Meksikonlahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meksikonlahden syvyyssuhteita esittävä kartta.
Cantarellin öljykenttä Meksikonlahdella. Kuvattu 11 kilometrin korkeudesta.

Meksikonlahti on Atlantin valtameren läntisin lahti. Sen pohjoisosana on Yhdysvallat itäisestä Floridasta läntiseen Texasiin. Lahteen laskee Mississippijoki. Eteläinen rantaviiva aina Jukatanin niemimaalle asti kuuluu Meksikolle. Itäosiltaan lahti rajoittuu Kuuban länsikärkeen ja Karibianmereen. Atlantin valtamereen se yhdistyy Yhdysvaltojen ja Kuuban välistä kulkevan Floridansalmen kautta.

Meksikonlahden kokonaispinta-ala on noin 1,6 miljoonaa neliökilometriä, josta eteläinen kolmasosa on trooppisella vyöhykkeellä. Lahdelta saa alkunsa Golfvirta, joka kuljettaa lämmintä vettä Euroopan ja Skandinavian rannikoille. Tuhoisat hurrikaanit ovat yleinen vieras lahdella. Meksikonlahdella on myös tunnettu saariryhmä Florida Keys. Rannikon tärkeimpiin kaupunkeihin lukeutuvat muun muassa Tampa, New Orleans ja Houston Yhdysvalloissa, Veracruz Meksikossa ja Havanna Kuubassa.

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.