Korso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Vantaan kaupunginosasta. Korson suuralueesta on oma artikkelinsa, ja Korso on myös suomalainen elokuva vuodelta 2014.
Korso
Korso
Kaupungin kartta, jossa Korso korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Korso korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Korson suuralue
Koordinaatit 60°21′3″N, 25°4′40″E
Kaupunginosa nro 81[2]
Pinta-ala 3,0[2] km² 
Väkiluku 7 356 [1][2] (1.1.2015)
Väestötiheys 2 420[2] as./km²
Työpaikkoja 1 187 kpl [3]  (31.12.2013)
Postinumerot 01450,[4] 01451
Lähialueet Vierumäki, Vallinoja, Leppäkorpi, Metsola, Matari, Mikkola, Asola, Ilola ja Kulomäki sekä Tuusulan Maantiekylä, Ruotsinkylä, Hyrylä, Alikeravankylä

Korso on kaupunginosa Vantaan koillisosassa Korson suuralueella. Kaupunginosassa asuu runsaat 7 300 asukasta (1.1.2015).[2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korso sijaitsee pääradan länsipuolella. Lähin naapurikaupunki on Kerava, kuusi kilometriä pohjoiseen.

Lähialueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vantaan kaupunginosajaon mukaan Korso rajoittuu idässä päärataan (naapurikaupunginosina Metsola ja Matari), etelässä Asolaan, lännessä Tuusulan Maantiekylän kunnanosaan, luoteessa Vierumäkeen ja pohjoisessa Vallinojaan.[4]

Historia ja tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmen kylän rajojen yhtymäkohdan eli Ristirajan (Korsrå) muistomerkki Korsossa.

Nimi Korso syntyi, kun kolmen kylän – Tuusulan Alikeravan ja Hyrylän sekä Helsingin pitäjän eli Helsingen– rajojen yhtymäkohta merkittiin Korson korkeimmalle kalliolle ristillä (risti on ruotsiksi kors ja kylien välinen raja ; nimi tarkoitti siis alun perin ristirajaa).[5] Korson historiasta kertova muistolaatta sijaitsee Ruusuvuoren koulun lähellä.

Korson ruotsalaisesta historiasta kertovat monet paikannimet. Böle kylänimeä, joka merkitsi kaukaista viljelysmaata mihin kehittyi asutusta, on esiintynyt jo 1300-1400 luvuilla[6]. Korson alueella sijaitsivat Hanaböle (Hanala)[7], Skavaböle (Hyrylä).

Nykyisen Korson alueella sijaitsi ennen enimmäkseen tiloja (esim. Fallbackan tila), torppia ja huviloita. Lähes kaikki vanhat rakennukset purettiin viimeistään 1980-luvulla uudisrakentamisen tieltä[8] [9].

Nykyistä Vantaata asutti Hälsinglandista, Ruotsista alun perin saapuneita ruotsalaisia.[10] Helsingin pitäjä, eli Helsinge, nykyinen Vantaa, on saanut heiltä nimensä. [11]

Venäjän vallan aikana tsaari päätti Helsinki–Pietari-välisen junaradan rakentamisesta. Rata kulkisi nykyisen Korson halki. Rataa rakennettiin sotavankien voimin[12].

1880-luvun lopulla oli tarve tehdä pääradalle ohituspaikka Tikkurilan ja Keravan välille. Sen vuoksi rakennettiin vuonna 1889 pysäkki lähes asumattomaan erämaahan, Tuusulan ja Helsingin pitäjän rajalle Korsoon. Junat alkoivat pysähtyä Korson seisakkeella kaksi kertaa päivässä, mikä merkitsi alkusysäystä alueen kehitykselle.

Korso oli seisake aina 1910-luvulle asti, jolloin sen luokitus muuttui ja se sai uuden asemarakennuksen.[13] Asemakäytöstä jo poistettu rakennus rakennettiin vuonna 1918 Thure Hellströmin Seinäjoen–Kristiinankaupungin–Kaskisten-rataa varten laatimien V luokan aseman tyyppipiirustusten pohjalta.[14]

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luvun alussa tuotiin taas Kiinasta työvoimaa metsänhakkuuseen[15].

