Hippolyta (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuningatar Hippolyta on fiktiivinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran All Star Comics #8 tarinassa joulukuussa 1941 ja hänet loivat William Moulton Marston ja Harry G. Peter. Hahmo pohjautuu kreikkalaisessa mytologiassa esiintyvään Hippolyteen. Hippolyta on Ihmenaisen äiti ja Themysciran Amatsonien kuningatar ja hallitsija sekä myös Nubian ja Donna Troyn adoptioäiti. Hahmo on toiminut Oikeuden Puolustajien liittolaisena. DC Comics 1976 -kalenterin mukaan Hippolyta syntyi 8. tammikuuta.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hippolyta ja amatsonit asuivat kerran "Amazoniassa" muinaisen Kreikan päivinä, kunnes puolijumala Herkules, joka oli saanut inspiraationsa sodan jumalalta Marsilta, houkutteli ja sai heidät seuraamaan häntä. Hippolyta pystyi kukistamaan hänet maagisen vyön ansiosta, mutta tämä vietteli hänet ja huijasi hänet irrottamaan vyön, jolloin hän sai varastaa sen. Tämä sai amatsonit menettämään voimansa ja suojelijajumalattarensa Afroditen suosion. Lopulta hän ja muut amatsonit saivat anteeksi, mutta heidän täytyi käyttää rannekoruja muistuttamaan heitä miehille alistumisen mielettömyydestä. Saadakseen takaisin asemansa amatsonit määrättiin jättämään kuolevaisten maailman ja siirtymään Paratiisisaarelle, jonne he perustivat Themysciran. Siellä he perustivat oman yhteiskuntansa, joka oli vapaa ihmisten maailman pahuudesta. Niin kauan kuin he pysyisivät siellä ja Hippolyta säilyttäisi taikavyönsä, amatsonit olisivat kuolemattomia. Suuri osa tästä historiasta mukautettiin, vaihdeltiin ja laajennettiin Wonder Woman -sarjakuvien modernissa versiossa.

Hippolyta kuvattiin alunperin tummatukkaiseksi, mutta Silver Agen ja Bronze agen sarjakuvissa Hippolyta kuvattiin vaaleahiuksiseksi ja hänen käyttämänsä tiara oli kolmikärkinen. Hippolytan alkuperää tarkistettiin sen jälkeen, kun kirjailija George Pérez uudisti Wonder Womanin vuonna 1987. Tässä jatkuvuudessa Hippolytan ja muut Themysciran amatsonit loi valittu ryhmä Olympian jumalattarista, joihin kuuluivat Artemis, Athena, Hestia, Demeter ja Aphrodite. Nämä jumalattaret reinkarnoivat maajumalatar Gaean kokoamien naisten sielut (naiset, jotka olivat miehen tietämättömyyden ja pelon tappamia). He lähettivät nämä sielut (Hippolytan alkuperäinen inkarnaatio oli raskaana oleva luolanainen, joka tapettiin noin 32 000 eaa.) Egeanmeren pohjalle. Sielut alkoivat sitten sulautua merenpohjan saveen. Ensimmäinen reinkarnoitunut Amatsoni, joka mursi pinnan, oli Hippolyta, ja siksi hänet nimitettiin uuden rodun kuningattareksi; tässä versiossa Hippolyta oli 5,9 jalkaa (1,79 metriä) pitkä, painoi noin 130 paunaa (59 kiloa), hänellä oli kiharat mustat hiukset ja enemmän. Toinen Amatsoni, joka mursi pinnan, oli hänen sisarensa Antiope ja hän hallitsi Hippolytan puolella. Jokainen jumalattareista siunasi sitten Amatsonien kansakunnan lahjoilla: metsästystaidot ja yli-inhimilliset kyvyt, kuten yli-inhimilliset voimat, nopeus, kestävyys, kehittyneet aistit, parantava tekijä ja ketteryys (Artemis), viisaus (Athena), lämpimät kodit (Hestia), runsaat sadot (Demeter) ja kauneus sisältä ja ulkoa (Aphrodite) Velvollisuuksiensa symbolina jumalattaret antoivat Hippolytalle ja Antiopelle kullekin Gaean kultaisen vyön. Amazonit perustivat lopulta Themysciran kaupungin Anatoliaan ja tulivat tunnetuiksi kiihkeinä rauhansotureina Turkissa, Kreikassa ja Roomassa.

