Vihreä Lyhty (Guy Gardner)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Guy Gardner)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Guy Darrin Gardner on supersankari, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo on yksi Vihreän Lyhdyn joukkojen jäsenistä ja Oikeuden Puolustajien liittolainen. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Green Lantern #59 lehdessä maaliskuussa 1968 ja hänet loivat John Broome ja Gil Kane. Hahmon ulkonäkö perustuu näyttelijä Martin Milneriin.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guy Gardner kasvoi Baltimoressa hänen vanhempiensa Roland ja Peggy Gardnerin toimesta. Hänen isänsä Roland on väkivaltainen alkoholisti, joka hakkaa Guyta joka päivä. Jotkut Guyn vammoista ovat näkyviä, kuten mustelmia, viiltoja ja kolhuja, mutta toiset ovat näkymättömiä ja emotionaalisesti aiheutettuja. Guy työskentelee ahkerasti koulussa saadakseen isänsä hyväksynnän, mutta Roland sen sijaan kiinnittää huomiota ja kohteliaisuuksia Guyn vanhemmalle veljelle Macelle. Guyn ainoa pakopaikka tällä hetkellä on General Glory -sarjakuvat, jotka menevät niin pitkälle, että mallintavat hänen kulhohiusten leikkauksensa Gloryn apulaisen Ernien mukaan.

Teini-iässä Guysta tulee alaikäinen rikollinen. Hän uhmaa jatkuvasti auktoriteettia. Myöhemmin hänet oikaisee hänen vanhempi veljensä, joka on nyt poliisi. Lopulta hän menee yliopistoon, elättää itsensä ja ansaitsi kandidaatin tutkinnon kasvatustieteessä ja psykologiassa Michiganin yliopistosta, jossa hän myös pelaa jalkapalloa uransa päättyvään loukkaantumiseen asti. Vamma koskettaa Guyä syvästi.

Yliopiston jälkeen Guy työskentelee sosiaalityöntekijänä ja käsittelee vankeja ja heidän kuntoutustaan. Hän hylkää tämän työn, mutta pelkää, että se tuo esiin hänen aggressiivisen luonteensa. Jatkossa hänestä tulee vammaisten lasten opettaja.

Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Guy Gardner on nyt entinen poliisi ja keskimmäinen lapsi perheessä, jolla on pitkät perinteet kuulumisesta Baltimoren poliisilaitokseen aina vuoteen 1860 asti. Hän on toinen ihminen, joka on ansainnut Vihreän Lyhdyn -voimasormuksen hänen pelastettua vanhemman veljensä Gerardin, joka oli jäänyt ansaan poliisin katujengin kanssa käydyn ammuskelun aikana.

Tässä versiossa Guylla on kireät suhteet isäänsä Ebenezer Gardneriin, joka on kunniamerkkejä saanut poliisi, joka pakotettiin työkyvyttömäksi tämän ammuttua luodin virkatehtävissä, koska on kysymys selittämättömästä tapauksesta, joka potkaisi Guyn poliisivoimista. Tätä käsitellään uudelleen DC Rebirthissä, joka palaa alkuperäiseen alkuperään, jossa hän alkoholisti-isänä pahoinpiteli Guyä lapsena, mikä nähtiin Guyn taistelun aikana Sinestro Corpsin jäsenen Arkillon kanssa nykyajassa, ja myöhemmin hänen isänsä esiteltiin uudelleen hänen alkuperäisellä nimellään Roland Gardnerina.

Kun Abin Surin alus pakkolaskeutui maahan ja hänen sormuksensa etsi sopivaa korvaajaa, sormus päätti valita Hal Jordanin isännäkseen Guy Gardnerin sijaan. Universumin vartijat tietäen Gardnerin potentiaalin pitivät häntä varasijalla siltä varalta, jos Jordanille sattuisi jotakin. Kun Jordan saa tietää Gardnerin asemasta hänen varajäsenenään, hän järjestää sattumanvaraisen tapaamisen, ja heistä tulee ystäviä. Vaikka Gardner on alun perin naiivi Jordanin salaiselle henkilöllisyydelle, hän lopulta avustaa Jordania hänen seikkailuissaan. Hän on myöhemmin kumppanina Jordanin kanssa suoritettuaan koulutuksensa Vihreänä Lyhtynä Kilowogin johdolla.

