Vatsastapuhuja (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vatsastapuhuja (eng. Ventriloquist) on nimitys kolmelle superpahikselle DC Comicsin sarjakuvissa. Vatsastapuhuja on ollut yksi tunnetuista Batmanin vastustajista. Hahmon loivat John Wagner, Alan Grant ja Norm Breyfogle ja se esiintyi ensimmäisen kerran Detective Comicsin numerossa #583 helmikuussa 1988. Toinen versio Vatsastapuhujasta esiintyi Detective Comicsin numerossa #827 maaliskuussa 2007. Kolmas versio Vatsastapuhujasta esiintyi Batgirl #20 tarinassa heinäkuussa 2013.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Vatsastapuhuja Arnold Wesker oli alun perin harmiton vatsastapuhuja, kunnes hänen nukkensa, Arpinaaman, persoonallisuus otti vallan hänessä. Arpinaama halveksii Weskeriä heikon olemuksensa takia ja sanoo häntä joskus 'Nukeksi'. Wesker antaa Arpinaama-persoonallisuuden tehdä likaiset työt, mukaan lukien ryöstöt ja murhat. Hänen Arpinaama nukkensa hallitsee häntä täysin haukkuen käskyjä hänelle ja alentaa häntä sanallisella (ja jopa fyysisellä) pahoinpitelyllä. Wesker ei pysty lausumaan B-kirjainta sanoissaan puhuessaan äänellään ja korvaa ne sen sijaan kirjaimella "G" (esimerkiksi Arpinaama kutsuu Batmania ja Robinia usein "Gatmaniksi" ja "Roginiksi"). Tarinassa Batman: Face the Face Wesker sai surmansa tuntemattoman henkilön toimesta. Myöhemmin Batman sai selville Tally Manin olleen syyllinen Weskerin murhaan. Myöhemmin Wesker herätettiin uudelleen henkiin Batman: The Dark Knight (vol. 2) #2 tarinassa.

Toinen Vatsastapuhuja oli Peyton Riley niminen nainen, joka otti myöhemmin Weskerille kuuluneen Arpinaama nuken itselleen. Arpinaama kutsui Peytonia usein lempinimellä "Sugar". Peyton oli Arpinaamalle yhteensopivampi kumppani kuin Wesker, koska hän ei enää korvaa "B":tä "G":llä, ja hän on paljon halukkaampi syyllistymään väkivaltaiseen rikokseen. Kun Batman ja Harley Quinn melkein vangisivat hänet (joka oli ollut lähellä Weskeriä, kun tämä yritti piristää häntä, kun tämä alun perin lähetettiin Arkhamiin Jokerin ollessa vielä vapaana), Peyton räjäyttää nukkensa peittääkseen pakonsa. Toisin kuin Wesker, joka oli aina kauhuissaan Arpinaamalle aiheutuneista vaurioista, hänellä on piilopaikassaan lukuisia identtisiä nukkeja, jotka vaihtuvat helposti Arpinaamasta toiseen tarpeen mukaan. Hän on paljon taitavampi vatsastapuhumisessa kuin edeltäjänsä ja kykenee ääntämään kaikki puhemallit taitavammin Arpinaaman persoonassaan. Toisin kuin ensimmäinen, toisen vatsapuhujan persoonallisuus ei ole ristiriidassa Arpinaaman kanssa ja on paljon halukkaampi tekemään julmia tekoja, varsinkin kun hän uskoo olevansa romanttisessa suhteessa. Hän on kotoisin eliittiperheestä ja on myös loistava rikollinen.

Myöhemmin Arpinaama ja Peyton suunnittelivat heittävänsä mafiapomo Sabatinon oman jahtinsa kylkeen. Kun Zatanna pelastaa Brucen, hän ottaa Batmanin roolin ja ryhtyy pelastamaan Sabatinoa, kun taas Zatanna yrittää puhutella Peytonia ja selittää, että nukeilla on voimakasta taikuutta. Ennen kuin hän voi vaikuttaa, Moose-niminen roisto lyö häntä airolla. Kun Batman suojelee Zatannaa Mooselta, Peyton yrittää vielä heittää Sabatinoa kyljen yli, mutta menee liian lähelle ja alkaa kuristaa häntä köydellä ranteidensa ympärillä. Arpinaama sanoo hiljaa: "Hyppää, Sugar", ja Peyton lähettää heidät molemmat kylkeen. Ennen kuin he osuvat veteen, Arpinaama sanoo "Hyvästi, lapseni. Rakastin sinua..." Riley ei ole ilmestynyt enää sen jälkeen, ja hänen uskotaan hukkuneen Sabatinon kanssa.

Kolmas vatsastapuhuja Shauna Belzer varttui kaksoisveljensä Ferdien varjossa, jota heidän vanhempansa pitivät suosikkina jättäen hänet huomiotta; toiset lapset puolestaan ​​jumaloivat Ferdietä kiusaten häntä. Kun Shauna sai tietää, että hän pystyi liikuttamaan asioita mielellään, hän käytti uusia voimiaan murhatakseen yhden kiduttajansa. Myöhemmin hän käytti näitä voimia tappaakseen vihatun veljensä ja saada sen näyttämään onnettomuudelta. Shauna yritti löytää paikkansa maailmassa, kun hän tapasi ensimmäisen kerran nuken Ferdien. Hän näki hänet syntymäpäiväjuhlissa ja tappoi häntä käyttäneen klovnin. Myöhemmin Shauna tappoi vanhempansa ja alkoi tehdä vatsapuhujia, jotka yleensä päättyivät kuolleeseen yleisöön. Shauna on yksi kuudesta henkilöstä, jotka itseään Mockingbirdiksi kutsuva mies sieppaa ja sinetöi meren pohjassa olevaan rahtikonttiin. Shaunan lisäksi muita ovat Catman, Big Shot, Black Alice, Strix ja Porcelain. Pakenemisen jälkeen tämä ryhmä tunnetaan nimellä uusi Secret Six. Mockingbird paljastuu lopulta Arvuuttajaksi, joka uskoo, että yksi kuudesta varasti häneltä korvaamattoman timantin, mutta hän ei tiedä kuka. Varas paljastuu vatsastapuhujan nukeksi Ferdieksi, joka oli varastanut timantin ja piilottanut sen omaan puurunkoonsa. Hänen persoonansa oli niin erillään Shaunan omasta, ettei hän edes tajunnut hänen nukkensa olevan varas. Secret Six -sarjan viimeisessä numerossa Shauna pettää joukkueen ja hylkää Ferdien, kun tämä vaatii, että he pysyvät uskollisina ryhmälle. Shauna on vangittuna Arkhamin mielisairaalaan, jossa hän käyttää nyt sukkanukkea uutena nukkenaan.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]