Myöhemmin Hippolyta alkoi tuntea kummallista kipua ja Oraakkeli Menalippe kertoi hänelle, että hänen kaipauksensa koski hänen syntymätöntä tytärtään. Häntä käskettiin menemään rannalle ja muodostamaan lapsen hahmo saaren savesta. Alkuperäiset viisi jumalatarta sekä Hermes yhdistyivät inkarnoimaan ja siunaamaan tämän lopullisen sielun. He täyttivät sen monilla lahjoilla ja yhdistivät sen savimuotoon, ja aivan kuten aikaisempien amatsonien kanssa, savi muuttui lihaksi ja vereksi. Hippolyta antoi lapselle nimen Diana "suuren ja pyhän soturin" mukaan, muukalainen, joka oli huuhtoutunut saarella maihin ja kuollut auttamalla amatsoneja voittamaan Cottuksen, Doom's Doorwaysta pakenevan olennon. Tämän Dianan paljastettiin myöhemmin olevan Steve Trevorin äiti, joka lentäjänä oli pudonnut saaren lähelle 1940-luvulla.

Kun Diana oli suorittanut haasteensa, olympiajumalat vapauttivat amatsonit rangaistuksestaan. He olivat vapaita elämään elämänsä parhaaksi katsomallaan tavalla säilyttäen samalla kuolemattomuutensa. Juhliakseen tapahtunutta Hippolyta julisti, että Themyscira luo vihdoin kulttuurivaihtoa ulkomaailman kanssa. Dianasta tuli Themysciran YK-suurlähettiläs.

Myöhemmin, kun demoni Neron aiheutti Dianan kuoleman, Hippolyta otti tämän roolin uutena Ihmenaisena ja hän myöhemmin kuoli taistelussa Imperiexiä vastaan. Hän sai kuitenkin nähdä tyttärensä viimeisen kerran ja sanoa hyvästit. Hippolyta, hänen sisarensa Antiopen henki ja Steve Trevorin äiti Diana Rockwell Trevor, tulivat saaren henkivartijoiksi, jotka valvoivat molempia heimoja kaukaisina ja entisinä kuningattareina.

Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Hippolytan ulkonäkö saa toisen suuren muutoksen. Nyt hän näyttää hopeakauden Hippolytalta, nuorekkaalta blondilta ja hän säilyttää soturinaisen asenteensa. Lisäksi tämä Hippolytan inkarnaatio ei muovannut Dianaa savesta: sen sijaan hän synnytti tyttärensä suhteesta Zeuksen kanssa ja keksi valheen suojellakseen Dianaa Heran raivolta. Kun totuus Dianan syntymästä paljastuu, Hera, kreikkalaisten jumalien kuningatar, ilmestyy Paratiisisaarelle rankaisemaan Hippolytaa (ei siitä, että hänellä oli suhde miehensä kanssa, vaan siitä, että hän oli liian heikko vastustaakseen Zeuksen viettelyä). Hippolyta oli ennustanut tämän ja pyytää Heraa ottamaan henkensä vastineeksi antaakseen Dianan elää. Hera kuitenkin muuttaa mielensä viime sekunnilla, ja sen sijaan, että tappaisi Hippolytan, hän muuttaa hänet kiveksi ja loput amatsonit Dianaa lukuun ottamatta käärmeiksi tuhoten näin Dianan kodin ja hänen ainoan perheensä.

Vuonna 2016 DC Comics toteutti uuden julkaisunsa uudelleen nimeltä "DC Rebirth", joka palautti sen jatkuvuuden samaan muotoon kuin se oli ennen "The New 52" -sarjaa. Hippolyta käy jälleen läpi suuren muutoksen. "Year One" -tarinassa Hippolyta esitetään samannäköisenä kuin kultakauden versionsa, mustat hiukset ja rauhallinen käytös. Kun Steve Trevor laskeutuu saarelle ja on ainoa eloonjäänyt sotilaista, hän pyrkii lähettämään hänet turvallisesti kotiin järjestämällä kilpailun, jossa määritetään, mikä Amatsoni on sen arvoinen. Hän tajuaa nopeasti, että hänen tyttärensä on se, joka voittaa, mikä harmittaa häntä, koska saarelta lähteminen hylkää Amatsonin oikeuden palata. Hän on kuitenkin ylpeä, kun Diana todellakin voittaa, ja he jättävät toisilleen hyvästit.

Infinite Frontier -aikakaudella Dianan kuoleman jälkeen hänen pelastettua Multiversumin, Hippolyta astuu tyttärensä tilalle Justice Leaguessa uutena Wonder Womanina, jolloin Nubiasta tulee Themysciran kuningatar. Myöhemmin, kun Diana palaa takaisin henkiin, Hippolyta jatkaa Liigan Ihmenaisena ja hänen tyttärensä lähtee muihin seikkailuihin Wonder Womanina. Myöhemmin Diana palaa Liigaan, ja Hippolyta käynnistää sarjan tapahtumia, jotka johtavat hänen omaan kuolemaansa salaperäisistä syistä, mikä saa aikaan Trial of the Amazons (2022) tarinan tapahtumat. Myöhemmin hänen osoitetaan nousseen Olympukseen tullakseen jumalaksi.

