Tämä on lupaava artikkeli.

The Batman (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakusana ”The Batman” ohjaa tänne. Vuoden 2004 animaatiosarjasta katso Batman (vuoden 2004 animaatiosarja).
The Batman
Ohjaaja Matt Reeves
Käsikirjoittaja
Perustuu Bob Kanen ja Bill Fingerin sarjakuvahahmoon Batman
Tuottaja
 • Matt Reeves
 • Dylan Clark
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja Greig Fraser
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija James Chinlund
Pukusuunnittelija Jacqueline Durran
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
 • DC Films
 • 6th & Idaho Motion Picture Company
 • Dylan Clark Productions
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 176 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 185–200 miljoonaa dollaria[2][3]
Tuotto 770,8 miljoonaa dollaria[4][5]
Katsojat 173 996 (Suomessa)
Seuraaja The Batman – Part II
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

The Batman on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka pohjautuu DC Comicsin Batman-sarjakuvahahmoon. Sen on ohjannut Matt Reeves, joka myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä Peter Craigin kanssa. Pääosissa esiintyvät Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Paul Dano, Jeffrey Wright, John Turturro, Peter Sarsgaard, Andy Serkis ja Colin Farrell.

Elokuvan kehitystyö alkoi vuonna 2014. Ohjaajaksi, näyttelijäksi ja tuottajaksi oli kiinnitetty aiemmin DC Extended Universessä Batmania esittänyt Ben Affleck. Tammikuussa 2017 Affleck kuitenkin vetäytyi ohjaajan paikalta, ja Matt Reeves palkattiin seuraavan kuukauden aikana uudeksi ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi. Reeves muutti elokuvan tarinan kertomaan nuoremmasta Batmanistä ja korostamaan hahmon etsiväpuolta enemmän kuin aiemmissa elokuvissa. Tammikuussa 2019 Affleck vetäytyi projektista, ja toukokuussa Pattinson valittiin Batmanin uudeksi näyttelijäksi. Elokuva muutettiin sijoittumaan DCEU:sta kokonaan erilliseen jatkumoon. Kuvaukset alkoivat Lontoossa tammikuussa 2020, mutta koronaviruspandemian aiheuttamien lykkäysten vuoksi ne saatiin valmiiksi vasta maaliskuussa 2021.

The Batman sai maailmanensi-iltansa New Yorkissa sijaitsevassa Lincoln Centerissä 1. maaliskuuta 2022. Teatterilevitykseen se tuli 4. maaliskuuta 2022. Yhdysvalloissa sen ikäraja on PG-13 ja Suomessa 16. Elokuva sai positiivisen vastaaonoton kriitikoilta. Se on ehdolla kolmeen Oscar-palkintoon vuoden 2023 gaalassa: paras äänitys, paras maskeeraus ja parhaat erikoistehosteet. Suomessa elokuva oli vuoden 2022 neljänneksi katsotuin elokuva 173 tuhannella katsojalla.[6]

Elokuvalle on myös kehitteillä kaksi jatko-osaa, joista ensimmäinen, The Batman – Part II, saa ensi-iltansa 3. lokakuuta 2025, sekä kaksi suoratoistopalvelu Maxiin julkaistavaa spin-off -televisiosarjaa, mukaan lukien The Penguin (2024).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gotham Cityn pormestari Don Mitchell Jr. joutuu Halloweenin aikoihin Arvuuttajaksi itseään kutsuvan sarjamurhaajan uhriksi. Miljardööri Bruce Wayne, joka on toiminut Batmanina jo kaksi vuotta, tutkii asiaa komisario James Gordonin kanssa. He löytävät rikospaikalta Batmanille tarkoitetun arvoitusviestin, mutta poliisipäällikkö Pete Savage ei suvaitse Gordonin yhteistyötä Batmanin kanssa.

Mitchellin autosta Batman ja Gordon löytävät Arvuuttajan jättämän muistitikun, joka sisältää kuvia Mitchellistä Annika Kosolov -nimisen naisen kanssa. Pian tämän jälkeen Savage joutuu myös Arvuuttajan uhriksi ja Batman lähtee etsimään tietoa Annikasta Jäävuoriklubin omistajalta, Oswald ”Oz” Cobblepotilta alias Pingviiniltä, joka työskentelee mafiajohtaja Carmine Falconelle. Pingviini väittää, ettei tiedä mitään, joten Batman seuraa Annikaa ja saa selville Annikan tyttöystävän Selina Kylen työskentelevän tarjoilijana Jäävuoriklubilla. Kun Annika siepataan, Selina paljastaa Falconen lahjoneen Mitchellin, Savagen, yleisen syyttäjän Gil Colsonin sekä useita muita poliiseja ja syyttäjäviraston työntekijöitä. Selina tuntee henkilökohtaisesti Falconen, mutta ei kerro asiaa Batmanille.

Arvuuttaja sieppaa Colsonin, asettaa tämän kaulaan pommin ja lähettää autossa Mitchellin muistotilaisuuteen. Arvuuttaja soittaa Colsonin kännykästä ja uhkaa räjäyttää pommin, jos Colson ei vastaa oikein kolmeen arvoitukseen. Batman auttaa Colsonia vastaamaan oikein kahteen ensimmäiseen, mutta Colson kieltäytyy vastaamasta kolmanteen, koska se vaatisi tätä paljastamaan ilmiantajan, joka auttoi Gothamin poliisivoimia pidättämään laajaa huumekauppaa pyörittävän Falconen kilpailijan, Sal Maronin. Colsonin kuoltua Batman ja Gordon epäilevät ilmiantajaksi Pingviiniä, joka salaa yhä jatkaa Maronin huumekauppaoperaatioita ja jonka autosta Selina löytää Annikan ruumiin. Pingviini yrittää paeta, mutta Batman saa hänet kiinni Batmobilella.

Saatuaan selville, ettei Pingviini ollutkaan ilmiantaja, Batman ja Gordon seuraavat Arvuuttajan vihjeitä Brucen vanhempien, Thomas ja Martha Waynen, perustaman orpokodin raunioille. Siellä he saavat tietää Arvuuttajan olleen yksi sen asukkaista ja että Bruce olisi Arvuuttajan seuraava uhri. Arvuuttaja lähettää Wayne-torniin kirjepommin, jonka räjähdyksen aiheuttamien vammojen vuoksi Brucen hovimestari Alfred Pennyworth joutuu sairaalaan. Arvuuttaja vuotaa lehtiin todisteet, joiden mukaan Thomas olisi 20 vuotta sitten pormestariksi pyrkiessään palkannut Falconen tappamaan Maronille työskennelleen toimittajan Edward Elliotin, joka oli uhannut vuotaa tiedon, että Martha oli ollut potilaana Arkhamin mielisairaalassa. Bruce menettää melkein uskonsa isäänsä, mutta Alfred paljastaa, että Thomas oli Marthan maineen suojelemiseksi pyytänyt Falconea vain pelottelemaan Elliotia. Elliotin kuoltua, Thomas oli aikonut ilmiantaa Falconen, mutta joku oli sitä ennen ampunut Thomasin ja Marthan.

