Ahjo (Kerava)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahjo
Kaupungin kartta, jossa Ahjo korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Ahjo korostettuna.
Kaupunki Kerava
Kaupunginosa nro 5[1]
Väkiluku 4 871[2] (31.12.2014)

Ahjo on Keravan 5. kaupunginosa ja sijaitsee Lahdenväylän itäpuolella hieman yli kaksi kilometriä ydinkeskustasta itään. Alue koostuu Sorsakorven omakotitaloalueesta, Ahjon kerrostaloalueesta ja teollisuusalueesta.[1] Kaupunginosan väkiluku oli 4 871 (2014).[2]

Alueen vanhoihin taloihin kuuluvat Koukkutien 1970-luvulla rakennetut julkisrahoitteiset VVO:n ja kaupungin kerrostalot ja Ratatien sekä Koukkutien vanha omakotitaloalue. Sorsakorven omakotitaloelue valmistui 1990-luvulla. Terästien varressa on vanha teollisuusalue. Kerrostaloalueella on useita VVO:n, kaupungin ja yksityisten omistamia kerrostaloja Koukkutiellä ja Terästiellä. Uusia taloja rakennetaan Terästien ja Ahjonsillan kupeeseen. Alueella on myös laajoja rakennettuja puistoalueita.

Koulut ja päiväkodit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Ahjon koulu (vuosiluokat 1–6)
 • Päiväkoti Aarre
 • Sorsakorven päiväkoti
 • K-Market Ahjontori
 • Keinukallion talviurheilukeskus
 • Ravintola ”Ahjon paja”
 • Antiikkikauppa ”Oliver's Antique"
 • Parturi-kampaamo ”Ahjon Hiuspiste”
 • Alepa
 • Ahjon grilli

Autolla liikenneyhteydet Ahjoon ovat hyvät Helsingin ja Lahden suunnalta Lahdenväylää pitkin. Myös joukkoliikenneyhteydet ovat kohtuulliset. Talviaikataulukautena vuoroväli Terästien varteen ja Sorsakorpeen on arkisin ruuhka-aikoina noin 10–20 minuuttia, päivisin ja iltaisin 30 minuuttia ja viikonloppuisin 60 minuuttia. Kesäkautena vuoroväli arkisin on 30 minuuttia ja viikonloppuisin 60 minuuttia.

Ahjon joukkoliikennetarjontaa hoitavat linja 978 Keinukallioon, linja 978K Sipoon Bastukärriin sekä linja 738 Helsingin Kalasatamaan. Porvoonkatua pitkin radan toisella puolella kulkevat linjat 977 Ylikeravalle ja 985 Nikkilään.

Linja-autojen aikataulut on pääsääntöisesti sovitettu Helsinkiin/Helsingistä kulkevien nopeiden R/D/Z-junien aikataulujen kanssa, mikä tarjoaa vaihtoyhteyden Keravan asemalla. Bussit myös tarvittaessa odottavat myöhässä kulkevaa junaa, jotta liityntäyhteys junasta bussiin toimisi.

Ahjossa suunnitellaan vanhan rautatieaseman ottamista uudelleen henkilöliikennekäyttöön[3].

 1. a b Keravan karttapalvelu (Layer list -valikosta "Kaupunginosat" ja "Palvelukohteet") Keravan kaupunki, Paikkatietopalvelut. Viitattu 15.7.2017.
 2. a b Tilastokirja 2014Arkistoitu kopio (sivut 15–18) Keravan kaupunki. Arkistoitu 11.8.2016. Viitattu 15.7.2017.
 3. Kivinen, Lasse: Lähijunat saattavat tulevaisuudessa kaartaa aivan uudelle reitille Keravalta – Se voi poikia tuhansia koteja ratojen varteen Helsingin Sanomat. 3.1.2021. Viitattu 6.4.2024.