Shazam! Fury of the Gods

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shazam! Fury of the Gods
Ohjaaja David F. Sandberg
Käsikirjoittaja
Perustuu C. C. Beckin ja Bill Parkerin sarjakuvahahmoon Shazam
Tuottaja Peter Safran
Säveltäjä Christophe Beck
Kuvaaja Gyula Pados
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 130 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 110–125 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 133,8 miljoonaa dollaria[2]
Edeltäjä Shazam!
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Shazam! Fury of the Gods on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Fawcett Comicsin luomaan ja DC Comicsin omistuksessa olevaan samannimiseen sarjakuvahahmoon, joka tunnettiin aiemmin nimellä ”Kapteeni Marvel”. Se on jatko-osa vuoden 2019 elokuvalle Shazam! (2019) ja DC Extended Universen kahdestoista elokuva. Elokuvan on ohjannut David F. Sandberg ja käsikirjoittanut Henry Gayden. Pääosissa ovat Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Rachel Zegler, Adam Brody, Ross Butler, Meagan Good, Lucy Liu, Djimon Hounsou ja Helen Mirren. Elokuvassa Billy Batson ja hänen adoptiosisaruksensa kohtaavat Atlaksen tyttäret, jotka haluavat varastaa takaisin jumalten voimat.

Shazam!:n jatko-osan paljastettiin olevan kehityksessä pian ensimmäisen elokuvan jälkeen huhtikuussa 2019. Gayden palasi käsikirjoittajaksi, Sandberg ohjaajaksi ja Levi pääosan esittäjäksi saman vuoden joulukuussa. Elokuvan virallinen nimi ja muut näyttelijät paljastettiin elokuussa 2020. Kuvaukset alkoivat toukokuussa 2021 Atlantassa ja päättyivät saman vuoden elokuussa.

Shazam! Fury of the Gods sai maailmanensi-iltansa Regency Village Theatressa 14. maaliskuuta 2023. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 15. maaliskuuta 2023 ja Yhdysvalloissa 17. maaliskuuta 2023.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vuotta sen jälkeen, kun Billy Batson pysäytti Thaddeus Sivanan,[a], kaksi titaani Atlaksen tyttäristä, Hespera ja Kalypso, murtautuvat Ateenassa, Kreikassa, sijaitsevaan museoon, jonne Billyn supervoimat antanutta velho Shazamin katkaistua sauvaa säilytettiin.[b] He pakottavat velhon, joka oli kuolemisen sijaan päätynyt nuoremmassa ruumiissa vangiksi jumalten maailmaan, korjaamaan sauvan, palauttaakseen sen voimat.

Philadelphiassa, Billy ja hänen adoptiosisaruksensa – Mary Bromfield, Freddy Freedman, Eugene Choi, Pedro Peña ja Darla Dudley – pelastavat joukon ihmisiä tuhoutumaisillaan olevalta Benjamin Franklin Bridgeltä, mutta ihmiset eivät ole heille kiitollisia, vaan syytävät heitä sillan tuhosta. Lisäksi adoptiosisarukset ovat alkaneet etääntyä toisistaan. Mary uskoo supersankarielämän haittaavan hänen mahdollisuuksiaan mennä yliopistoon. Lisäksi Billy on nyt 17-vuotias, ja pelkää joutuvansa lähtemään Vázquezien sijaiskodista. Eräänä yönä, hän kuitenkin näkee unta, jossa velho varoittaa häntä Atlaksen tyttäristä, jolloin Billy kokoaa kaikki adoptiosisaruksensa takaisin yhteen ottaakseen asiasta tarkemmin selvää.

