Grundig

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grundigin logo ja iskulause.
Grundig TK42 nauhuri.
Grundig Satellit 2100. Grundigin valmistama maailmanradio.

Grundig AG on saksalainen kuluttajaelektroniikkaa valmistava yritys. Sen perusti Max Grundig Nürnbergissä vuonna 1945 toisen maailmansodan päätyttyä.

Yrityksen historia alkaa 1930-luvulta, jolloin perustettiin radioita myynyt kauppa Fuerth, Grundig & Wurzer (RVF). Toisen maailmansodan jälkeen Max Grundig huomasi Saksassa olevan kysyntää radioille ja valmisti vuonna 1947 radiosarjan. Hän perusti tehtaan Fürthiin. Vuoteen 1951 mennessä yritys oli Euroopan suurin radioiden valmistaja ja se laajensi toimintaansa jatkuvasti. Ensimmäiset televisiot Grundig valmisti vuonna 1951. 1960 tuotevalikoimaan tulivat kasettinauhurit, jotka valmistettiin Belfastissa Pohjois-Irlannissa.

Vuonna 1972 Grundig GmbH:sta tuli Grundig AG ja tämän jälkeen Philips alkoi hiljalleen ostaa Grundigin osakkeita ja lopulta hankki määräysvallan vuonna 1993. Philips myi Grundigin baijerilaiselle yhteenliittymälle vuonna 1998. Kesäkuun 2000 lopussa yritys teki merkittäviä uudelleenjärjestelyitä ja seuraavana vuonna se kirjasi lähes 1,3 miljardin euron tappion. Syksyllä 2002 Grundigin rahoittajat lopettivat luotonannon ja Grundig AG hakeutui konkurssiin huhtikuussa 2003.

Vuonna 2004 isobritannialainen Alba plc ja turkkilainen Koç Beko ostivat yhdessä Grundig Home InterMedia System -yrityksen, eli Grundigin kulutuselektroniikkaliiketoiminnan.

Vuonna 2007 Grundig-tuotemerkistä tuli osa Turkin Arçelik A.Ş:ää, joka on kolmanneksi suurin kodinkoneteollisuuden yritys Euroopassa ja osa pörssinoteerattua Koç Holding A.Ş. -yritystä, jolla on yli 120 000 työntekijän maailmanlaajuisesti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Grundig.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.