Wonder Woman 1984

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wonder Woman 1984
Ohjaaja Patty Jenkins
Käsikirjoittaja
Tarina
 • Patty Jenkins
 • Geoff Johns
Perustuu William Moulton Marstonin sarjakuvahahmoon Ihmenainen
Tuottaja
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Matthew Jensen
Leikkaaja Richard Pearson
Tuotantosuunnittelija Aline Bonetto
Pukusuunnittelija Lindy Hemming
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 151 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 miljoonaa $[1]
Tuotto 169,6 miljoonaa $[2]
Edeltäjä Wonder Woman
Aiheesta muualla
IMDb

Wonder Woman 1984 on vuonna 2020 ensi-iltansa saanut Patty Jenkinsin ohjaama yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka pohjautuu DC Comicsin Ihmenainen-sarjakuvahahmoon. Se on jatko-osa vuoden 2017 elokuvalle Wonder Woman sekä DC Extended Universen yhdeksäs elokuva. Jenkins on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Geoff Johnsin ja Dave Callahamin kanssa. Pääosissa ovat Gal Gadot, Chris Pine, Kristen Wiig, Pedro Pascal, Robin Wright ja Connie Nielsen. Elokuvassa Diana kohtaa vuonna 1984 uudelleen kuolleeksi luullun Steve Trevorin sekä uudet viholliset: Gepardin ja Maxwell Lordin.

Keskusteluja jatko-osan toteutuksista alkoi kesäkuussa 2017, ensimmäisen elokuvan ensi-illan jälkeen. Päätös jatko-osan tekemisestä lyötiin lukkoon jo heti seuraavan kuukauden aikana. Kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2018 Warner Bros. Studiosin tiloissa Leavesdenissä. Elokuvassa kuvattiin myös Yhdysvalloissa Washingtonin ja Pohjois-Virginian alueilla, sekä Lontoossa, Duxfordissa, Teneriffalla, Fuerteventuralla ja Almeríassa. Kuvaukset päättyivät joulukuussa 2018, mutta lisäkuvauksia tehtiin vielä heinäkuussa 2019.

Wonder Woman 1984 sai ensiesityksensä DC FanDome -virtuaalitapahtumassa 15. joulukuuta 2020. Yhdysvalloissa se julkaistiin elokuvateattereihin sekä HBO Maxiin 25. joulukuuta 2020. Suomessa elokuva julkaistiin HBO Nordiciin 26. maaliskuuta 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsena Diana kilpaili Themyscirassa aikuisia amatsoneja vastaan. Kilpailun aikana Diana kuitenkin putoaa hevosensa selästä ja käyttää oikopolkuja ampuakseen omat nuolensa tarkastuspisteisiin, mutta Antiope tajuaa Dianan huijaavan ja hylkää hänet kilpailusta juuri ennen viimeistä tarkastuspistettä. Antiope ja Hippolyta kehottavat Dianaa asettamaan totuuden kaiken muun edelle ja olemaan kärsivällinen niin kuin amatsonien palvoma sankari Asteria, joka oli aikoinaan uhrannut itsensä sodassa ihmisiä vastaan antaakseen muiden amatsonien paeta Themysciraan.

Vuonna 1984 Diana työskentelee Smithsonian-instituutissa, Washingtonissa, pysäyttää rikollisia ja auttaa pulassa olevia ihmisiä salaa ”Ihmenaisena”. Hän kuitenkin kaipaa yhä kuollutta rakastettuaan Steve Trevoria. Eräänä päivänä Smithsonian saa uuden työntekijän, Barbara Minervan, jolle kukaan muu ei ole ystävällinen, paitsi Diana. Lisäksi FBI tuo paikalle esineitä, joita oli takavarikoitu Dianan aiemmin pysäyttämiltä ostoskeskuksen ryöstäjiltä. Niiden joukossa on kivi, jossa metallnen kaiverrus sekä sitriiniä muistuttava kide. Kaiverrus on latinaksi ja se kertoo kiven täyttävän kantajalleen yhden tärkeän toivomuksen.

