Sähkövatkain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käsikäyttöinen sähkövatkain

Sähkövatkain on sähkömoottorilla toimiva vatkain. Sitä käytetään ruoanlaitossa, varsinkin leivonnassa, kevyehköön vatkaamiseen ja sekoittamiseen[1]. Sähkövatkaimia on kahta mallia: käsivatkaimia ja telinevatkaimia (lähenevät yleiskoneita). Sähkövatkaimien tehot ovat noin 150–300 wattia. Sähkövatkaimet painavat noin kilogramman verran.

Sähkövatkaimessa on yleensä 3–10 erilaista nopeusaluetta. On myös portaattomalla säädöllä varustettuja vatkaimia. Nopeusalue valitaan kytkimellä.[1]

Sekoittimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkövatkaimeen kuuluu yleensä kaksi vaihdettavaa sekoitinparia: lankavatkaimet ja spiraalimaiset taikinakoukut. Sekoittimet kiinnitetään koneeseen ja ne lukittuvat kiinni lukkomekanismilla. Lukitus vapautuu erityistä painonappia painamalla. Joissakin vatkaimissa on varoitus, että koukkuja ei saa irrottaa silloin kun virtajohto on seinässä.

Lankavatkaimilla tehdään kermavaahtoa, sokerikakkutaikinaa ynnä muita nesteestä vaahdotettavia asioita. Sähkövatkaimella tulee kiinteämpää vaahtoa kuin esimerkiksi monitoimikoneella, koska sen nopeus on sopiva vaahdottamiseen.

Taikinakoukuilla voi vaivata pienen hiivataikinan, tai sekoittaa esimerkiksi lihamureketaikinan. Isompia määriä kiinteää ainetta sekoitetaan monitoimikoneella, tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Joissakin sähkövatkaimissa on vakio- tai lisävarusteena vatkaimeen kytkettäviä ja siitä voimansa ottavia lisälaitteita, kuten tehosekoitin, erilaisia leikkureita, viipaloijia ja raastimia tai mehulinko.[2]

Valmistajia ja tuotemerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkövatkainten nykyisiä tai aiempia tuotemerkkejä ovat muun muassa ABC, Adax, AEG, Bamix, BBC, Bosch, Braun, CleverMixx, Dualit, Electrolux, Grundig, Kenwood, Kitchen Aid, Krups, Kulz, Logik, Matsui, OBH Nordica, Philips, Point, Rotel, Russell Hobs, Senz, Tefal, Siemens, Slev, Starmix, Turmix, Vorwerk ja WMF. 1970-luvun alussa sähkövatkaimia valmisti myös suomalainen Fiskars. Kun halvimmat sähkövatkaimet maksoivat vuonna 1970 noin 60 Suomen markkaa (nykyrahassa 87 euroa)[3], nykyisin niiden hinnat alkavat 20 eurosta.[2][4][5][6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1870 Turner Williams keksi Rhode Islandissa ensimmäisen käsikäyttöisen kananmunanvatkaimen (U.S. Patent 103811).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sähkövatkaintulva joulumarkkinoilla. Erinomaisten joukossa on monia huonosti suunniteltuja. Helsingin Sanomat, 20.12.1970, s. 13. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. a b Sähkövatkaimet... Mikä vatkain vatkaa parhaiten?. Helsingin Sanomat, 20.12.1970, s. 14. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Rahanarvolaskuri Suomen Rahamuseo. Arkistoitu 22.9.2021. Viitattu 26.2.2019.
  4. Hautamäki, Terhi: Sähkövatkaimet Kuluttaja. 22.4.2015. Martat, Kuluttajaliitto. Viitattu 26.2.2019. (Tilaajille.)
  5. Vatkaimet power.fi. Viitattu 26.2.2019.
  6. Hakusanalla "vatkain" löytyi 30 osumaa ryhmästä "Tuotteet" sekä 1 osuma ryhmästä "Artikkelit" Gigantti. Viitattu 26.2.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.