Suomenoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomenoja (ruots. Finno) on alue Espoossa Kaitaan ja Nöykkiön kaupunginosissa, Länsiväylän varrella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siitepölyanalyysien perusteella Espoon vahin suomalainen maata viljelevää asutus sijaitsi juuri Suomenojalla 1000-luvun alussa. Ruotsalainen asutus levisi alueelle kolonisaation myötä myöhemmin keskiajalla. Muun Espoon tavoin alue ruotsalaistui nopeasti voimakkaan siirtolaisuuden myötä. [1][2]

Alueen ruotsinkielinen nimi Finnoo juontaa juurensa sanaan Finnevik, mikä on tarkoittanut suomalaisten lahtea. Nimenantajina ovat mahdollisesti olleet itäisen naapurikylän Gräsan ruotsista saapuneet siirtolaiset. Lahden nimi on antanut nimen myös siihen luoteesta laskevalle ojalle, Finnålle.[1][2]

Rakentaminen 2020-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havainnekuva tulevasta Finnoon keskuksesta
Finnoon keskus. Havainnekuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy.

Suomenojan alueelle ja on suunniteltu asuntoja 17 000 asukkaalle sekä 1 800 uutta työpaikkaa. Alueesta tavoitellaan kestävän kaupunkirakentamisen edelläkävijää. Rakentamista ja liikkumista ohjataan vähäpäästöisiin ja kestäviin muotoihin. Asuntorakentaminen alkoi keväällä 2020.[3] Pääosiltaan alueen on tarkoitus olla valmis 2030-luvulla.

Kerrostaloasuntoja rakennetaan neljälle erilaiselle alueelle: metrokeskukseen, Djupsundsbäckeniin ja Finnoonsatamaan sekä pohjoisosan Finnoonkartanoon. Alueelle tulee omistusasuntoja, asumisoikeusasunto sekä vuokra-asuntoja. Alueelle rakennetaan myös useampi koulu ja päiväkoti.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havainnekuva Finnoon tulevasta metroasemasta
Havainnekuva Finnoon tulevasta metroasemasta. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy ja Leena Nio.

Yksi Länsimetron uusista asemista sijoittuu Suomenojan keskustaan. Asema on suunniteltu avattavaksi liikenteelle vuonna 2023.

Uuden asuinalueen rakentamisen myötä Suomenojaan rakennetaan paljon uusia teitä[4] ja siltoja.[5] Pysäköinti on keskitetty pysäköintilaitoksiin[6], minkä lisäksi alueen pysäköinti järjestyy kannenalaisena pysäköintinä ja kadunvarsipysäköintinä.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnoon pienvenesatama kesällä
Finnoon pienvenesatama

Suomenojan alueelle on suunniteltu erilaisia puistoja[7], merellisiä ulkoilureittejä, kattava pyörätieverkosto[8] ja palvelut kävelyetäisyydelle. Alueen luontoarvojen suojelemiseksi virkistäytymiseen rakennetaan selkeät reitit ja paikat.

Suomenojalla on pienvenesatama ja satamassa pysähtyvien saaristolaivojen kyydissä pääsee kesäaikaan kaupungin lukuisiin ulkoilusaariin.

Alueella sijaitsee arvokas, valtakunnallisestikin lintuharrastajien suosiossa oleva lintukosteikko. Suomenojan luontopolut ja lintutornit ovat suosittuja vapaa-ajan retkikohteita. Alueelta on yhteys myös Espoon Keskuspuistoon ja kymmeniä kilometrejä pitkälle rantaraitille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Saulo Kepsu. toim. Kaija Mallat, Sami Suviranta, Reima T. A. Luoto: Kylä-Espoo, s. 41–42. Espoon kaupunki, 2008.
  2. a b Saulo Kepsu. toim. Kaija Mallat, Sami Suviranta, Reima T. A. Luoto: Kylä-Espoo, s. 147–148. Espoon kaupunki, 2008.
  3. ensimmäinen uusi asuntokohde. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
  4. Uudet tiet Finnooseen. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
  5. Uudet sillat Finnooseen. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
  6. Pysäköintilaitokset. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
  7. Finnoon tulevat puistot. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.
  8. Pyörätieverkosto. Espoo.fi. Viitattu 6.5.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.