Hippolytalla on 3000 vuoden taistelukokemus, joka tarjoaa hänen asiantuntemuksensa sekä käsitaistelussa että käsiaseissa. Themysciran Amatsonina hän on iätön ja kuolematon, joten hän voi elää loputtomiin ikääntymättä fyysisesti yli nuoruuden, vaikka hän voisi silti kuolla vakavasti loukkaantuessaan. Amatsonille tyypillisesti hän on äärimmäisen vahva, sillä hän pystyy rikkomaan terästä ja betonia paljain käsin ja hyppäämään yli 25 jalan korkeuteen seisoma-asennosta. Hän on myös erittäin kestävä, paranee nopeasti ja erittäin älykäs, sillä hän pystyy ottamaan vastaan ​​ja käsittelemään suuren määrän tietoa lyhyessä ajassa.

Muiden amatsonien tavoin Hippolyta voi vapauttaa kehonsa fyysisistä vammoista ja myrkyistä yhdistämällä itsensä maapallon maaperän kanssa ja uudistamalla kehonsa uudelleen kokonaiseksi. Amatsonina Hippolytalla oli pääsy useisiin maagisiin esineisiin. Näihin esineisiin kuuluivat Atlas-hansikas, joka lisäsi huomattavasti hänen yleistä lujuuttaan ja kestävyyttään, sekä Hermesin sandaalit, jotka lisäsivät hänen nopeuttaan ja antoivat hänelle lentokyvyn. Ihmenaisena ollessaan Hippolyta käytti Totuuden Lassoa, vaikka hän näytti pitävän taistelussa mieluummin leveää miekkaa ja kilpeä. Hänen leveämiekkansa loi Hephaestus, ja se oli tarpeeksi terävä leikkaamaan elektronit irti atomista.

