The Expendables

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Expendables
Ohjaaja Sylvester Stallone
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Brian Tyler
Kuvaaja Jeffrey L. Kimball
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Franco-Giacomo Carbone
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lionsgate
Levittäjä Lionsgate Films
Netflix
Ensi-ilta 13. elokuuta 2010
Kesto 103 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 80 000 000 $[1]
Tuotto 274 470 394 $[1]
Seuraaja The Expendables 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

The Expendables on vuonna 2010 ensi-iltansa saanut Sylvester Stallonen ohjaama yhdysvaltalainen toimintaelokuva. Muita elokuvan päätähtiä ovat Jason Statham, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Mickey Rourke, Jet Li, Randy Couture, Bruce Willis ja Arnold Schwarzenegger. Elokuva kuvattiin Brasiliassa.

Elokuva kertoo palkkasoturiryhmästä, joka matkustaa Etelä-Amerikkaan suorittamaan tehtävää, jonka tarkoitus on syöstä vallasta diktaattori.[2]

Jatko-osat The Expendables 2 ja The Expendables 3 saivat ensi-iltansa vuosina 2012 ja 2014.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barney Rossin johtama Expendables-palkkasotilasryhmä tunkeutuu rahtilaivaan Adeninlahdella ja pelastaa panttivankeja somalialaisilta merirosvoilta. Joukkoon kuuluvat Rossin lisäksi veitsiin erikoistunut Lee Christmas, itsepuolustuslajien taitaja Yin Yang, useat tuliaseet hallitseva Hale Caesar, räjähdeasiantuntija Toll Road sekä Gunner Jensen, jonka tottelemattomuuteen Ross kyllästyy ja päättää erottaa hänet ryhmästä.

Herra Church tarjoaa uutta tehtävää Rossin lisäksi myös Trench Mauser -nimiselle miehelle, mutta Mauser päättää suosiolla luovuttaa tehtävän kilpailijalleen. Tarkoituksena on syöstää vallasta diktaattori kenraali Garza, joka hallitsee Meksikonlahdella sijaitsevaa Vilenan saarta. Ross lähtee Christmasin kanssa Vilenalle tapaamaan naispuolista Sandra-nimistä kontaktia, ja he saavat tietää, että entinen CIA-agentti James Munroe pitää Garzaa vallassa omien tarkoitusperiensä vuoksi. Sandra paljastuu kenraali Garzan tyttäreksi. Tiedusteluretki epäonnistuu, ja Ross sekä Christmas joutuvat pakenemaan saarelta. Sandra ei lähde miesten mukaan ja joutuu Munroen kiduttamaksi. Ross saa tietää, että Church on CIA-agentti, jonka todellinen kohde on Garzan sijaan Munroe, mutta CIA ei nähtävästi voi suoraan tappaa omaa agenttiaan.

Rossin ystävä Tool kertoo tarinan naisesta, jota hän ei kyennyt pelastamaan itsemurhalta. Ross päättää palata Vilenalle pelastamaan Sandran ja ottaa mukaansa Yangin. Matkalla kaunaa kantava Jensen alkaa jahdata entisiä kollegoitaan ja takaa-ajaa näitä hylätylle varastolle, jossa Jensen ryhtyy kaksintaisteluun Yangin kanssa. Kun Yang jää alakynteen ja Jensen uhkaa hänen henkeään, Ross pelastaa toverinsa ampumalla Jensenin. Ennen kuolemaansa Jensen kuitenkin kertoo Rossille hyödyllisiä tietoja. Lentokonehallissa Ross ja Yang kohtaavat muut Expendables-ryhmän jäsenet, jotka vaativat päästä mukaan Vilenalle.

Expendables-ryhmä hyökkää Garzan tukikohtaan. Garza on kuitenkin epäillyt Munroen lähettävän palkkasotilaita murhaamaan diktaattorin, minkä takia Rossin ryhmä joutuu taisteluun valmiustilassa olevia sotilaita vastaan. Monroe ja Garza riitelevät rahoista, ja lopulta Monroe tappaa diktaattorin. Ross tovereineen tuhoaa tukikohdan tuliaseilla ja räjähteillä. Taistelun aikana Monroe yrittää paeta Sandra mukanaan, mutta Ross ja Caesar estävät yrityksen tuhoamalla Monroen helikopterin. Ross ja Christmas tappavat Monroen ja pelastavat Sandran. Ross antaa tehtävästään saamansa palkkiorahat Sandralle, jotta tämä voi kunnostaa Vilena-saaren.

Ryhmä palaa takaisin kotiin ja juhlii voittoaan Toolin luona. Samalla paljastuu, että Jensen on elossa. Itsevarmemmaksi kehittynyt Christmas onnistuu vihdoin heittämään veitsellään täysosuman maalitauluun.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sylvester Stallone  Barney Ross  
 Jason Statham  Lee Christmas  
 Jet Li  Ying Yang  
 Dolph Lundgren  Gunner Jensen  
 Randy Couture  Toll Road  
 Terry Crews  Hale Caesar  
 Mickey Rourke  Tool  
 Eric Roberts  James Munroe  
 Giselle Itié  Sandra  
 David Zayas  kenraali Garza  
 Steve Austin  Dan Paine  
 Gary Daniels  The Brit  
 Charisma Carpenter  Lacy  
 Bruce Willis  Mr. Church  
 Arnold Schwarzenegger  Trench Mauser  

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Matti Rämön mukaan ”The Expendables on tuulahdus 1980-luvun muskelitoiminnan mausoleumista. Vanhan liiton meininkiä pönkittävät muskelimäiskeen veteraanit, joita vilisee pienimmissäkin rooleissa. Näistä aineksista pitäisi saada aikaan nostalgista rymistelyä ja/tai vähintäänkin tahatonta komiikkaa, mutta Stallone ei kykene kumpaankaan.[3]

Nyt-liitteessä kolme kriitikkoa antoi elokuvalle tähtikeskiarvon 1,0.[4]

Episodi-lehdessä kaksi kriitikkoa antoi elokuvalle pisteitä keskiarvona 2,50.[5]

Iltalehden Tuomas Riskala antoi elokuvalle 4 tähteä viidestä.[6]

IMDb.comin käyttäjäarvosteluissa (339 000 ääntä) elokuva on saanut 6,4 tähteä [2]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • BMI Film Music
  • 2011 Elokuvamusiikki: Brian Tyler
 • Taurus
  • 2011 Paras tulityö: Jared S. Eddo, Eddie J. Fernandez, Michael Hugghins, Victor T. Lopez ja Xuyen Valdivia

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Saturn
  • 2011 Paras toiminta- seikkailuelokuva
 • Taurus
  • 2011 Paras tappelu: Justin Riemer, Guillermo Grispo, Daniel Hernandez, Brad Martin ja Stanimir Stamatov

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b The Expendables (2010) Box Office Mojo. Viitattu 27.2.2018.
 2. a b The Expendables Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
 3. Norsujen hautausmaa hs.fi. 13.8.2010. Arkistoitu 6.9.2014. Viitattu 14.8.2010.
 4. Kriitikon valinta. Tv-Nyt, 2010, nro 34, s. 20.
 5. Toimituksen suosikit. Episodi, 2010, nro 8, s. 33.
 6. Riskala, Tuomas: Toimintadinosaurusten paluu iltalehti.fi. 12.8.2010. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Iltalehti. Viitattu 29.8.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]