Lävikkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muovilävikkö, jossa rakomaisia reikiä.
Perinteinen emaloitu lävikkö.
Hätätilassa lävikkönä voi käyttää mitä tahansa verkkomaista tai rei’itettyä esinettä, kuten Jack Lemmonin esittämä hahmo tennismailaa komediassa Poikamiesboksi.

Lävikkö on reikiä täynnä oleva kulhon kaltainen keittiöväline, jonka avulla huuhdellaan vihanneksia ja salaatinlehtiä juoksevan veden alla tai valutetaan keitinvesi pois pastasta.[1] Lävikkö muistuttaa siivilää, mutta lävikön reiät ovat yleensä isompia ja niitä on vähemmän kuin siivilässä. Tavallisesti lävikössä on siivilän tapaan pitkä varsi ja sen vastakkaisella puolella kahva tai koukkumaiset pidikkeet, joiden avulla lävikkö pysyy läpimitaltaan sitä isomman astian laidan varassa. Toisessa lävikkötyyppissä on jalat, joiden avulla se pysyy pystyssä esimerkiksi tiskialtaan pohjalla. Aiemmin läviköt olivat pinnaltaan emaloituja metalliesineitä, mutta nykyään niitä tehdään myös pellistä, alumiinista ja muovista.[2]

Läviköksi kutsutaan joskus myös muita rei’itettyjä kulhomaisia esineitä, kuten kerroskattilan höyrytysosaa, vihannesten keittokoria tai uppopaistokoria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Viitattu 17.11.2017.
  2. Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 796. WSOY, 1958.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]