Kattila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee keittoastiaa. Katso Kattila (täsmennyssivu) sanan muista merkityksistä.
Kannellinen kattila.

Kattila on syvä, tasapohjainen, yleensä kannellinen keittoastia, joka on tarkoitettu keittämiseen liedellä. Useimmat kattilat valmistetaan nykyisin ruostumattomasta teräksestä tai alumiinista, ja niiden pinta voi olla paljas tai emaloitu, joskus sisältä myös Teflon-pinnoitettu. Induktiolevyllä keittämistä varten kattilan pohja saattaa sisältää magnetoituvaa metallia, kuten rautaa.

Nostamista varten kattilalla on yleensä kaksi lenkkimäistä kahvaa sen vastakkaisilla puolilla. Pienemmät, yhdellä pitkänomaisella kahvalla varustetut keittoastiat ovat oikeastaan kasareita, vaikka niitäkin näkee usein kutsuttavan kattiloiksi. Padasta kattilan erottaa koon ja pohjan muodon perusteella: padalla tarkoitetaan suurehkoa, usein pyöreäpohjaista tulella keittämiseen tarkoitettua astiaa.

Kerroskattila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On olemassa kerroskattiloita, joissa alaosa on normaali kattila mutta joiden sisään voidaan asettaa joko reiällinen tai umpinainen ohutseinäinen yläkattila. Alakattilaan laitetaan vettä, joka kiehuessaan kuumentaa yläkattilan sisällön, korkeintaan sataan asteeseen. Reiällinen sisäkattila soveltuu vihannesten höyryttämiseen ja umpinainen puurojen hauduttamiseen. Kerroskattilan eräs etu on, että ruoka ei koskaan pala pohjaan, kunhan huolehditaan, että alakattila ei kiehu kuivaksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.