Selina paljastaa lopulta Batmanille olevansa Falconen avioton tytär, ja he saavat selville, että Falcone oli murhannut Annikan, koska Mitchell oli paljastanut tälle Falconen itsensä ilmiantaneen Maronin. Selina menee Jäävuoriklubille tappaakseen Falconen, mutta Batman ja Gordon estävät yrityksen ja käyttävät saamaansa nauhoitetta Annikan kuolemasta todisteena Falconen pidättämiseksi. Pingviini yrittää julkisesti ampua Falconen ottaakseen tämän paikan mafiajohtajana, mutta Arvuuttaja ehtii ampua Falconen ensin. Batman ja poliisit löytävät Arvuuttajan asunnon, ja Arvuuttaja, joka paljastuu oikeuskirjanpitäjä Edward Nashtoniksi, antaa itsensä joutua pidätetyksi. Arkhamissa Nashton paljastaa Batmanille kadehtineensa sitä, että Bruce Waynellä oli rahaa ja hovimestari, kun taas Nashton joutui orvoksi ja elämään lapsuutensa kurjuudessa. Hän kuitenkin ihaili Batmania ja pyytää päästä tämän apuriksi. Batman ei kuitenkaan hyväksy Nashtonin toimintatapoja ja torjuu tämän.

Batman löytää Nashtonin asunnosta suunnitelman, jolla seitsemään autoon asennetut pommit räjäyttävät kaupungin aallonmurtajat. Tulvan luoman kaaoksen turvin Arvuuttajan seuraajat voisivat yrittää salamurhata pormestarinvaalit voittaneen Bella Reálin, koska he pitävät kaikkia uudistusta lupaavia poliitikkoja yhtä korruptoituneita kuin Mitchelliä. Batman ja Selina pysäyttävät seuraajat, ja seuraavien päivien ajan Batman auttaa julkisesti pelastamaan tulvan keskelle joutuneita ihmisiä. Suunnitelmansa epäonnistumisesta raivostunut Nashton ystävystyy Arkhamissa erään toisen vangin kanssa.[a] Selina lähtee Gothamista ja pyytää Batmania mukaansa, koska uskoo, ettei kaupunkia voi koskaan täysin puhdistaa korruptiosta. Batman kuitenkin kieltäytyy ja uskoo edelleen, että hänen täytyy edes yrittää tehdä korruptiolle jotain.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robert Pattinson  Bruce Wayne / Batman  
      Oscar Novak  nuori Bruce Wayne  
 Zoë Kravitz  Selina Kyle / Kissanainen  
 Paul Dano  Edward Nashton / Arvuuttaja  
      Joseph Walker  nuori Edward Nashton  
 Jeffrey Wright  James Gordon  
 John Turturro  Carmine Falcone  
 Peter Sarsgaard  Gil Colson  
 Andy Serkis  Alfred Pennyworth  
 Colin Farrell  Oswald ”Oz” Cobblepot / Pingviini  
 Jayme Lawson  Bella Reál  
 Gil Perez-Abraham  konstaapeli Martinez  
 Peter McDonald  William Kenzie  
 Alex Ferns  Pete Savage  
 Con O’Neill  Mackenzie Bock  
 Rupert Penry-Jones  pormestari Don Mitchell Jr.  
 Charlie ja Max Carver  Jäävuoriklubin vartijat  
 Hana Hrzic  Annika Kosolov  
 Jay Lycurgo  nuori jengiläinen  
 Akie Kotabe  junan matkustaja  
 Sandra Dickinson  Dory  
 Luke Roberts  Thomas Wayne  
 Stella Stocker  Martha Wayne  
 Barry Keoghan  Jokeri (cameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ben Affleck (vasemmalla) oli alun perin kiinnitetty The Batmanin ohjaajaksi, käsikirjoittajaksi ja pääosan esittäjäksi, mutta Matt Reeves (oikealla) astui vuonna 2017 hänen tilalleen ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi ja vuonna 2019 Affleck vetäytyi myös pääosasta.

Ben Affleck valittiin elokuussa 2013 näyttelemään vähintään kolmeen DC Extended Universen elokuvaan (DCEU) Bruce Wayneä / Batmaniä.[8] Hän teki ensiesiintymisensä elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)[9] ja esiintyi myöhemmin myös elokuvissa Suicide Squad (2016)[10] ja Justice League (2017).[11]

Affleck oli heinäkuussa 2015 suunnittelemassa Batmanille omaa elokuvaa yhdessä Geoff Johnsin kanssa. Deadlinen raportin mukaan Affleckin ja Johnsin odotettiin luovuttavan käsikirjoitusluonnoksensa lokakuuhun mennessä ja tuotannon alkavan, kun Affleck saisi valmiiksi työnsä Live by Nightin parissa. Juonen oli tarkoitus sijoittua elokuvien Batman v Superman: Dawn of Justice ja Justice League jälkeiseen aikaan.[12][13] Affleckin mukaan elokuvan käsikirjoitus olisi alkuperäinen, mutta siinä käytettäisiin sarjakuvatarinoista tuttuja elementtejä. Zack Snyder teki samoin Batman v Superman: Dawn of Justicessa.[14] Tuotannon alkuvaiheessa kuvaajaksi kiinnitetyn Robert Richardsonin mukaan Affleckin käsikirjoituksen tarina sijoittui Arkhamin mielisairaalaan ja käsitteli hulluutta.[15]

Affleck ja Johns saivat ensimmäisen käsikirjoitusluonnoksen valmiiksi 2016, jolloin Johns vihjasi, että elokuva tutkisi Robinin kuolemaa, mitä oli vihjailtu Batman v Supermanissä.[16] CinemaConissa huhtikuussa 2016 Kevin Tsujihara vahvisti, että Batmanin soolokuva tullaan tekemään ja Affleck ohjaamaan sen.[17][18] Seuraavan kuukauden aikana Jeremy Ironsin vahvistettiin jatkavan Alfred Pennyworthin näyttelijänä ja Joe Manganiellon liittyneen elokuvaan näyttelemään Deathstrokea.[16] Affleck paljasti myöhemmin elokuvan työnimeksi The Batman ja tuotannon toivottavasti alkavan vuonna 2017, jotta elokuva voisi saada ensi-iltansa vuonna 2018.[19] Justice Leaguen jatko-osa poistettiin myös julkaisuaikataulusta The Batmanin vuoksi.[20] Tammikuussa 2017 Affleck sanoi, ettei elokuvalla ollut käsikirjoitusta ja ettei hän välttämättä ohjaisi sitä.[21] Vaikka Affleck vakuutti Jimmy Kimmel Live! -ohjelmassa aikovansa yhä ohjata,[22] hän päätti kuun lopussa vetäytyä ohjaajan roolista, vaikka oli yhä mukana pääosan esittäjänä ja tuottajana.[23] Tässä vaiheessa Chris Terrio oli laatinut elokuvalle uuden käsikirjoituksen.[24]

