Klaukkala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Klaukkala
Klövskog
Bussipysäkkiklaukkala.jpeg
Pinta-ala n. 43 [1] km² 
Väkiluku yli 17 000
Postinumerot 01800, 01840, 01820
Lähialueet Espoon Lahnus, Vantaan Vestra ja Luhtaanmäki

Klaukkala (ruots. Klövskog) on kylä Nurmijärven kunnan eteläosassa Valkjärven lähistöllä. Se on kunnan suurin taajama, jossa on kaupunkimaisia piirteitä.

Klaukkalan asukasluku on lähialueineen lähes 20 000, ja Nurmijärven taajamista se kasvaa nopeimmin. Klaukkalan väkiluvun kasvu lähti kunnolla käyntiin 1960-luvulla, jolloin se ylitti asukasluvullisesti Nurmijärven päätaajaman, Kirkonkylän, ja 1970-luvulla Klaukkala meni myös ohi Rajamäestä, joka oli sitä ennen asukasluvullisesti suurin.[2] Nykypäivänäkin Klaukkalaan muuttaa asukkaita ennen kaikkea pääkaupunkiseudulta, sillä maaseututaajama puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta houkuttelee etenkin lapsiperheitä. 2000-luvun alussa Klaukkalaan rakennettiin erittäin paljon omakotitaloja, mutta nyt tilanne on kääntymässä päälaelleen, sillä jopa kolme neljäsosaa uusista taloista tulee olemaan kerros, rivi, ja paritaloja. Klaukkalasta on matkaa Espoon, sekä Vantaan rajalle noin 5 km ja Helsinkiin alle 30 km. Sen halki kulkee seututie 132 Hämeenlinnanväylältä Lopelle. Väestönlisäysten kasvattamat liikennemäärät tuottavat ongelmia, josta esimerkkinä toimii erittäin ruuhkainen Klaukkalantie. Klaukkalantietä kulkee noin 16 000 ajoneuvoa/vrk. Yhtä ratkaisua ongelmaan haetaan Klaukkalan ohikulkutiellä, jonka urakka kilpailutetaan todennäköisesti 2018. Suunnitteilla on myös mahdollinen raideliikenneyhteys Helsinkiin, todennäköisesti jatkona Vantaankosken radalle. Vuonna 2017 alkoi Viirinlaakson rakennus.[3] Viirinlaaksoon rakentuu mm. seitsemän kerrostaloa ja uusi matkakeskus. Klaukkalalaisten keskuudessa on mm. sosiaalisessa mediassa levinnyt ajatuksia siitä, että Klaukkala voitaisiin liittää joko Espooseen tai Vantaaseen, johtuen asukkaiden tyytymättömyydestä Nurmijärven kunnan päätöksiä kohtaan. Myös useiden rakennustöiden myöhästyminen kirvoittaa tilannetta.

Yleisilme[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaukkalan keskustan ilmettä hallitsevat kerrostalot, vanhat liikerakennukset ja Vaskomäki. Vaskomäki on suuri kallio keskellä Klaukkalaa. Klaukkalan keskustaa ollaan kaavoittamassa uudelleen vanhan S-Marketin, ja linja-autoaseman alueelta. HOK-Elanto suunnittelee yhteistyössä kunnan kanssa tonttien tulevaisuudesta, ja samalla selvitetään Vaskomäen muuttamista puistoalueeksi.[4] Nykyään Klaukkalan keskusta on ns. siirtymässä hieman uuden matkakeskuksen, ja Viirinlaakson rakennuksen myötä. Myös urheilualueen läheisyyteen on nousemassa uusia kerrostaloja, joten Klaukkalan yleisilme on muuttumassa yhä enemmän kerrostalovaltaiseksi.

Palveluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaukkalan palvelut ovat väestön lisääntymisen myötä alkaneet kehittyä vauhdilla. Virkistymisvaihtoehtoja tarjoavat Klaukkalan urheilualue, Monikko, useat lenkkipolut, uimaranta, sekä jäähalli ja yksityinen tennishalli. Klaukkalan Tornimäkeen on tulossa kevään-kesän 2018 aikana kuntoportaat. Kuntoportaisiin tulee 337 askelmaa, ja sen korkeusero tulee olemaan 51 metriä.[5]

Päivittäistavarakauppoja Klaukkalassa on neljä. Pikaruokaravintoloita, ja ravintoloita löytyy myös.

Klaukkalasta löytyy myös terveysasema, kirjasto, optikoita, kaksi kunnan hammashoitolaa ja yksityinen hammaslääkäri. Sekä rautakauppa K-Rauta ja Tokmanni. Lemmikeille Klaukkalassa on eläinlääkäriasema Taikatassu, sekä eläintarvikeliikkeet Kuonomäki ja Musti ja Mirri.

Pian Klaukkalaan saadaan myös uusi matkakeskus Viirinlaakson rakentamisen myötä. Klaukkalasta on hyvät bussiyhteydet Helsinkiin, Hyvinkäälle, sekä muualle Nurmijärvelle. Bussiliikennettä Nurmijärvellä hoitaa Korsisaari

S-Market Klaukkala

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaukkalan kirkon kuparipäällysteinen kirkkosali ja kellotorni

Klaukkalassa on useita peruskouluja, joista suurin on ala- ja yläasteena toimiva Isoniitun koulu. Muita kouluja ovat esimerkiksi Urheilupuiston koulu, Harjulan koulu, Syrjälän koulu, Lepsämän koulu, Klaukkalan koulu, Mäntysalon koulu, Haikalan koulu, Metsäkylän koulu, Isoniittu ja Valkjärven koulu sekä ruotsin­kielinen Vendlaskolan. Klaukkalassa on myös yksi Nurmijärven kolmesta lukiosta: Arkadian Yhteislyseo. Urheilualueen vieressä sijaitsee vuonna 2017 valmistunut monitoimitalo Monikko. Monitoimitaloa käyttää mm. Nurmijärven tanssiopisto. Mahdollisena nähtävyytenä voidaan mainita vuonna 2004 valmistunut Klaukkalan kirkko. Kylässä sijaitsee myös vuonna 1995 valmistunut, hirsistä rakennettu ortodoksinen Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usein Klaukkalan nimen merkitystä on pohdittu. Useasta lähteestä kerätyn tiedon perusteella nimi tulee talonnimestä, johon sisältyy varhaisen isännän nimi, kansanomainen muunnos pyhimyksennimestä Nikolaus. Talon nimi on alkuaan suomea ja sen isäntää on kutsuttu Klaukaksi. Jo 1540 kylästä mainitaan Klaukka-niminen talo (Klauko 1710). Ruotsinkielisessä nimessä jälkiosalla skog "metsä" on korvattu suomen kielen -la-johdin: Klöckeskog "Klaukan metsätalo". Kylästä käytettyjä nimiä historiasta ovat myös Klöckeskoogh vuonna 1527, Klockskoby vuonna 1540, Klöckeskoby vuonna 1544, Klaukala hemmi vuonna 1835 ja Klaukkala vuonna 1866.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Klaukkalan osayleiskaava Nurmijärven kunta. Viitattu 17.10.2017.
  2. Nurmijärven historia Nurmijärven kunta. Viitattu 28.12.2014.
  3. Viirinlaakson rakennus Nurmijärven kunta. Viitattu 28.8.2016.
  4. ulla.yliherne@media.fi: Klaukkalan vanha S-Market halutaan purkaa – "Tilalle jotain uutta ja nykyaikaista" Nurmijärven Uutiset. Viitattu 7.1.2018.
  5. riikka.jokinen@media.fi: Kuva: Klaukkalan kuntoportaille tulossa 337 askelmaa – nimi pohjautuu Aleksis Kiven tuotantoon Nurmijärven Uutiset. Viitattu 4.3.2018.
  6. Klaukkalan nimen historia Petri Kalmi. Viitattu 7.10.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]