Freddy Freedman on edelleen koulukiusattu, mutta rakastuu uuteen oppilaseen nimeltä Anne. Hän esittele tälle oman supersankarihenkilöllisyytensä, mutta sitten Hespera ja Kalypso saapuvat ja imevät hänen voimansa sauvan sisään. Samalla paljastuu, että Anne on oikeasti Atlaksen kolmas tytär, Anthea. Billyn ja muiden yrityksistä huolimatta, tyttäret vievät Freddyn jumalten maailmaan ja vangitsevat samaan tyrmään velhon kanssa. Tyttäret luovat myös läpäisemättömän kuvun kaupungin ylle, estääkseen ketään pakenemasta. He paljastavat haluavansa kostaa sen, että velhot olivat aikoinaan surmanneet Atlaksen, ja sauvan avulla varastaneet hänen ja muiden jumalten voimat kuolevaisten käyttöön.

Ikuisuuden kiven luona, Billy ja muut lähettävät älykkään kynän, Steven, avulla viestin Hesperalle, neuvotellakseen Freddyn vapauttamisesta. Mutta he päätyvätkin uuteen taisteluun Hesperaa ja Kalypsoa vastaan, jonka aikana Pedro menettää voimansa ja muut saavat Hesperan vangikseen. Hespera kuitenkin vapauttaa itsensä ja varastaa Ikuisuuden kiven luota Kultaisen omenan, Elämän puun siemenen. Freddy ja velho pakenevat Jumalten maailmasta Anthean avustuksella, juuri kun Hespera palaa omenan kanssa. Hespera ja Anthea haluavat käyttää omenaa palauttaakseen jumalten maailman entiseen loistoonsa, mutta Kalypso haluaa istuttaa omenan Maahan, tuhotakseen ihmiskunnan. Freddy saa varastettua omenan, ja Billyn avustuksella myös voimansa takaisin.

Billy ja hänen adoptiosisaruksensa pakenevat velhon kanssa Vázquezien luokse, missä paljastavat supersankarihenkilöllisyytensä näille. Kalypso hyökkää heidän kimppuunsa lohikäärme Ladonin kanssa saadakseen omenan takaisin. Takaa-ajon aikana Kalpyso saa poistettua kaikkien paitsi Billyn voimat. Hän saa myös omenan haltuunsa ja istuttaa sen Citizens Bank Parkin stadionille, missä se alkaa kasvattaa valtavia juuria kaupunkiin sekä lukuisia hirviöitä. Hespera ja Anthea yrittävät vastustaa, mutta Kalypso haavoittaa Hesperaa kuolettavasti ja poistaa Anthean voimat. Epätoivoinen Billy pyytää velhoa etsimään voimilleen paremman kantajan, mutta Billyn virheistä huolimatta velho uskoo Billyn olevan voimiensa arvoinen.

Billy lähtee yksin pysäyttämään Kalypson, muiden kesyttäessä yksisarviset auttamaan heitä muiden hirviöiden pysäyttämisessä. Pyydettyään apua kuolemaa tekevältä Hesperalta, Billy tajuaa kaupunkia ympäröivän kuvun reagoivan voimakkaasti salamoihinsa. Hän houkuttelee Kalypson takaisin stadionille, ja Hespera kutistaa kuvun ympäröimään vain stadionin. Billy uhraa itsensä ylikuormittaakseen sauvan salamoillaan, ja tuhoaa sekä Kalypson että Ladonin, puun ja hirviöiden tuhoutuessa näiden mukana. Ennen kuolemaansa Hespera toteaa Billyn ”oikeaksi jumalaksi”. Billyn adoptioperhe, Anthea ja velho hautaavat Billyn jumalten maailmaan. Mutta Ihmenainen, viimeisenä jumalalliset voimat omaavana elävänä olentona, saapuu ja korjaa voimiensa avulla velhon sauvan. Sauvan avulla hän elvyttää jumalten maailman, palauttaa Anthean voimat, ja herättää Billyn takaisin henkiin. Billy puolestaan palauttaa voimillaan adoptiosisarustensa voimat.

