Despero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Despero
Despero JLA/JSA: Virtue and Vice sarjakuvassa vuonna 2002.
Despero JLA/JSA: Virtue and Vice sarjakuvassa vuonna 2002.
Luoja(t) Gardner Fox
Mike Sekowsky
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Justice League of America nro 1 (lokakuu 1960)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ei tiedossa
Pituus 246 cm
Paino 386 kg
Ryhmäsidokset Injustice League
Superrikollisten Salainen Yhteisö
Edelliset ryhmäsidokset Time Stealers
Voimat Yli-inhimillisen vahva

Despero on DC Comicsin kustantama sarjakuvahahmo ja Oikeuden Puolustajien vihollinen, jonka loivat Gardner Fox ja Mike Sekowsky. Se teki ensiesiintymisensä Justice League of America sarjakuvan ensimmäisessä numerossa vuonna 1960.

Despero on listattu sijalle 96 vuonna 2009 IGN-sivuston laatimassa listassa sadasta kautta aikain suurimmasta sarjakuvarikollisesta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero on kokenut sarjakuvahistoriansa aikana useita muutoksia. Alun perin se kuvattiin fyysisesti heikkona olentona, joka käyttäytyi kotiplaneetallaan Kalanorilla tyrannin lailla ja käytti hyväkseen mielenhallinnan kykyään. Hän pelasi usein shakkia ratkaistessaan vihollistensa kohtaloita. Myöhemmin Desperosta tehtiin isokokoinen ja fyysisesti vahva olento, jonka vahvuus sai vain lisää energiaa vihasta Oikeuden Puolustajia kohtaan.

Voimat ja kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero sai voimansa Py'tar nimiseltä liekiltä, joka antoi suuret fyysiset voimat. Niiden avulla Despero on kyennyt pidättelemään yhtä aikaa Teräsmiestä ja Kapteeni Marvelia sekä myös Ihmenaista ja Power Girlia. Desperon kestävyys on vaihteleva, ja riippuu mielentilasta. Parhaimmillaan Despero kykenee kestämään kaikkien Oikeuden Puolustajien yhtäaikaiset iskut, mutta heikoimmillaan Vesimies kykeni nujertamaan Desperon lyömällä tätä rautaputkella olkapäähän. Myös haiparvi onnistui puremaan hänet verille.

Despero on erittäin älykäs ja taitava soturi. Hänen hypnoottinen kolmas silmänsä takaa telepaattisen kyvyn, joka on kerran ollut voimakkaampi kuin Marsilaisen Ihmismetsästäjän.[2] Despero kykenee myös luomaan todellisen tuntuisia illuusioita, ja hänellä on kyky siirtää kiinteää ainetta paikasta toiseen telekineettisellä säteellä, jolla voi lisäksi vahingoittaa Power Girlia.[3]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero oli vierailevana hahmona Justice Leaguen kaksiosaisessa jaksossa "Hearts and Minds", jossa hahmon äänenä toimi Keith David. Sarjassa Despero on karkotettu kaupungistaan kolmannen silmänsä vuoksi, joka oli asukkaiden mielestä epämuodostuma. Hän vaelteli pitkin autiota maata, kunnes joutui roistojen uhriksi. Despero kuitenkin pelastui heidän julmalta kohtelulta, kun Py'tarin liekki tuhosi rikolliset ja antoi Desperolle mystistä energiaa. Hänen mukaansa liekki kertoi Desperolle Kalanorin olevan tulevaisuudessa paratiisi ja että hän olisi tämän sanansaattaja. Saapuessaan takaisin kotikaupunkiinsa Despero käytti kolmatta silmäänsä noustessaan Kalanorin johtajaksi ja sai ihmiset kunnioittamaan häntä ja Py'tarin liekkiä.

Oikeuden Puolustajat saapuivat planeetalle etsiessään kadonnutta Vihreää Lyhtyä Katma Tuita. Ryhmä huomasi Desperon ymmärtäneen väärin Py'tar liekin tarkoituksen. Marsilaisen Metsästäjän sulautuessa Py'tariin se kertoi ettei halunnut johtaa kansaa vaan mahdollistaa maaperän kukoistamisen. Tämän seurauksena kansalaiset ryhtyivät palvomaan Py'taria eivätkä Desperoa. Sitten Py'tar levitti kasvillisuutta pitkin aroja Kalanorille ja Despero joutui nopeasti kasvaneen puun syömäksi.

Batman: The Brave and the Bold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero vieraili Batman: The Brave and the Boldin jaksossa "The Eyes of Despero", jossa hahmon äänenä toimi Kevin Michael Richardson. Tässä versiossa Desperolla oli kolmannen silmänsä lisäksi silmät molemmissa kämmenissään. Lisäksi hahmo muistuttaa osittain alkuperäistä versiota, jossa sen päässä oleva evä on poikittain.

Despero suunnitteli tuhoavansa Vihreän Lyhdyn joukot hypnotisoimalla sen jäsenet omaksi armeijaksi. Onnistuessaan saamaan suuren määrän Lyhtyjä puolelleen yllättäen Hal Jordan oletettavasti tuhoaa suurimman osan heistä, jonka myötä se saa Desperon katseen suuntaamaan elävään planeettaan Mogoon. Mikäli hän saisi planeetan aivopestyä puolelleen se saisi koko maailman itselleen saman tien. Batman saapuu Guy Gardnerin, Sinestron ja G'nortin apuun saatuaan Hal Jordanin voimasormuksen käyttöönsä. Ryhmä yrittää yhdessä estää Desperon aikeet, mutta saavat lisää harmia kun Sinestro onkin vaihtanut puolta pahuuden teille. G'nort onnistuu kuitenkin pelastamaan Mogon pitkän epäröinnin jälkeen, joka puolestaan tyrmää Desperon.

Hahmo tekee vielä cameo roolin jaksossa "Duel of the Double Crossers", jossa se on Outsidersien harjoittelemassa simulaatiossa vihollisena.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superman/Batman: Public Enemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desperolla oli erittäin pieni cameo-rooli animaatioelokuvassa Superman/Batman: Public Enemies vuonna 2009.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League Task Force[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero esiintyy Justice League Task Force videopelissä vuonna 1995, jossa se on pelin viimeisimmistä vastuksista ennen pelin viimeistä vastusta Darkseidia.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2003 Keith David Justice League
2009 Kevin Michael Richardson Batman: The Brave and the Bold

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Despero is number 96 IGN Viitattu 7.12.2009 (englanniksi)
  2. Justice League of America nro 119 Viitattu 7.12.2009
  3. JLA/JSA: Virtue and Vice Viitattu 7.12.2009