Diana toivoo salaa, että Steve olisi yhä elossa, kun taas Barbara toivoo, että olisi kuin Diana. Seuraavana päivänä Barbarasta tulee huomatumpi ja hän tapaa öljy-yhtiö Black Gold Cooperativen perustaja Maxwell ”Max Lord” Lorenzanon, joka esiintyi usein televisiossa, mutta joka salaa epäonnistui liiketoimissaan. Samana iltana Smithsonianissa järjestetään gaala, jossa Lord viettelee Barbaran varastaakseen kiven, jota hän kutsuu Unelmakiveksi. Lord toivoo ”tulevansa Unelmakiveksi”, jolloin kivessä oleva kide yhdistyy osaksi häntä. Diana tapaa gaalassa miehen, joka väittää tuntevansa Dianan ja muuttuu yhtäkkiä Dianan silmissä Steveksi. Aamulla Barbara huomaa saaneensa toivomuksensa kautta myös supervoimat, mutta samalla hänestä tulee luonteeltaan häikäilemättömämpi. Lord puolestaan järjestää sijoittajansa Simon Staggin pidätettäväksi verorikoksista sekä Black Goldin täyteen hallintaansa.

Auttaessaan Steveä totuttautumaan muuttuneeseen maailmaan, Diana tajuaa muutoksen johtuneen Unelmakivestä. Kuultuaan Barbaralta Lordin varastaneen kiven, Diana ja Steve varastavat Smithsonianista Näkymättömän Lentokoneen seuratakseen Lordia Kairoon. Saadakseen lisää öljyä, Lord järjestää Bialya-dynastian maat takaisin emiiri Said bin Abydosille sekä tämän henkivartijat palvelukseensa, mutta samalla muu Egypti menettää makean vetensä. Diana ja Steve yrittävät pysäyttää Lordin, mutta Diana huomaa menettävänsä voimansa. Barbara saa selville jokaisen kiveä kantaneen henkilön johtaman sivilisaation tuhoutuneen ja saa mayojen jälkeläiseltä Babajideltä vanhoja kirjoituksia, joista Diana tajuaa Unelmakiven luojan olleen Dolos, Petoksen herttuana tunnettu jumala. Steve tajuaa Unelmakiven vievän vastineena toivojan tärkeimmän ominaisuuden, kuten Dianan voimat ja Barbaran inhimillisyyden. Diana ja Barbara eivät kuitenkaan halua luopua toivomuksistaan.