Billy, adoptiosisarukset ja Vázquezit korjauttavat kotinsa, minkä lisäksi Anthea ja velho päättävät jäädä Maan ulottuvuuteen. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa, Emilia Harcourt ja John Economos tulevat Amanda Wallerin pyynnöstä pyytämään Billya liittymään Oikeuden Yhteiskuntaan. Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa, Sivana saa jälleen vieraaksen vankiselliinsä Mister Mindin, ja on raivoissaan siitä, ettei Mister Mindin lupaama suunnitelma ollutkaan vielä valmis.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Zachary Levi  Shazam  
 Asher Angel  Billy Batson  
 Jack Dylan Grazer  Freddy Freeman  
 Rachel Zegler  Anthea / Anne  
 Adam Brody  Freddyn Shazam-avatar  
 Ross Butler  Eugenen Shazam-avatar  
 Meagan Good  Darlan Shazam-avatar  
 Lucy Liu  Kalypso  
 Djimon Hounsou  velho Shazam  
 Helen Mirren  Hespera  
 Ian Chen  Eugene Choi  
 Grace Fulton  Mary Bromfield / Lady Shazam  
 Jovan Armand  Pedro Peña  
 D. J. Cotrona  Pedron Shazam-avatar  
 Faithe Herman  Darla Dudley  
 Marta Milans  Rosa Vázquez  
 Cooper Andrews  Victor Vázquez  
 P. J. Byrne  tohtori Dario Bava  
 Diedrich Bader  herra Geckle  
 Lotta Losten  hoitaja  
 Michael Gray  mies kadulla  
 Wolf Blitzer  itsenään  
 Gal Gadot  Diana Prince / Ihmenainen  
 Jennifer Holland  Emilia Harcourt (cameo)  
 Steve Agee  John Economos (cameo)  
 Mark Strong  Thaddeus Sivana (cameo)  
 David F. Sandberg  Mister Mind (ääni, cameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warner Bros. ja New Line Cinema aloittivat Shazam!:n jatko-osan toteuttamisen pian ensimmäisen elokuvan ensi-illan jälkeen huhtikuussa 2019, Henry Gaydenin palatessa käsikirjoittajaksi. Ohjaaja David F. Sandbergin ja tuottaja Peter Safranin odotettiin myös palaavan.[3] Siihen aikaan Michelle Borth oli jo sijoutunut vielä kerran palaamaan Lady Shazamin rooliin.[4] Kesäkuussa Levi vahvisti paluunsa pääosan esittäjäksi, minkä lisäksi hän kertoi myös elokuvan käsikirjoittamisen alkaneen ja että kuvausten odotettiin alkavan kesällä 2020.[5] Joulukuussa Warner Bros. asetti jatko-osan ensi-iltapäivämääräksi 1. huhtikuuta 2022, ja vahvisti Sandbergin, Levin, Gaydenin ja monen muun ensimmäisen elokuvan tuotantoryhmän jäsenen paluut jatko-osaan.[6] Huhtikuussa 2020 Warner Bros. siirsi elokuvan ensi-iltaa päivämäärälle 4. marraskuuta 2022 koronaviruspandemian vuoksi.[7] Kesäkuussa Marta Milans vahvisti palaavansa Rosa Vásquezin rooliin ja toivoi, että Rosa saisi myös omat supervoimat, ja oli keskustellut asiasta käsikirjoittajien kanssa.[8]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandbergin ja Levin paluu vahvistettiin virallisesti FanDome-virtuaalitapahtuman aikana elokuussa 2020, kuten myös Asher Angelin paluu Billy Batsonin rooliin, Jack Dylan Grazerin paluu Frederick ”Freddy” Freemanin rooliin, Adam Brodyn paluu Freddyn supersankariavatarin rooliin, Faith Herman paluu Darla Dudleyn rooliin, Meagan Good paluu Darlan supersankariavatarin rooliin, Grace Fultonin paluu Mary Bromfieldin rooliin, Ian Chenin paluu Eugene Choin rooliin, Ross Butlerin paluu Eugenen supersankariavatarin rooliin, Jovan Armandin paluu Pedro Peñan rooliin sekä D. J. Cotronan paluu Pedron supersankariavatarin rooliin.[9][10] Samalla elokuvan viralliseksi nimeksi paljastettiin Shazam! Fury of the Gods.[9] Saman kuukauden aikana Levi sanoi kuvausten alkavan vuoden 2021 alussa.[10] Lokakuussa ensi-ilta siirrettiin jälleen uudelle päivämäärälle: 2. kesäkuuta 2023.[11] Seuraavan kuukauden aikana Mark Strong, joka näytteli ensimmäisessä elokuvassa Thaddeus Sivanaa, sanoi ”odottavansa kuulevansa” paluustaan jatko-osaan ja kertoi tuotannon odottavan, kunnes sen aloittaminen olisi turvallista.[12]

