Alepa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alepa
Alepan logo.svg
Perustettu 1918
Toimiala vähittäiskauppa
Kotisivu Alepan verkkosivut
Nykyisin suljettu Alepa Helsingin Citycenterissä.

Alepa on S-ryhmään kuuluvan HOK-Elannon vähittäiskauppaketju. Alepalla on Helsingissä 70, Espoossa 16 ja Vantaalla 15 myymälää. Lisäksi Hyvinkäällä, Keravalla, Nurmijärven Klaukkalassa ja Tuusulassa myymälöitä on kussakin kaksi ja Järvenpäässä on yksi myymälä.[1] Lisäksi ketjulla on yksi eri tapahtumissa kiertävä konttimyymälä. Muualla Suomessa toimii S-ryhmän vastaavan kokoluokan myymäläketju Sale. Suomen suurin Alepa-pilottimyymälä sijaitsee Kellokoskella, Tuusulassa. [2]

Alepan myymälät sijaitsevat pääosin tiiviisti rakennetulla kaupunkialueella, mutta niitä on myös ABC-asemien yhteydessä.

Alepa-ketjun liikevaihto oli 305 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa oli 994 vuonna 2011.[3]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alepan nimi tulee liikenimestä Alennushalli Pajunen, joka oli vuoteen 1987 asti Pajusen suvun omistama kauppaliikkeiden ketju. Pajusista tuli yrittäjäsuku, kun Edvard Pajunen vaimoineen perusti 1918 siirtomaatavarakaupan Helsingin Sörnäisiin. Edvard Pajusen toinen liiketoimiala oli yleiset saunat.

Edvard Pajunen evästi poikaansa Aarnoa, Jussi Pajusen (sittemmin Helsingin kaupunginjohtaja) isää: ”Kaupoille voit tehdä mitä tahansa, mutta saunoista älä luovu – ne kannattavat aina.” Jussi Pajusen mukaanlähde tarkemmin? saunoista luovuttiin silti lopullisesti 1970–1980-lukujen taitteessa, kun perhe oli asettunut asumaan Kulosaareen.

Edvard Pajusen jälkeen liiketoimintaa veti Aarno Pajunen. Sittemmin yrityksen johtoon nousi Jussi Pajunen. Hänen kaudellaan vuonna 1987 perhe myi 37 myymälän ketjun Oy Ässä-Market Ab:lle, jonka vastuulla oli HOK:n päivittäistavarakaupan pyörittäminen.[4] Pajusten omistukseen kuitenkin jäi muun muassa kiinteistöjä sekä kodintarvikeketju Teesi.

Kauppakassi-verkkoruokakauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2010 Alepa käynnisti yhteistyössä Gastronautin kanssa Kauppakassi-verkkoruokakaupan. Yhteistyötä jatkettiin Digital Foodien kanssa vuotta myöhemmin. Kauppakassi-verkkopalvelussa voi tilata Alepan hinnoin päivittäistavaroita ja saada ne kuljetettuna ilmoittamaansa osoitteeseen samana päivänä. Nykyisellään palvelu kattaa koko pääkaupunkiseudun alueen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alepa: Myymälät HOK-Elanto. Viitattu 10.12.2015.
  2. Tänne tulee Suomen suurin Alepa – "Sellainen mini-S-market" Helsingin Uutiset. Viitattu 26.2.2018.
  3. HOK-Elannon vuosiesite 2012 9.2.2012. HOK-Elanto. Viitattu 22.11.2012.
  4. HOK-Elanto – Lyhyt historiikki HOK-Elanto. Viitattu 8.10.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alepa.