Damian Wayne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Damian Wayne
Damian Wayne Robinina vuonna 2009
Damian Wayne Robinina vuonna 2009
Luoja(t) Grant Morrison
Andy Kubert
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Damian Wayne
Batman nro 655 (syyskuu 2006)
Robin
Batman & Robin nro 1 (elokuu 2009)
Henkilötiedot
Oikea nimi Damian Wayne
Status Elossa
Pituus 163 cm
Paino 64 kg
Voimat erinomainen kamppailulajeissa, koulutettu salamurhaamisessa
Suhteet
Sukulaiset Talia al Ghul (äiti)
Bruce Wayne (isä)
Ra’s al Ghul (isoisä)
Thomas Wayne (isoisä)
Martha Wayne (isoäiti)
Simon Hurt (esi-isä)

Damian Wayne on DC Comicsin kustantamissa sarjakuvissa esiintyvä hahmo, jonka loivat Grant Morrison ja Andy Kubert. Damian Wayne teki ensiesiintymisensä Batman-sarjakuvan numerossa 655 vuonna 2006. Damian on Talia al Ghulin ja Batmanin poika, ja Ra’s al Ghulin tyttärenpoika, joka Batman & Son -sarjakuvan mukaan syntyi keinotekoisessa kohdussa. Hahmosta tuli Batman R.I.P. ja Batman: Battle for the Cowl -sarjakuvien tarinoiden jälkeisten tapahtumien myötä uusin ja samalla viides Robinin nimeä kantanut hahmo. Damian seikkaili Dick Graysonin parina, joka esiintyi Batmanin roolissa.

Samankaltainen perillinen esiintyi Mike W. Barrin novellissa Batman: Son of the Demon vuonna 1987. Kyseisessä versiossa Talian ja Batmanin poika tunnetaan nimellä Ibn al Xu’ffasch, joka puolestaan on Batmanin geneettinen poika.

Damian Wayne kuoli 2013 Batman Inc. lehden numerossa #8, kun hänen klooninsa Heretic lävisti hänet miekalla. Damian kuitenkin herätettiin eloon Batman and Robin- lehdessä joulukuussa 2014.

Pienikokoisuudestaan huolimatta Damian osoittaa olevansa lahjakas insinööritaidoissa, sillä hän pystyy toteuttamaan isänsä suunnitelmat rakentaa lentävä Batmobile, jonka rakentamista Alfred kuvaili "loputtoman turhautumisen lähteenä Damianin isälle". Damian on nuoresta iästään huolimatta myös taitava liikemies, sillä hän pystyy hoitamaan asioita Wayne Enterprisesin ja sen hallituksen jäsenten kanssa.

Batman & Son sarjakuvassa ensiesiintymisensä tehnyt Damian Wayne luotiin geneettisesti kehiteltynä ja kasvatettuna keinotekoisessa kohdussa. Hänestä oli tarkoitus luoda huomattava soturi. Damianin kasvatti Talia ja salamurhaajien liitto, joiden avulla hänestä tuli taitava kamppailulajien taitaja. Talia päättää paljastaa Batmanille Damianin olemassaolon, pojan ollessa esiteini ja jättää hänet Batmanin huostaan häiritäkseen sankarin työtä.

Varhaiskypsä, hemmoteltu ja väkivaltainen Damian taistelee Tim Drakea vastaan, tullakseen uudeksi Robiniksi. Damian voittaa tappelun vilpillä ja joutuu siitä hyvästä arestiin. Hän kuitenkin pakenee ja pukee ylleen hivenen muunnellun edesmenneen Jason Toddin Robin-asun. Lisäksi Damian valikoi salamurhaajien liiton käyttämiä välineitä ja hakeutuu Spookin kanssa tappeluun, jolta hän katkaisee kaulan. Harhaisuudestaan ja vihamielisyydestään huolimatta Damian pyrkii aidosti auttamaan Batmania taistelemaan rikollisuutta vastaan pitäessään itseään tämän poikana.[1]

Resurrection of Ra’s al Ghul

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damian joutui pakenemaan kuolleista noussutta isoisäänsä, Ra’s al Ghulia, joka tarvitsi uuden kehon itselleen.

Batman R.I.P.

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damian ja hänen äitinsä, Talia, vaistosivat hänen isänsä, Batmanin, olleen kansainvälisten rikollisjärjestö Black Gloven metsästettävänä. He onnistuivat auttamaan, mutta Batman kuoli viikkoja myöhemmin ristitulessa Darkseidia vastaan.

Battle for the Cowl

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isänsä kuoltua Damian muutti velipuoliensa, Dick Graysonin ja Tim Draken, luo Gothamiin auttaakseen kaupungin suojelussa rikollisilta, jotka olivat hyödyntäneet Batmanin katoamista. Lopulta Damianista tuli viides Robin Batmaniksi ryhtyneen Dick Graysonin rinnalle. Tim Drake taas lähti etsimään todisteita siitä, että Bruce Wayne olisi yhä elossa.

Batman & Robin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutena voimakaksikkona Dick ja Damian kohtaavat uusia rikollisia, kuten Professori Pyg ja salamurhaaja Flamingo, jonka kohtaamisen jälkeen Damian tarvitsee uuden selkärangan. He saavat lisää haastetta rikolliseksi kääntyneeltä velipuoleltaan, Jason Toddilta, joka yllyttää heitä laskemaan Bruce Waynen ruumiin Lazaruksen altaaseen, joka oli aiemmin tuonut hänet takaisin elävien kirjoihin. Damianin ollessa selkärankaleikkauksessa, Dick laskee Bruce Waynen ruumiin Lazaruksen altaaseen Britanniassa ja saa selville, ettei kyseessä olekaan Bruce Wayne, vaan Darkseidin tiedemiesten jalostama klooni.