Tammikuussa 2021 Good paljasti kuvausten alkavan toukokuussa.[13] Seuraavan kuukauden aikana Rachel Zegler valittiin tärkeään rooliin. Samalla Geoff Johnsin paljastettiin olevan yksi elokuvan tuottajista yhtiönsä Mad Ghost Productionsin kautta.[14] Maaliskuussa Helen Mirren valittiin näyttelemään Hesperaa ja Zeglerin hahmon paljastettiin olevan Hesperan sisar.[15][16] Lucy Liu valittiin seuraavan kuukauden aikana näyttelemään kolmatta sisarta: Kalypsoa.[17]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat Atlantassa 26. toukokuuta 2021,[13][18][19] Kuvaukset tulevat sijoittumaan myös Torontoon.[20] Elokuvan tuotanto viivästyi vuoden 2020 kesältä koronaviruspandemian vuoksi.[5][7] Kesäkuussa Sandberg paljasti, että Fulton näyttelisi tällä kertaa myös Maryn aikuista supersankari-avatarta, korvaten Michelle Borthin.[21] Kuukautta myöhemmin Djimon Hounsoun paljastettiin palaavan näyttelemään velho Shazamia.[22] Kuvaukset päättyivät 31. elokuuta 2021.[23]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shazam! Fury of the Gods sai ensiesityksensä Regency Village Theatressa, Los Angelesissa, 14. maaliskuuta 2023.[24] Teatteriensi-iltansa elokuva sai Suomessa 15. maaliskuuta 2023 ja Yhdysvalloissa 17. maaliskuuta 2023.[25][26] Aiemmin suunnitellut ensi-iltapäivämäärät olivat 1. huhtikuuta 2022,[6] 4. marraskuuta 2022, 2. kesäkuuta 2023, 16. joulukuuta 2022 ja 21. joulukuuta 2022.[7][11][27][28] mutta ensi-iltaa siirrettiin kahdesti koronaviruspandemian vuoksi ja kerran myös välttääkseen kilpailua Avatar: The Way of Waterin kanssa.[27][28]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuvailtu elokuvassa Shazam! (2019).
 2. Billy oli katkaissut sauvan elokuvassa Shazam! (2019), annettuaan sitä ennen supervoimat myös adoptiosisaruksilleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kim Murphy, J.: Box Office: 'Shazam! Fury of the Gods' Gets Down to Business With $11.7 Million Opening Day Variety. 18.3.2023. Viitattu 27.3.2023. (englanniksi)
 2. Shazam! Fury of the Gods (2023) Box Office Mojo. Viitattu 20.5.2023. (englanniksi)
 3. Gonzalez, Umberto: 'Shazam!' Writer Henry Gayden Will Return to Write Sequel (Exclusive) TheWrap. 8.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)
 4. Cohn, Paulette: 'Hawaii Five-0''s Michelle Borth on How She Danced Her Way Into Her Role in 'Shazam!' Parade. 15.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)
 5. a b Landrum Jr., Jonathan: Zachary Levi's nerves growing before MTV Movie & TV Awards Associated Press. 14.6.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 6. a b McClintock, Pamela & Kit, Borys: 'Shazam!' Sequel Lands April 2022 Release The Hollywood Reporter. 12.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 7. a b c D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' Flies To Fall 2021, 'Sopranos' Prequel Moves To March & More As Warner Bros. Makes Release Date Changes Due To COVID-19 Climate Deadline Hollywood. 20.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 8. Patta, Gig: Marta Milans Exclusive Interview On White Lines, The Pier and Shazam! LRM Online. 17.6.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 9. a b Ramos, Dino-Ray: 'Shazam!': Zachary Levi And Cast Reveal Title Of Sequel, Remain Tight-Lipped On Details – DC FanDome Deadline Hollywood. 22.