Ruokailuväline

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruokailuvälineitä

Ruokailuväline (myös aterin) on mikä tahansa käsillä käytettävä työkalu, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus liittyy ruoan syömiseen. Ruokailuvälineitä käytetään yleensä ruoan jakamiseen sopivan kokoisiin osiin ja niiden siirtämiseen suuhun. Ruokailuvälineet valmistetaan useimmiten ruostumattomasta teräksestä tai muovista, tosin varsinkin historiallisesti niitä on tehty myös puusta ja hopeasta. Nykyään länsimaissa eniten käytetyt ruokailuvälineet ovat haarukka, veitsi ja lusikka, mutta ruokailuvälineinä voidaan käyttää myös syömäpuikkoja tai käsiä.

Käyttötavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haarukkaa, lusikkaa ja syömäpuikkoja käytetään ruokailussa pääasiallisesti ruoan siirtämiseen sen alkuperäisestä sijainnista (usein lautaselta) syömistä harjoittavan henkilön suuhun. Haarukkaa tai lusikkaa käyttäen tämä voidaan suorittaa sijoittamalla ruokailuvälineen leveä osa haluttavan ruokakappaleen alle ja siirtämällä se sitten suuhun. Haarukkaa voidaan myös käyttää ruoan keihästämiseen haarukan piikeillä ja tämän jälkeen sen nostamiseen suuhun. Lusikat soveltuvat parhaiten nestemäisen ruoan, kuten keiton, syömiseen, kun taas haarukoita voidaan käyttää kiinteämpien ruokalajien siirtämiseen lautaselta suuhun. Syömäpuikkoja käytetään sijoittamalla yksi syömäpuikko haluttavan kappaleen kummallekin puolelle ja siirtämällä se sitten suuhun. Syömäpuikkoja ei täten voida käyttää nestemäisen ruoan syömiseen.

Veitsen käyttötarkoitus ruokaillessa on pääasiallisesti ruoan pilkkominen paloihin, jotka ovat sopivan kokoisia suuhun laitettaviksi ja pureskeltaviksi. Tämä tapahtuu sijoittamalla veitsen terävä reuna haluttuun leikkauskohtaan ja liikuttamalla sitä edestakaisin samaan aikaan painaen sitä alaspäin. Haarukkaa voidaan käyttää apuna ruoan pitämiseen paikallaan tämän toiminnan aikana. Veistä voidaan myös käyttää ruoan keihästämiseen ja suuhun siirtämiseen samaan tapaan kuin haarukkaa, mutta tämä ei kuulu hyviin pöytätapoihin.

Valmistusmateriaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiallisesti ruokailuvälineet on valmistettu hopeasta ja (etenkin Suomessa) puusta. Nykyään suurin osa länsimaisista ruokailuvälineistä tehdään ruostumattomasta teräksestä. Kuitenkin halvat, kertakäyttöiset ruokailuvälineet, joita käytetään esimerkiksi pikaruokaravintoloissa tai lentokoneissa, voidaan valmistaa myös muovista, jolloin säästetään valmistuskustannuksissa.