Lord, jonka fyysinen terveys alkaa heikentyä, aiheuttaa toimillaan paljon kaaosta ja saa Yhdysvaltain presidentiltä hallintaansa maailmanlaajuisen satelliittijärjestelmän. Barbara asettuu Lordin puolelle ja voittaa helposti Dianan. Steve suostuttelee Dianan perumaan toivomuksensa, jolloin Diana saa voimansa takaisin. Lord aloittaa maailmanlaajuisen lähetyksen täyttääkseen kaikkien maailman ihmisten toivomukset. Diana ottaa Asterialle kuuluneen kultaisen siivekkään haarniskan ja lentää lähetystukikohtaan, missä hän kohtaa uudelleen Barbaran, joka on muuttunut ihmisgepardiksi toivottuaan Lordilta tulevansa ”suurpedoksi”. Diana pudottaa Barbaran järveen ja tyrmää hänet sähköistämällä veden kaapeleilla. Hän myös keskeyttää Lordin lähetyksen ja käyttää Hestian lassoa puhuakseen ihmisille itse. Lord näkee lasson kautta näkyjä kurjasta lapsuudestaan ja tajuaa oman hintansa Unelmakiven käytöstä olleen kaaoksen keskelle joutuneen poikansa Alistairin turvallisuus. Lord peruu toivomuksensa ja palaa Alistarin luokse. Myös lähetystä kuunnelleet peruvat toivomuksensa, paitsi Barbara, joka kuitenkin muuttuu takaisin ihmiseksi. Jouluna Diana tapaa uudelleen saman miehen, jonka oli aiemmin nähnyt Stevenä.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa paljastuu, että Asteria on yhä elossa ja on elänyt ihmisten keskuudessa, auttaen heitä.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gal Gadot oli alun perin sitoutunut vain kolmeen DC Extended Universen elokuvaan, Wonder Womanin ollessa hänen toinen elokuvansa.[3] Ensimmäisen elokuvan ohjaaja, Patty Jenkins, joka oli alun perin sitoutunut vain yhden elokuvan ohjaajaksi, ilmaisi halunsa ohjata elokuvalle jatko-osan.[4][5] Kesäkuussa 2017 Geoff Johns kertoi Varietyn haastattelussa alkaneensa Jenkinsin kanssa työstää käsikirjoitusta Wonder Womanin jatko-osalle ja että hänellä oli siihen ”hieno idea”.[6][7] 22. heinäkuuta 2017 San Diego Comic-Con Internationalissa Warner Bros. julkisti virallisesti jatko-osan toteuttamisen.[8][9] Syyskuussa 2017 Jenkinsin vahvistettiin virallisesti palaavan ohjaajaksi ja hänen palkkionsa elokuvasta tulisi olemaan 7–9 miljoonaa dollaria.[10] 13. syyskuuta 2017 The Expendablesin käsikirjoittaja David Callahamin raportoitiin liittyvän Jenkinsin ja Johnsin mukaan käsikirjoittajien tiimiin.[11] 28. helmikuuta 2018 raportoitiin, että tietyt elokuvan toimintakohtaukset kuvattaisiin Imax-kameroilla.[12] Kesäkuussa 2018 elokuvan viralliseksi nimeksi paljastettiin Wonder Woman 1984.[13]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esituotanto alkoi Britanniassa joulukuun 2017 alussa.[14] Saman kuukauden aikana Jenkins kertoi, että elokuvaan kuuluisi uusi rakkaustarina ja että Dianalla olisi elokuvassa uusi rakastaja.[15] Huhtikuussa 2018 elokuvan vahvistettiin sijoittuvan 1980-luvulle.[16] Seuraavan kuukauden aikana edellisen Wonder Woman -elokuvan sekä Amélien tuotantosuunnittelijana toiminut Aline Bonetto palasi tuotantosuunnittelijaksi jatko-osaan.[17]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2017 Gal Gadotin vahvistettiin palaavan nimirooliin.[18] 28. helmikuuta 2018 Kristen Wiig oli neuvotteluissa Gepardin rooliin,[19] ja Jenkins vahvisti Wiign valinnan rooliin seuraavan kuukauden aikana.[20] 28. maaliskuuta Pedro Pascal, joka näytteli Ed Indelicatoa vuonna 2011 toteuttamatta jätetyn Wonder Woman -televisiosarjan pilottijaksossa, valittiin tuntemattomaan rooliin.[21] Kesäkuussa 2018 paljastettiin, että huolimatta hahmonsa, Steve Trevorin, kuolemasta edellisessä elokuvassa, Chris Pine on näyttelijänä jatko-osassa.[22] Heinäkuussa Natasha Rothwellin, Ravi Patelin ja Gabriella Wilden ilmoitettiin liittyneen näyttelijäkaartiin.[23][24] Connie Nielsenin ja Robin Wright palasi takaumakohtauksia varten Hippolytan ja Antiopen rooleihin.[25]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Gal Gadot  Diana Prince / Ihmenainen  
 Chris Pine  Steve Trevor  
 Kristen Wiig  Barbara Minerva / Gepardi  
 Pedro Pascal  Maxwell ”Max Lord” Lorenzano  
 Robin Wright  Antiope  
 Connie Nielsen  Hippolyta  
 Lilly Aspell  11-vuotias Diana  
 Amr Waked  emiiri Said bin Abydos  
 Kristoffer Polaha  ”komea mies”  
 Natasha Rothwell  Carol Thomas  
 Ravi Patel  Frank ”Babajide” Patel  
 Oliver Cotton  Simon Stagg  
 Pedro Pelandro  nuori aikuinen Maxwell Lorenzano  
 Jonny Barry  15-vuotias Maxwell Lorenzano  
 Lambro Demetriou  8-vuotias Maxwell Lorenzano  
 Gabriella Wilde  Raquel  
 Jonathan Ajayi  Emerson  
 Lucian Perez  Alistair Lord  
 Kelvin Yu  Jake  
 Stuart Milligan  Yhdysvaltain presidentti  
 Doutzen Kroes  Venelia  
 Hari James  Trigona  
 Hayley Warns  Aella  
 Ann Wolfe  Artemis  
 Lynda Carter  Asteria (cameo)  

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat 13. kesäkuuta 2018.[17][26] Kuvauspaikkoihin kuuluivat kesä-heinäkuun aikana Warner Bros. Studiosin tilat Leavesdenissä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Georgetown District of Columbiassa ja Landmark Mall Alexandriassa, Pohjois-Virginiassa, Yhdysvalloissa.[27][28][29] Tuotanto sijoittui elo-syyskuun aikana myös Kanariansaarista Teneriffalle ja Fuerteventuralle sekä Almeríaan, Andalusiaan, Etelä-Espanjaan.[30][31][32][33] Kuvaukset päättyivät 22. joulukuuta 2018.[34][35]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richard Pearson toimii Wonder Woman 1984:n leikkaajana.[17] Harry Potter -elokuvien sekä Lifen parissa aiemmin työskennellyt John Moffatt toimii elokuvan visuaalisten efektien päävastaavana.[36] Visuaalisten efektien toteutuksesta vastaa DNEG.[37]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2018 paljastettiin, että Hans Zimmer säveltää Wonder Woman 1984:n musiikin. Zimmer on aiemmin säveltänyt Man of Steelin ja Batman v Superman: Dawn of Justicen, DC Extended Universen kahden ensimmäisen elokuvan musiikit.[38]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Arvostelupisteet
JulkaisuPisteet
Hufvudstadsbladet
Martina Moliis-Mellberg
3/5 tähteä[39]
Helsingin Sanomat
Juho Typpö
2/5 tähteä[40]

