Kirnu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo astiasta. Linnanmäen huvipuiston vuoristoradasta kertoo artikkeli Kirnu (vuoristorata)
Voin kirnuntaa - vuoden 1946 suomalainen postimerkki.
Mäntäkirnu

Kirnu on perinteisesti puinen astia, jossa kermasta tehdään voita. Mäntäkirnussa kerma saatetaan liikkeeseen puisella käsin edestakaisin liikuteltavalla männällä. Kampikirnussa kerman liike saadaan aikaan kammen liikkeen mukana pyörivällä lavalla. Kun suurin osa kerman rasvasta on muuttunut voiksi, jäljelle jää juomaksi kelpaava osa, jota kutsutaan kirnupiimäksi. Kirnuamiseen käytetty kerma erotettiin perinteisessä menetelmässä hapattamalla maidosta, jolloin voin erottamisen jälkeen jäljelle jäävä juomakin on hapatettua eli piimää.[1] Rasvatonta ja käymätöntä maitoa sanotaan kurriksi eli kuorituksi maidoksi.

Kirnu-sanan kuvaannollista käyttöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karjatalouskulttuurissa kirnu on tärkeä työväline, jonka muoto ja toiminta ovat antaneet kuvaannollisia ilmauksia useisiin eri yhteyksiin: Hiidenkirnuksi kutsutaan geologista muotoa, patamaista syvennystä, joita virtaavan veden pyörittämä sora synnytti jääkaudella kalliouomiin.Tykkejä on kuvaannollisesti kutsuttu tulikirnuiksi.

Kampikirnu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.