Palojoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kylästä Nurmijärvellä. Muista Palojoista katso Palojoki (täsmennyssivu).
Kotikyläni nimi on Palojoki, ja se on ensimmäinen kylä, joka Porvoosta Turkuun vievällä tiellä kohtaa sinua, sitten kun olet astunut Nurmijärven alueelle. Muuten tahdon sinulle edeltä käsin sanoa, ettei Nurmijärvi enemmän luonnon kuin taiteen puolesta voi tarjota sinulle mitään mielenkiintoista: ei näköaloja, ei ylänköjä ja laaksoja romanttisissa ryhmityksissä; ja kuitenkin nämä seudut ovat minulle ihanimmat maan päällä; semmoinen lumousvoima on lapsuuden muistoilla.

– Aleksis Kivi[1]

Palojoki on noin tuhannen asukkaan kylä Nurmijärvellä. Se sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Helsingistä, ja sen kautta kulkee Nurmijärven kirkonkylästä Tuusulan Hyrylään johtava seututie 139 (Palojoentie, Tuusulan puolella Nahkelantie). Kylässä on ala-aste, jonka nimi on Palojoen koulu. Nimensä kylä on saanut viereisen Palojoen mukaan, joka kylän läheisyydessä laskee Vantaanjokeen.

Kuuluisin palojokelainen on Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi, jonka syntymäkoti toimii nykyisin museona. Kylässä sijaitsevalla Taaborinvuorella pidetään kesäisin Kivi-juhlat, joissa esitetään Aleksis Kiven näytelmiä.

Palojoella sijaitsee yksi Museoviraston määrittelemistä valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[2]

  • Korkein kohta: n. 50 m (Haukkaankallio)
  • Pinta-ala: n. 50 km²
  1. Yleistietoa kunnasta Nurmijärven kunta
  2. Palojoki Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Tarja Raninen (toim.): Nummisuutareiden naapurit. Palojoen kyläyhdistys, Rusutjärvi : Reuna, 2013. ISBN 978-952-67804-5-0.