Mississippi (joki)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jokea. Mississippin osavaltiosta on erillinen artikkeli.
Mississippi
Miss R dam 27.jpg
Alkulähde Itascajärvi
Laskupaikka Meksikonlahti
Maat Yhdysvallat (osavaltiot: Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi, Louisiana)
Pituus 3 734 km
Alkulähteen korkeus 450 m
Virtaama Saint Louis: 5 500 /s
Vicksburg: 16 800 /s
Baton Rouge: 12 800 /s
Valuma-alue 2 980 000 km²

Mississippi on laskutavasta riippuen Yhdysvaltain pisin tai toiseksi pisin joki. Latvoiltaan lähtien se on 3 766 kilometriä pitkä.[1] Pisimmäksi voidaan laskea myös Missouri (4 088 kilometriä)[1], joka laskee Mississippiin. Yhdessä ne muodostavat Pohjois-Amerikan suurimman vesistön. Missourin lähteiltä mitattuna Missouri-Mississippi on 6 270 kilometriä pitkä.

Maantiedon oppikirjoissa Mississippi-Missouria pidettiin maailman pisimpänä jokena siihen asti, kunnes Niilin tarkempi mittaus syrjäytti sen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itascajärvi on Mississippin alkulähde.
Mississippi River mod.png

Mississippin alkulähde on Lake Itasca pohjoisessa Minnesotassa. Joki soveltuu laivaliikenteelle Saint Paulista lähtien. Siihen liittyvät Illinoisjoki ja Missouri Saint Louisissa ja Ohiojoki Cairossa, Illinois'ssa. Arkansasjoki laskee Mississippiin Arkansas'ssa. Myös Atchafalayajoki Louisianassa on suuri haarajoki.[2]

Mississippi laskee Meksikonlahteen laajan deltan kautta noin 100 km:n päässä New Orleansista.[2] Sanotaan, että sadepisaralta kestää 90 päivää virrata Itascajärvestä Meksikonlahteen.[3]

Mississippin valuma-alue kattaa suurimman osa Kalliovuorten ja Appalakkien välisestä alueesta, lukuun ottamatta niitä vesiä, jotka virtaavat Suuriin järviin. Mississippi virtaa kymmenen Yhdysvaltain osavaltion läpi: Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi ja Louisiana.

Mississin vesistöalue on maailman kolmanneksi suurin Amazonin alueen ja Kongon jälkeen. Alue käsittää 3 225 000 km² ja osia yhdeksästä Yhdysvaltain osavaltiosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi "Mississippi" tulee ojibwen intiaanikielen sanasta ”Messipi”, suuri joki tai algonquinin ”Missi Sepe”, vesien isä.

Espanjalainen Hernando de Soto oli ensimmäinen eurooppalainen, joka löysi Mississippijoen suun 8. toukokuuta 1541.[4] Hän antoi sille nimen Rio de Espiritu Santo, Pyhän hengen joki. Ranskalaiset Louis Joliet ja Jacques Marquette aloittivat siouxinkielisellä nimellä ”Ne Tongo” tuntemansa joen tutkimisen 1673. Vuonna 1682 René Robert Cavelier, Sieur de La Salle ja Henri de Tonty julistivat koko jokilaakson kuuluvan Ranskalle, ja antoivat sille nimen Louisiana kuningas Ludvig XIV:n (ranskaksi Louis) mukaan.

Tulvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mississippi on tulvinut usean kerran historiansa aikana. Vuoden 1927 tulva peitti 70 000 km2 ja ainakin 250 ihmistä sai surmansa.[2] Vuoden 1993 tulva aiheutti suurimmat vahingot Yhdysvaltain historiassa. Taloudellisiksi menetyksiksi arvioitiin 15-20 miljardia dollaria. 50 000 kotia tuhoutui tai vahingoittui, 62 ihmishenkeä menetettiin.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Maantieteellisiä tietoja. Tilastokeskus
  2. a b c Mississipi river Encyclopedia Britannica. Viitattu 31.1.2014.
  3. Local Author Experiences Life Along the Mississippi KSMU. Viitattu 31.1.2014.
  4. Clarksdale Encyclopedia Britannica. Viitattu 31.1.2014.
  5. The Mississippi River Flood Of 1993 Weather.com. Viitattu 31.1.2014.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija Mark Twain kuvasi teoksissaan jokea ja vuosien 1830–1870-luvun siipirataslaivakilpailuja Mississippillä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]