Neil Patrick Harris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neil Patrick Harris
Neil Patrick Harris vuonna 2011.
Neil Patrick Harris vuonna 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt15. kesäkuuta 1973 (ikä 48)
Albuquerque, New Mexico, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, tuottaja, ohjaaja, laulaja
Puoliso David Burtka (2014–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1988–
Merkittävät roolit Ensisilmäyksellä
Doogie Howser, M.D.
Hämähäkkimies
Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Neil Patrick Harris (s. 15. kesäkuuta 1973 Albuquerque, New Mexico, Yhdysvallat[1]) on yhdysvaltalainen näyttelijä, tuottaja, ohjaaja ja laulaja. Hänet tunnetaan muun muassa roolistaan naistenmies Barney Stinsonina Ensisilmäyksellä -tilannekomediassa, fiktiivisenä versiona itsestään sarjassa Harold & Kumar, ja Joss Whedonin musikaalinettisarjasta Dr. Horrible’s Sing Along Blogista.

Harris valittiin Time-lehden 100 vaikuttavimman ihmisen listalle vuonna 2010, ja hänelle omistettiin syyskuussa 2011 Hollywood Walk of Fame -kävelykadulta oma tähti.[1] Harris juonsi vuoden 2015 Oscar-gaalan.[2]

Elämän alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harris syntyi Albuquerquessa, New Mexicon osavaltiossa, ja kasvoi Ruidosossa, New Mexicossa. Hänen vanhempansa, Sheila ja Ron Harris, pyörittivät ravintolaa.[1] Hän pääsi La Cueva High Schooliin Albuquerqueen, missä hän näytteli koulun musikaaleissa ja näytelmissä. Harris valmistui honors studentina vuonna 1991.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harris aloitti uransa lapsinäyttelijänä ja hänet löysi näytelmäkirjailija Mark Medoff näytelmäleiriltä Las Crusesilta, New Mexicosta. Myöhemmin Medoff luotsasi häntä elokuvassaan Clara’s Heart (1988), draamassa, jossa esiintyi myös Whoopi Goldberg ja joka perustuu Josehp Olshanin samannimiseen romaanin. Clara’s Heart toi Harrisille Golden Globe (Kultainen maapallo) -ehdokkuuden. Samana vuonna hän esiintyi Purple People Eater -lastenfantasiassa.

Hänen ensimmäinen aikuisiän elokuvaroolinsa oli vuoden 1995 Animal Room, vaikkakin hän esitti siinä teini-ikäistä. Hänen seuraava esiintymistyönsä sisälsi avustavia rooleja The Next Best Thingissa, Undercover Brotherissa ja Starship Troopersissa. Harris näyttelee fiktiivistä versiota itsestään Harold and Kumar stoner- komediaelokuvissa Harold & Kumar Go to White Castle, Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay, ja A Very Harold & Kumar 3D Christmas.

Vuonna 2010 hän tarjoutui ääninäyttelemään aikuisen Dick Graysonin (Nightwing) roolia animaatioelokuvassa Batman: Under the Red Hood, ja beagle Louta elokuvassa Kissat ja koirat: Katti Katalan kosto. Samana vuonna hän näytteli indie-komediassa The Best and the Brightest. Seitsemäntenä päivänä maaliskuuta 2010 hän teki yllätysesiintymisen Oscar-gaalassa (2010) toimittaen avausmusikaalin. Hän myös näytteli vuoden 2011 elokuvassa Smurffit (The Smurfs). Vuonna 2014 Harris näytteli David Fincherin elokuvassa Gone Girl.

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harris on työskennellyt Broadwaylla niin musikaali- kuin näytelmärooleissa. Hän näytteli Tobias Raggia (2001) Sweeney Toddin konserttinäytelmissä. Vuonna 2001 hän esiintyi Anne Hechen ohella elokuvassa Proof. Vuonna 2003 hän otti Emceen roolin Cabaretissa, vierellään Deborah Gibson ja Tom Bosley. Vuonna 2004 hän esitti the Balladeerin kaksoisroolin ja Lee Harvey Oswaldia Broadwaylla, Stephen Sondheimin musikaalissa Assassins. Hän myös lauloi Carlesin roolin (ensimmäiseksi Antony Perkinsin näyttelemä) Nonesuchissa.