Aluksi Affleck sanoi vetäytyneensä ohjaajan paikalta keskittyäkseen pääosarooliin, mutta tunnusti myöhemmin, että oli päättänyt jättää käsikirjoituksen muiden tehtäväksi, kun ei itse ollut saanut sitä useiden yritysten jälkeen toivotuksi.[25] Matt Reeves liittyi helmikuussa 2017 elokuvan ohjaajaksi ja yhdeksi tuottajista. Tuotanto viivästyi vuodelle 2018, jotta Reeves saisi Sodan apinoiden planeetasta valmiiksi.[16][26] Reeves alkoi maaliskuussa työstää kokonaan uutta käsikirjoitusta eikä aloittaisi näyttelijöiden etsintään ennen heinäkuuta.[27] Kesäkuussa Reeves sanoi elokuvan tulevan olemaan Hitchcockin tapainen noir-tyylinen.[28] Reeves myös muutti tarinan keskittymään Batmanin varhaisiin päiviin omankädenoikeuden edustajana[29] ja sanoi sen tutkivan hahmon etsiväpuolta enemmän kuin aiemmat elokuvat.[30] Elokuussa Reeves sanoi elokuvan yhä sijoittuvan DCEU:hun, mutta ”se ei sisältäisi cameoesiintymisiä, jotka palvelisivat muita tarinoita”. Reevesin aloitettua uuden käsikirjoituksen laatimisen Manganiello ei ollut enää varma esiintyisikö Deathstroke elokuvassa.[31] Reeves esiintyi elokuussa 2018 Television Critics Associationin paneelissa ja paljasti monia yksityiskohtia elokuvasta. Hän vahvisti The Batmanin olevan alkuperäisideaan perustuva, noir-tyylinen kertomus, johon ei kuulu hahmon taustatarinaa. Hän paljasti myös, että käsikirjoitus oli melkein valmis ja että elokuvan yhteydet DCEU:hun olisivat pienet mutta läsnä.[32]

The Hollywood Reporter oli heinäkuussa 2017 uutisoinut, että Warner Bros. etsii Batmanille uutta näyttelijää Affleckin tilalle.[33] Huhua vahvistivat raportit, joiden mukaan Reeves etsisi Batmanille nuorempaa näyttelijää. Elokuussa 2018 Affleck yritti päästä yli alkoholiongelmistaan, mikä aiheutti yhä lisää epäilyjä hänen jatkamisesta roolissa.[34] Tammikuussa 2019 The Batmanin ensi-illaksi asetettiin 25. kesäkuuta 2021 ja Affleck vahvisti, ettei palaa näyttelemään Batmania.[35]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Pattinson valittiin toukokuussa 2019 Affleckin tilalle Batmanin esittäjäksi.

Batmanin rooliin olivat toukokuussa 2019 ehdolla Robert Pattinson, Nicholas Hoult, Armie Hammer ja Aaron Taylor-Johnson.[36][37][38] Pattinson valittiin rooliin hänen ja Houltin kanssa tehtyjen koekuvausten jälkeen.[39][40][41] Heinäkuussa Greig Fraser liittyi projektiin elokuvan kuvaajaksi.[42]

Jeffrey Wright osallistui syyskuussa 2019 neuvotteluihin James Gordonin uudeksi näyttelijäksi ja Jonah Hill joko Pingviinin tai Arvuuttajan roolista,[43][44] mutta Hill poistui kuvioista seuraavan kuukauden aikana.[45] Lokakuussa vahvistettiin Wrightin roolivalinta ja Zoë Kravitzin valinta Kissanaiseksi, jota hän oli aiemmin ääninäytellyt animaatioelokuvassa Lego Batman Elokuva (2017).[46] Kravitzin lisäksi myös Ana de Armas, Ella Balinska, Eiza González, Zazie Beetz ja Alicia Vikander olivat olleet ehdolla Kissanaisen rooliin.[47] Myöhemmin saman kuukauden aikana Paul Dano valittiin Arvuuttajan rooliin.[48] Marraskuussa Andy Serkis valittiin Alfred Pennyworthin uudeksi näyttelijäksi, Colin Farrell näyttelemään Pingviiniä, John Turturro Carmine Falconea[49][50][51] ja Jayme Lawson pormestarivaaliehdokas Bella Reália.[52] Joulukuussa Peter Sarsgaard kiinnitettiin piirisyyttäjä Gil Colsoniksi.[53]

Reeves halusi Jokerin esiintyvän elokuvassa, jotta katsojat ymmärtäisivät, etteivät Gothamin ongelmat katoaisi Arvuuttajan pidättämisen jälkeen. Hän ei ollut aluksi varma siitä, olisiko Jokeri mukana elokuvan teatteriversiossa ja että palaisiko hahmon näyttelijä rooliinsa tulevissa elokuvissa. Hän tapasi myöhemmin Barry Keoghanin, joka otti roolin mielellään vastaan.[54] Tuotantoryhmä aikoi pitää roolin salassa valehdellen, että Keoghanin roolihahmo olisikin Stanley Merkel, joka on esiintynyt sarjakuvassa Batman: Ensimmäinen vuosi.[55][56][54] Keoghanin veli kuitenkin paljasti totuuden sosiaalisessa mediassa vain päiviä ennen elokuvan ensi-iltaa.[55]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat Lontoossa tammikuussa 2020.[57][58][59] Elokuvan kuvaaja Greig Fraser oli aiemmin työskennellyt Reevesin kanssa elokuvassa Ystävät hämärän jälkeen (2010).[60] Hautausmaakohtaukset kuvattiin helmikuun aikana Glasgow’ssa Skotlannissa,[61] ja tuotanto siirtyi Liverpooliin maaliskuun aikana.[62][63] Warner Bros. ei aikonut keskeyttää kuvauksia koronaviruspandemian vuoksi,[64][65] mutta päätyi kuitenkin tekemään niin 14. maaliskuuta. Kuvausten oli alun perin tarkoitus jatkua jo kahden viikon päästä,[63] mutta 25. maaliskuuta Reeves ilmoitti kuvausten viivästyvän entisestään.[66]

Warner Bros ilmoitti huhtikuussa elokuvan uudeksi ensi-iltapäivämääräksi 1. lokakuuta.[67] Saman kuukauden aikana Andrew Jack, elokuvan murrevalmentaja kuoli koronavirukseen.[68][69] Reeves sanoi, että neljäsosa kuvauksista oli jo saatu valmiiksi ennen keskeytyksiä, ja alkoi katsella tallenteita niistä suunnitellakseen loppujen kuvausten toteuttamista. Reeves ei aikonut tehdä muutoksia käsikirjoitukseen, mutta mietti kuitenkin uudelleen elokuvan sävyä.[70]

The Batman sai huhtikuussa luvan jatkaa kuvauksia aikaisintaan heinäkuussa.[71] Kuvaukset jatkuivat kuitenkin vasta 3. syyskuuta.[72] Pattinsonilla todettiin kuitenkin kolmen päivän päästä koronavirustartunta,[72][73][74] minkä seurauksena kuvausryhmä laitettiin kahden viikon karanteeniin. Lavasteiden rakentamista Leavesden Studiosilla jatkettiin kuitenkin samaan aikaan.[75] Kuvaukset jatkuivat jälleen 17. syyskuuta.[76] Elokuvan kuvausten odotettiin kestävän vielä kolme kuukautta ja päättyvän vuoden lopulla.[77] Tuotantoryhmäläisiä vaadittiin kuitenkin majoittumaan mahdollisimman lähelle tuotantoaluetta ja olemaan poistumatta alueelta ennen tuotannon päättymistä.[78]