Return of Bruce Wayne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Totuuden paljastuttua Dick ja Damian alkavat tutkia Tim Draken heille lähettämiä löytöjä sekä Wayne-kartanon pohjapiirustuksia ja Wayne-perheen sukupuuta, päätyen siihen johtopäätökseen ettei Darkseid tappanutkaan Batmania vaan lähetti hänet menneisyyteen. Kun he joutuvat Black Gloven ja Professori Pygin saalistettaviksi, he saavat odottamattoman liittolaisen Jokerista, jota ei ole näkynyt Batmanin katoamisen jälkeen. Black Gloven johtaja Simon Hurt paljastaa itsensä 1800-luvulla eläneeksi Thomas Wayneksi, joka oli saanut pidennetyn elämän olennolta, jonka hän uskoi paholaiseksi. Todellisuudessa kyseessä oli Darkseidin Batmanin perään lähettämä Hyber-Adaptor, jonka oli tarkoitus auttaa Batmania pääsemään helpommin takaisin nykyaikaan ja samalla tappaa kaikki odottamattomana iskuna, mutta se oli matkalla eksynyt Hurtin luo ja Bruce Wayne onnistui palaamaan takaisin vaarantamatta ketään ja onnistui pelastamaan perheensä Black Glovelta, Jokerin myöhemmin haudattua Hurtin elävältä. Damian onnistui saamaan isältään siunauksen toimia Robinina ja todisti myöhemmin kun tämä julisti koko maailmalle toimineensa vuosien ajan Batmanin sponsorina ja kuinka Batmanin toiminta tuli jatkossa laajenemaan maailmanlaajuiseksi.

Talia Al Ghulin luoma, aikuiseksi kasvatettu klooni Damianista, joka tunnetaan nimellä Heretic, tappaa Damianin lävistämällä tämän miekallaan.

Batman and Robin vol. 2

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruce ja Damian Wayne työskentelevät yhdessä Batmanina ja Robinina Damianin kuolemaan saakka. Batman and Robin- lehden numerossa #37 Bruce onnistuu kuitenkin herättämään poikansa kuolleista iskemällä tämän ruumista punaisella kristallilla. Damian saa tästä tilapäiset supervoimat, mutta ne kuluvat pian loppuun. Damian lähtee yksin kiertämään maailmaa parhaillaan ilmestyvässä Robin: Son of Batman- lehdessä.

Injustice: Gods Among Us

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Injustice-maailmaan pohjautuvissa sarjakuvissa Damian päättää liittyä pahaksi kääntyneen Teräsmiehen puolelle ja tappaa vahingossa Nightwingin Arkhamin mielisairaalassa käydyssä taistelussa konnia vastaan heittämällä tätä päähän kepillä, mikä saa Nightwingin kaatumaan ja katkaisemaan niskansa kiveen. Batman tämän seurauksena katkaisee välinsä Damianiin pysyvästi. Damian alkoi tämän jälkeen pitää yllään Nightwingin käyttämää asua ja julisti isensä uudeksi Nightwingiksi. Damian myöhemmin paljasti Teräsmiehelle Batmanin siepanneen Haukkatytön ja että hän on todellisuudessa Metsästäjä Marsista valeasussa. Year Five tarinassa Damian jäljitti myöhemmin Alfredin murhanneen Victor Zsaszin ja tappoi tämän. Damian myöhemmin vangitaan Teräsmiehen kukistumisen jälkeen. Injustice 2 -sarjakuvissa Damian vapautetaan vankilasta ja Damian päättää herättää kuolleen Alfredin henkiin Lazarus-altaassa. Crossover tarinassa Injustice vs. Masters of the Universe Damian, josta on tullut uusi Batman, tajuaa olleensa alusta saakka väärällä puolella ja pyytää He-Manin apua Teräsmiehen kukistamisessa. Damian onnistuu vapauttamaan Teräsmiehen vallassa olleen Batmanin, mutta kuolee Ihmenaisen katkaistua tämän niskat lassollaan.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Damian Wayne on pelattavana hahmona Lego Batman 2: DC Super Heroes pelissä, jossa hahmon äänenä on Charlie Schlatter. Damian oli sisällytetty Heroes ennakkotilauksessa.
  • Damian Wayne esiintyy pelattavana hahmona Injustice: Gods Among Us pelissä, jossa hahmon äänenä on Neal McDonough. Pelin tarinassa hän on rinnakkaisuniversumin Nightwing ja osa Teräsmiehen Regimea. Damian on yksinpelissä myös pelattavana hahmona Nightwingin vaihtoehtoisen asun myötä.
  • Damian palaa pelattavaksi hahmoksi Injustice 2:ssa, jossa hän on Robinin ja Nightwingin roolissa. Hahmon äänenä on Scott Porter. Pelin kohtauksessa Damian tappoi Victor Zsaszin Arkhamin mielisairaalassa ennen kuin hän liittyi Teräsmiehen Regimeen.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
2010 Patrick Cavanaugh Batman – pelottomat
2012 Charlie Schlatter Lego Batman 2: DC Super Heroes
2013 Neal McDonough Injustice: Gods Among Us
2014–2016 Stuart Allan Son of Batman
Batman vs. Robin
Batman: Bad Blood
Justice League vs. Teen Titans
2017 Scott Porter Injustice 2
  1. Batman #665 Viitattu 10.7.2009
  2. Vary, Adam B.: New DC Universe Unveils First 10 Projects: 'Superman: Legacy' in 2025, Batman & Robin Movie, Green Lantern Series, Wonder Woman Prequel and More Variety. 31.1.2023. Arkistoitu . Viitattu 14.3.2024. (englanniksi)