Jonkin aikaa myöhemmin, aikana, jolloin Gardner hoitaa varajäsenen tehtäviään Vihreänä Lyhtynä, Hal Jordanin käyttämä voimalyhty, sormuksen energian lähde, räjähtää Gardnerin kasvoille Murskaajan (Crumbler) sille aiheuttaman vaurion vuoksi ja vangitsee hänet Phantom Zonelle. Siihen mennessä Gardnerin linja-auto-onnettomuus, lyhdyn räjähdys, hänen sulautuminen vyöhykkeelle ja sitä seurannut Kenraali Zodin ja muiden Phantom Zonen asukkaiden käsissä tapahtuva kidutus olivat kuitenkin vaikuttaneet hänen mieleensä. Kun Gardner vapautetaan haamuvyöhykkeeltä, hänellä diagnosoidaan aivovaurio ja hän on koomassa useita vuosia. Gardnerin aivovaurio ilmenee ylimielisenä, väkivaltaisena, epävakaana ja usein lapsellisena uuden persoonallisuuden muodossa. Gardner uskoo olevansa viimeinen "todellinen" vihreä lyhty, ylivoimainen kaikkiin muihin, erityisesti Jordaniin. Myöhemmin Gardner saa Universumin Vartijoilta tehtävän värvätä ja komentaa universumin tappavimpia ja voimakkaimpia rikollisia hyökkäämään Anti-Monitorin kotitukikohtaa vastaan. Viisi universumin suojelijaa kuolivat antimateria-aallon seurauksena, ja kuudes tekee lopulta sovinnon muiden suojelijoiden kanssa. Sillä välin Gardner onnistuu palkkaamaan voimakkaita roistoja taisteluun Anti-Monitoria vastaan. Sekä Hal Jordan että John Stewart estävät Gardneria suorittamasta tehtäväänsä, joka olisi lopulta tuhonnut maailmankaikkeuden. "Mad Guardianin" tappion ja kuoleman jälkeen vartijat palaavat ja määräävät Gardnerin sektorin 2814 viralliseksi vihreäksi lyhdyksi, kun taas Jordanin tehtävänä on värvätä joukkoon uusia jäseniä.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Guy Gardner esiintyi Batman: The Brave and the Bold animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli James Arnold Taylor. Sarjassa Gardner oli Justice League International ryhmän perustajajäsen.
  • Guy Gardner esiintyi Young Justice animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Troy Baker. Tämä versio puhuu Marylandin aksentilla ja on alun perin Justice Leaguen liittolainen, jota sekä Hal Jordan että John Stewart eivät halua joukkoonsa tämän asenteen vuoksi. Tästä huolimatta Gardner liittyy lopulta liigaan toisesta kaudesta alkaen.
  • Guy Gardner esiintyi Green Lantern: The Animated Series sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Diedrich Bader. Tämä versio valittiin korvaamaan Hal Jordan Sektorin 2814 vihreäksi lyhdyksi hänen ollessaan poissa avaruudessa. Palattuaan Jordan ja Gardner riitelevät ensin ennen sovintoa ja ystävystymistä. Gardner valitaan myöhemmin Green Lantern Corpsin kunniakaartiin.
  • Guy Gardner esiintyi cameo-roolissa Duck Dodgers sarjan jaksossa "The Green Loontern", jossa hänellä ei ollut puheroolia.
  • Guy Gardner esiintyi animaatioelokuvassa Lego DC Comics Super Heroes: Justice League vs. Bizarro League, jossa häntä ääninäytteli Diedrich Bader.
  • Guy Gardner esiintyi animaatioelokuvassa Superman: Red Son, jossa häntä ääninäytteli Jim Meskimen.
  • Guy Gardner esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvassa Justice League Dark: Apokolips War, jossa hän yritti puolustaa Oaa hyökkäykseltä, kunnes Darkseid tappoi hänet.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Breznican, Anthony: Superman Legacy Cast Adds Isabela Merced, Edi Gathegi and Nathan Fillion: Exclusive Vanity Fair. 11.7.2023. Arkistoitu . Viitattu 13.7.2023. (englanniksi)