Maailmanradio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki maailmanradiosta

Maailmanradio (engl. world band radio) on radiovastaanotin, jolla ULA-alueen (ultralyhyet aallot, joilla Suomessa kaikki tavanomaiset paikallisradiot lähettävät) ja keskipitkien aaltojen (MW) lisäksi voidaan kuunnella lyhytaaltoalueita. Useimmissa maailmanradioissa nämä ovat taajuusalueita, joilla kansainväliset yleisradioasemat lähettävät ohjelmiaan.

Maailmanradioita käytetään muun muassa matkaradioina yleisradiolähetysten seuraamiseksi ulkomaanmatkoilla tai tavanomaista kotiradiovastaanotinta parempana vastaanottimena ulkomaisia yleisradiolähetyksiä kuunneltaessa. Tällöin on jo kyse DX-kuuntelusta, mikäli tavoitteena on tunnistaa ja saada radioaseman vahvistus tunnistetusta radiolähetyksestä.

Maailmanradion kehittyneempää versiota, jolla voidaan kuunnella koko lyhytaaltoaluetta ja jossa on enemmän vastaanotto-ominaisuuksia (kuten mahdollisuus kuunnella SSB- ja CW-lähetelajeja), kutsutaan liikennevastaanottimeksi.

Nykyään maailman radiokanavia on helpompi kuunnella radioaaltojen sijaan Internet-radion kautta. Asemia on mahdollista kuunnella tietokoneella, mutta nettiradion kuunteluun on valmistettu myös erityisiä radiolaitteita, jotka tarvitsevat toimiakseen Internet-yhteyden.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]