Toisella toimikaudellaan Ihmenaisena nykypäivän Justice Leaguessa, Hippolytan on osoitettu parantaneen huomattavasti voimaa ja kykyä lentää. Sitä, milloin hän hankki lentotaidon, ei ole erikseen annettu.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hippolyta esiintyi vuoden 1973 Superystävät animaatiosarjan jaksossa "Secret Origin of the Super Friends", jossa hänellä ei ollut puheroolia.
  • Hippolyta esiintyi Teräsmies-animaatiosarjan jaksossa "Superman and Wonder Woman versus the Sorceress of Time", jossa häntä ääninäytteli Pat Carroll.
  • Hippolyta esiintyi Justice League animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Susan Sullivan. Sarjassa Hippolyta oli sarjakuvien tavoin luonut Dianan savesta ja paljastuu, että Hephaestus loi alun perin Ihmenaisen käyttämän haarniskan Hippolytalle, mutta väittää, että jälkimmäisellä ei ollut oikeaa rakennetta. Myöhemmin Hippolyta joutuu vastahakoisesti karkottamaan Dianan tämän kotisaarelta välttääkseen Olympialaisten jumalten vihan Dianan rikottua muinaista Amatsonien lakia hänen tuotua Oikeuden Puolustajien miesjäseniä saarelle. Hippolyta esiintyi myös sarjan jatko-osassa Justice League Unlimited jaksossa "The Balance", jossa hän salli Dianan palata jälleen Themysciraan ja kertoi hänelle hänen täydestä voimapotentiaalistaan.
  • Hippolyta esiintyi Batman: The Brave and the Bold animaatiosarjan jaksossa "Triumvirate of Terror!", jossa häntä ääninäytteli Tippi Hedren.
  • Hippolyta esiintyi animaatiosarjassa Harley Quinn, jossa häntä ääninäytteli Rachel Dratch.
  • Hippolyta esiintyi vuoden 2009 animaatioelokuvassa Wonder Woman, jossa häntä ääninäytteli Virginia Madsen. Tämä versio oli romanttisesti tekemisissä Aresin kanssa ja synnytti heidän poikansa Thraxin ennen kuin he pettivät hänet. Tapettuaan Thraxin taistelussa hän vangitsee Aresin.
  • Hippolyta esiintyi animaatioelokuvassa Wonder Woman: Bloodlines, jossa häntä ääninäytteli Cree Summer. Tämä versio kieltäytyi sallimasta Steve Trevorin palata kotiin ja kielsi Dianan, kun tämä päätti lähteä hänen kanssaan, vaikka Hippolyta lopulta elokuvan lopussa tekee sovinnon jälkimmäisen kanssa.
  • Hippolyta esiintyi Justice League Action animaatiosarjan jaksossa "Luthor in Paradise", jossa häntä ääninäytteli Julianne Grossman. Tämän version käyttämä sauva, jonka Hera on uskonut hänelle, toimii myös avaimena kiellettyyn valtakuntaan, jossa säilytetään Argo's Oculusta, joka voi antaa omistajalleen Zeuksen voiman.
  • Hippolyta esiintyi vuoden 2015 DC Super Hero Girls nettisarjassa, jossa häntä ääninäytteli Julianne Grossman. Sarjan Lego-versiossa Hippolytan osoitetaan olevan välinpitämättömämpi ja epäkunnioittava tyttärensä elämää kohtaan Supersankareiden koulussa, kuten on nähty Galactic Wonderissa, jossa hän vierailee koulussa. Hän on töykeä opettajille, Ihmenaisen ystäville, ja päättää jopa siirtää tyttärensä Themyscira Academyyn. Myöhemmin Eclipson purppuranväriset kryptomiitit hypnotisoivat hänet ja muut amatsonit, ja heidän on pakko hyökätä Ihmenaisen ja hänen ystäviensä kimppuun. Tyttärensä ystävien pelastettua hänet transsista hän on ymmärtäväisempi ja hyväksyvämpi tyttärensä koulun suhteen, koska hän ajattelee hänen nyt olevan "oikeassa paikassa". Hippolyta esiintyi myös vuoden 2019 sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Cree Summer. Sarjan avausjaksossa Hippolyta saapui Metropolisiin hakemaan Dianan väkisin takaisin Themysciraan nuhdellen tätä siitä, että hän oli luvattomasti lähtenyt saarelta ja laittoi tämän arestiin, kunnes myöhemmin Diana muistutti häntä muinaisesta Amatsonien laista, jonka mukaan hän oli läpäissyt testinsä ihmisten maailman sankarina ja Hippolyta antoi hänen jäädä Metropolisiin ystäviensä luo. Hippolyta esiintyi myöhemmin takaumassa, jossa hän opetti Dianalle kuinka Kraken voitetaan ja nuhteli Antiopea neuvoen tätä olemaan puuttumasta tyttärensä opiskeluihin. Hippolyta esiintyi merkittävässä roolissa jaksossa Mother Knows Best jossa hän saapui Metropolisiin seuraamaan Dianan kehittymistä tämän tehtävässään.
  • Hippolyta esiintyi animaatioelokuvissa DC Super Hero Girls: Hero of the Year, DC Super Hero Girls: Intergalactic Games ja DC Super Hero Girls: Legends of Atlantis, joissa häntä ääninäytteli Julianne Grossman.
  • Hippolyta esiintyi animaatioelokuvassa Teen Titans Go! & DC Super Hero Girls: Mayhem in the Multiverse, jossa häntä ääninäytteli Cree Summer. Elokuvassa Dianan palattua Themysciraan hän päätti pyytää anteeksi häneltä, koska hän ei onnistunut suojelemaan kaupunkia, ja hän päätyi hänen kaltaisekseen ja kertoi hänelle, että hän oli väärässä ja hän epäonnistui kauan sitten. Hippolyta toi myöhemmin Dianan parhaat ystävät saarelle tapaamaan häntä ja viettämään aikaa tämän kanssaan kävellen tyytyväisenä pois.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hippolyta esiintyi vuoden 1974 Wonder Woman -elokuvassa, jossa häntä esitti Charlene Holt.
  • Hippolyta esiintyi vuoden 1975 Wonder Woman televisiosarjassa, jossa häntä esittivät Cloris Leachman sarjan pilottijaksossa ja myöhemmin Carolyn Jones sarjan ensimmäisellä kaudella ja Beatrice Straight sarjan toisella kaudella.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hippolyta esiintyi vuoden 2017 Wonder Woman elokuvassa, jossa häntä esitti Connie Nielsen. Elokuvassa Hippolyta, hänen sisarensa kenraali Antiope ja luutnantti Menalippe kasvattivat yhdessä Dianaa, ja Hippolyta pyrki suojelemaan tytärtään ulkomaailmalta ja piilottamaan Dianan isän henkilöllisyyden. Kun Steve Trevor pakkolaskeutui Themysciraan ja kertoo Amatsoneille sodasta, johon hän osallistuu, Hippolyta antaa vastahakoisesti Dianan lähteä ja auttaa häntä lopettamaan sen.
  • Hippolyta esiintyi elokuvassa Justice League ja elokuvan ohjaajan versiossa, jossa hän varoittaa Dianaa Steppenwolfista sen jälkeen, kun tämä varastaa emolaatikon, jota Hippolyta ja amatsonit suojelivat.
  • Hippolyta esiintyy takaumassa elokuvassa Wonder Woman 1984, jossa hänellä ei ollut puheroolia.