Lokakuussa elokuvan uudeksi ensi-iltapäivämääräksi asetettiin 4. maaliskuuta 2022.[79] Liverpoolin St George’s Hallissa kuvattiin Gothamin kaupungintalolle sijoittuva hautajaiskohtaus.[80] Liverpoolissa kuvattiin lisäksi Anfieldin hautausmaalla ja Royal Liver Buildingissa.[81][82] Industrial Light & Magic auttoi tuotantoryhmää ottamaan käyttöön StageCraft-virtuaalituotantoteknologian, jota Fraser oli mukana kehittämässä Tähtien sodan Disney+-sarja The Mandaloriania varten.[83] Gothamin kaduille sijoittuvia kohtauksia kuvattiin Chicagossa vielä lokakuun aikana.[84][85] Kuvaukset päättyivät 13. maaliskuuta 2021.[86]

Ikärajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Batman sai ikärajoituksekseen PG-13, vaikka Warner Brosin sisäiset keskustelut antoivat ymmärtää, että sen synkempi ja väkivaltaisempi sisältö johtaisi siihen, että The Batmanistä tulisi ensimmäinen R-ikärajoituksen saanut teattereihin julkaistava Batman-elokuva. Elokuva onnistui saamaan PG-13-ikärajoituksen, koska siinä ei esiintynyt liiallista kiroilua tai alastomuutta. Varietyn Rebecca Rubin huomautti, että R-ikärajoitus voisi olla haitaksi elokuvan tuotoille, koska edelliset R-ikärajoitetut DC:n sarjakuvaelokuvat, Birds of Prey (2020) ja The Suicide Squad: Suicide Mission (2021) eivät menestyneet kaupallisesti.[87] Reeves sanoi aikoneensa alun perinkin tehdä The Batmanistä PG-13 -ikärajoitetun elokuvan.[88] Joissakin maissa, kuten Suomessa, elokuva kuitenkin sai ikärajakseen 16.[89]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Batman (soundtrack)

Lokakuussa 2019 Reeves paljasti useimmissa elokuvissaan säveltäjänä toimineen Michael Giacchinon säveltävän The Batmanin musiikin.[90] Giacchino sai elokuvan musiikit valmiiksi lokakuussa 2021.[91] Elokuvan virallinen tunnuskappale julkaistiin 21. tammikuuta 2022.[92] Arvuuttajan tunnuskappale julkaistiin singlenä 4. helmikuuta 2022 ja Kissanaisen kappale viimeisenä singlenä 17. helmikuuta 2022.[93][94] Elokuvan soundtrack-albumi julkaistiin 25. helmikuuta 2022.[95]

Giacchinon sävellysten lisäksi elokuvassa kuullaan myös muun muassa NirvananSomething in the Way”, jota käytettiin elokuvan markkinoinnissa, sekä Franz Schubertin ”Ave Maria”, Ludwig van BeethoveninPianokonsertto nro 5”, Al Martinon ”I Have But One Heart” ja Dean MartininVolare”.[96]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Batmanin maailmanensi-iltansa oli 1. maaliskuuta 2022 New Yorkin Lincoln Centerissä.[97][98][99] Ennen virallista ensi-iltaa elokuva esitettiin kahdessa erikoisnäytyöksessä, 21. helmikuuta Pariisissa ja 23. helmikuuta Lontoossa.[100][101] Suomen ja Yhdysvaltain ensi-ilta oli 4. maaliskuuta 2022.[79] Elokuvan ensi-iltaa jouduttiin siirtämään kahdesti koronaviruspandemian vuoksi. Alkuperäinen ensi-iltapäivä oli 25. kesäkuuta 2021 ja toinen päivä 1. lokakuuta.[35][67][79]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuun 2022 tietojen mukaan The Batman on tuottanut 368,9 miljoonaa dollaria Pohjois-Amerikassa sekä 391,5 miljoonaa dollaria muualla maailmassa.[4][5] Se on vuoden 2022 tuottoisin elokuva,[4] ja tuottoisin sarjamurhaajaelokuva.[102]

The Batmanin odotettiin tuottavan 115–170 miljoonaa dollaria avausviikonloppunaan ja noin 330–475 miljoonaa dollaria kokonaisuudessaan.[2][103] Liput elokuvan Imax-ennakkonäytöksiin myytiin loppuun päivässä 8. helmikuuta 2022.[104] Elokuva tuotti ensimmäisinä päivinään arviolta 57 miljoonaa dollaria, joista noin 17,6 miljoonaa tuli torstain ennakkonäytöksistä sekä noin 4 miljoonaa tiistain ja keskiviikon ennakkonäytöksistä.[105][106] Elokuva tuotti 128,5 miljoonaa dollaria avausviikonloppunaan, ja se oli pandemia-aikana toinen yli 100 miljoonaa dollaria avausviikonloppuna tuottanut elokuva.[107]

Kriitikoiden mielipide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi
Niklas Tirkkonen
5/5 tähteä [108]
Turun Sanomat
Kari Salminen
5/5 tähteä [109]
Helsingin Sanomat
Tero Kartastenpää
4/5 tähteä [110]
Muropaketti
Helinä Laajalahti
4/5 tähteä [111]
Film-O-Holic
Jussi Lahtonen
4/5 tähteä [112]
V2
Jari Tapani Peltonen
3.5/5 tähteä [113]
Hufvudstadsbladet
Uggeldahl, Krister
2/5 tähteä [114]

The Batman sai kriitikoilta myönteisen vastaanoton: elokuvan roolisuorituksia, toimintakohtauksia ja tarinaa kiitettiin.[115] Jotkut kuitenkin kritisoivat sen pitkää kestoa.[116] Arvosteluja keräävän Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 85 % kriitikoista on antanut elokuvalle positiivisen arvosanan keskiarvolla 7,6/10. Keräys perustuu 503 arviointiin.[117] Metacriticissä elokuvalla on 72 pistettä 100:sta. Keräys perustuu 68 arvosteluun.[118] CinemaScore antoi elokuvalle arvosanan A–.[105] Internet Movie Databasen yli 639 000 käyttäjää ovat antaneet The Batmanille arvosanan 7,8/10.[119]

Episodi ja Turun Sanomat antoivat elokuvalle täydet viisi tähteä ja kutsuivat sitä kaikkien aikojen parhaimmaksi supersankarielokuvaksi.[108][109] Muropaketti antoi elokuvalle neljä tähteä ja kehui sen maanläheisyyttä sekä Pattinsonin ja Danon roolisuorituksia.[111] Helsingin Sanomat antoi elokuvalle niin ikään neljä tähteä ja kehui erityisesti Gotham Cityn kuvausta sekä elokuvan toimintakohtauksia.[110] V2.fi antoi elokuvalle kolme ja puoli tähteä ja kehui Pattinsonin roolisuoritusta sekä elokuvan pahiksia, mutta kutsui elokuvaa ylipitkäksi.[113]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WarnerMedia suunnitteli The Batmania ensimmäiseksi osaksi uudelle jaetulle universumille[128] ja ensimmäiseksi osaksi uudelle Batman-elokuvatrilogialle.[129] Avainnäyttelijät sitoutuivat palaamaan tuleviin elokuviin jo marraskuussa 2019.[130] Joulukuussa 2021 Pattinson sanoi, että hänellä oli ideoita Batmanin hahmon kehittämiseksi. Clarkin mukaan The Batman luo perustan tuleville elokuville.[131] Huhtikuussa 2022 julkistettiin, että jatko-osa on tulossa, ja että Reeves palaa ohjaajaksi sekä Pattinson rooliinsa.[132][133] Tammikuussa 2023 paljastettiin, että ensimmäinen jatko-osa, The Batman – Part II, saisi ensi-iltansa 3. lokakuuta 2025.[134][135]

