Hiidenkirnu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiidenkirnu Rovaniemellä.
Keijo Parkkusen tyhjentämä Mietoisten Mannuistenvuoren hiidenkirnu, jossa näkyy myös Parkkusen tekemä maalimerkki.

Hiidenkirnu on kalliossa oleva lieriönmuotoinen kuoppa. Hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden jäätikköjen sulamisveden pyörittäessä isoa kiveä tai kiviä, jauhinkiviä eli pyörrekiviä, paikoillaan, jolloin ne ovat kaivertaneet kallioon melko symmetrisiä ja sileäreunaisia koloja. Virran on täytynyt olla riittävän voimakas pitääkseen pienemmät kivet poissa, ja tarpeeksi korkea, jotta muut painavat kivet ohittaisivat syntyvän kirnun muualta virran syvemmistä kohdista eivätkä tukkisi syntyvää kirnua. Hiidenkirnujen syvyys voi olla useita metrejä. Monissa hiidenkirnuissa on edelleen jauhinkivi pohjalla.

Hiidenkirnuista ei ole tehty paljonkaan tutkimuksia Suomessa tai muualla maailmassa, joten on hyvin vaikea sanoa tarkkaa listaa maailman tai edes Suomen suurimmista hiidenkirnuista. Samoin hiidenkirnun käsite voi joskus olla hämärä: Jalasjärven Pirunpesää nimitetään usein hiidenkirnuksi, vaikka se on todellisuudessa rapauma.[1]

Hiidenkirnun synnystä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sulamisvettä syöksyy jäätikön pinnalta alas jäässä olevaan kuiluun. Eräs hiidenkirnujen syntyteoria väittää jäätikön pinnalta pudonneen veden poraavan hiidenkirnuja.
Tavallisin näkemys hiidenkirnujen synnystä on se, että jäänalainen veden virtaus synnytti ne.

Nykyinen käsitys on, että jään päällä ollut sulamisvesi putosi jääkaudellakin jäätikkökaivoon niin kuin nykyäänkin jäätiköissä. Putoavan veden virtaus alkoi pyöriä ja irrotti jään pohjalla ollutta kiveä, soraa jne. Nämä irrottivat kivestä uutta ainesta. Hyvin voimakkaan vesivirtauksen mukanaan kuljettama sora ja kivet toimivat hiomalaikan tavoin.

Perinteisen käsityksen mukaan hiidenkirnujen synnyttänyt vesivirtaus olisi ollut jäänalainen tunnelissa virtaava joki tai jäätiköstä lähtenyt sulamisvesijoki. Hiidenkirnun syntypaikka olisi ollut tässäkin vesiputous[2] jyrkänteen alla tai voimakas pyörre[2] lohkareen takana[3].

Rantakirnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rantakirnut ovat hiidenkirnuja matalampia muodostumia, jotka esiintyvät monesti ryhminä. Niitä väitetään rannan voimakkaiden tyrskyjen synnyttämiksi. Niitä esiintyy Itämeren ja muutaman suuren järven rannoilla, myös Suomessa.[2].

Rapautumiskuopat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rapautumiskuopat muistuttavat ulkoisesti jossain määrin hiidenkirnuja. Nekin ovat kalliossa olevia "reikiä". Mutta niiden reunat ovat epätasaiset ja niiden seinämistä voi irrottaa joskus soraa jopa paljain käsin. Ne ovat syntyneet kalliossa olevaan kiviainekseltaan helpommin rapautuvan kohdan alkaessa rapautua. Rapautumiskuoppia on tavallisesti rapakivigraniiteissa ja muissa helposti rapautuvissa graniiteissa. Rapautumiskuoppia on Suomessa hieman alle 50[2].

Suomen hiidenkirnuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aholanvaaran hiidenkirnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juomapata, Suomen suurin hiidenkirnu.

