Kirnu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo astiasta. Linnanmäen huvipuiston vuoristoradasta kertoo artikkeli Kirnu (vuoristorata)
Mäntäkirnu
Kampikirnu

Kirnu on perinteisesti sylinterin muotoinen puinen astia, jossa kermasta tehdään voita. Mäntäkirnussa kerma saatetaan liikkeeseen puisella käsin edestakaisin liikuteltavalla männällä. Kampikirnussa kerman liike saadaan aikaan kammen liikkeen mukana pyörivällä lavalla. Kun suurin osa kerman rasvasta on muuttunut voiksi, jäljelle jää juomaksi kelpaava osa, jota kutsutaan kirnupiimäksi.[1]

Kirnuamiseen käytettyä kermaa kertyi taloudessa niin hitaasti, että se ehti muuttua hapankermaksi ennen kirnuamista. Voin erottamisen jälkeen jäljelle jäävästä juomastakin tuli tällöin kirnupiimää kirnumaidon sijaan[2].

Kirnu-sanan kuvaannollista käyttöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voin kirnuntaa - vuoden 1946 suomalainen postimerkki.

Karjatalouskulttuurissa kirnu on tärkeä työväline, jonka muoto ja toiminta ovat antaneet kuvaannollisia ilmauksia useisiin eri yhteyksiin: Hiidenkirnuksi kutsutaan geologista muotoa, patamaista syvennystä, joita virtaavan veden pyörittämä sora synnytti jääkaudella kalliouomiin.Tykkejä on kuvaannollisesti kutsuttu tulikirnuiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.