Kerava erotettiin vuonna 1924 Tuusulasta kauppalaksi, jolloin siihen liitettiin vanhan Ali-Keravan kylän alue kokonaisuudessaan. Alueella sijaitsi myös Korson rautatieasema, jonka ympäristö muodosti kauppalan keskustasta selvästi erillisen taajaman. Alueen kasvu oli nopeaa, etenkin sotien jälkeen. Korso oli 1950-luvulla Suomen suurin yhtenäinen omakotialue. Korsoon perustettiin myös tehtaita, kuten Näkövammaisten Keskusliiton omistama Sokeva.

Korson asema sijaitsee lähellä Korsrå-nimistä rajapyykkiä, jossa Helsingin maalaiskunnan, Tuusulan ja Keravan rajat kohtasivat toisensa. Kasvaessaan taajama laajeni naapurikuntien puolelle, josta aiheutui hallinnollisia ongelmia, jonka vuoksi Korso liitettiin kokonaisuudessaan Helsingin maalaiskuntaan vuoden 1954 alussa. [16] Samaan aikaan oli myös vaihtoehtona tehdä Korsosta itsenäinen kunta. Tuusula ja Kerava tukivat tätä ajatusta, jota Helsingin maalaiskunta vastusti, koska uuteen Korsoon olisi liitetty myös maalaiskuntaan kuulunut Rekola.[17] 1970-luvulta lähtien Korson suuralueelle rakennettiin kerrostaloja Kulomäkeen, Mikkolaan, Vallinojalle sekä Korson rautatieaseman ympäristöön. Pääosin Korso on kuitenkin edelleen pientalovaltaista aluetta.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä vuosituhannella kaupunginosaan on rakennettu monitoimitalo Lumo. Rautatieasema sekä seurakuntakeskus on myös uudistettu. Alueelle rakennetut myös rakennettu opiskelija-asuntoja. Maarukanmetsän asuinalueen rakentaminen aloitettiin 2000-luvun alussa Mikkolan kaakkoisosaan ja sen rakentaminen jatkuu edelleen.

Tulevaisuuden suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kulomäen ja Asolan kaupunginosan Rekolanmäen väliin rakennettava Korso-Koivukylän urheilupuisto Elmo (nimetty korsolaisen kirjailijan legendaarisen Elmo, urheilija -kuunnelman mukaan. (sijaintia Asolan puolella).[18]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumon monitoimitalo on Korson suuralueen kulttuurielämän keskus. Rakennuksen pääkäyttäjä on Lumon lukio. Kuvan vasemmassa laidassa, rakennuksen keltatiilisessä osassa toimii Vantaan kaupunginkirjaston Lumon kirjasto.

Korson aseman läheisyydessä, Pääradan länsipuolella on monitoimikeskus LUMO, jossa sijaitsevat Lumon kirjasto, yhteispalvelupiste, liikuntahalli, Lumon lukio sekä Lumo-sali. Korson hammashoitola sijaitsee radan länsipuolella. Korson kirkko ja seurakuntakeskus sijaitsee Lumon vieressä, pääsisäänkäyntiä vastapäätä.

Korson keskusta-alueen luoteispuolella, Ankkapuiston länsipuolella toimivat Ruusuvuoren koulu ja Korson koulun uimahalleineen. Koulujen välissä on Korson urheilupuisto. Uimahalli tullaan purkamaan ja uusi uimahalli tulee Elmoon.

Korson länsiosassa toimii lisäksi Vierumäen koulu, jonka Kulomäen opetuspiste antaa alaluokkien opetusta Kulomäessä, Korson eteläosassa.