Spin-off-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Penguin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2021 HBO Max alkoi kehittää Pingviiniin keskittyvää spin-off-sarjaa, ja Lauren LeFranc palkattiin sen showrunneriksi.[128] Maaliskuussa 2022, The Penguin tilattiin virallisesti yhden tuotantokauden mittaisena sarjana,[136] LeFlancin käsikirjoittaessa sen kaikki kahdeksan jaksoa,[137][138] Craig Zobelin ohjatessa sarjan kolme ensimmäistä jaksoa.[139] Farrell palaa Pingviinin näyttelijäksi,[140] ja on Reevesin, Clarkin, LeFrancin ja Zobelin ohella yksi sarjan vastaavista tuottajista.[141] The Penguin tullaan julkaisemaan Maxiin, HBO Maxin ja Discovery+:n korvaavaan suoratoistopalveluun, vuonna 2024.[142]

GCPD-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HBO Max alkoi heinäkuussa 2020 toteuttaa poliisisarjaa, joka keskittyisi Gotham Cityn poliisivoimiin (GCPD).[143] Sarjan on tarkoitus tutkia poliisivoimien korruptiota. Sen vastaavina tuottajina ovat Reeves ja Terence Winter.[144] Sarjan julkistamisen aikaan ei ollut varmaa esiintyisivätkö Wright ja Pattinson elokuvassa.[143] Elokuussa, DC FanDome -virtuaalitapahtumassa, paljastettiin, että sarja sijoittuisi Batmanin ensimmäiseen vuoteen ja esittäisi tapahtumat Gothamin poliisin korruptoituneiden konstaapelien näkökulmasta.[145]

Winter erosi projektista marraskuussa 2020 luovien erimielisyyksien vuoksi,[146] ja Joe Barton tuli tammikuussa 2021 hänen tilalleen.[147] HBO:lla oli edelleen luovia vaikeuksia sarjan kanssa, sillä päähenkilö olisi korruptoitunut poliisi,[148] ja he rohkaisivat Reevesiä keskittymään sarjakuvista tuttuihin hahmoihin uusien hahmojen sijaan.[149] Maaliskuussa 2022 Reeves sanoi, että sarja oli toistaiseksi hyllytetty, vaikka toivoi voivansa käyttää sen ideoita vielä tulevaisuudessa.[148] Lokakuussa, sarja oli kuitenkin jälleen aktiivisesti kehitysvaiheessa, ja pysyisi yhä erillisenä projektina Arkham-sarjasta.[150]

