Tippi Hedren

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tippi Hedren
Tippi Hedren vuonna 2006.
Tippi Hedren vuonna 2006.
Syntymäaika 19. tammikuuta 1930 (ikä 85)
Oikea nimi Nathalie Kay Hedren
Merkittävät roolit Melanie Daniels Linnut (1963)
Marnie – vaarallisella tiellä
Aiheesta muualla
IMDb
Allmovie

Nathalie Kay "Tippi" Hedren (s. 19. tammikuuta 1930 New Ulm, Minnesota) on yhdysvaltalainen näyttelijä, jonka tunnetuin roolityö on Melanie Danielsin rooli Alfred Hitchcockin ohjaamassa elokuvassa Linnut (1963). Hedren on näytellyt jo kuuden vuosikymmenen ajan, ja hän on toiminut aktiivisesti eläinten etujen ja turvan puolesta muun muassa perustamalla Los Angelesiin vuonna 1983 eläinten suojelualueen nimeltä Shambala Preserve.[1] Hän hoitaa mm. Michael Jacksonin lemmikkitiikereitä.

Hedren syntyi New Ulmissa, Minnesotassa vuonna 1930. Hänen äitinsä oli saksalais-norjalainen ja isänsä ruotsalainen. Lempinimen "Tippi" hän sai isältään. Hedren on ollut naimisissa neljästi, ja hänellä on neljä tytärtä; heistä tunnetuin on Melanie Griffith, jonka kanssa hän on näytellyt kaikkiaan kuudessa elokuvassa.

Hedren työskenteli 1950–1960-luvulla mallina muun muassa mainoksissa, ja elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock löysi hänet etsiessään Grace Kellyn kaltaista näyttelijätärtä.[2] Hitchcock teki Hedrenin kanssa henkilökohtaisesti monivuotisen sopimuksen ja panosti sekä valmensi tätä poikkeuksellisen intensiivisesti, määräten jopa pukeutumistyylin. Hitchcock myös ilmoitti, että näyttelijättären lempinimi olisi kirjoitettava puolilainausmerkkeihin: 'Tippi'.

Ensimmäisestä roolisuorituksestaan elokuvassa Linnut (1963) Hedren sai uuden tulokkaan Golden Globe -palkinnon. Elokuvakriitikot eivät kuitenkaan vielä vakuuttuneet vaan kritisoivat häntä muun muassa liiallisesta passiivisuudesta. Vuonna 1964 julkaistiin seuraava Hitchcockin ja Hedrenin yhteinen elokuva, Marnie – vaarallisella tiellä. Tällä kertaa Hedreniä syytettiin jopa yli-ilmeikkäästä näyttelystä.[2] Elokuvakriitikoiden arvostuksen hän saikin puolelleen monien mielestä vasta vuosia myöhemmin.

Hedrenin ja Hitchcockin suhteesta kerrotaan HBO:n televisioelokuvassa The Girl.[1]

Elokuva- ja TV-rooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]