Vuonna 2010 hän ohjasi rock-musikaali Rentin Hollywood Bowlissa; hän valitsi Beastlyyn kanssanäyttelijäkseen Vanessa Hudgensin, Mimin rooliin. Vuonna 2011 Harris näytteli pääroolia Bobbyna Stephen Sondheimin Companyssa. Samana vuonna, hän ohjasi The Expert at the Card Table Broad Stagen Edyellä Santa Monicassa, Californiassa. Vuonna 2014 Harris palkittiin parhaan miespääosan Tony-palkinnolla roolisuorituksestaan musikaalissa Hedwig and the Angry Inch.[3]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1989 Harris sai pääroolin komediasarjassa Teinitohtori josta hän sai Golden Globe -ehdokkuuden. Neljä esityskautta jatkunut sarja päättyi vuonna 1993, minkä jälkeen Harris näytteli useita vierasrooleja tv-sarjoissa, kuten Murder She Wrote. Vuodesta 1999 vuoteen 2000, Harris esiintyi Tony Shalhoubin kanssa tilannekomediassa Stark Raving Mad, joka kesti 22 jaksoa. Hän on ottanut myös pääroolin muutamissa televisioon tehdyissä pääjutuissa, mukaan lukien Snowbound: The Jim an Jennifer Stolpa Story (1994), My Ántonia (1995), The Christmas Wish (1998), Joan of Arc (1999), The Wedding Dress (2001), The Christmas Blessing (2005) Vuonna 2008 hän vierasnäytteli Seesamitiellä sekä sarjassa Glee.

Vuosina 2005-2014 Harris näytteli Barney Stinsonia CBS:n tilannekomediassa Ensisilmäyksellä.[1] Hän ansaitsi kyseisellä roolillaan Emmy-ehdokkuuksia joka vuosi vuodesta 2007 vuoteen 2010.

Taikuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harris on taikuuden ystävä, kuten hänen roolihahmonsa Ensisilmäyksellä-sarjassa. Harris voitti Tanne’s Magic Louis -palkinnon vuonna 2006 ja juonsi vuoden 2008 World Magic Awardsin lokakuun 11. päivänä (2008). Harris myös esitti taikatemppuja Emmy-palkitussa esiintymisessään Glee-sarjassa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harris on avoimesti homoseksuaali. Hän vahvisti sen marraskuussa 2006 sanoen: "I am happy to dispel any rumors or misconceptions and am quite proud to say that I am a very content gay man living my life to the fullest and feel most fortunate to be working with wonderful people in the business I love." ("Olen onnellinen voidessani kumota kaikenlaiset juorut tai harhaluulot ja olen varsin ylpeä sanoessani, että olen hyvin tyytyväinen homoseksuaali mies. Elän elämääni täysillä ja tunnen itseni mitä onnekkaimmaksi, kun saan työskennellä ihanien ihmisten kanssa alalla, jota rakastan.")

Harris osallistui Emmy-gaalaan Syyskuussa 2007 avopuolisonsa David Burtkan kanssa, ja hän vahvisti myöhemmin The Ellen DeGeneres -ohjelman haastattelussa suhteen, jonka hän sanoi alkaneen vuonna 2004. Elokuun 14. päivänä 2010 Harris julkisti, että hän ja Burtka odottivat kaksosia sijaisäidin avulla. Kaksoset - poika Gideon Scott ja tyttö Harper Grace - syntyivät vuonna 2010.

Harris ja Burtka julkistivat kesäkuun 24. päivänä 2011 kihlauksensa Twitterissä. He kertoivat, että he olivat kosineet toisiaan viisi vuotta aiemmin, mutta pitäneet kihlauksen salassa kunnes saman sukupuolen avioliitot laillistettiin. Harris ja Burka menivät naimisiin Italiassa syyskuussa 2014.

Harris on voittanut viisi Emmy-palkintoa ja useita People’s Choice -palkintoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Neil Patrick Harris Internet Movie Databasessa (englanniksi) Viitattu 21.10.2013.
  2. Gray, Tim: Neil Patrick Harris to Host the Oscars (EXCLUSIVE) Variety. 15.10.2014. Viitattu 16.10.2014. (englanniksi)
  3. Tony Award Winners 2014 — Full List Variety. 8.6.2014. Viitattu 9.6.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]