Muut projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun maaliskuussa paljastui, että GCPD:stä kertova spin-off -sarja oli toistaiseksi hyllytetty, Reeves kertoi sen johtaneen ideaan uudesta sarjasta, joka keskittyisi Arkhamin mielisairaalaan. Hän sanoi, että rakentuisi sen perustalle kuinka Arkham esiteltiin elokuvassa, ja tutkisi myös monien siihen liittyvien henkilköiden alkpuerätarinoita. Reeves kuvaili kauhusarjaksi, ja vertasi Arkhamin kummittelevaan taloon.[148] Lokakuussa, Antonio Campos palkattiin ohjaamaan ja käsikirjoittamaan sarja, sekä toimimaan sen showrunnerina ja vastaavana tuottajana.[150] Joulukuussa 2023, James Gunn paljasti Reevesin kehittävän Arkhamista kertovaa sarjaa DC Universelle (DCU), ja että oli yksi ensimmäisistä DC Studiosin hyväksymistä sarjaideaesityksistä, vihjaillen, ettei sarja sijoittuisikaan The Batmanin jatkumoon.[151]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Paljastettu Jokeriksi.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Batman (15) British Board of Film Classification. 2.2.2022. Viitattu 25.2.2022. (englanniksi)
 2. a b Rubin, Rebecca: Robert Pattinson's 'The Batman' Targets Heroic $100 Million-Plus Box Office Debut Variety. 28.2.2022. Viitattu 6.3.2022. (englanniksi)
 3. Mendelson, Scott: DC Films Proclaims Comeback With New Looks At Aquaman 2, Black Adam, The Flash Forbes. 11.2.2022. Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 4. a b c The Batman The Numbers. Nash Information Services, LLC. Viitattu 5.6.2022. (englanniksi)
 5. a b The Batman (2022) Box Office Mojo. IMDb. Viitattu 26.12.2022. (englanniksi)
 6. Vuoden 2022 katsojaluvut Suomen elokuvasäätiö. Viitattu 4.8.2023.
 7. Preston, Dominic: Who plays the Arkham prisoner in The Batman? Tech Advisor. 28.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 5.3.2022. (englanniksi)
 8. Child, Ben: Ben Affleck signs superhero deal to star in multiple Batman films The Guardian. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 9. Itzkoff, Dave: Ben Affleck's 'Broken' Batman The New York Times. 14.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 10. Berman, Eliza: Does Suicide Squad Really Need That Post-Credits Scene? Time. 5.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 11. Child, Ben: Five tasks Justice League must complete to save the DC universe The Guardian. 1.11.2017. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 12. Fleming Jr., Mike: Ben Affleck To Team With DC's Geoff Johns On Stand-Alone 'Batman' Film: Comic Con Deadline Hollywood. 9.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 13. Kroll, Justin: 'Batman': Ben Affleck in Talks to Star in, Co-Write, Possibly Direct Standalone Movie Variety. 9.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 14. Affleck's Batman Movie Will Have a Mostly Original Story Movieweb. 1.6.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 15. Goldberg, Matt: Ben Affleck’s ‘Batman’ Movie Would Have Gone into Arkham Asylum Collider. 31.7.2019. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 16. a b c Schedeen, Jesse: The Batman - Everything We Know (Release Date, Cast, Plot and More) IGN. 13.8.2019. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 17. Geier, Thom & Doty, Meriah: Ben Affleck to Direct Solo Batman Movie for Warner Bros. The Wrap. 12.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 18. McClintock, Pamela: CinemaCon: Warner Bros. Chief Says Ben Affleck's Stand-Alone Batman Movie Is a Go The Hollywood Reporter. 12.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 19. Coggan, Devan: Ben Affleck reveals solo Batman movie title Entertainment Weekly. 3.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 20. Trumbore, Dave: Justice League: Part Two' Delayed to Accommodate Ben Affleck's Standalone 'Batman' Film Collider.com. 9.12.2016. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 21. Palmer, Martyn: Ben Affleck: ‘My wildest dreams have come true, but at a price’ The Guardian. 1.1.2017. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 22. Jimmy Kimmel Live: Ben Affleck on New Justice League Movie youtube.com. January 10, 2017.
 23. Kroll, Justin: Ben Affleck Will Not Direct 'The Batman' (Exclusive) Variety. 30.1.2017. Arkistoitu . (englanniksi)
 24. Fleming Jr., Mike: Ben Affleck Not Directing Batman Deadline Hollywood. 30.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 25. Chitwood, Adam: Watch: Ben Affleck Explains Why He Quit 'The Batman' Collider.com. 15.2.2019. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 26. Fleming Jr., Mike: As You Read Here, Matt Reeves Is New 'Batman' Director Deadline Hollywood. 23.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 27. Hall, Jacob: ‘The Batman’ Delayed as the Script is Rewritten From Scratch /Film. 15.3.2017. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 28. McMillan, Graeme: 'Batman' Director Matt Reeves Teases a "Noir-Driven" Movie The Hollywood Reporter. 27.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 29. Warner Bros. Shifts DC Strategy Amid Executive Change-Up hollywoodreporter.com. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 30. Topel, Fred: Matt Reeves Expects a Draft of The Batman in Two Weeks, Will Be a "Noir-Driven Definitive Batman Story" [TCA 2018] /Film. 2.8.2018. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 31. Shanley, Patrick: 'Batman' Director Matt Reeves Has Dropped Ben Affleck's Script The Hollywood Reporter. 12.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 32. Peris, Sebastian: Matt Reeves Confirms 'The Batman' Will Not Adapt 'Year One'; Expects Draft In 2 Weeks Heroic Hollywood. 2.8.2018. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
 33. Masters, Kim: Ben Affleck's Batman Future in Doubt as Warner Bros. Plots Franchise The Hollywood Reporter. 21.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 34. Clark, Travis: There are major signs that Ben Affleck will not return as Batman in the next solo movie Business Insider. 23.8.2018. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 35. a b D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' To Fly In Summer 2021; Ben Affleck Passes The Torch To Next Generation Of Bruce Wayne Deadline. 31.1.2019. Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 36. Kroll, Justin: Robert Pattinson Eyed to Play 'The Batman' for Matt Reeves and Warner Bros. (Exclusive) Variety. 16.5.2019. Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 37. Fleming Jr., Mike: Rob Pattinson, Nicholas Hoult Atop Short List For 'The Batman' Deadline Hollywood. 16.5.2019. Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 38. Galuppo, Mia & Kit, Borys: Robert Pattinson Frontrunner to Play Batman in Matt Reeves' DC Movie The Hollywood Reporter. 16.5.2019. Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 39. McNary, Dave: Robert Pattinson Is Officially 'The Batman' Variety. 31.5.2019. Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 40. Fleming Jr., Mike: Warner Bros Approves Robert Pattinson For 'The Batman' Deadline Hollywood. 31.5.2019. Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 41. Kit, Borys: "Quick" Debates and Secret Screen Tests: How Robert Pattinson Became Batman The Hollywood Reporter. 4.6.2019. Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 42. Giardina, Carolyn: 'The Batman' Adds 'Rogue One' Cinematographer Greig Fraser (Exclusive) The Hollywood Reporter. 24.7.2019. Viitattu 14.9.2019. (englanniksi)
 43. Kit, Borys & Galuppo, Mia: 'The Batman' Targets Jeffrey Wright as Commissioner Gordon (Exclusive) The Hollywood Reporter. 23.9.2019. Viitattu 24.9.2019. (englanniksi)
 44. Kit, Borys: 'The Batman': Jonah Hill in Early Talks for Villain Role The Hollywood Reporter. 23.9.2019. Viitattu 24.9.2019. (englanniksi)
 45. D'Alessandro, Anthony: Jonah Hill No Longer Circling 'The Batman' Deadline Hollywood. 16.10.2019. Viitattu 17.10.2019. (englanniksi)
 46. D'Alessandro, Anthony: ‘The Batman’ Finds Its Selina Kyle In Zoë Kravitz Deadline Hollywood. 14.10.2019. Viitattu 15.10.2019. (englanniksi)
 47. Kit, Borys: 'The Batman': Zoe Kravitz to Star as Catwoman The Hollywood Reporter. 14.10.2019. (englanniksi)
 48. Kit, Borys & Couch, Aaron: 'The Batman' Casts Paul Dano as the Riddler The Hollywood Reporter. 17.10.2019. Viitattu 18.10.2019. (englanniksi)
 49. Harp, Justin: Marvel star Andy Serkis and Colin Farrell tipped to join The Worlds of DC in The Batman as iconic characters Digital Spy. 6.11.2019. Viitattu 6.11.2019. (englanniksi)
 50. Aguilar, Matthew: Batman Director Confirms Andy Serkis as Alfred Comicbook.com. 13.11.2019. Viitattu 14.11.2019. (englanniksi)
