Finnoo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Suomenoja)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Finnoo (aiemmin Suomenoja[1][2], ruots. Finno) on alue Espoossa Kaitaan ja Nöykkiön kaupunginosissa, Länsiväylän varrella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siitepölyanalyysien perusteella Espoon vanhin suomalainen maata viljelevää asutus sijaitsi juuri Finnoossa 1000-luvun alussa. Ruotsalainen asutus levisi alueelle kolonisaation myötä myöhemmin keskiajalla. Muun Espoon tavoin alue ruotsalaistui nopeasti voimakkaan siirtolaisuuden myötä. [3][4]

Alueen nimi ruotsinkielinen nimi Finno juontaa juurensa sanaan Finnevik, mikä on tarkoittanut suomalaisten lahtea. Nimenantajina ovat mahdollisesti olleet itäisen naapurikylän Gräsan Ruotsista saapuneet siirtolaiset. Lahden nimi on antanut nimen myös siihen luoteesta laskevalle ojalle, Finnålle.[3][4]

Rakentaminen 2020-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnoon alueelle ja on suunniteltu asuntoja 17 000 asukkaalle sekä 1 800 uutta työpaikkaa. Alueesta tavoitellaan kestävän kaupunkirakentamisen edelläkävijää. Rakentamista ja liikkumista ohjataan vähäpäästöisiin ja kestäviin muotoihin. Asuntorakentaminen alkoi keväällä 2020.[5] Pääosiltaan alueen on tarkoitus olla valmis 2030-luvulla.

Kerrostaloasuntoja rakennetaan neljälle erilaiselle alueelle: metrokeskukseen, Djupsundsbäckeniin ja Finnoonsatamaan sekä pohjoisosan Finnoonkartanoon. Alueelle tulee omistusasuntoja, asumisoikeusasunto sekä vuokra-asuntoja. Alueelle rakennetaan myös useampi koulu ja päiväkoti.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimetron asema Finnoo sijoittuu Finnoon keskustaan. Metroasema avattiin liikenteelle 3. joulukuuta 2022.[6]

Uuden asuinalueen rakentamisen myötä Finnoon alueelle rakennetaan paljon uusia teitä[7] ja siltoja.[8] Pysäköinti on keskitetty pysäköintilaitoksiin[9], minkä lisäksi alueen pysäköinti järjestyy kannenalaisena pysäköintinä ja kadunvarsipysäköintinä.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnoon alueelle on suunniteltu erilaisia puistoja[10], merellisiä ulkoilureittejä, kattava pyörätieverkosto[11] ja palvelut kävelyetäisyydelle. Alueen luontoarvojen suojelemiseksi virkistäytymiseen rakennetaan selkeät reitit ja paikat.

Finnoossa on pienvenesatama ja satamassa pysähtyvien saaristolaivojen kyydissä pääsee kesäaikaan kaupungin lukuisiin ulkoilusaariin.

Alueella sijaitsee arvokas, valtakunnallisestikin lintuharrastajien suosiossa oleva lintukosteikko. Suomenojan luontopolut ja lintutornit ovat suosittuja vapaa-ajan retkikohteita. Alueelta on yhteys myös Espoon keskuspuistoon ja kymmeniä kilometrejä pitkälle rantaraitille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Juupaluoma, Johanna: Asuinalueen nimeä aletaan tietoisesti häivyttää Espoossa: Hämmennystä herättänyt Suomenoja katoaa, koska ruotsinkielinen vaihtoehto on ollut käytössä keskiajalta asti Helsingin Sanomat. 5.5.2020. Viitattu 24.4.2021.
 2. Finnoo – Finno Espoon kaupunki. Viitattu 24.4.2021.
 3. a b Saulo Kepsu. toim. Kaija Mallat, Sami Suviranta, Reima T. A. Luoto: Kylä-Espoo, s. 41–42. Espoon kaupunki, 2008.
 4. a b Saulo Kepsu. toim. Kaija Mallat, Sami Suviranta, Reima T. A. Luoto: Kylä-Espoo, s. 147–148. Espoon kaupunki, 2008.
 5. ensimmäinen uusi asuntokohde. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
 6. Karppi, Tiina: Länsimetron jatkeen liikenne alkaa joulukuussa – metro pitenee viidellä pysäkillä, seitsemällä kilometrillä ja saa 78-metriset liukuportaat Yle Uutiset. 13.10.2022. Viitattu 15.10.2022.
 7. Uudet tiet Finnooseen. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
 8. Uudet sillat Finnooseen. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
 9. Pysäköintilaitokset. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
 10. Finnoon tulevat puistot. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
 11. Pyörätieverkosto. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.