Piimä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piimää oikeanpuoleisessa lasissa. Vasemmanpuoleisessa lasissa on maitoa.

Piimä on maidosta hapattamalla valmistettu hapanmaitotuote. Piimä on valmistettu perinteisesti lisäämällä maitoon mikrobiviljelmiä eli hapatteita, jolloin pieni osa maidon laktoosista käy maitohapoksi[1]. Valmiin piimän laktoosipitoisuus voi olla esimerkiksi 3,6[2] tai 4,8 prosenttia[3]. Suurin osa Suomessa myytävästä piimästä sisältää nykyisin glukoosia ja galaktoosia laktoosin sijaan[4][5][6].

Kirnupiimäksi (myös kirnumaidoksi) kutsutaan voin valmistuksen yhteydessä hapatettua vähärasvaista maitoa, josta voirasva on kirnuamalla erotettu.[7] Muita piimälaatuja ovat talouspiimä, rasvaton piimä, kefiiri ja funktionaaliset piimälaadut, joihin on lisätty tiettyä bakteerikantaa. Niitä ovat muun muassa Gefilus-piimät, Rela-piimät ja Acidofilus-bifidus-piimät.

Piimä on maultaan hapanta ja rakenteeltaan maitoa sakeampaa. Suomi jakautuu kahtia läntisen pitkän piimän ja itäisen kokkelipiimän kulttuureihin.[8]

Piimä on elintarvikkeena hyvin vanha, ja aikaisemmin hapattaminen oli ainoa tapa saada maito säilymään juomakelpoisena pidempään. Vasta jäähdytystekniikan ja myöhemmin pastöroinnin kehittyminen kasvatti maidon käyttöä elintarvikkeena.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Piimä.

 

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.