 51. Couch, Aaron: 'The Batman' Casts John Turturro as Crime Boss Carmine Falcone The Hollywood Reporter. 22.11.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 52. Lussier, Germain: The Batman Just Added an Intriguing New Character io9. 11.11.2019. Viitattu 13.11.2019. (englanniksi)
 53. Couch, Aaron & Kit, Borys: 'The Batman' Casts Peter Sarsgaard The Hollywood Reporter. 6.12.2019. Viitattu 7.12.2019. (englanniksi)
 54. a b Vary, Adam B.: Matt Reeves Explains 'The Batman' Ending: Do Not Expect to See [SPOILER] in Another Movie Variety. 5.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 6.3.2022. (englanniksi)
 55. a b Vejvoda, Jim: The Batman Director Reveals Identity of That Unnamed Arkham Prisoner IGN. 4.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 5.3.2022. (englanniksi)
 56. Bui, Hoai-Tran: The Batman Quietly Casts Barry Keoghan as Officer Stanley Merkel /Film. 24.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 5.3.2022. (englanniksi)
 57. Pearson, Ben: Criminals of Gotham, Beware: 'The Batman' Has Begun Filming /Film. 6.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 58. Ross, Diandra: 'The Batman's Commissioner Gordon, Jeffery Wright, Announces Start of Filming Screen Rant. 5.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 59. Oller, Jacob: Wire Buzz: 'The Batman' Begins London Production; Underwater Actors Suit Up; Eternals Drops Art Syfy Wire. 6.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 60. Giardina, Carolyn: 'The Batman' Adds 'Rogue One' Cinematographer Greig Fraser (Exclusive) The Hollywood Reporter. 24.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 61. Oller, Jacob: 'The Batman' Suits Up for the Graveyard Shift in Bat-Cycle Set Photos Syfy Wire. 21.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 62. Flaherty, Jess: Liverpool turns into Gotham city as 'The Batman' filming preparation gets underway Liverpool Echo. 11.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 63. a b D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' Production Put On Two-Week Hold By Warner Bros. Deadline Hollywood. 14.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 64. Anderton, Ethan: Superhero Bits: 'The Batman' Won't Stop Production Yet, Batman Attacks in 'Superman: Red Son' Clip & More /Film. 13.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2020. (englanniksi)
 65. Holmes, Adam: How 'The Batman', 'Matrix 4' And More Are Handling Coronavirus Delays cinemablend.com. 13.3.2020. Arkistoitu 29.3.2020. Viitattu 20.4.2020. (englanniksi)
 66. Perry, Spencer: 'The Batman' Director Matt Reeves Confirms Production Is Shut Down Indefinitely ComicBook.com. 25.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2020. (englanniksi)
 67. a b D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' Flies To Fall 2021, 'Sopranos' Prequel Moves To March & More As Warner Bros. Makes Release Date Changes Due To COVID-19 Climate Deadline Hollywood. 20.4.2020. Viitattu 20.4.2020. (englanniksi)
 68. Sharf, Zack: Matt Reeves Opens Up on Death of 'Batman' Crew Member to Coronavirus IndieWire. 14.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 69. Picheta, Rob: Andrew Jack, 'Star Wars' actor, dies from Covid-19 CNN. 1.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 70. D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' Director Matt Reeves On DC Pic During COVID-19 Hiatus; Unraveling 'Tales From The Loop' & Netflix Slate Deadline Hollywood. 9.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 71. Sweney, Mark: 'The Batman' among movies given go-ahead for restart of UK filming The Guardian. 1.6.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 72. a b Lang, Brent: Robert Pattinson's 'The Batman' Resuming Production in September Variety. 19.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 73. Breznican, Anthony: Robert Pattinson Has COVID-19, Halting The Batman Production Vanity Fair. 3.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 6.10.2020. (englanniksi)
 74. D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' UK Production Halted After Robert Pattinson Tests Positive For Coronavirus – Update Deadline Hollywood. 3.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 6.10.2020. (englanniksi)
 75. Ramachandran, Naman: 'The Batman' Production Remains Paused as Cast, Crew Quarantine Variety. 4.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 6.10.2020.
 76. Lang, Brent & B. Vary, Adam: 'The Batman' Resumes Production After Shutdown Over Positive COVID-19 Test Variety. 17.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 6.10.2020. (englanniksi)
 77. Rubin, Rebecca: Robert Pattinson Tests Positive for Coronavirus, Halting 'The Batman' Production Variety. 3.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 78. Fuster, Jeremy: 'Mission: Impossible 7,' 'The Batman' and 4 Other Blockbuster Shoots to Resume in UK TheWrap. 5.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 79. a b c D'Alessandro, Anthony: ‘The Batman’ Flies To 2022 Post ‘Dune’ Drift, ‘Matrix 4’ Moves Up To Christmas 2021, ‘Shazam! 2’ Zaps To 2023 & More WB Changes – Update Deadline Hollywood. 5.10.2020. Viitattu 6.10.2020. (englanniksi)
 80. Arnold, Ben: Robert Pattinson back on set of 'The Batman' in Liverpool after coronavirus diagnosis Yahoo! Movies UK. 12.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 81. Dumaraog, Ana: Batman (In Costume) Races Catwoman On Bikes In New Set Photo & Video Screen Rant. 15.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 82. Batman stunt double spotted on top of Liverpool's Royal Liver Building Evening Express. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 83. Giardina, Carolyn: 'The Batman' Using 'Mandalorian' Virtual Production Techniques The Hollywood Reporter. 19.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 84. Swartz, Tracy: 'The Batman' exterior scenes to be filmed in Chicago Chicago Times. 25.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 85. Wetli, Patty: 'The Batman' is Filming Around Town as Chicago Returns to the Role of Gotham City WTTW. 19.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 86. Reeves, Matt: #LastDay #TheBatman cc: ⁦@GreigfraserD Twitter. 13.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2021. (englanniksi)
 87. Rubin, Rebecca: The Batman Lands PG-13 Rating Despite Gritty, Violent Tone Variety. 12.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2022. (englanniksi)
 88. Saavedra, John: The Batman: Matt Reeves Addresses Why the Movie Doesn't Have an R Rating Den of Geek. 15.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2022. (englanniksi)
 89. Uusi Batman-elokuva sai yllättävän ikärajan Suomessa – Nuorilla faneilla ei ole nyt mitään asiaa leffateatteriin Muropaketti. 15.2.2022. Viitattu 2.3.2022.
 90. Couch, Aaron: 'The Batman' Enlists Composer Michael Giacchino The Hollywood Reporter. 18.10.2019. Viitattu 19.10,2019. (englanniksi)
 91. Sternberg, Sabrina: The Batman Has Finished Scoring, Reveals Composer Michael Giacchino Collider. 23.10.2021. Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 92. Knoop, Joseph: The Batman's Theme Brings Back Memories of the Animated Series IGN. 21.1.2022. Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 93. Romanchick, Shane: The Batman Releases New Character Posters, Reveals Early Release for Riddler's Musical Theme Collider. 1.2.2022. Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 94. Michael Giacchino's Catwoman Theme from The Batman Released Film Music Reporter. 17.2.2022. Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 95. The Batman Soundtrack Album Details Film Music Reporter. 24.2.2022. Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 96. Moran, Sarah: What Is The Nirvana Song In The Batman? Soundtrack Explained Screen Rant. 4.3.2022. Viitattu 12.3.2022. (englanniksi)
 97. Bonomolo, Cameron: The Batman Fan First Premieres in IMAX: How to Get Tickets ComicBook.com. 7.2.2022. Viitattu 10.3.2022. (englanniksi)
 98. D'Alessandro, Anthony: The Batman Special Imax Advance Previews Sell Out Deadline Hollywood. 9.2.2022. Viitattu 10.3.2022. (englanniksi)
 99. Murphy, J. Kim: 'The Batman' Director Matt Reeves Misses Film Premiere Due to COVID-19: 'It's a Great Heartbreak for Me' Variety. 1.3.2022. Viitattu 10.3.2022. (englanniksi)
 100. The Batman Paris premiere: Robert Pattinson, Zoe Kravitz and Neymar rock the red carpet, see photos The Indian Express. 22.2.2022. Viitattu 10.3.2022. (englanniksi)