Pääradan itäpuoli kuuluu Metsolan kaupunginosaan. Siellä toimivat myös Korsoa palvelevat Korson terveysasema sekä Kelan palvelupiste, perheneuvola, Korso-Rekolan psykiatrinen poliklinikka, posti[19] ja Korson Helluntaiseurakunta.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korson länsipuolella, viiden kilometrin päässä on Tuusulan moottoritie, osa kantatietä 45. Itäpuolella Lahdenväylä, osa valtatietä 4 (E75). Liittymät molemmista ovat seututielle 152. Näiden lisäksi Korsosta on yhteydet radanvarsitietä pitkin Tikkurilan (etelän) ja Keravan (pohjoisen) suuntiin.

Helsinki-Vantaan lentoasema sijaitsee Korsosta noin 9 kilometriä lounaaseen.

Joukkoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korso kuuluu Helsingin seudun liikenteen (HSL) C-vyöhykkeeseen. BC-lippu, joka on vähintään ostettava matkustettaessa C-vyöhykkeen sisällä, oikeuttaa matkoihin Vantaalla, Espoossa ja osassa Helsinkiä. Vaihtoaika liikennevälineestä toiseen on BC-kertalipulla 80 minuuttia.

Korson rautatieaseman laituri marraskuussa 2009.

Lähijunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K-junat liikennöivät Korson rautatieasemalta Helsinkiin ja Keravalle. Öisin asemaa palvelee T-juna Helsinki–Riihimäki-välillä.

Bussit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korsosta pääsee useilla linjoilla Helsinkiin. Lisäksi sieltä pääsee muilla busseilla Peijaksen sairaalan kautta Mellunmäkeen, Tikkurilaan, Keravalle ja Etelä-Päiväkumpuun, Hyrylään, Myyrmäkeen ja lentoasemalle.

Korson pikavuoropysäkin kautta ajetaan Lahden ja lentoaseman sekä Rovaniemen ja Helsingin välisiä linja-autoyhteyksiä.

Liityntäpysäköinti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatieaseman pysäköintihallissa, sekä sen lähiympäristössä on yhteensä 376 liityntäpysäköintipaikkaa autoille. Polkupyörille alueella on 165 pyöräpaikkaa.lähde?

Ulkoilu, liikunta ja urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkoilupaikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ankkapuisto (Ankkalammet),[4] aiemmalta nimeltään Korson keskuspuisto[20]
 • Vierumäen pururata ja latu (2,8 km)[21][22]
 • Leppäkorven maauimala (Korson maauimala)[23]
 • Leppäkorven (Metsolansuon) pururata ja latu (2,2 km, sijainti Leppäkorvessa)[21][22]

Liikuntapaikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheiluseuroja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korson VPK:n rakennus (Urpiaisentie 5).
 • Korson Honkapartio, partiolippukunta
 • Korson VPK [33]
 • Korso-Koivukylän Linkki ry (Kuluttajaliiton paikallisyhdistys)
 • Korson Martat ry[34]
 • Korso-seura ry[35]
 • Korson Työttömät ry[36]
 • MLL, Mannerheimin lastensuojeluliitto (Korson paikallisyhdistys)
 • Nuoret Kotkat ry (Korson Kotkaosasto)
 • Punainen Risti (Korson osasto)
 • Lammen Pojat (FC Korso Unitedin kannattaja joukko)

Tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Korso Cup -salibandyturnaus syyskuussa
 • Korson Joulupolku Ankkalammen puistossa joulukuussa
 • Korson Maalaismarkkinat huhti- ja syyskuussa
 • Korson Vetomarkkinat toukokuussa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Vantaan väestö kaupunginosittain ja suuralueittain 1.1.2015. Väestö yhteensä 210 803. (pdf) Vantaa.fi. Viitattu 6.7.2016.
 2. a b c d e Vantaa alueittain (2015) (pdf) (81 Korso, julkaisun sivut 210–213) huhtikuu 2016. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 6.7.2016.
 3. Kuvio: Työpaikkojen määrä 1980–2013 (31.12.) (.xlsx) Vantaa, vantaa.fi. Viitattu 6.7.2016.
 4. a b c kartta.vantaa.fi (Haku esimerkiksi hakusanalla Korson kirkko, Lumon kirjasto ja Korson asema. Valinnat: Aluejaot: Suuralueet, Kaupunginosat ja Postinumeroalueet) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 6.7.2016.
 5. Merja Autio, Helena Peltola, Eija Pere, Irja Ruohonen, Tanja Viljanen: Olkaamme siis korsolaisia. Vantaa: Korso-Seura ry:n johtokunta, 2013. ISBN 978-952-93-3059-1 (nid.).
 6. Bebyggelsenamn bebyggelsenamn.sls.fi.
 7. Bebyggelsenamn bebyggelsenamn.sls.fi.
 8. Merja Autio, Irja Ruohonen, Tanja Viljanen, Marjatta Virtanen ; kirjoittajat: Kauko Järvimaa et al.: Taloja ja tarinoita Korsosta. Korso-Seura ry, 2019.
 9. Vantaan Sanomat vantaansanomat.fi. 2019.
 10. Helsingen nimi ja Hälsingland blog.thereasonbehindit.com.
 11. Bebyggelsenamn bebyggelsenamn.sls.fi.
 12. Yle yle.fi.
 13. Museovirasto rky.fi.
 14. Museovirasto rky.fi.
 15. Vantaan Sanomat vantaansanomat.fi.
 16. Korson kunta Korson sos.dem. työväenyhdistys. Arkistoitu 1.6.2015. Viitattu 6.8.2011.
 17. Vantaan Laurin arkisto
 18. Korson ytimeen tulee lisää asuntoja – tältä uusi keskusta voisi näyttää vantaansanomat.fi.
 19. Täydenpalvelun posti: Posti, K-supermarket Korso posti.fi. Viitattu 27.12.2016.
 20. Kunnallistekniikan investoinnit. Rakentamisohjelma 2016 ja Taloussuunnitelma 2016 - 2019 (pdf) (s. 17/43 Korso taulukossa Urheilualueet, virkistysalueet ja ympäristörakentaminen käytetään nimitystä Korson keskuspuisto) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 24.3.2017.
 21. a b Kuntoradat Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 24.3.2017.
 22. a b Ulkoilukarttapalvelu ulkoliikunta.fi. Viitattu 24.3.2017.
 23. Uimarannat ja avantouinti Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 24.3.2017.
 24. Tekonurmikentät (Korson yleisurheilun harjoitusalue) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 24.3.2017.
 25. a b c Arkistoitu kopioLähiliikunta- ja ulkokuntoilupaikat (Kalmuuri (Urpiaisentie 11): Nurmi- ja tekonurmikenttä + Beach volley -kenttä; Korso (Kisatie 23): Tekonurmipintainen monitoimiareena (jalkapallokenttä, koripallokenttä, tenniskenttä, 2 sulka-/jalkapallokenttää) + Ulkokuntoilulaitteet; Kulomäki (Maauunintie 17): Tekonurmipintainen monitoimiareena + Tenniskenttä + Kuntoilulaitteet) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Arkistoitu 30.1.2017. Viitattu 24.3.2017.
 26. Jalkapallohallit (Kalmuurin ylipainehalli (Legirus Arena)) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 24.3.2017.
 27. Korson uimahalli Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 24.3.2017.
 28. Yleisurheilu- ja nurmikentät (Korson yleisurheilun harjoitusalue) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 24.3.2017.
 29. a b Hiekkakentät (Kulomäen koulu, Maauuninpolku 3: hiekkakenttä (52 m x 30 m); Ruusuvuoren koulu, Kisatie 21: hiekkakenttä (95 m x 55 , valaistus)) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 24.3.2017.
 30. Korson Kaiku Korson Kaiku ry. Viitattu 22.3.2020.
 31. Korson Palloseura Korson Palloseura ry. Viitattu 22.3.2020.
 32. Greasers Greasers FBC. Viitattu 22.3.2020.
 33. Paloasema Korson VPK, korsonvpk.fi. Viitattu 24.3.2017.
 34. Korson Martat Marttaliitto. Viitattu 22.3.2020.
 35. Korso-Seura Korso-Seura ry. Viitattu 22.3.2020.
 36. Korson Työttömät Korson Työttömät. Arkistoitu 5.1.2020. Viitattu 22.3.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]