Despero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Despero
Despero JLA/JSA: Virtue and Vice sarjakuvassa vuonna 2002.
Despero JLA/JSA: Virtue and Vice sarjakuvassa vuonna 2002.
Luoja(t) Gardner Fox
Mike Sekowsky
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Justice League of America nro 1 (lokakuu 1960)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ei tiedossa
Pituus 246 cm
Paino 386 kg
Ryhmäsidokset Injustice League
Superrikollisten Salainen Yhteisö
Edelliset ryhmäsidokset Time Stealers
Voimat Yli-inhimillisen vahva

Despero on DC Comicsin kustantama sarjakuvahahmo ja Oikeuden Puolustajien vihollinen, jonka loivat Gardner Fox ja Mike Sekowsky. Hahmo teki ensiesiintymisensä Justice League of America sarjakuvan ensimmäisessä numerossa vuonna 1960. Hahmo on toiminut myös Vihreän Lyhdyn joukkojen ja Booster Goldin vihollisena.

Despero on listattu sijalle 96 vuonna 2009 IGN-sivuston laatimassa listassa sadasta kautta aikain suurimmasta sarjakuvarikollisesta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero on kokenut sarjakuvahistoriansa aikana useita muutoksia. Alun perin hänet kuvattiin fyysisesti heikkona olentona, joka käyttäytyi kotiplaneetallaan Kalanorilla tyrannin lailla ja käytti hyväkseen mielenhallinnan kykyään. Hän pelasi usein shakkia ratkaistessaan vihollistensa kohtaloita. Myöhemmin Desperosta tehtiin isokokoinen ja fyysisesti vahva olento, jonka vahvuus sai vain lisää energiaa vihasta Oikeuden Puolustajia kohtaan.

Voimat ja kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero sai voimansa Py'tar nimiseltä liekiltä, joka antoi suuret fyysiset voimat. Niiden avulla Despero on kyennyt pidättelemään yhtä aikaa Teräsmiestä ja Kapteeni Marvelia sekä myös Ihmenaista ja Power Girlia. Desperon kestävyys on vaihteleva, ja riippuu mielentilasta. Parhaimmillaan Despero kykenee kestämään kaikkien Oikeuden Puolustajien yhtäaikaiset iskut, mutta heikoimmillaan Vesimies kykeni nujertamaan Desperon lyömällä tätä rautaputkella olkapäähän. Myös haiparvi onnistui puremaan hänet verille.

Despero on erittäin älykäs ja taitava soturi. Hänen hypnoottinen kolmas silmänsä takaa telepaattisen kyvyn, joka on kerran ollut voimakkaampi kuin Marsilaisen Ihmismetsästäjän.[2] Despero kykenee myös luomaan todellisen tuntuisia illuusioita, ja hänellä on kyky siirtää kiinteää ainetta paikasta toiseen telekineettisellä säteellä, jolla voi lisäksi vahingoittaa Power Girlia.[3]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero Justice Leaguessa.

Despero oli vierailevana hahmona Justice Leaguen kaksiosaisessa jaksossa "Hearts and Minds", jossa hahmon äänenä toimi Keith David. Sarjassa Despero on karkotettu kaupungistaan kolmannen silmänsä vuoksi, joka oli asukkaiden mielestä epämuodostuma. Hän vaelteli pitkin autiota maata, kunnes joutui roistojen uhriksi. Despero kuitenkin pelastui heidän julmalta kohtelulta, kun Py'tarin liekki tuhosi rikolliset ja antoi Desperolle mystistä energiaa. Hänen mukaansa liekki kertoi Desperolle Kalanorin olevan tulevaisuudessa paratiisi ja että hän olisi tämän sanansaattaja. Saapuessaan takaisin kotikaupunkiinsa Despero käytti kolmatta silmäänsä noustessaan Kalanorin johtajaksi ja sai ihmiset kunnioittamaan häntä ja Py'tarin liekkiä.

Oikeuden Puolustajat saapuivat planeetalle etsiessään kadonnutta Vihreää Lyhtyä Katma Tuita. Ryhmä huomasi Desperon ymmärtäneen väärin Py'tar liekin tarkoituksen. Marsilaisen Metsästäjän sulautuessa Py'tariin se kertoi ettei halunnut johtaa kansaa vaan mahdollistaa maaperän kukoistamisen. Tämän seurauksena kansalaiset ryhtyivät palvomaan Py'taria eivätkä Desperoa. Sitten Py'tar levitti kasvillisuutta pitkin aroja Kalanorille ja Despero joutui nopeasti kasvaneen puun syömäksi.

Batman: The Brave and the Bold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero Batman: The Brave and the Boldissa.