 101. Blake, Elly: Zoe Kravitz and Robert Pattinson lead stars at London premiere of The Batman Evening Standard. 10.3.2022. Viitattu 25.2.2022. (englanniksi)
 102. Mendelson, Scott: Box Office: The Batman Passes $500 Million Worldwide Forbes. 17.3.2022. Viitattu 8.4.2022. (englanniksi)
 103. Robbins, Shawn: Long Range Box Office Forecast: The Batman Boxoffice Pro. 4.2.2022. Viitattu 6.3.2022. (englanniksi)
 104. D'Alessandro, Anthony: The Batman Special Imax Advance Previews Sell Out Deadline Hollywood. 9.2.2022. Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 105. a b D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' Flies To $21.6 Million In Box Office Previews Deadline Hollywood. 4.3.2022. Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 106. Lang, Brent: Box Office: The Batman Earns Heroic $21.6 Million in Thursday Previews Variety. 4.3.2022. Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 107. Rubin, Rebecca: Box Office: 'The Batman' Scores $128 Million, Second-Biggest Pandemic Debut Variety. 6.3.2022. Viitattu 7.3.2022. (englanniksi)
 108. a b Tirkkonen, Niklas: The Batman – elokuvan arvostelu Episodi. 3.3.2022. Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 109. a b Salminen, Kari: Matt Reevesin The Batman on paras supersankarielokuva kautta aikojen – se kestää kolme tuntia, eikä siinä ole minuuttiakaan liikaa Turun Sanomat. 1.3.2022. Viitattu 2.3.2022. (englanniksi)
 110. a b Kartastenpää, Tero: Supersankari ujona yksityisetsivänä. Helsingin Sanomat, 4.3.2022, s. B 6. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 4.3.2022.
 111. a b Laajalahti, Helinä: The Batman on todella synkkä psykologinen trilleri, jonka pääosaan Robert Pattinson sopii erinomaisesti Muropaketti. 28.2.2022. Viitattu 2.3.2022. (englanniksi)
 112. Lahtonen, Jussi: The Batman • Arvostelu Film-O-Holic.com. 10.3.2022. Viitattu 10.3.2022.
 113. a b Peltonen, Jari Tapani: The Batman - V2.fi V2.fi. 5.3.2022. Viitattu 5.3.2022.
 114. Uggeldahl, Krister: Nya Batman är svartare än natten. Hufvudstadsbladet, 4.3.2022, s. 23. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 4.3.2022.
 115. Campbell, Christopher: The Batman First Reviews: Not Just a Good Batman Movie, but One of the Best Comic Book Movies Ever Rotten Tomatoes. 28.2.2022. Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 116. Sharf, Zach: 'The Batman' Review Roundup: An 'Exhilarating,' 'Unforgettable' and 'Overlong' Comic Book Film Variety. 28.2.2022. Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 117. The Batman Rotten Tomatoes. Fandango Media. Viitattu 26.12.2022. (englanniksi)
 118. The Batman Metacritic. Red Ventures. Viitattu 14.3.2022. (englanniksi)
 119. The Batman (2022) - User ratings IMDb. Viitattu 26.12.2022. (englanniksi)
 120. Hipes, Patrick: Oscar Nominations: The Complete List Of Nominees Deadline Hollywood. 24.1.2023. Viitattu 28.1.2023. (englanniksi)
 121. Ntim, Zac: BAFTA Film Awards Nominations: 'All Quiet On The Western Front,' 'Banshees Of Inisherin' & 'Everything Everywhere All At Once' Lead — The Complete List Deadline. 19.1.2023. Viitattu 28.1.2023. (englanniksi)
 122. Nordyke, Kimberly: Critics Choice Awards: Full List of Winners The Hollywood Reporter. 15.1.2023. Viitattu 28.1.2023. (englanniksi)
 123. Willman, Chris: Grammy Awards Nominations 2023: The Complete List, Led by Beyoncé, Kendrick Lamar, Adele, Brandi Carlile Variety. 15.11.2022. Viitattu 28.1.2023. (englanniksi)
 124. Nordyke, Kimberly: MTV Movie & TV Awards: Spider-Man: No Way Home, Euphoria Top Winners List The Hollywood Reporter. 5.6.2022. Viitattu 28.1.2023. (englanniksi)
 125. Tinoco, Armando: Saturn Awards Nominations: The Batman, Nightmare Alley, Spider-Man, Better Call Saul Top List Deadline Hollywood. 12.8.2022. Viitattu 28.1.2023. (englanniksi)
 126. O'Rourke, Ryan: Saturn Award Winners Headlined By Everything Everywhere All At Once, Top Gun Maverick, and Better Call Saul Collider. 26.10.2022. Viitattu 28.1.2023. (englanniksi)
 127. Bergeson, Samantha: SAG Awards 2023 Nominations: 'Everything Everywhere,' 'Banshees,' and More Score Major Nods IndieWire. 11.1.2023. Viitattu 28.1.2023. (englanniksi)
 128. a b Otterson, Joe: 'The Batman' Spinoff Series About Penguin in Early Development at HBO Max Variety. 13.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 129. Jr. Fleming, Mike: Warner Bros Approves Robert Pattinson For 'The Batman' Deadline Hollywood. 31.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 130. Lang, Brent & Kroll, Justin: DC Films Plots Future With Superman, Green Lantern and R-Rated Movies (Exclusive) Variety. 26.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 131. Edel, Victoria: Robert Pattinson says he "would love" to do his own Batman trilogy The A.V. Club. 22.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 132. Rubin, Rebecca: Robert Pattinson Returning for 'The Batman' Sequel Variety. 26.4.2022. Viitattu 27.4.2022. (englanniksi)
 133. Parker, Ryan; McClintock, Pamela: 'The Batman' Sequel Set With Robert Pattinson and Director Matt Reeves The Hollywood Reporter. 26.4.2022. Viitattu 27.4.2022. (englanniksi)
 134. Barnes, Brooks: Superman in Starring Role as DC Studios Unveils Strategy The New York Times. 31.1.2023. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2023. (englanniksi)
 135. Faughnder, Ryan: DC Studios slate unveiled: James Gunn and Peter Safran's plan to unify the comic book empire Los Angeles Times. 31.1.2023. Arkistoitu . (englanniksi)
 136. D'Alessandro, Anthony: HBO Max Orders The Penguin Limited Series As The Batman Clocks $301M+ At WW Box Office Deadline Hollywood. 9.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.6.2022. (englanniksi)
 137. Sharf, Zack: The Penguin Starts One Week After The Batman Ending and Will Run 'Six to Eight Hours,' Says Colin Farrell: 'Gotham Is Still Underwater' Variety. 12.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2023. (englanniksi)
 138. Maas, Jennifer: HBO Max's Sarah Aubrey Teases The Penguin, Dune: The Sisterhood, And Just Like That Season 2 and Likelihood of a Harry Potter Series Variety. 10.11.2022. Viitattu 15.4.2023. (englanniksi)
 139. Couch, Aaron: 'The Penguin' Enlists 'Mare of Easttown' Director Craig Zobel The Hollywood Reporter. 7.10.2022. Viitattu 15.4.2023. (englanniksi)
 140. Otterson, Joe: Colin Farrell to Reprise Penguin Role in 'The Batman' Spinoff Series for HBO Max (Exclusive) Variety. 6.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 141. Rice, Lynette: The Penguin Casts Clancy Brown As Salvatore Maroni Deadline Hollywood. 3.3.2023. Viitattu 15.4.2023. (englanniksi)
 142. Vary, Adam B.: The Penguin Trailer: Colin Farrell Returns to Gotham as The Batman Spinoff Series Confirms 2024 Release Variety. 12.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2023. (englanniksi)
 143. a b Kit, Borys: 'The Batman' TV Spinoff From Matt Reeves, Terence Winter Set at HBO Max The Hollywood Reporter. 10.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 144. Otterson, Joe: Gotham PD Series From Matt Reeves, Terence Winter Set in 'The Batman' World Ordered at HBO Max Variety. 10.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 145. D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' HBO Max Series To Take Place In 'Year One' Prior To Matt Reeves Movie – DC FanDome Deadline Hollywood. 22.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 146. Goldberg, Lesley: Terence Winter Exits 'The Batman' TV Spinoff at HBO Max (Exclusive) hollywoodreporter.com. November 17, 2020. Arkistoitu .
 147. White, Peter: 'The Batman': Joe Barton Joins HBO Max's TV Series As Showrunner Following Terence Winter Departure Deadline Hollywood. 11.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
 148. a b c Sharf, Zack: Matt Reeves: The Batman TV Series Changed From Gotham PD to Arkham After Creative Differences Variety. 7.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.6.2022. (englanniksi)
 149. D'Alessandro, Anthony & Patten, Dominic: The Batman Filmmaker Matt Reeves On New Dark Knight, Pic's Sequel & Colin Farrell Penguin HBO Max Series – Hero Nation Podcast Deadline Hollywood. 3.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.6.2022. (englanniksi)
 150. a b Otterson, Joe: Arkham Asylum HBO Max Series Taps The Staircase Creator Antonio Campos as New Showrunner (Exclusive) Variety. 25.10.2022. Viitattu 15.4.2023. (englanniksi)
 151. Tinoco, Armando: DC Studios Co-Head James Gunn Says Matt Reeves' Batman Arkham Series In Development Is Set In New DCU Deadline Hollywood. 17.12.2023. Arkistoitu . Viitattu 10.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta The Batman (elokuva).