyttä Teräsmiestä pysäyttämään Steppenwolfin ja parademonien hyökkäyksen, oletettavasti hävittäen Bruce Waynen unissaan näkemän ja tulevaisuuden Barry Allenin näyttämän vaihtoehtoisen tulevaisuuden. Elokuvan lopussa Barry kertoi isälleen saaneensa työpaikan Central Cityn poliisivoimien rikoslaboratoriosta.
  • Salama esiintyy vuonna 2023 omassa sooloelokuvassaan The Flash.[14] Elokuvassa Salama yrittää matkustaa ajassa taaksepäin pelastaakseen äitinsä ja isänsä, mutta luokin vahingossa Flashpointia muistuttavan maailman, jossa sankarit ja hahmot olivat erilaisia. Elokuvan lopussa Salama onnistuu kumoamaan tapahtumat ja palauttamaan kaiken ennalleen, mutta onnistuu jättämään ratkaisevan todisteen, mikä todistaa isänsä syyttömyyden äitinsä Noran kuolemaan.

Animaatioelokuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Barry Allen elokuvassa Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama.

Vuonna 2008 Barry Allen esiintyi ensimmäistä kertaa animaatioelokuvassa Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama, jossa hahmon äänenä toimi Neil Patrick Harris.

1950-luvulle sijoittuneessa elokuvassa Salamalla oli pieni rooli, kun hän taisteli Kapteeni Pakkasta vastaan Las Vegasissa kuultuaan puhelimen kautta kun hänen tyttöystävänsä Iris West joutui pulaan. Kapteeni Pakkanen yritti ryöstää kasinon, mutta ei päässyt aivan heti karkaamaan Salaman saavuttua paikalle. Kapteeni Pakkanen kertoi piilottaneensa kuusi pommia ympäri Vegasia, jotka räjähtäisivät 90 sekunnissa. Hän löytää viisi pommia ja tajuaa pian että kuudes pommi oli pelkkää hämäystä. Salama ennättää palata takaisin kasinolle, josta Kapteeni Pakkanen on karkaamassa helikopterin avulla. Salama lyö Pakkasen ulos helikopterista joka putoaa vesisuihkulähteeseen, jossa yhtäkkiä hänen kehonsa valtaa elokuvan salaperäinen muukalainen Keskus, joka kysyy miksi hän on nopeampi kuin muut olennot. Salama ihmettelee Kapteeni Pakkasen hourimisia, mutta roiston palattua takaisin tajuihinsa hän yrittää ampua Salamaa jääaseellaan, mutta jäätyykin itse Salaman sotkettua aikaisemmin hänen asettaan.

Salama auttoi vielä elokuvan lopussa muita sankareita taistelemaan Keskusta vastaan.

Justice League: The Flashpoint Paradox
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Allen esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: The Flashpoint Paradox, jossa häntä ääninäytteli Justin Chambers.

Justice League: War
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Allen esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: War, jossa häntä ääninäytteli Christopher Gorham. Gorham ääninäytteli Salamaa myös animaatioelokuvassa Justice League Dark: Apokolips War.

Barry Allen esiintyi animaatioelokuvassa Injustice, jossa häntä ääninäytteli Yuri Lowenthal. Elokuvassa Salama löydettyään Linnunpelätin ruumiin hän altistui pelkokaasulle ja joutui Jokerin asettamaan ansaan, joka tappoi hänet.

Teen Titans Go! & DC Super Hero Girls: Mayhem in the Multiverse
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Allen esiintyi animaatioelokuvassa Teen Titans Go! & DC Super Hero Girls: Mayhem in the Multiverse, jossa häntä ääninäytteli Phil Lamarr.

DC League of Super-Pets
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Allen esiintyi animaatioelokuvassa DC League of Super-Pets, jossa häntä ääninäyttelee John Early.

  • Allen esiintyi ensi kerran videopelihahmona vuonna 1991 samannimiseen televisiosarjaan perustuvassa Game Boy -pelissä The Flash.
  • Seuraava videopeli oli Segan vuonna 1993 julkaisema The Flash[15]
  • Allen teki paluun videopeleihin vuonna 2008 Midway Gamesin julkaisemassa Mortal Kombat vs. DC Universe -pelissä pelattavana hahmona. Vaikkakin Allen toimi pelissä Salaman roolissa, Deathstroke mainitsi pelin aikana Salamaa painumaan takaisin Keystone Cityyn, joka on Wally Westin kotikaupunki.
  • Allen on mukana vuoden 2011 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.
  • Allen palasi sittemmin pelattavaksi hahmoksi vuoden 2013 Injustice: Gods Among Us -pelissä, jossa hän oli Teräsmiehen Regimen jäsen, kunnes Teräsmies tappoi Shazamin, jonka jälkeen Allen sai tarpeekseen ja liittyi Batmanin puolelle. Allen esiintyi myös pelin jatko-osassa Injustice 2 vuonna 2017.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1968 Ray Owens Superman/Aquaman Hour of Adventure
1974 Norman Alden Superystävät
1977–1978
1980
1985
Jack Angel The All-New Super Friends Hour
Superystävät
SuperFriends Hour
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1990–1991 John Wesley Shipp Flash
2007
2012–2013
Charlie Schlatter Batman LEGO Batman: The Movie – DC Superheroes Unite Lego Batman 2: DC Super Heroes
2008 Neil Patrick Harris Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
2008, 2017 Taliesin Jaffe Mortal Kombat vs. DC Universe
Injustice 2
2010 Alan Tudyk Batman – pelottomat
2010–2012 George Eads Young Justice
2011 Dwight Schultz DC Universe Online
2012, 2018 Michael Rosenbaum Justice League: Doom Lego DC Super-Villains
2013 Neal McDonough Injustice: Gods Among Us
2014– Grant Gustin The Flash
2016–2017
2021–2023
Ezra Miller Peacemaker Batman v Superman: Dawn of Justice
Suicide Squad
Justice League
Zack Snyder’s Justice League
The Flash
2016 Christopher Gorham Justice League vs. Teen Titans
2017 Adam DeVine Lego Batman Elokuva
  1. Jimenez, Phil (2008). "The Flash". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. New York: Dorling Kindersley. pp. 124–127
  2. a b Flash II Barry Allen (Silver Age)
  3. Bates, Cary (w). The Flash, nro 267 (Marraskuu 1978). DC Comics
  4. Flash Volume 1 nro 275
  5. Salama nro 323-324, 1983
  6. Flash nro 340–350, 1984–1985
  7. Wolfman, Marv (w). Crisis on Infinite Earths, nro 12 (Maaliskuu 1986). DC Comics
  8. Morrison, Grant (w). Final Crisis, nro 2 (Kesäkuu 2008). DC Comics
  9. Morrison, Grant (w). Final Crisis, nro 7 (Tammikuu 2009). DC Comics
  10. Johns, Geoff (w). The Flash: Rebirth, nro 1-6 (Huhtikuu 2009 - Helmikuu 2010). DC Comics
  11. Johns, Geoff (w). Blackest Night, nro 6 (Tammikuu 2010). DC Comics
  12. Flashpoint #1-5 (Toukokuu-Elokuu 2011) DC Comics
  13. DC Universe: Rebirth one-shot (Toukokuu 2016)
  14. Pedersen, Erik: Warner Bros Release Dates: 'The Flash' & 'Aquaman' Moved To 2023; 'Wonka', 'Shazam' Sequel & Others Shift Deadline Hollywood. 9.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
  15. The Flash [Model 7506] arcade-history.com. Viitattu 3.9.2023. (englanniksi)