Gigantti (tavarataloketju)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gigantti Oy Ab
Gigantti.png
Tunnuslause Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1998[1]
Toimitusjohtaja Trygve Hillesland[2]
Kotipaikka Helsinki [1]
Toiminta-alue kodinelektroniikan vähittäiskauppa
Toimiala kodinelektroniikka
Liikevaihto 522.9M € (2017)[1]
Henkilökuntaa 1190 (2017)[1]
Omistaja Dixons Carphone plc
Kotisivu gigantti.fi

Gigantti on Suomessa toimiva kodinelektroniikkaketju. Yrityksellä on Suomessa 39[3] myymälää ja yli tuhat työntekijää. Gigantti on osa norjalaista Elkjøp-konsernia, jonka puolestaan omistaa monikansallinen yhtiö Dixons Carphone[4]. Tuotteiden jakelu myymälöihin sekä asiakkaille tapahtuu Ruotsin Jönköpingissä sijaitsevan, pinta-alaltaan 9,5 hehraarin laajuisen Elkjøpin keskusvaraston kautta.[5] Gigantin ensimmäinen myymälä avattiin Vantaan Tammistoon 16. syyskuuta 1999.

Gigantti ilmoitti kesäkuussa 2017 avaavansa vielä kuluvan vuoden aikana Gigantti Phonehouse -nimisen myymäläketjun, joka keskittyy matkapuhelimiin. Myymälät sijoittuvat kaupunkien keskustoihin ja kauppakeskuksiin.[6] Tällainen liike on jo avattu esimerkiksi Helsingin Kamppiin. [7]

Gigantin logo ennen syksyä 2014

Toimintatapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Gigantti perusti aluksi myymälöitä keskustojen ulkopuolelle etenkin alueille, joiden ostopotentiaali oli vähintään 100 000 asukasta. Poikkeuksiakin oli, kuten Lappeenrannan Gigantti, jonka vaikutusalueella on noin 45 000 asukasta. Myymäläkohtainen myyntitavoite oli noin 8 miljoonaa euroa vuodessa. Vuoden 2003 alussa Gigantilla oli kaksi myymälää Tampereella ja yksi Espoossa, Jyväskylässä, Kaarinassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Turussa ja Vantaalla. Ensimmäisten vuosien toiminta Suomessa oli raskaasti tappiollista suurten alkuinvestointien vuoksi.[8]

Gigantin ja muiden Elkjøpiin kuuluvien ketjujen suurin vahvuus on niiden yhteinen voima ja asema kansainvälisessä ostotoiminnassa. Valikoima pyritään pitämään mahdollisimman samana kaikkialla, ja ostotoiminnassa ohitetaan tukkuporras ja maahantuojat ja neuvotellaan suoraan tavarantoimittajien kanssa. Ostoehtona on tavaroiden nettohinta Jönköpingin keskusvarastoon toimitettuna. Ostoehtoihin ei sisälly tavaratoimittajien markkinointitukia.[8]

Myymälät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gigantin myymälä Oulussa.

Elkjøp-konserni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elkjøp-konserni toimii Suomen lisäksi muissa Pohjoismaissa seuraavilla nimillä:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Vainu.io search.vainu.io.
  2. Gigantin toimitusjohtaja vaihtuu - kodinkonejättiä alusta asti luotsannut Irmeli Rytkönen siirtyy konsernin johtoon iltalehti.fi.
  3. [https://www.gigantti.fi/cms/gigantti-fi/tietoa-gigantista/ Tietoa Gigantista - Gigantti] www.gigantti.fi. Viitattu 11.7.2018.
  4. Our Brands Dixonscarphone.com. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
  5. Tietoa Gigantista Gigantti. Viitattu 31.7.2012.
  6. Riikka Jokinen: Gigantti avaa Suomeen kokonaan uuden myymäläketjun – tästä on kyse Helsingin Uutiset. Viitattu 21.6.2017.
  7. Gigantti avaa ensimmäisen Phonehouse-myymälän Kamppiin – avajaistarjouksena Nokia 1 -älypuhelin 1 eurolla Mobiili.fi. Viitattu 11.7.2018.
  8. a b Niilola, Kari ym.: ”Gigantti ja muut ulkomaiset ketjut”, Vähittäiskaupan kansainvälistyminen ja sen vaikutukset Suomessa, s. 86–87. LTT-Tutkimus Oy, 2003. Teoksen verkkoversio (PDF).
  9. Gigantin myymälät Gigantti. Viitattu 3.9.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.