Veitsi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Veitsi, haarukka ja lusikka
Kuuluisa Bowie-metsästysveitsi
Piirros Neuvostoliiton sisäministeriön NKVD:n sotilaiden veitsestä.
Piirros Fairbarn-Sykes-veitsestä.

Veitsi on leikkaamiseen tarkoitettu työkalu. Veistä on käytetty työkaluna ja aseena ihmiskunnan alkuajoista lähtien. Se on ensimmäisiä ihmisen aikaansaamia ja monikäyttöisimpiä työkaluja.

Ensimmäiset veitset tehtiin piistä, kivestä ja myös luusta hiomalla ja hakkaamalla kovempaa materiaalia vasten. Joskus veitselle tehtiin myös kahva puusta tai nahasta. Metallinjalostuksen myötä veitsiä tehtiin pronssista, raudasta ja teräksestä. Materiaalien kehittyessä alkuperäinen muotoilu on pysynyt samana. Nykyisin useimmat veitset tehdään joko ruostumattomasta tai hiiliteräksestä. Ruostumaton teräs on tavallisesti pehmeää ja taipuisaa metallia, joka tylsyy verrattain nopeasti. Hiiliteräs puolestaan tahraantuu ja ruostuu helpommin, mutta terä on taipumaton ja kova.

Ruokailuvälineenä veitsi on ruoan leikkaamiseen ja levitteiden levittämiseen tarkoitettu. Koska ruokailuveistä käytetään valmistetun ruoan leikkaamiseen, sitä ei yleensä teroiteta ja sen kärki on pyöreä. Terän leikkauskykyä on kuitenkin parannettu heikolla sahalaidalla. Ruokailuveitset on tehty yleensä metallista, mutta voiveitsiä tehdään myös puusta.

Veitsen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veitsi koostuu terästä, kahvasta ja helasta. Terä jaetaan taas karaan, lappeisiin, terään, kärkeen ja hamaraan. Kahva on yleensä puusta, muovista, luusta, metallista tai kumista tehty osa, josta veistä pidetään kiinni. Hyvä kahva on käteen sopiva ja tehty luistamattomasta materiaalista tai muotoiltu niin, ettei veitsi pääse luistamaan esim. märässä kädessä. Usein veitsessä ovat myös helat, jotka auttavat lukitsemaan kahvan itse terään. Helat sijaitsevat terän ja kahvan välissä sekä kahvan päässä. Sopivasti muotoiltuna terän ja kahvan välissä oleva hela estää käden luiskahtamisen terään tai päinvastoin – silloin tätä osaa kutsutaan väistimeksi. Kara on terän osa, johon kahva kiinnitetään ja se jääkin yleensä kahvan sisään. Lappeet ovat veitsen teräosan kyljet ja hamara on teräosan yleensä tylsä selkäpuoli, johon on joskus saatettu viilata vaikkapa sahanterä. Kärki on veitsen terävä pisto-osa. Terä on veitsen viiltävä ja leikkaava terävä osa.

Kuuluisia veitsimalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bowie-veitsi – uudisraivaaja Jim Bowien kehittämä 1800-luvun yhdysvaltalaisten metsästäjien käyttämä veitsi (myös Bowie-puukko)
  • Hitler-Jugend-Messer – Hitler-nuorison jäsenten veitsi
  • Kukri-veitsi – nepalilaisten Gurkha-sotureiden käyttämä käyrä leveäteräinen veitsi
  • Stiletti – veitsi, jossa terä aukeaa esiin kahvasta jousen avulla
  • Stiletto – renessanssiaikainen tikari, jossa on hyvin ohut, kolmisärmäinen terä. Suunniteltu alunperin rengaspanssarin läpäisyyn.
  • Sveitsin armeijan veitsi – moniteräinen ja aina kehittyvä taitto- eli linkkuveitsi
  • Machete – viidakon raivaukseen tarkoitettu pitkä ja leveäteräinen veitsi
  • Fairbairn-Sykes-tikari – kaksiteräinen, metallikahvainen tikari, joka suunniteltiin brittikommandoille toisen maailmansodan aikana
  • Ka-Bar USMC – Yhdysvaltain merijalkaväen käyttämä yleisveitsi
  • NR-40puna-armeijan ”tiedustelijaveitsi” mallia 1940

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Veitsi.
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: veitsi.