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 10. a b Bonomolo, Cameron: 'Shazam! Fury of the Gods': Zachary Levi Confirms Plans for Early 2021 Shooting Start Comicbook.com. 6.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 11. a b D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' Flies To 2022 Post 'Dune' Drift, 'Matrix 4' Moves Up To Christmas 2021, 'Shazam! 2' Zaps To 2023 & More WB Changes – Update Deadline Hollywood. 5.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 12. Radish, Christina: Mark Strong on 'Temple,' 'Shazam 2', and Why He's Upset About the 'Dark Crystal' Cancellation Collider. 5.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 13. a b Perry, Spencer: 'Shazam! Fury of the Gods' Star Meagan Good Reveals Sequel Begins Filming in May comicbook.com. 29.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 14. Gonzalez, Umberto: 'West Side Story' Star Rachel Zegler Joins 'Shazam: Fury of the Gods' (Exclusive) TheWrap. 25.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 15. Kroll, Justin: 'Shazam: Fury Of The Gods': Helen Mirren To Play Villain Hespera In Sequel Deadline Hollywood. 23.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 16. Couch, Aaron & Kit, Borys: 'Shazam!' Sequel Enlists Helen Mirren as Villain The Hollywood Reporter. March 23, 2021. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 17. Gonzalez, Umberto: Lucy Liu Joins 'Shazam: Fury of the Gods' in Villain Role TheWrap. 12.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 18. Nebens, Richard: Shazam 2 Director Teases Zachary Levi's New Costume While Confirming Production The Direct. 26.5.2021. Viitattu 26.5.2021. (englanniksi)
 19. 'Shazam! Fury of the Gods' Production Update Murphy's Multiverse. 25.2.2021. Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 20. Shazam!: Fury Of The Gods (Feature Film) Production List. 18.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 21. Sandberg, David F.: Yes, Grace now plays both parts. But her hair and makeup is slightly different when she's super so nobody will ever recognize her. Hey, it works for Wonder Woman! Twitter. 21.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 22. Jirak, Jamie: Shazam! Fury of the Gods Set Photo Reveals Return of Surprising Actor ComicBook.com. 23.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 23. Sandberg, David F.: And that's a wrap! Twitter. 31.8.2021. Arkistoitu 31.8.2021. Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 24. Piña, Christy: ‘Shazam! Fury of the Gods’ Los Angeles Premiere Makes a Splash With a Wet Red Carpet The Hollywood Reporter. 14.3.2023. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2023. (englanniksi)
 25. Shazam! Fury of the Gods Finnkino. Viitattu 19.3.2023.
 26. D'Alessandro, Anthony: 'Aquaman 2' Heads To Christmas 2023, 'Shazam: Fury Of The Gods' Goes To March; HBO Max Pics 'House Party' & 'Evil Dead Rise' Going Theatrical – Warner Bros. Release Date Changes Deadline Hollywood. 24.8.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2022. (englanniksi)
 27. a b Pedersen, Erik: Warner Bros Release Dates: 'The Flash' & 'Aquaman' Moved To 2023; 'Wonka', 'Shazam' Sequel & Others Shift Deadline Hollywood. 9.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 28. a b D'Alessandro, Anthony: ‘Shazam: Fury Of The Gods’ Opening Shifts Days After ‘Avatar: The Way Of Water’ Deadline Hollywood. 27.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]