Tähtituli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tähtituli
Luoja(t) Marv Wolfman
George Pérez
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen DC Comics Presents nro 26 (lokakuu 1980)
Henkilötiedot
Oikea nimi Koriand'r
Status aktiivinen
Pituus 193 cm
Paino 72 kg
Ryhmäsidokset Teinititaanit
Henkilöllisyydet Kory Anders
Voimat
  • Yli-inhimillisen vahva
  • Kyky lentää
  • Kyky ampua energiasäteitä käsistä ja silmistä
Suhteet
Sukulaiset Kuningas Myand'r (isä)
Kuningatar Luand'r (äiti)
Komand'r (sisko)
Ryand'r (veli)
prinssi Karras (aviomies, kuollut)
Ph'yzzon (aviomies, kuollut)

Tähtituli, oikealta nimeltään Koriand'r (engl. Starfire), on DC Comicsin kustantamissa sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen hahmo ja supersankari. hahmo esiintyi ensimmäisen kerran DC Comics Presents #26 tarinassa lokakuussa 1980 ja hänet loivat Marv Wolfman ja George Pérez[1].

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtituli on Tamaran-planeetan prinsessa, keskimmäinen kolmen lapsen perheessä. Hänen vanhempi siskonsa Komand'r ei kyennyt lentämään, minkä vuoksi tytön ei katsottu sopivan kuningattaren perijäksi. Tämän johdosta Koriand'r eli Tähtituli valittiin perijäksi sisarensa sijasta. Myöhemmin siskokset lähetettiin harjoittelemaan Okaaran legendaaristen sotaherrojen luokse, jolloin katkeroitunut Komand'r pakeni ja liittoutui Citadelin kanssa[2]. He hyökkäsivät Komand'rin antamien tietojen perusteella Tamaraniin ja onnistuivat valloittamaan planeetan. Kuningas Myand'r kuitenkin antoi tyttärensä Koriand'rin Citadelille turvatakseen planeetan rauhan. Koriand'r joutui kestämään kuusi vuotta kidutusta, kunnes hänet ja siskonsa Komand'r vapautettiin Psionsin kokeita varten. Siskokset onnistuivat pakenemaan käyttäen kokeista saatuja voimiaan. Koriand'r pakeni maaplaneetalle, jossa hän liittyi Teinititaanit-nimiseen supersankariryhmään. Samalla Koriand'r otti nimekseen Tähtituli. Myöhemmin hän kihlautui ryhmän johtajan Robinin kanssa ja he melkein menivät keskenään naimisiin, mutta pahaksi muuttunut Raven esti heidän häänsä. Kingdom Come sarjakuvamaailmassa he saivat lapsen josta tuli supersankari Yötuli.

The New 52 sarjakuvissa (vuoden 2011 DC Universumin uudelleenkäynnistys) Tähtitulen alkuperää muutettiin siten, että hänen oma sisarensa Blackfire myi hänet orjaksi pelastaakseen Tamaranin Citadelilta[3]. Lisäksi hänen aluksensa, jolla Tähtituli saapui maahan oli Starfire niminen orjia kuljettava avaruuslaiva, joka laskeutui trooppiselle saarelle, jossa hän kohtasi Jason Toddin ja hoiti hänen vammojaan ja he ystävystyivät keskenään[4].

Vuonna 2015 Koriand'r sai uuden soolosarjan nimeltä Starfire, jossa hän palaa maan päälle Key Westiin, Floridan kaupunkiin (ja saareen). Hän ystävystyy paikallisen sheriffin Stella Gomezin ja Atlee nimisen voimia omaavan naisen kanssa, jonka sivilisaatio asuu Maan pinnan sisällä. Numerosta 5 lähtien hän on myös ystävystynyt Stellan leskeksi jääneen veljen Solin kanssa (joka muistuttaa silmiinpistävästi Dick Graysonia), eikä näytä olevan erityisen kiinnostunut sankaruudesta.

DC Rebirthissä Tähtituli värvättiin Damian Waynen perustamaan uuteen Teinititaanit ryhmään ja myöhemmin hänet valittiin ryhmän uudeksi johtajaksi[5]. Tähtituli liittyy lopulta Justice League Odyssey -ryhmään, johon kuuluvat hänen lisäksi Kyborgi, Jessica Cruz, Azrael ja Darkseid.

Hän myöhemmin vastoin tahtoaan liittyy Darkseidin puolelle, ennen kuin hänen sisarensa Blackfire näennäisesti tappaa hänet, ja uskoo, että Epoch voi herättää hänet henkiin.

Tamaranialaisena Tähtitulen fysiologia on suunniteltu absorboimaan jatkuvasti ultraviolettisäteilyä. Säteily muunnetaan sitten puhtaaksi energiaksi, jolloin hän voi lentää yliäänenopeuksilla. Tähtituli pystyy käyttämään tätä voimaa lentääkseen avaruudessa ja jopa riittävän nopeasti ylittääkseen useita aurinkokuntia minuuteissa tai sekunnissa. Tämä energia antaa hänelle myös uskomatonta yli-inhimillistä voimaa ja kestävyyttä. Tämä vahvuus yhdistettynä hänen taistelutaitoihinsa antoi hänelle mahdollisuuden kukistaa voimakkaan Donna Troyn puhtaasti käsitaistelussa[6]. Psionsin hänelle tehtyjen kokeiden jälkeen Tähtituli sai kyvyn vapauttaa imeytyneen energiansa uskomattoman voimakkaiksi räjähdyksiksi, joita kutsutaan "tähtisalamoiksi".

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tähtituli esiintyy vuoden 2018 Titans televisiosarjassa, jossa häntä esittää Anna Diop. Tämä versio lähetettiin Maahan tappamaan Rachel Roth, jotta tämä ei pääse vapauttamaan Trigonia, mutta hän menetti muistonsa auto-onnettomuuden jälkeen. Tässä tilassa hän yhdistää voimansa Dick Graysonin ja Petopojan kanssa suojellakseen Rothia. Huolimatta siitä, että Tähtituli sai lopulta muistonsa takaisin, hän päättää pysyä maan päällä Titansin jäsenenä ja auttaa Rothia hallitsemaan voimiaan.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 284
  2. Greenberger, Robert (2008). The Essential Batman Encyclopedia. Del Rey. pp. 333–334
  3. Red Hood and the Outlaws #6. DC Comics
  4. Red Hood and the Outlaws
  5. Teen Titans: Rebirth #1
  6. Winick, Judd (2005). Outsiders #25 Part 4. Los Angeles, CA: DC COMICS. p. 25
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.