Wonder Woman 1984 sai maailmanensi-iltansa DC FanDome -virtuaalitapahtumassa 15. joulukuuta 2020.[41] Teatteriensi-iltansa se sai Yhdysvalloissa 25. joulukuuta 2020.[42][43] Elokuva julkaistiin 25. joulukuuta 2020 myös HBO Maxiin.[44] Elokuvan Suomen teatteriensi-ilta viivästyi useita kertoja koronaviruspandemian vuoksi, jolloin elokuva päätettiin lopulta julkaista Pohjoismaissa suoraan HBO Nordiciin 26. maaliskuuta 2021.[45]

Aiemmin suunnitellut ensi-iltapäivämäärät olivat 1. marraskuuta 2019, 13. joulukuuta 2019, 5. kesäkuuta 2020, 14. elokuuta 2020 ja 2. lokakuuta 2020.[46][47][48][49]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Warner Bros Debates Whether Wonder Woman 1984 Should Skip Theaters for Streaming TheWrap. 20.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2020.
 2. Wonder Woman 1984 Box Office Mojo. Viitattu 11.7.2021.
 3. Schmitz, Greg Dean: Wonder Woman Sequel Details Emerge, And More Movie News Rotten Tomatoes. 9.6.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 4. Kit, Bory: 'Wonder Woman' Director Patty Jenkins Not Signed for Sequel The Hollywood Reporter. 7.6.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 5. Goldberg, Matt: Wonder Woman 2 Setting Will Take Diana To America collider.com. 5.6.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 6. Lang, Brent: DC Film's Jon Berg, Geoff Johns on Success of 'Wonder Woman' and Sequel Plans Variety. 20.6.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 7. Nyren, Erin: Patty Jenkins Developing 'Wonder Woman' Sequel Variety. 20.6.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 8. Freeman, Molly: Warner Bros. Officially Announces Wonder Woman Sequel Screen Rant. 22.7.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 9. D'Alessandro, Anthony: Warner Bros Confirms DC Universe Pic Titles: ‘Wonder Woman II’, ‘Flashpoint’ & More – Comic-Con Deadline. 22.7.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 10. Kit, Borys: 'Wonder Woman' Sequel: Patty Jenkins Officially Set to Return as Director The Hollywood Reporter. 11.9.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 11. Kit, Borys: 'The Expendables' Writer Joins Patty Jenkins, Geoff Johns to Write 'Wonder Woman 2' The Hollywood Reporter. 13.9.2017. Viitattu )14.6.2018. (englanniksi)
 12. IMAX (IMAX) Q4 2017 Results - Earnings Call Transcript msn.com. 28.2.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 13. Sharf, Zack: 'Wonder Woman 1984' First Look: Gal Gadot and Patty Jenkins Reunite, While Chris Pine Makes Surprise Return IndieWire. 13.6.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 14. Nambiar, Smitha: Director Patty Jenkins Confirms 'Wonder Woman 2' Is in Pre-Production PursueNews.com. 6.12.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 15. Daly, Rhian: Director Patty Jenkins teases more details of "Wonder Woman 2" storyline NME. 1.12.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 16. Stauffer, Derek: Patty Jenkins Confirms Wonder Woman 2 Is Set in The '80s ScreenRant. 24.4.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 17. a b c Cameras Roll on Warner Bros. Pictures' 'Wonder Woman 1984' Business Wire. 13.6.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 18. Kroll, Justin: Patty Jenkins Closes Deal to Direct 'Wonder Woman' Sequel Variety. 11.9.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 19. Fleming Jr., Mike: Kristen Wiig Being Lassoed For Villain Role On 'Wonder Woman 2' Deadline. 28.2.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 20. Betancourt, David: Kristen Wiig will star in 'Wonder Woman' sequel as the Cheetah, Patty Jenkins confirms The Washington Post. 9.3.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 21. Kroll, Justin: 'Narcos' Star Pedro Pascal Lands Key Role in 'Wonder Woman' Sequel Variety. 28.3.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 22. Patty Jenkins on Twitter Twitter. Viitattu 17.8.2018. (englanniksi)
