Belfast

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Katso muita merkityksiä täsmennyssivulta.
Belfast
Béal Feirste
Wikibelfast1.jpg
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna

Belfast

Koordinaatit: 54°35′49.2″N, 5°55′48″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Pohjois-Irlanti
Kreivikunta Antrim & Down
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 115 km²
Väkiluku 267 500
 – Metropolialue 641 638

Belfast (iiriksi Béal Feirste, Béal Feairste tai Béal Fearsaide chois Cuain eli "Tulvajoen suu satama-altaan/meren äärellä")lähde? on Pohjois-Irlannin pääkaupunki. Sen läpi virtaa Laganjoki.[1] Belfastissa on noin 280 000 asukasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikalle on perustettu linna jo normannivalloituksen aikoihin, mutta suureksi kaupungiksi Belfast kehittyi vasta 1800-luvulla pellavakehräämöjen ansiosta. Sitä voi siis kutsua Irlannin Manchesteriksi – tai Manseksi.

Nykyään Belfast on koko Pohjois-Irlannin lailla surullisenkuuluisa terrorismista ja katolisten ja protestanttien katkerasta vihanpidosta, mutta historiallisesti ottaen tämä on verraten uusi ilmiö. Vielä 1800-luvun alussa kaupungin protestanttinen älymystö samastui voimakkaasti Irlantiin ja irlantilaisuuteen omistautuen sekä iirin kielelle että irlantilaisen harpun soitolle. Kuningatar Viktoriaa tervehtivätkin hänen ikimuistoisella vierailullaan vuonna 1849 kaupungin protestanttisten porvarien Céad Míle Fáilte! -huudot.

Pellavakehräämöteollisuus on sittemmin taantunut: pellavan tilalle merkittäväksi työnantajaksi nousi Harland and Wolffin telakka, jonka rakentamista laivoista kuuluisin lienee Titanic. Suuri osa laivan tuhossa menehtyneistä olikin Irlannin pohjoisosista lähteneitä köyhiä siirtolaisia.

Viime vuosien rauhanprosessin ansiosta mm. IRA väittää luopuneensa aseistaan, ja vaikka paramilitaristien rangaistuspieksennät ovat omilla alueillaan yhä yleisiä, niin turisteille kaupunki on Länsi-Euroopan turvallisimpia.

Näistä Belfast tunnetaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • R.M.S Titanic Rakennettiin Belfastissa.
  • Hotelli Europa (jonka alakerrassa on Europa linja-autoasema ja Great Victoria Streetin rautatieasema), ennen Sarajevon piiritystä Euroopan pommitetuin hotelli. Anekdootti kertoo, että Europa-hotellin uhmakas henkilökunta järjesti 30. pommin kunniaksi remuisaa iltaohjelmaa hotellissa majaileville journalisteille samalla kun odoteltiin uusia ikkunaruutuja räjäytettyjen tilalle. Valitettavasti 31. pommi saapui lasimestarin autolla, joka oli joutunut terroristien kaappaamaksi. (Kaskun eri versioissa pommin järjestysluku vaihtelee.) Hotellin oman mainonnan mukaan kukaan ei kuitenkaan saanut surmaansa näissä pommituksissa lujien turvaseinien ja tehokkaiden evakuointisuunnitelmien ansiosta.
  • Belfastin yliopisto, Queen's University, Ollscoil na Ríona. Alkujaan Belfast Academical Institution, mutta tämänkin laitoksen laajentaminen yliopistoksi katsotaan kuningatar Viktorian ansioksi.
  • Katolinen Falls Road (iir. Bóthar na bhFál) ja protestanttinen Shankill Road (iir. Bóthar na Seanchille, "Vanhan kirkon/kirkkomaan tie"), kuuluisat gettoalueet, joiden nähtävyytenä ovat lähinnä uhkaavat poliittiset seinämaalaukset (murals, múrphictiúirí).
  • Divis Flats. Tämän katolisen tornitaloslummin ylin kerros oli aikoinaan IRSP (Irish Republican Socialist Party) -nimisen puolueen tukikohta – puolue oli pienen katolisen INLA-terroristiryhmän (Irish National Liberation Army) poliittinen siipi. Koska televisiosta tuli tuohon aikaan – levottomuuksien alkuvaiheessa – Apinoiden planeetta, slummi sai kansan suussa nimekseen The Planet of the IRPS. Brittisotilaat heittivät kuitenkin "vallankumoukselliset" ulos talosta ja omivat ylimmät kerrokset itselleen ja valvontalaitteistolleen, minkä jälkeen puhuttiinkin aivan kiertelemättä Apinoiden planeetasta. Brittisotilaat poistuivat Divis Flatsien yläkerroksista kesällä 2005, joka oli osa yleistä brittisotilastukikohtien purkua.
  • Mustat taksit. Siihen aikaan kun kukaan ei uskaltanut ajaa bussilla pommien pelossa, Lontoosta käytettyinä hankituista Belfastin mustista takseista tuli koko kansan kulkuneuvoja ja kaupungin tavaramerkki. Turisti voi nykyään päästä Länsi-Belfastin kiertoajelulle "aitobelfastilaisessa" mustassa taksissa.
  • Cultúrlann Mac Adam - Ó Fiaich, Belfastin iirinkielinen kulttuurikeskus.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stormontin linna, Pohjois-Irlannin parlamentin ja hallituksen istuin. Parlamentti ei ole ollut toiminnassa viime vuodet vakoiluskandaalin takia, ja Pohjois-Irlantia on hallittu suoraan Lontoosta käsin ('Direct Rule').

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aamulehti sivu B25, 27.10.2010