Sähkövatkain

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Käsikäyttöinen sähkövatkain

Sähkövatkain on sähkömoottorilla toimiva vatkain. Sitä käytetään ruoanlaitossa, varsinkin leivonnassa. Sähkövatkaimia on kahta mallia: käsivatkaimia ja telinevatkaimia (lähenevät yleiskoneita). Sähkövatkaimien tehot ovat noin 150–300 wattia. Sähkövatkaimet painavat noin kilogramman verran.

Sähkövatkaimessa on yleensä 3–10 erilaista nopeusaluetta. On myös portaattomalla säädöllä varustettuja vatkaimia. Nopeusalue valitaan kytkimellä. Sähkövatkaimessa on lisäksi painonappi sekoittimien irrottamiseksi.

Sekoittimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkövatkaimeen kuuluu yleensä kaksi vaihdettavaa sekoitinparia: lankavatkaimet ja taikinakoukut. Sekoittimet kiinnitetään koneeseen ja ne lukittuvat kiinni lukkomekanismilla. Lukitus vapautuu erityistä painonappia painamalla. Joissakin vatkaimissa on varoitus, että koukkuja ei saa irrottaa silloin kun virtajohto on seinässä.

Lankavatkaimilla tehdään kermavaahtoa, sokerikakkutaikinaa ynnä muita nesteestä vaahdotettavia asioita. Sähkövatkaimella tulee kiinteämpää vaahtoa kuin esimerkiksi monitoimikoneella, koska sen nopeus on sopiva vaahdottamiseen.

Taikinakoukuilla voi vaivata pienen hiivataikinan, tai sekoittaa esimerkiksi lihamureketaikinan. Isompia määriä kiinteää ainetta sekoitetaan monitoimikoneella, tehosekoittimella tai sauvasekoittimella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1870 Turner Williams keksi Rhode Islandissa ensimmäisen käsikäyttöisen kananmunavatkaimen (U.S. Patent 103811).

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.