Despero vieraili Batman: The Brave and the Boldin jaksossa "The Eyes of Despero", jossa hahmon äänenä toimi Kevin Michael Richardson. Tässä versiossa Desperolla oli kolmannen silmänsä lisäksi silmät molemmissa kämmenissään. Lisäksi hahmo muistuttaa osittain alkuperäistä versiota, jossa sen päässä oleva evä on poikittain.

Despero suunnitteli tuhoavansa Vihreän Lyhdyn joukot hypnotisoimalla sen jäsenet omaksi armeijaksi. Onnistuessaan saamaan suuren määrän Lyhtyjä puolelleen yllättäen Hal Jordan oletettavasti tuhoaa suurimman osan heistä, jonka myötä se saa Desperon katseen suuntaamaan elävään planeettaan Mogoon. Mikäli hän saisi planeetan aivopestyä puolelleen se saisi koko maailman itselleen saman tien. Batman saapuu Guy Gardnerin, Sinestron ja G'nortin apuun saatuaan Hal Jordanin voimasormuksen käyttöönsä. Ryhmä yrittää yhdessä estää Desperon aikeet, mutta saavat lisää harmia kun Sinestro onkin vaihtanut puolta pahuuden teille. G'nort onnistuu kuitenkin pelastamaan Mogon pitkän epäröinnin jälkeen, joka puolestaan tyrmää Desperon.

Hahmo teki vielä cameo-roolin jaksossa "Duel of the Double Crossers", jossa hän on Outsidersien harjoittelemassa simulaatiossa vihollisena.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero esiintyy Young Justice animaatiosarjassa jaksossa "Cornered", jossa hänellä ei ollut puheroolia. Tämä versio Desperosta on gladiaattori, joka saapuu maan päälle todistaakseen olevansa 93 Star Systemsin suurin soturi. Hän ei lennä eikä puhu ja antaa majordoomonsa L-Ronin puhua puolestaan. Despero vangitsee Hall of Justicen voimakenttään, saa Zatannan transsiin pitääkseen taistelun käsissään ja hyökkää Kapteeni Marvelin ja Superboyn kimppuun. Kun kapteeni Marvel taantuu takaisin Billy Batsoniksi, Despero saa hänet transsiin ja kukistaa Superboyn. Kun Despero yrittää viedä Superboyn pään, Bumblebee pysäyttää hänet, mutta päätyy transsiin. Mal Duncan ilmestyy Guardianin asuun ja pitää Desperon kiireisenä, kun Superboy ja Miss Martian keksivät suunnitelman pysäyttää hänet. Miss Martian herättää Zatannan ja ohjaa Desperon voimat häntä vastaan, jolloin Superboy kykeni tyrmäämään hänet. Despero nähtiin myöhemmin Mongulin ja The Teamin kanssa Warworldin staasikammiossa.

The Flash[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero esiintyi vuoden 2014 The Flash televisiosarjassa jaksossa "Armageddon", jossa häntä esitti Tony Curran. Tämä versio käyttää erityistä vyötä, jonka avulla hän voi matkustaa ajassa ja ottaa ihmisen muodon. Hän tulee tulevaisuuden pisteestä, jossa Salama aiheutti Harmageddonin Maahan. Despero saapui Tech Coniin hakemaan Salamaa ja osoittautui liikaa hänelle ja Atomille. Ennen kuin Atomi peukaloi Desperon vyön, Salama saa näkemyksen siitä, mitä hän voisi tehdä. Myöhemmässä kohtaamisessa sen jälkeen, kun Salama uskalsi lukea hänen ajatuksensa, Despero antaa hänelle seitsemän päivää osoittaakseen hänen olevan väärässä tai muuten hän lopettaa hänet. Matkallaan tulevaisuuteen Barry Allen paljastaa Desperolle, että Eobard Thawne oli todellinen syyllinen Harmageddoniin. Kun Despero päättää tappaa Thawnen, hän ja Barry taistelevat jälleen. Barry onnistuu voittamaan Desperon käyttämällä nopeuttaan neutraloimaan Desperon voimanlähteen ja pakottamaan hänet pakenemaan.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superman/Batman: Public Enemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desperolla oli erittäin pieni cameo-rooli vuoden 2009 animaatioelokuvassa Superman/Batman: Public Enemies, jossa hän oli yksi Teräsmiehen ja Batmanin kimppuun hyökänneistä superpahiksista.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League Task Force[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despero esiintyy Justice League Task Force videopelissä vuonna 1995, jossa hän on yksi pelin viimeisimmistä vastuksista ennen pelin viimeistä loppupomoa Darkseidia.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2003 Keith David Justice League
2009 Kevin Michael Richardson Batman: The Brave and the Bold

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Despero is number 96 IGN Viitattu 7.12.2009 (englanniksi)
  2. Justice League of America nro 119 Viitattu 7.12.2009
  3. JLA/JSA: Virtue and Vice Viitattu 7.12.2009