Tiettävästi Suomen suurin hiidenkirnu sijaitsee Sallan kunnassa sijaitsevassa Aholanvaaran kylässä Kalliovaarassa. Alueella on useita pienempiä hiidenkirnuja sekä yksi suurempi, jonka paikalliset ovat nimenneet Juomapadaksi. Vuonna 1996 Geologian tutkimuskeskus yhteistyössä Lapin ympäristökeskuksen kanssa tyhjensi Juomapadan vedestä ja tutki hiidenkirnua.[4] Juomapata on soikea: sen halkaisija vaihtelee kolmestatoista metristä 15,5 metriin.[5][6] Tarkkaa syvyyttä ei saatu selville, koska kirnun pohjalla oli lohkareikkoa. Lohkareikon reunasta on hiidenkirnun reunalle 9,5 metriä. Geologian tutkimuskeskus arvioi, että kirnun todellinen syvyys voi olla jopa yli 13 metriä. Joka tapauksessa Juomapata on tilavuudeltaan Suomen suurin hiidenkirnu. Se sijoittuu oletettavasti myös hyvin korkealle vertailtaessa maailman suurimpia hiidenkirnuja.

Kalliovaarassa on myös kolme muuta hiidenkirnua, joiden halkaisijat vaihtelevat viidestä metristä kahteentoista metriin.

Suomen vanhimmat hiidenkirnut Aarnipata ja Rauninmalja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingissä, Pihlajamäessä Rapakiventiellä sijaitsevat Suomen vanhimmat hiidenkirnut. Toisin kuin muut Suomen tunnetut hiidenkirnut, ne ovat vanhempia kuin viimeisin jäätiköitymiskausi eli yli 50 000-vuotiaita, mahdollisesti yli 100 000-vuotiaita. Suurempi, Aarnipata, on läpimitaltaan 6,9 metriä ja syvyydeltään 8,45 metriä. Kirnuista pienempi on läpimitaltaan 1,6 metriä ja syvyydeltään 3,2 metriä.[7]

Pihlajamäen hiidenkirnut Helsingissä.

Hiidenkirnut löytyivät tietöiden yhteydessä vuosina 1993 ja 1994 hetkeä ennen kallion räjäytystä. Molemmat kirnut löysi Pihlajamäkeä 60-luvulla suunnitellut arkkitehti Sulo Savolainen. Kirnut tyhjennettiin maa-aineksesta ja vedestä vuonna 1995, minkä jälkeen Geologian tutkimuskeskus geologi Heikki Hirvaksen johdolla määritti kirnujen iän. Pihlajamäen hiidenkirnut rauhoitettiin luonnonmuistomerkkeinä 28.3.1995.

Kirnut saivat nimet Aarnipata ja Rauninmalja Pihlajamäki-Seuran ja Helsingin kaupungin järjestämän nimikilpailun tuloksena vuonna 2008. Nimet viittaavat sekä kirnujen sijaintiin Pihlajamäessä että suomalaisiin kansanuskomuksiin.

Muita Suomen hiidenkirnuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiidenkirnuja muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiidenkirnuja Etelä-Afrikassa.

Hiidenkirnun tyyppisiä muodostelmia esiintyy sopivanlaisessa, esim. graniittiin pohjautuvassa, kallioperässä virtaavissa koskissa ja joissa joka puolella maailmaa. Esimerkiksi Etelä-Afrikan Blyde River Canyon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Pirunpesä - preglasiaalinen rapaumaonkalo Jalasjärvellä
 2. a b c d Marjatta Koivisto: Jääkaudet. s. 228
 3. Aatto Ratia: Lohkareesta emäkallioon. s. 127
 4. Kalliovaaran Hiidenkirnut
 5. Lapin kansan artikkeli 15.06.2003 Kalliovaaran hiidenkirnut mahtava nähtävyys
 6. Eräpalvelu Iso-Heiko - Hiidenkirnut
 7. Aarnipata ja Rauninmalja, Suomen vanhimmat hiidenkirnut
 8. a b Luonnonmuistomerkit - Geologiset kohteet Helsingin kaupunki, hel.fi. Viitattu 30.7.2016.
 9. Laajasalo - Degerö Seura ry.: Luonto laajasalo.net. 2004. Viitattu 12.9.2012. (suomeksi)
 10. Helsingin kaupungin ympäristökeskus: Hiidenkirnut, Jollas Helsingin paikkatietopalvelu. Viitattu 12.9.2012. (suomeksi)
 11. Helsingin kaupungin ympäristökeskus: Hiidenkirnu, Lauttasaari Helsingin paikkatietopalvelu. Viitattu 23.9.2012. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]