Klaukkala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Klaukkala (ruots. Klövskog) on kylä Nurmijärven kunnan eteläosassa Valkjärven lähistöllä. Se on kunnan suurin taajama, jossa on kaupunkimaisia piirteitä.

Klaukkalan asukasluku on lähialueineen lähes 20 000, ja Nurmijärven taajamista se kasvaa nopeimmin. Klaukkalan väkiluvun kasvu lähti kunnolla käyntiin 1960-luvulla, jolloin se ylitti asukasluvullisesti Nurmijärven päätaajaman, Kirkonkylän, ja 1970-luvulla Klaukkala meni myös ohi Rajamäestä, joka oli sitä ennen asukasluvullisesti suurin.[1] Nykypäivänäkin Klaukkalaan muuttaa asukkaita ennen kaikkea pääkaupunkiseudulta, sillä maaseututaajama puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta houkuttelee etenkin lapsiperheitä. Klaukkalasta on matkaa Espoon, sekä Vantaan rajalle noin 5 km ja Helsinkiin alle 30 km. Sen halki kulkee seututie 132 Hämeenlinnanväylältä Lopelle. Väestönlisäysten kasvattamat liikennemäärät tuottavat ongelmia, minkä vuoksi suunnitteilla on taajaman kiertävä ohitustie ja mahdollisesti raideliikenneyhteys Helsinkiin, todennäköisesti jatkona Vantaankosken radalle.

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaukkalan kirkon kuparipäällysteinen kirkkosali ja kellotorni

Klaukkalassa on useita peruskouluja, joista suurin on ala- ja yläasteena toimiva Isoniitun koulu. Muita kouluja ovat esimerkiksi Klaukkalan Yläaste, Harjulan koulu, Syrjälän koulu, Lepsämän koulu, Klaukkalan koulu, Mäntysalon koulu, Haikalan koulu, Metsäkylän koulu, Isoniittu ja Valkjärven koulu sekä ruotsin­kielinen Vendlaskolan. Klaukkalassa on myös yksi Nurmijärven kolmesta lukiosta: Arkadian Yhteislyseo. Mahdollisena nähtävyytenä voidaan mainita vuonna 2004 valmistunut Klaukkalan kirkko. Kylässä sijaitsee myös vuonna 1995 valmistunut, hirsistä rakennettu ortodoksinen Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usein Klaukkalan nimen merkitystä on pohdittu. Useasta lähteestä kerätyn tiedon perusteella nimi tulee talonnimestä, johon sisältyy varhaisen isännän nimi, kansanomainen muunnos pyhimyksennimestä Nikolaus. Talon nimi on alkuaan suomea ja sen isäntää on kutsuttu Klaukaksi. Jo 1540 kylästä mainitaan Klaukka-niminen talo (Klauko 1710). Ruotsinkielisessä nimessä jälkiosalla skog "metsä" on korvattu suomen kielen -la-johdin: Klöckeskog "Klaukan metsätalo". Kylästä käytettyjä nimiä historiasta ovat myös Klöckeskoogh vuonna 1527, Klockskoby vuonna 1540, Klöckeskoby vuonna 1544, Klaukala hemmi vuonna 1835 ja Klaukkala vuonna 1866.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nurmijärven historia Nurmijärven kunta. Viitattu 28.12.2014.
  2. Klaukkalan nimen historia Petri Kalmi. Viitattu 7.10.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]