Tippi Hedren

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tippi Hedren
Tippi Hedren vuonna 1965
Tippi Hedren vuonna 1965
Syntymäaika 19. tammikuuta 1930 (ikä 88)
Syntymäpaikka New Ulm, Minnesota, Yhdysvallat
Oikea nimi Nathalie Kay Hedren
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit
Lapset Melanie Griffith
Allekirjoitus Tippi Hedren signature.jpg
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Nathalie Kay ”Tippi” Hedren (s. 19. tammikuuta 1930 New Ulm, Minnesota) on yhdysvaltalainen näyttelijä, jonka tunnetuin roolityö on Melanie Danielsin rooli Alfred Hitchcockin ohjaamassa elokuvassa Linnut (1963). Hedren on näytellyt jo kuuden vuosikymmenen ajan, ja hän on toiminut aktiivisesti eläinten etujen ja turvan puolesta muun muassa perustamalla Los Angelesiin vuonna 1983 eläinten suojelualueen nimeltä Shambala Preserve.[1] Hän hoitaa muun muassa Michael Jacksonin lemmikkitiikereitä.

Hedren syntyi New Ulmissa, Minnesotassa vuonna 1930. Hänen äitinsä oli saksalais-norjalainen ja isänsä ruotsalainen. Lempinimen ”Tippi” hän sai isältään. Hedren on ollut naimisissa neljästi, ja hänellä on yksi tytär, Melanie Griffith, joka on myös näyttelijä. Hedren ja Griffith ovat näytelleet yhdessä kaikkiaan kuudessa elokuvassa. Hedren on näyttelijä Dakota Johnsonin isoäiti.

Hedren työskenteli 1950–1960-luvulla mallina muun muassa mainoksissa, ja elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock löysi hänet etsiessään Grace Kellyn kaltaista näyttelijätärtä.[2] Hitchcock teki Hedrenin kanssa henkilökohtaisesti monivuotisen sopimuksen ja painosti sekä valmensi tätä poikkeuksellisen intensiivisesti, määräten jopa pukeutumistyylin. Hitchcock myös ilmoitti, että näyttelijättären lempinimi olisi kirjoitettava puolilainausmerkkeihin: ’Tippi’.

Ensimmäisestä roolisuorituksestaan elokuvassa Linnut (1963) Hedren sai uuden tulokkaan Golden Globe -palkinnon. Elokuvakriitikot eivät kuitenkaan vielä vakuuttuneet vaan kritisoivat häntä muun muassa liiallisesta passiivisuudesta. Vuonna 1964 julkaistiin seuraava Hitchcockin ja Hedrenin yhteinen elokuva, Marnie – vaarallisella tiellä. Tällä kertaa Hedreniä syytettiin jopa yli-ilmeikkäästä näyttelystä.[2] Elokuvakriitikoiden arvostuksen hän saikin puolelleen monien mielestäkenen mukaan? vasta vuosia myöhemmin.

Hedrenin ja Hitchcockin suhteesta kerrotaan HBO:n televisioelokuvassa The Girl.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gower, Eleanor: Double take: Tippi Hedren, 82, arrives at a Beverly Hills premiere looking the image of her daughter Melanie Griffith Daily Mail. 20.1.2012. DMG Media. Viitattu 26.6.2014.
  2. a b Tippi Hedren Allmoviessa (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]