 23. Galuppo, Mia: 'Insecure' Star Natasha Rothwell Joins 'Wonder Woman' Sequel The Hollywood Reporter. 24.7.2018. Viitattu 17.8.2018. (englanniksi)
 24. D'Alessandro, Anthony: Ravi Patel & Gabriella Wilde Boarding ‘Wonder Woman 1984’ Deadline. 27.7.2018. Viitattu 17.8.2018. (englanniksi)
 25. The Good Fight with Robin Wright Net-A-Porter. 31.8.2018. Viitattu 8.9.2018. (englanniksi)
 26. Ritman, Alex: 5 London Studios Hollywood Loves The Hollywood Reporter. 19.2.2018. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
 27. Neibauer, Michael: 'Wonder Woman 2' to film at Alexandria's dead Landmark Mall Washington Business Journal. 3.5.2018. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
 28. Villaverde, Noah: 'Wonder Woman 2' Reportedly Shooting Stateside This Summer Heroichollywood.com. 18.3.2018. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
 29. Wonder Woman 2 to Film in Georgetown The Georgetown Metropolitan. 24.5.2018. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
 30. Tenerife will be one of the filming locations for the next Wonder Woman movie guidetocanaryislands.com. 20.4.2018. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
 31. Monserrat, David: El rodaje de 'Wonder Woman' desembarca a finales del verano Canarias7. 19.5.2018. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
 32. Monserrat, David: Una superproducción para Fuerteventura Canarias7. 25.3.2018. Viitattu 15.6.2018. (espanjaksi)
 33. La Alcazaba acogerá el rodaje de varias escenas de 'Wonder Woman: 1984' en septiembre Europa Presss. 28.8.2018. Viitattu 9.1.2019. (espanjaksi)
 34. Mistroff, Michael: 'Wonder Woman 1984' To Wrap Filming This December HeroicHollywood. 4.9.2018. Arkistoitu 5.9.2018. Viitattu 9.1.2018. (englanniksi)
 35. Ramos, Dino-Ray: 'Wonder Woman 1984': Gal Gadot Posts Heartfelt Message As Production Wraps Deadline. 23.12.2018. Viitattu 9.1.2019. (englanniksi)
 36. Marc, Christopher: 'Wonder Woman 1984' Adds 'Harry Potter and The Deathly Hallows' VFX Supervisor HNEntertainment.co. 28.11.2018. Arkistoitu 29.11.2018. Viitattu 9.1.2019. (englanniksi)
 37. Wonder Woman 1984 dneg.com. Viitattu 9.1.2019. (englanniksi)
 38. Hans Zimmer to Score Patty Jenkins' Wonder Woman 1984 Film Music Reporter. 22.8.2018. Viitattu 23.8.2018. (englanniksi)
 39. Moliis-Mellberg, Martina: Var försiktig med vad du önskar. Hufvudstadsbladet, 26.3.2021, s. 41. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 1.4.2021.
 40. Typpö, Juho: Wonder Woman 1984 on tylsä supersankarimöhkäle. Helsingin Sanomat, 27.3.2021, s. C 4. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.4.2021.
 41. DC FanDome Presents: “Wonder Woman 1984” Virtual World Premiere Fan-first Event on Tuesday, December 15 at 12 PM PST Business Wire. 11.12.2020. Viitattu 16.12.2020. (englanniksi)
 42. Rubin, Rebecca: Christopher Nolan's Tenet Pushes Back Theatrical Release Variety. 12.9.2020. Viitattu 12.9.2020. (englanniksi)
 43. Wonder Woman 1984 Finnkino. Arkistoitu 21.11.2020. Viitattu 16.12.2020.
 44. Rubin, Rebecca B.: ‘Wonder Woman 1984’ to Debut Both on HBO Max and in Theaters Variety. 18.12.2020. Viitattu 19.11.2020. (englanniksi)
 45. Topelius, Taneli: Korona voitti Wonder Womanin: odotettua jatko-osaa ei nähdä Suomen valko­kankailla Ilta-Sanomat. 22.2.2021. Viitattu 25.2.2021.
 46. Galuppo, Mia & Shanley, Patrick: 'Wonder Woman 2' Sets Release Date The Hollywood Reporter. 25.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
 47. D'Alessandro, Anthony: ‘Wonder Woman 1984’ Flies To Summer 2020 Deadline. 22.10.2018. Viitattu 23.10.2018. (englanniksi)
 48. Galuppo, Mia & McClintock, Pamela: 'Wonder Woman 1984' Release Pushed to Late Summer Amid Coronavirus Pandemic The Hollywood Reporter. 24.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2020. (englanniksi)
 49. Rubin, Rebecca: Christopher Nolan’s ‘Tenet’ Pushes Back Theatrical Release Variety. 12.6.2020. Viitattu 13.6.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]